Connect with us

Bosznia

Vulin mellett a Drinántúl: a boszniai Szerb Köztársaságban plakátokkal támogatják
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plakát Vulin
PROPAGANDA EZERREL: Plakátokkal is támogatják egymást a szerb testvérek (Forrás: radiosarajevo.ba)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Kiáll Aleksandar Vulin mellett a Drinántúl, a boszniai Szerb Köztársaságban több plakátot helyeztek el a megszankcionált BIA vezető támogatására. Ilyen plakátok jelentek meg a Szarajevótól 10 kilométer távolságra lévő Romanija hegységben és a szerbek háborús fővárosában, Paléban is. A sajátos köztéri performance-on bosszankodó szarajevóiak a plakátokat a szerbiai és boszniai szerb vezetők közti kapcsolatok visszarendeződésének jeleként értelmezik.

Vulin-plakát óriás felbontásban

Amikor a gyanútlan boszniai hírolvasó azt hihette volna, hogy a június végi, Milorad Dodik által generált alkotmányossági cécó után eljön a nyári politikai uborkaszezon a nyugat-balkáni Csodaországban, a Drina szerbiai oldaláról érkezett a nemvárt ideológiai input.

Egyik korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk arról, hogy a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) első embere, Aleksandar Vulin amerikai szankciók alá helyezését követően Szerbiában aláírásgyűjtés kezdődött a legfőbb szerb titkosszolga melletti kiállás demonstrálása érdekében, miközben Aleksandar Vučić szerb államfő is kokain lelőhelyként jelölte meg a Fehér Házat a Vulin ellen bevezetett korlátozások margóján.

plakát

Az 1998-ban orvul meggyilkolt szerb háborús vezetőnek szentelt “politikai alkotás” (Forrás: katera.news.ba)

A Szerbiában „országos és nemzeti üggyé” váló Vulin sorsa mostanra átlépett a kilencvenes években kialakult balkáni államhatárokon, és össz-szerb relevanciát kapott 2X2 méteres méretben.

Az amerikai szankciók Vulin elleni bevezetését követően maga Milorad Dodik nyilatkozott úgy, hogy ő és a boszniai Szerb Köztársaság lakosainak többsége támogatja a szerbiai titkosszolgálat vezetőjét.

A ma reggeli órákban pedig a Szarajevó melletti Paléban és Ravna Romanijaban több közterületi plakáton Vulin köszönt vissza az arra autózókra, kiegészülve a szerbiai állami címerrel és a cirill betűs felirattal, miszerint „Támogatás a testvérünknek, a te Romanijad és Paléd!”

A boszniai Szerb Köztársaság két említett települése egyébként is hírhedt a közterületeken látható, (nem) bántóan szofisztikált üzenetű politikai grafitikról, mint amilyen egy “jobban kidolgozott” paléi remekmű, amely Srđan Kneževićnek, a Fehér Farkasok boszniai szerb szabadcsapat egyik parancsnokának állít emléket. A szerb háborús parancsnoknak bronzba merevedet emlékművet is emeltek az övéi.

Putyint is kitették

A „murális összecsapásokban” edződött pro-boszniai megmondóemberek nem elsődlegesen Vulin arcképének kihelyezését sérelmezték. Hiszen szerepelt már plakáton a boszniai Szerb Köztársaságban korábban Vučić és Putyin is.

A mély politikai disputára a plakát szemből nézeti jobb oldala adott okot, amelyen a szerb trikolor és a szerbiai állami címer kapott helyet.

plakát

STIMULÁCIÓ: Isten és Putyin, a sorrend a közeljövőben akár fel is cserélődhet. Ez a plakát a Milorad Dodik főhadiszállásának otthont adó Laktašiban van (Forrás: Atv.ba )

A szarajevói közvéleményt komolyan hergelő Vulin-kép kapcsán Boško Jugović, Pale polgármestere mindössze annyit közölt a Kilx.ba hírportállal, hogy „nem tudja kik állnak a plakátok kihelyezésének hátterében.”

Annyi ugyanakkor bizonyos, hogy a máskor reklámfelületként használt táblákon Pale és Romanija hegység több pontján is megcsodálható Vulin ábrázata.

Elnehezült a szerb-szerb viszony(?)

A szerbiai és boszniai szerb vezetés közti pávatáncszerű kölcsönhatást árgus szemmel figyelők a Vulin-plakát kapcsán kézenfekvő magyarázattal álltak elő. Eszerint Milorad Dodik és Banja Luka megpróbál gesztusok útján ismét közeledni Aleksandar Vučićhoz.

Emlékezetes, hogy a 2022. októberi boszniai választások kapcsán több olyan „politikai manővert” is végre hajtott a szerbiai államfő, amiből arra lehetett következtetni, hogy Dodik ellenzékét támogatja informálisan.

A korábbi években rendre felreppentek hírek arra vonatkozóan, hogy a Drina jobb és balpartján székelő, legfőbb szerbek viszonya koránt sem felhőtlen.

Az említett tavalyi választás előtt reális esély mutatkozott arra, hogy az ellenzék közös jelöltjeként Jelena Trivić legyőzi Dodikot. Azonban a vélhetően Belgrádban is várt meglepetés végül elmaradt, amivel kapcsolatban sokan választási csalásokra gyanakodtak.

A szerb-szerb viszonyt tovább nehezítette az Oroszországgal kialakított kapcsolat felvállalása, és a szankciók kérdése.

Ezek kapcsán Dodik lényegesen keményebb álláspontot képviselt, mint az uniós integráció, az Open Balkan kezdeményezés és Koszovó kérdése köré szőtt geopolitikai pókhálóba belekeveredett Vučić.

Ennek egyenes következménye volt, hogy Dodik 2:0 arányban nyert a Putyinnal folytatott találkozók számát tekintve Vučićtyal szemben, amiből sokan azt a következtetést vonták le, hogy Moszkvában a szerbség jelene és jövője kapcsán már sokkal inkább Dodikkal, mintsem Vučićtyal számolnak.

A Vučić–Dodik kapcsolatban a kívülállók számára is nyíltan érzékelhető mélypont pedig akkor csúcsosodott ki, amikora belgrádi ellenzéki tüntetésről idén május 12-én a Dodik érdekköreihez köthető boszniai Una tv közvetített élőben.

Banja Luka közeledett Belgrádhoz

Ahogy Banja Luka egyre direktebb módon folytatott önálló külpolitikát az orosz, kínai és nem utolsó sorban magyar relációban, egyre nagyobb diplomáciai nyomás helyeződött Dodikra az USA és az EU tagállamok részéről.

Emlékezetes, hogy Dodik július 2-i, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének, Christian Schmidtnek címzett kirohanásában közölte, hogy a boszniai Szerb Köztársaságnak több külföldi támogatója van, mint korábban bármikor.

Ennek a nyomásgyakorlásnak az ellentételezése érdekében jutott Dodik arra az elhatározásra, hogy a szövetségesei sorában kell tudnia Szerbiát is, így az utóbbi kijelentés óta több gesztust gyakorolt Vučić irányába.

Dodik legmeghatározóbb lépése az volt, amikor ő maga rendelkezett arról, hogy május 26-án a pártja vezetői és az azzal szövetséges pártok képviselői részt kellett, hogy vegyenek a Vučić által Belgrádban összehívott szerb kormánypárti demonstráción.

A Vulinról kihelyezett plakát így több értelmet nyer a szerb-szerb kapcsolatok visszarendeződésének jeleként, mint a BIA igazgatójának sorsát bármilyen mértékben befolyásoló tényezőként.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava