Connect with us

Szerbia

PÉNZNYELŐ PALICSI AQUAPARK: Úgy néz ki, megépül, de még nem tudni, ki működteti
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

aquapark
Erősen csúszott a határidő (Forrás: Facebook, Pásztor István)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A tél közepén, 2018 december 15-én helyezték le a palicsi aquapark és wellness-központ alapkövét. A helyiek azóta, csaknem öt éve, ezt a beruházást is a soha el nem készülők közé sorolják, s akármit ígérnek a politikusok, csak legyintenek, s annyit mondanak – hiszem, ha látom. Hasonlóképpen van ez a szabadkai Népszínház épületével is, amelyet tizenhat évvel ezelőtt kezdtek bontani, s azóta sem épült újra.

Luca széke, Luca medencéje

A palicsi aquapark építését a szerbiai köztársasági és a vajdasági tartományi kormány, valamint Szabadka város önkormányzata közösen finanszírozza.

Akkor, 2018-ban, az illetékesek azt mondták, Bogdan Laban polgármesterrel az élen, hogy a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd dinárt (3,2 milliárd forint), az első fázisban 320 milliót költenek rá.

Ugyanekkor, az alapkőletételnél mondták azt is, hogy a 4,4 hektáros területen, a harmincezer négyzetméteres központ, öt beltéri és öt kültéri medencével két éven belül elkészül.

Aztán kiderült, hogy a beltér alig négy és fél ezer négyzetméter, legalábbis ezt mondta legutóbbi sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Az akkori idegenforgalmi miniszter, Rasim Ljaljić viszont úgy nyilatkozott, ez talán az utolsó pillanat, hogy tegyenek valamit Palicsért, amely egykoron messze földön híres gyógyászati központ volt.

aquapark

MODERNKORI SZECESSZIÓ: Mivé lesz egy messzeföldön híres fürdőváros

Törvénytelenségek nincsenek, de szabálytalanságok vannak

A Vajdasági Magyar Szövetség koalíciós megállapodás útján 2020-ban “megkapta” Palicsot, és az aquapark építését irányító kft. működtetését is.

Pásztor István, a VMSZ és a Palics Park Kft. igazgatóbizottságának elnöke 2020-ban elmondta, hogy a vállalat vezetésének átvételekor fontosnak tartják, hogy helyzetjelentést, úgymondt átvilágítást készítsenek, így a fürdő kiépítése határozatlan időre leállt.

Ugyanebben az évben pénzügyi vizsgálatot tartottak a vállalatnál, vagyis egészen pontosan a beruházás finanszírozását vizsgálta a szerbiai pénzügyminisztérium.

Kiderült, hogy törvénytelenséget ugyan nem találtak, szabálytalanságokat viszont igen.

A közvélemény azonban soha nem kapott egyértelmű választ arra, miért csúszott ilyen sokat a kivitelezés, hova “tűnt el”, ha eltűnt, 500 millió dinár (1,56 milliárd forint), miért drágult meg több mint 700 millióval (2,2 milliárd forint) a beruházás az utolsó két évben, és miért kerül az végül 1,6 milliárd dinárba (5,1 milliárd forint)?

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere még 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kitörése idején is azt mondta, a járvány nem hat ki a kivitelezés gyorsaságára.

Ugyanezen év júniusában azonban választások voltak, Laban helyett a szintén “haladó” Stevan Bakić ült a polgármesteri székbe, aki a fürdő megnyitását már szeptemberben 2021 tavaszára ígérte, mert a járvány miatt szavai szerint mindössze 50 százalékos erőbevetéssel dolgoztak a kivitelezők.

Ezt követően 2021 februárjában azt mondta, az év végére készül el a fürdőkomplexum, s a beruházás értéke 1,1 milliárd dinár (3,5 milliárd forint), már a rendelkezésre áll.

F(r)ázisok és összegek

A Palics Park Kft. az első fázisban 49 millió dinárt (156 millió forint) költött a köztársasági költségvetésből, 100 milliót (320 millió forint) a tartományiból, 360 milliót (1,2 milliárd forint) a város biztosított összesen 2018 és 2020 között.

A kivitelező az újvidéki Gemax gradnja és a podgoricai Saniteko Group Kft. volt, és az első fázis munkálataival 2019. június 29-éig el is készültek.

A minisztérium végül megállapította, hogy az előre nem látott és tervezett költségekre a kivitelező nem írt ki felhívást, de kifizetett 4.964.223,54 dinárt (12,3 nillió forint).

A második fázisra 614.265.732,34 dinárt (közel 2 milliárd forint) költöttek, a kivitelezési határidő 250 nap lett volna, a szerződést 2020 március 13-án írták alá. Végül 2021 januárjáig 274.475.731,83 dinárt (875,8 millió forint) költött el a kivitelező.

Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke 2021 augusztusában kijelentette: “ki kell mondani, hogy a kivitelezésre összesen 879 millió dinárt (2,8 milliárd forint) költöttek el, de további 503 millióra (1,6 milliárd forint) lesz szükség.

– Én nem akarom hárítani a felelősséget, de mindenki tudja, hogy nem a jelenlegi vezetés a felelős a helyzetért. Megteszünk mindent azért, hogy ez a projektum minél előbb befejeződjön

– fogalmazott az ifjabb Pásztor 2021 augusztusában.

Hol tartunk ma?

2023 júniusában ott tartunk, hogy mintegy két héttel ezelőtt írták alá a szerződés kiegészítését, amelynek értelmében július 31-éig kell elkészülnie a palicsi aquaparknak, ezt Pásztor István, a Palics Park Kft. igazgatóbizottságának elnöke, a tartományi parlament elnöke mondta Palicson megtartott sajtótájékoztatóján, június 2-án.

Az idősebb Pásztor kiemelte, az utolsó simításokat végzik az épületen és annak környékén, az építkezés pedig tulajdonképpen két-három héten belül befejeződik, amire – megfogalmazása szerint – a pénzeszközök már rendelkezésre állnak.

– Július folyamán zajlik majd a próbaüzem is, egyelőre vendégek nélkül

– tette hozzá akkor.

– A jövő hét folyamán kiírjuk a pályázatot és bízunk benne, hogy nagyon gyorsan találunk valakit, aki működteti majd a fürdőt

– mondta Pásztor tehát június 2-án, de a rendelkezésünkre álló információk szerint a pályázatot azóta sem írta ki a vállalat.

Annak, aki kibérli majd a fürdőt, lesznek költségei: neki kell biztosítania a fekhelyeket, a vendéglátói tartalmat, a szolgáltatásokat, minderre pedig idő kell. A számítások szerint a komplexum bérlése minimum 275.925 dinár lehet havonta, ami kicsivel több mint 2.000 euró. (Nyugaton, mondjuk Hollandiában, ennyi egy kb. száz négyzetméteres lakás bérleti díja.)

Június 13-án Pásztor István a Palics Park vállalat elnökeként tárgyalt Husein Memić idegenforgalmi miniszterrel is, aki a helyszínen járt.

Az id. Pásztor ismét elmondta, hogy intenzíven dolgoznak egy nyilvános pályázat kiírásán, amelynek során kiválasztják majd az üzemeltetőt, aki gondoskodik a létesítményről, és azoknak a szolgáltatásoknak a minőségéről, amelyek majd idevonzzák az embereket.

Husein Memić idegenforgalmi tárcavezető Palicson kijelentette, hogy a köztársasági költségvetésből az aquaparkba 959 millió dinárt (némileg több, mint 3 milliárd forint) ruháztak be, a projekt összértéke pedig 1,6 milliárd dinár (5,1 milliárd forint).

Akkor azt is hozzátette: a közelmúltban Igor Mirović tartományi kormányfőtől ígéretet kapott arra vonatkozóan, hogy a munkálatok teljes befejezéséhez további 120 millió dinár (383 millió forint) támogatást biztosítanak.

Az ötödik éve zajló építkezés kapcsán “csak” arra nem kaptunk senkitől sem választ, hogy az útközben felmerülő költségekre kifizették-e a pénzt, és hogy a pénz kinek a folyószámláján landolt, vagy hogy a 2020-ban tett kijelentésnek, miszerint az 1,1 milliárd dinár (3,5 milliárd forint) összértékű projektumra megvan a szükséges összeg, mekkora volt az igazságtartalma, illetve hogy az a pénz útközben hova lett?

S talán az is magyarázatra szorul, hogy a költségek miért nőttek meg annyira, hogy a végösszeg 1,6 milliárd dinárra (5,1 milliárd forint) rúg? Vajon a kivitelező végzett hanyag munkát, amit foltozgatni kellett, vagy netalán a milliók illetéktelen kezekben kötöttek ki, csak erről a koalíciós megállapodás értelmében nem illik beszélni?

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava