Connect with us

Horvátország

Nem lesz baloldali összefogás Horvátországban, öt párt ugorja meg az 5%-ot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

baloldali összefogás
Politikai értelemben sem egy súlycsoportba tartoznak, balszélen Tomislav Tomašević, a kép jobb oldalán Peđa Grbin (Forrás: Hina)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Bár a 2024-es parlamenti választások Horvátországban már egy jó ideje lefutottnak tűnnek, egy régióra szakosodott “intézménynek”, mint a mi BALK-unk, időnként mégis illik a horvátországi belpolitikai fordulatokkal is foglalkoznia. Akit nem érdekel a téma, az nyugodtan ugorja át, belátjuk, kevesen vannak, akiket foglalkoztatnak a nagyobbacska kínai falvaknak megfelelő balkáni/közép-európai országok belső erőviszonyai. Viszont igyekszünk érdekesen felvázolni, hogy mi a helyzet, azoknak, akik mégis tovább olvasnak.

No, akkor mi a helyzet?

Mint már ezt számtalanszor megírtuk, kevés olyan tuti dolog van a világon, mint az, hogy az Andrej Plenković vezette Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska demokratska zajednica, HDZ) megnyeri a soron következő választásokat is.

Ezzel voltaképpen az ellenzék is tisztában van, és az időnkénti parlamenti kirohanásokat leszámítva, nem nagyon munkálkodnak azon, hogy meggyőzzék a választópolgárokat a maguk igazáról, vagy netalán valami olyasmiről, hogy miért kellene éppen őket hatalomra segíteni.

Mindazonáltal, választások lesznek, így erre valahogyan készülődni illene. Az elmúlt napokban az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (Socijaldemokratska partija, SDP felkínálta a választási koalíció lehetőségét a Bírunk!-nak (Možemo!), de valahogy nem bírtak megegyezni.

baloldali összegás, Grbin, Tomašević

Ez a feltételesen baloldali koalíció – mert a Bírunk! inkább mozaikpárt, amely a legkülönfélébb zöld, és a nyugati értelemben vett liberális akciócsoportokat tömöríti – elméletileg a szavazatok huszonvalahány százalékát szerezhette volna meg a jövő évi választásokon, ám nagy valószínűség szerint még ettől is elesnek, mert a Tomislav Tomašević jelenlegi zágrábi főpolgármester és a Sandra Benčić parlamenti képviselő vezette Bírunk! úgy döntött, hogy önállóan próbál szerencsét.

A mindentudó zágrábi kollégák szerint, pletykaszinten, azért bukott el a baloldali összefogás, mert a Bírunk! nem akarta elfogadni az SDP elnökét, Peđa Grbint miniszterelnök-jelöltnek.

baloldali összefogás

A jelenlegi állás szerint csak öt párt lépi át az öt százalékos parlamenti küszöböt, a szélsőbalt és a szélsőjobbot két százalék körül mérték júniusban (Forrás, horvát RTL, Crodemoskop)

Plenx elégedetten hátradőlt, és kért egy kávét

A horvát elemzők némileg értetlenül állnak a Bírunk! döntésével szemben. Mert, mint ezt hangsúlyozzák, logikus lett volna a választási koalíció – amelyhez esetleg Ivica Puljak spliti polgármester pártja a Központ (Centar) is csatlakozott volna – két programszerűen közeli pártról van szó, amelyek részben kompatibilis programokkal és egymást nem kizáró szavazótáborral rendelkeznek.

Az ilyen pártok viszonylag nagy koalíciós potenciállal “bírhatnak”, elérhetik az úgynevezett szinergikus hatást – több szavazatot gyűjthetnek, mint amikor külön-külön indulnak a választásokon.

Ezen felül, itt van még a választási kampány lefolytatásának kérdése is.

baloldali összefogás, Tomašević, Grbin

Ha a választókerületeket a tervek szerint jelölik ki (és szinte biztosra vehető, hogy a HDZ választókerületi javaslata átmegy a parlamenten, miután Plenkovićnak stabil többsége van), akkor országos kampányra lesz szükség.

Az SDP minden belső problémái ellenére még mindig nagy pártapparátussal rendelkezik, amely képes lefedni Horvátországot.

Ezzel szemben a Bírunk! az SDP nélkül kizárólag helyi, zágrábi pártként pozícionálhatja magát.

A horvát főváros ugyan reálisan Horvátország egynegyede, de az országos választások megnyeréséhez egy fővárosi győzelem nem elegendő.

Végül az sem mindegy, hogy a kampány folyamán az SDP és a Bírunk! óhatatlanul versenyezni kényszerül egymással Zágrábban.

Ez azért kellemetlen mert a két párt szavazóbázisa részben megegyezik egymással, ezt a közvélemény-kutatások is megerősítik, amikor ugyanis az egyik párt népszerűsége növekszik, a másiké általában csökken.

A rébusz egyedüli logikus megoldásának az tűnhet, miszerint a Bírunk! vezetősége úgy ítélte meg, hogy négy éven belül megelőzhetik az SDP-t, és vezető baloldali párttá válnak, tehát öt év múlva esetleg megnyerhetik a választásokat.

Persze ennek az esélye igen kicsi, Zágrábban ugyanis valószínűleg veszítenek az önkormányzati választásokon, és így hatalmi bázis nélkül maradnak, idővel pedig kisodródnak a politikai élet peremére.

Tomaševićék esetleg arra játszanak, hogy népszerűségük töretlen, de mint azt az ifjabb Kalapis reggelizve, két falat között cinikusan megállapította, a velük szemben induló jelöltnek csak annyit kell mondania, hogy megszünteti a “városi” kék szemeteszsákok használatát, vagyis a szelektív hulladékgyűjtés jelenlegi rendszerét, és máris megnyerte a zágrábi választásokat a Bírunk! táborával szemben.

A HDZ gőzerővel működik

A legnagyobb kormánypárt, vagyis a Horvát Demokratikus Közösség időközben semmit sem bíz a véletlenre.

Azon felül, hogy az adóreformnak köszönhetően az emberek némileg több pénzt kapnak kézhez, Branko Bačić alelnök, a HDZ egyik legkeményebb katonája, építésügyi miniszterként igencsak a lovak közé csapott.

A földrengésben károsodott Sziszek-Monoszló megye felújítása két év totojázás után akkora lendületet vett, hogy Horvátországban hiánycikk lett az aszfaltkeverék, és most lóhalálában Szlovéniából kell importálni.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország19 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava