Connect with us

Bosznia

A HÁBORÚ NEM ÉRT VÉGET: Etnikai alapú bántalmazás a Drina mentén, à la Srebrenica

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Drina, etnikai, Bratunac
Bratunac, a városra 1992-ben csaptak le először a szerb szabadcsapatok, amelyek akkor mintegy ezer bosnyákot öltek meg, de ez csak a kezdet volt (Kép forrás: klix.ba)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Továbbra sem csitulnak a nemzetiségi alapú indulatok Bosznia-Hercegovinában, főleg a Drina mentén. Legutóbb egy 19 éves bosnyák fiatalembert ütlegeltek Bratunacban a nyílt utcán. A rendőrség elfogta a feltételezett elkövetőket, akik a sértett nemzetiségi hovatartozására utaló válogatott szidalmak mellett a srebrenicai népírtást is felemlegették. Bratunac a boszniai Szerb Köztársaságban van, 1991-ben a lakosság 56%-a bosnyák volt, 2013-ban majdnem 90%-a szerb.

Hárman egy ellen

Bár a koalíciós kormány januári megalakulása óta a politikai szereplők törekszenek a viták párbeszéd útján való rendezésére, az egyre rosszabb gazdasági helyzetben lévő boszniai lakosság körében azonban továbbra sem ritkák a nemzetiségi alapú bűncselekmények.

A boszniai Szerb Köztársaságban lévő Bratunac város egyik parkolójában július 23-án, este tizenegy órakor három személy súlyosan bántalmazta az arra megforduló Osman Mehanovićot.

A sértett 19 éves, szintén bratunaci lakos, aki az őt ért támadást követően elmondta, hogy a bántalmazást megelőzően a bosnyák identitásával összefüggő sértéseket vágtak a fejéhez.

A nyomdafestéket nem tűrő gyalázkodáson túl felmerült a kérdés, hogy a bosnyák áldozat netalán azt szeretné-e, hogy a szerb támadók esetleg lemészárolják, mint ahogy azt apáik tették közel harminc évvel ezelőtt Srebrenicában („hoćeš da te zakoljemo kao što smo vas u Srebrenici klali”) a bosnyákokkal.

Drina, etnikai, Bratunac

Az egyik elkövető egy kést vág ott a földön fekve védekező Mehanović kézfejébe

Az idézett mondat súlyos tartalma egyértelmű utalás az 1995. július 11-e és július 22-e közötti időszakban a jugoszláv néphadsereg és a szerb szabadcsapatok által elkövetett népírtásra.

A “verbális fenyegetés” közepette a támadók lökdösni, majd ütlegelni kezdték válogatott szidalmakat kiabálva. Több ütés is az arcán találta el el az áldozatot, ennek következtében a bosnyák fiatalembernek kiverték az egyik alsó metszőfogát.

Mehanović sokkos állapotban volt, majd az egyik ütés következtében a földre rogyott, ami nem gátolta meg a támadókat, hogy folytassák a bántalmazását.

Ekkor az egyik elkövető egy kést vágott a földön fekve védekező Mehanović kézfejébe. Az etnikai jellegű atrocitásnak az vetett véget, hogy egy arra sétáló nő kiáltozva felszólította a támadókat, hogy hagyják abba a verekedést, akik a nő bátor és határozott fellépését látva elfutottak.

A rendőrök a helyszínre érkezésüket követően beazonosították a három elkövetőt. Bár a támadás a péntek esti órákban történt, a nyomozás érdekei miatt az illetékes rendőri szervek csak a legszükségesebbeket közölték a hétvége folyamán a médiával.

Így nem voltak hajlandók a feltételezett tettesek nemzetiségi hovatartozásával kapcsolatos információkat sem megosztani.

A boszniai médiában példanélküli hírzárlat során mindössze annyit erősítettek meg, hogy három személyt vettek őrizetbe, akikről maga a sértett is meg tudta erősíteni, hogy a helyi közösségben már régóta ismertek voltak hasonló erőszakos cselekmények miatt.

A Drina völgyében máig temetnek

Az eset jól szimbolizálja a Drina-völgyi bosnyák nemzetiség helyzetét, ám Bratunac csak az egyik példa arra, hogy milyen eredménnyel járt az etnikai tisztogatás a kilencvenes években a szerbiai-boszniai határfolyó mentén.

A közel nyolcezer fős kisváros lakosságának 56%-a bosnyák volt a délszláv háború kitörése előtti utolsó népszámlálás szerint, vagyis 1991-ben, a 2013-as népszámlálás viszont már azt mutatta, hogy ez az arány megfordult, és akkora már 89%-os szerb többséget mutatott.

A városra a boszniai háború alatt először 1992-ben csaptak le a szerb szabadcsapatok. Akkor mintegy 1000 muszlim vallású személyt hurcoltak el, és likvidáltak a környező hegyekben.

Drina, etnikai, Bratunac

A felirat szerint 30 év telt el büntetlenül a Bratunacban 1992 és 1995 között elkövetett bűncselekmények óta, amelyek során tíz gyűjtőtábor létezett, 405 sír keletkezett és 3536 bosnyák vált gyilkosság áldozatává

Ezt követően, 1995-ben a srebrenicai eseményekkel párhuzamosan 2300 muszlim lakost deportáltak, és végeztek ki a boszniai szerb hadsereg tagjai. Az áldozatok közül többek nyughelye azóta is ismeretlen.

Elvir Hodžić bratnuaci imám a faktor.ba webportálnak adott májusi interjút az akkor fellelt áldozatok újratemetéséhez kötődően.

Hodžić elmondta, hogy a boszniai háború éveiben a bratunaci bosnyákok 17%-a vált népírtás áldozatává.

A 3300 eltűnt vagy meggyilkolt személy közül 210 volt 17 év alatti, 285 pedig nő.

A szerb szabadcsapatok vérengzését jól példázza, hogy a tömegsírokban várandós anyákat is holtan találtak.

A tömegsírok korábbi feltárásainak ellenére még mindig tart 200 kivégzésre elhurcolt személy maradványainak keresése a Bratunac környéki hegyekben.

Boszniában a háború tehát a mai napig nem fejeződött be, és Srebrenica csak az egyike volt azoknak a településeknek, ahol az etnikai alapú népírtás zajlott.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország19 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava