Connect with us

Bosznia

Vulin mellett a Drinántúl: a boszniai Szerb Köztársaságban plakátokkal támogatják

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plakát Vulin
PROPAGANDA EZERREL: Plakátokkal is támogatják egymást a szerb testvérek (Forrás: radiosarajevo.ba)
play icon A cikk meghallgatása

Kiáll Aleksandar Vulin mellett a Drinántúl, a boszniai Szerb Köztársaságban több plakátot helyeztek el a megszankcionált BIA vezető támogatására. Ilyen plakátok jelentek meg a Szarajevótól 10 kilométer távolságra lévő Romanija hegységben és a szerbek háborús fővárosában, Paléban is. A sajátos köztéri performance-on bosszankodó szarajevóiak a plakátokat a szerbiai és boszniai szerb vezetők közti kapcsolatok visszarendeződésének jeleként értelmezik.

Vulin-plakát óriás felbontásban

Amikor a gyanútlan boszniai hírolvasó azt hihette volna, hogy a június végi, Milorad Dodik által generált alkotmányossági cécó után eljön a nyári politikai uborkaszezon a nyugat-balkáni Csodaországban, a Drina szerbiai oldaláról érkezett a nemvárt ideológiai input.

Egyik korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk arról, hogy a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) első embere, Aleksandar Vulin amerikai szankciók alá helyezését követően Szerbiában aláírásgyűjtés kezdődött a legfőbb szerb titkosszolga melletti kiállás demonstrálása érdekében, miközben Aleksandar Vučić szerb államfő is kokain lelőhelyként jelölte meg a Fehér Házat a Vulin ellen bevezetett korlátozások margóján.

plakát

Az 1998-ban orvul meggyilkolt szerb háborús vezetőnek szentelt “politikai alkotás” (Forrás: katera.news.ba)

A Szerbiában „országos és nemzeti üggyé” váló Vulin sorsa mostanra átlépett a kilencvenes években kialakult balkáni államhatárokon, és össz-szerb relevanciát kapott 2X2 méteres méretben.

Az amerikai szankciók Vulin elleni bevezetését követően maga Milorad Dodik nyilatkozott úgy, hogy ő és a boszniai Szerb Köztársaság lakosainak többsége támogatja a szerbiai titkosszolgálat vezetőjét.

A ma reggeli órákban pedig a Szarajevó melletti Paléban és Ravna Romanijaban több közterületi plakáton Vulin köszönt vissza az arra autózókra, kiegészülve a szerbiai állami címerrel és a cirill betűs felirattal, miszerint „Támogatás a testvérünknek, a te Romanijad és Paléd!”

A boszniai Szerb Köztársaság két említett települése egyébként is hírhedt a közterületeken látható, (nem) bántóan szofisztikált üzenetű politikai grafitikról, mint amilyen egy “jobban kidolgozott” paléi remekmű, amely Srđan Kneževićnek, a Fehér Farkasok boszniai szerb szabadcsapat egyik parancsnokának állít emléket. A szerb háborús parancsnoknak bronzba merevedet emlékművet is emeltek az övéi.

Putyint is kitették

A „murális összecsapásokban” edződött pro-boszniai megmondóemberek nem elsődlegesen Vulin arcképének kihelyezését sérelmezték. Hiszen szerepelt már plakáton a boszniai Szerb Köztársaságban korábban Vučić és Putyin is.

A mély politikai disputára a plakát szemből nézeti jobb oldala adott okot, amelyen a szerb trikolor és a szerbiai állami címer kapott helyet.

plakát

STIMULÁCIÓ: Isten és Putyin, a sorrend a közeljövőben akár fel is cserélődhet. Ez a plakát a Milorad Dodik főhadiszállásának otthont adó Laktašiban van (Forrás: Atv.ba )

A szarajevói közvéleményt komolyan hergelő Vulin-kép kapcsán Boško Jugović, Pale polgármestere mindössze annyit közölt a Kilx.ba hírportállal, hogy „nem tudja kik állnak a plakátok kihelyezésének hátterében.”

Annyi ugyanakkor bizonyos, hogy a máskor reklámfelületként használt táblákon Pale és Romanija hegység több pontján is megcsodálható Vulin ábrázata.

Elnehezült a szerb-szerb viszony(?)

A szerbiai és boszniai szerb vezetés közti pávatáncszerű kölcsönhatást árgus szemmel figyelők a Vulin-plakát kapcsán kézenfekvő magyarázattal álltak elő. Eszerint Milorad Dodik és Banja Luka megpróbál gesztusok útján ismét közeledni Aleksandar Vučićhoz.

Emlékezetes, hogy a 2022. októberi boszniai választások kapcsán több olyan „politikai manővert” is végre hajtott a szerbiai államfő, amiből arra lehetett következtetni, hogy Dodik ellenzékét támogatja informálisan.

A korábbi években rendre felreppentek hírek arra vonatkozóan, hogy a Drina jobb és balpartján székelő, legfőbb szerbek viszonya koránt sem felhőtlen.

Az említett tavalyi választás előtt reális esély mutatkozott arra, hogy az ellenzék közös jelöltjeként Jelena Trivić legyőzi Dodikot. Azonban a vélhetően Belgrádban is várt meglepetés végül elmaradt, amivel kapcsolatban sokan választási csalásokra gyanakodtak.

A szerb-szerb viszonyt tovább nehezítette az Oroszországgal kialakított kapcsolat felvállalása, és a szankciók kérdése.

Ezek kapcsán Dodik lényegesen keményebb álláspontot képviselt, mint az uniós integráció, az Open Balkan kezdeményezés és Koszovó kérdése köré szőtt geopolitikai pókhálóba belekeveredett Vučić.

Ennek egyenes következménye volt, hogy Dodik 2:0 arányban nyert a Putyinnal folytatott találkozók számát tekintve Vučićtyal szemben, amiből sokan azt a következtetést vonták le, hogy Moszkvában a szerbség jelene és jövője kapcsán már sokkal inkább Dodikkal, mintsem Vučićtyal számolnak.

A Vučić–Dodik kapcsolatban a kívülállók számára is nyíltan érzékelhető mélypont pedig akkor csúcsosodott ki, amikora belgrádi ellenzéki tüntetésről idén május 12-én a Dodik érdekköreihez köthető boszniai Una tv közvetített élőben.

Banja Luka közeledett Belgrádhoz

Ahogy Banja Luka egyre direktebb módon folytatott önálló külpolitikát az orosz, kínai és nem utolsó sorban magyar relációban, egyre nagyobb diplomáciai nyomás helyeződött Dodikra az USA és az EU tagállamok részéről.

Emlékezetes, hogy Dodik július 2-i, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének, Christian Schmidtnek címzett kirohanásában közölte, hogy a boszniai Szerb Köztársaságnak több külföldi támogatója van, mint korábban bármikor.

Ennek a nyomásgyakorlásnak az ellentételezése érdekében jutott Dodik arra az elhatározásra, hogy a szövetségesei sorában kell tudnia Szerbiát is, így az utóbbi kijelentés óta több gesztust gyakorolt Vučić irányába.

Dodik legmeghatározóbb lépése az volt, amikor ő maga rendelkezett arról, hogy május 26-án a pártja vezetői és az azzal szövetséges pártok képviselői részt kellett, hogy vegyenek a Vučić által Belgrádban összehívott szerb kormánypárti demonstráción.

A Vulinról kihelyezett plakát így több értelmet nyer a szerb-szerb kapcsolatok visszarendeződésének jeleként, mint a BIA igazgatójának sorsát bármilyen mértékben befolyásoló tényezőként.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac
Szeles Mónika a pályán Szeles Mónika a pályán
B A Balkanac4 nap telt el azóta

Sport, zene, derű: Szeles Mónika 50 (Balk.open)

TartalomjegyzékVulin-plakát óriás felbontásbanPutyint is kitettékElnehezült a szerb-szerb viszony(?)Banja Luka közeledett Belgrádhoz A cikk meghallgatása Emlékeimben úgy él, hogy egy parkolóban,...

380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507 380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507
B A Balkanac2 hét telt el azóta

SZERB CSERNOBIL: Szigorúan ellenőrzött vonatok és a képlet őrei

TartalomjegyzékVulin-plakát óriás felbontásbanPutyint is kitettékElnehezült a szerb-szerb viszony(?)Banja Luka közeledett Belgrádhoz A cikk meghallgatása 2010. nov. 20-án délelőtt egy érdekes...

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget
B A Balkanac3 hét telt el azóta

Szobi, Dibi, Modi, Csonti + Titokzatos szigetek (keményvalutában)

TartalomjegyzékVulin-plakát óriás felbontásbanPutyint is kitettékElnehezült a szerb-szerb viszony(?)Banja Luka közeledett Belgrádhoz A cikk meghallgatása „Ilyet én is tudok” című könyvében...

BALK BALK
B A Balkanac3 hét telt el azóta

BALK.High.Art: Öt férfi és egy nő – a Duna parknál

TartalomjegyzékVulin-plakát óriás felbontásbanPutyint is kitettékElnehezült a szerb-szerb viszony(?)Banja Luka közeledett Belgrádhoz A cikk meghallgatása Talpalatnyi Párizs a pesti dzsuvában –...

eladó Koszovó ház albán eladó Koszovó ház albán
B A Balkanac1 hónap telt el azóta

Egy eladó ház és öt nő (Szabó Imre fotói)

TartalomjegyzékVulin-plakát óriás felbontásbanPutyint is kitettékElnehezült a szerb-szerb viszony(?)Banja Luka közeledett Belgrádhoz A cikk meghallgatása Többek közt a szerb N1 hozta...

IN ENGLISH

Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia
English3 hét telt el azóta

No Resolution for the Legal Status of National Minorities in Slovakia

TartalomjegyzékVulin-plakát óriás felbontásbanPutyint is kitettékElnehezült a szerb-szerb viszony(?)Banja Luka közeledett Belgrádhoz A cikk meghallgatása Commitment was made, the draft law...

katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia
English3 hét telt el azóta

Iran Offers Military Support to Bosniaks If Needed

TartalomjegyzékVulin-plakát óriás felbontásbanPutyint is kitettékElnehezült a szerb-szerb viszony(?)Banja Luka közeledett Belgrádhoz A cikk meghallgatása The Iranian Ambassador to Sarajevo gave...

fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia
English1 hónap telt el azóta

Promised and Scared: Vučić Promised a Bright Future for Serbia, Then Envisioned a World War

TartalomjegyzékVulin-plakát óriás felbontásbanPutyint is kitettékElnehezült a szerb-szerb viszony(?)Banja Luka közeledett Belgrádhoz A cikk meghallgatása Serbia is anticipating a bright future,...

fegyver / Arm yourselves! fegyver / Arm yourselves!
English2 hónap telt el azóta

The former Slovenian Prime Minister called on his fellow countrymen to arm themselves

TartalomjegyzékVulin-plakát óriás felbontásbanPutyint is kitettékElnehezült a szerb-szerb viszony(?)Banja Luka közeledett Belgrádhoz A cikk meghallgatása Janez Janša, a former ally of...

választások / elections választások / elections
English2 hónap telt el azóta

MISERY: Despite Elections, Nothing Will Change in Serbia

TartalomjegyzékVulin-plakát óriás felbontásbanPutyint is kitettékElnehezült a szerb-szerb viszony(?)Banja Luka közeledett Belgrádhoz A cikk meghallgatása Even before the early parliamentary elections...

Tíz nap legjava