Connect with us

Oroszország

Az évekig táplált fenevad elszabadult, és a gazdájára támadt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fenevad, wagner, gazda
Az ukránok abban bíznak, hogy Prigozsin három nap múlva a Vörös Téren lesz (Forrás: Twitter, Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója)
A cikk meghallgatása

Annyira helytálló ez a mondat, hogy érdemes megismételni, tehát az történt, hogy az évekig táplált fenevad elszabadult, és a gazdájára támadt. Ez a kijelentés Ante Kotromanović volt horvát védelmi minisztertől származik, aki jelenleg katonai szakértőként jelenik meg a horvát médiában. A befolyásos Večernji list zágrábi hírportálhoz tartozó televíziónak, illetve podcast-csatornának nyilatkozva Kotromanović úgy vélte, hogy Putyin joggal tart egy olyan fanatizált hadseregtől, mint a harctéren edződött Wagner Csoport.

Egyedül nem megy

A volt horvát védelmi miniszter szerint a csoport legnagyobb erejének az számít, hogy tagjai a harctéren edződtek, és úgy követik a vezetőjüket, mint valami gurut.

Kotromanović szerint ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ennyire meggyengült volna, vagy Jevgenyij Prigozsin őrült vagy csak őrültül bátor, esetleg netalán csak elgurult a gyógyszere, hogy szembe mer szállni Putyin rezsimjével, amely mindent és mindenkit az ellenőrzése alatt tart Oroszországban.

– Most az a kérdés, hogy ez egy új októberi forradalom és egy új 1918 kezdete-e, szerintem azonban nem, mert Moszkvában erre még nem értek meg a feltételek

fenevad, gazda, Wagner

MÉG EGY ANTAL: Ante Kotromanović a Večernji listnek nyilatkozva úgy vélte, hogy a történteket követően az orosz vezetés felszámolja a Waqner Csoportot

– mondta a volt horvát védelmi miniszter, aki szerint Prigozsin egyedül nem képes államcsínyt végrehajtani, a mindent eldöntő kérdés az, hogy a lázadás átterjed-e a reguláris hadseregre is, és csatlakoznak-e hozzá azok a katonai körök és tábornokok, amelyek, illetve akik benne látják az erős és kemény Oroszország megteremtésére alkalmas személyt.

-Nyilvánvaló, hogy az évek óta táplált és elkényeztetett fenevad eltépte a láncát, és a gazdájára támadt

– jelentette ki Kotromanović, aki szerint a Wagner Csoport tagjai hűségesebbek Prigozsinhoz, mint Putyinhoz, merthogy fegyverbarátság köti össze őket, hiszen közösen estek keresztül sok mindenen, vagyis rájuk illik leginkább a kifejezés, hogy “Brothers in Arms”.

A rendkívüli helyzetekben katonai szakértőként megszólaló horvát politikus szerint ezért Putyinnak van mitől tartania, mert egy fanatizált hadseregről van szó, amely a legjobb katonai erő Oroszországban, és ráadásul a fronton is bizonyított.

Klasszikus lázadás

Kotromanović úgy vélte, hogy ez egyelőre csak klasszikus lázadás, viszont ha Prigozsinnak sikerül maga mellé állítania az orosz hadsereg egy részét, amely szintén elégedetlen a harctéri helyzettel és az Ukrajnában elért minimális sikerekkel, akkor Putyin bajban van, és akkor valóban egy új októberi forradalom szemtanúi lehetünk.

A volt horvát védelmi miniszter azonban úgy vélte, hogy a tábornokok többsége kitart Putyin mellett, viszont az kérdés, hogy a világ számára mi lenne jobb, Vlagyimir Putyin, akit már ismerünk, vagy egy Prigozsin, aki kicsúszott minden ellenőrzés alól.

– Képzeljük csak el, hogy Prigozsin lesz Oroszország elnöke, és a brutális bűnözőkből és gyilkosokból álló csapatával egy atomhatalom vezetője lesz

– jegyezte meg a volt horvát tárcavezető, aki szerint a Wagner Csoport vezetője aligha vonakodna bármiféle fegyver bevetésétől annak érdekében, hogy véget vessen az ukrajnai háborúnak.

Kotromanović szerint, ha a konfliktus még inkább kiéleződik, és a lázadás a következő napokban más városokra is átterjed, akkor az jó lehetőséget kínál az ukrán erőknek, hogy ezt kihasználva az újonnan alakult egységekkel és a külföldről kapott felszerelésekkel megtámadják az oroszokat.

A Wagner Csoport Moszkva felé indult egységét állítólag az ukrán származású Dmitrij Valerievics Utkin vezeti (Forrás: Twitter, Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója) A Washington Post szombat esti jelentése szerint Prigozsin erői visszafordultak, pedig már csak kétszáz kilométerre voltak Moszkvától. Közben a Szputnyik arról számolt be, hogy megszüntetik a Prigozsin elleni eljárást

A horvát katonai szakértő egyetlen szóval válaszolt arra a kérdésre, hogy mire számíthatnak a Wagner Csoport tagjai, és úgy írta le a következményeket, hogy azok “brutálisak” lesznek, miután Prigozsint már most árulónak nevezik Oroszországban, akárcsak a Wagner Csoport tagjait.

A volt horvát miniszter szerint Putyin beveti a légierőt ellenük, és lecsap a zsoldosok menetoszlopára, akiknek nyílt úton esélyük sincs, viszont ha a Wagner Csoport visszavonul a városokba, akkor az orosz hadseregnek nem lesz könnyű dolga velük szemben.

– Abban teljesen biztos vagyok, hogy a Wagner Csoport ezek után formációként teljesen eltűnik, egyszerűen feloszlatják, mint a belgrádi vörössapkásokat

– vonta meg a párhuzamot Kotromanović a Zoran Đinđić volt szerb miniszterelnök ellen gyilkos merényletet elkövető szerb Különleges Műveleti Egység tagjaira utalva, akik piros barettet viseltek, de a halálos merénylet elkövetése után felszámolásra kerültek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava