Connect with us

Bosznia

KOLLABORÁNS BOSNYÁKOK? Hiába teszel szárnyakat a disznóra, abból nem lesz sas

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bosnyák, sas, disznó, Nikšić
Az egyik megszárnyasított baloldali pártvezér hálátlansággal vádolta meg korábbi védencét
play icon A cikk meghallgatása

Boszniában is előkerült a “politikai zoológia”, amelynek nem éppen a címerállata a disznó, ellentétben a sassal. A 2024 őszén esedékes boszniai önkormányzati választást megelőzően a boszniai baloldal két legnagyobb szervezete, a progresszív-zöld jelzővel illethető Mi Pártunk (Naša Stranka, NS) és a jugoszláv állampárt utódszervezetéből balközép gyűjtőpárttá átalakult Szociáldemokrata Párt (Socijaldemokratska Partija, SDP) még a mostani nyári uborkaszezon kezdete előtt végre akarta hajtani az idén esedékes tisztújítást. Egyik párt esetében sem született meglepetés, mert mindkét pártelnök újrázni tudott, igaz, hogy az SDP-s Nikšić csak az említett önkormányzati választásig kapott újra bizalmat.

Készülnek a megmérettetésre

Bár a boszniai belpolitika tavaly október óta tartó turbulens időszaka nyugvópontra látszik érkezni, a jelentősebb politikai szervezetek és azok vezetői megkezdték a felkészülést a következő országos megmérettetésnek számító 2024-es őszi önkormányzati választásokra.

Annak ellenére, hogy a helyi népképviseleti voksoláson a részvétel rendre majd 10%-al elmarad a törvényhozási választástól, az ott leadott szavazatok megfelelő alapként szolgálnak ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le a pártok támogatottságáról.

Utóbbi amiatt kiemelkedően fontos a nyugat-balkáni Csodaországban, mert a meglehetősen bonyolult választási rendszer és a pártok alacsony költségvetése miatt a kormányzati ciklus ideje alatt még a nagyobb jelölőszervezetek is csak elvétve készítenek támogatottsági felmérést, így a félidőben megrendezett önkormányzati választás az egyik legfontosabb iránymutató.

disznó, sas,

DÉLKELET-EURÓPAI DEMOKRÁCIA: Egyiknek sem volt kihívója (balról Edin Forto, jobbról Nermin Nikšić)

A politikai uborkaszezon nyári beállta előtt a boszniai baloldal két legnagyobb szervezete, a progresszív-zöld jelzővel illethető Mi pártunk (Naša Stranka, NS) és a jugoszláv állampárt utódszervezetéből balközép gyűjtőpárttá átalakult Szociáldemokrata Párt (Socijaldemokratska Partija, SDP) végre akarta hajtani az idén esedékes tisztújítást.

A 2023. januári kormányalakítás óta az NS és az SDP folyamatosan össztűz alatt áll a boszniai média jó részét irányítása alatt tudó jobbkonzervatív Demokratikus Akció Pártja (Stranka Demokratske Akcije, SDA) részéről.

A felfokozott hangvételtől sem mentes médiahadjáratban a koalíciós kormányban való részvétel miatt a két baloldali politikai erő, mint szerb-horvát kollaboráns szervezet jelenik meg, amiért kiszorították a bosnyák nacionalista SDA-t a boszniai szerb SNSD-vel (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) és Horvát Demokratikus Közösség Bosznia-Hercegovinai Pártjával (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) alkotott koalícióból.

A 2020. évi önkormányzati választások óta szoros együttműködésben politizáló SDP és NS ugyanazon hétvégére hívta össze a tagságot a pártelnöki és elnökhelyettesi tisztségekről való szavazásra Szarajevóba.

A pártvezetői posztok tekintetében azonban elmaradt a meglepetés, mert mindkét szervezet esetében a jelenlegi elnök maradt a pozíciójában, vagyis az SDP-t Nermin Nikšić, míg az NS-t Edin Forto vezeti változatlanul.

Nikšić kijátszotta az alapszabályt

Az SDP-t 2015. óta vezető Nermin Nikšić öreg motorosnak számít a boszniai politikai palettán.

A párt tisztújító közgyűlése az elmúlt nyolc évben, két egymást követő alkalommal választotta meg a szervezet elnökének, így az alapszabály szerint nem indulhatott volna újra az elnöki székért.

Tekintettel arra, hogy az SDP-ben Nikšićtyel szemben jelentősen megnőtt a kritikus hangok száma, a rutinos pártelnök nem akarta a rossznyelvek szerint megkockáztatni, hogy megváltoztattatja a saját maga javára az indulását kizáró rendelkezést.

Ezt megkerülendő az SDP Nikšićet támogató tuzlai alapszervezete a kongresszus kezdetén javaslatot tett a pártelnöki tisztségről való szavazás elhalasztására, és ezzel együtt Nikšić mandátumának meghosszabbítására.

A szavazáson a jelenlévő 528 delegáltból 498 támogatta Nikšićet, így ő további másfél évig a pozíciójában maradhat.

disznó, sas

A “művelt” bosnyák politikus, aki Clinton-naplót olvasgat

Az elsőre fölényesnek tűnő diadalt beárnyékolta, hogy a részvételre jogosult 620 delegáltból csak az említett 528 fő jelent meg. A hiányzók között pedig olyan jelentős párttagok voltak, mint Denis Bečirović bosnyák államelnökségi tag és Irfan Čengić, a párt korábbi főtitkára, aki jelenleg a föderációs parlamentben a párt egyik képviselője.

A jelentősebb távolmaradók köréből Čengić által az Instagramon közzétett kép és az ahhoz fűzött komment verte ki Nikšićnél a biztosítékot. Čengić ugyanis Nikšić személyére utalva „kigépelte” a közösségi média felületére egy Bill Clinton által jegyzett könyvben szereplő gondolatot, miszerint „hiába teszel szárnyakat a disznóra, attól abból még nem lesz sas.”

Nikšić a pozíciójában való megerősítését követően adott nyilatkozatokban elmondta, hogy olvasta a Čengić által közzé tett bejegyzést. Ehhez mindössze annyit fűzött meglehetősen felháborodottan, hogy a párt ifjú titánját ő maga ültette a főtitkári székbe annak ellenére, hogy a tagság 90%-a ellenezte.

Fortonak kihívója sem volt

A SDP-vel szemben az NS kongresszus szinte érdektelenségbe hajlóan menetrendszerű módon zajlott le.

A jelenlegi pártelnök Edin Forto kihívó hiányában egyedüli jelöltként indult a pártelnöki székért, és a tagság ennek megfelelően bizalmat is szavazott neki a következő négyéves időszakra, ami nem precedens nélküli a “délkelet-európai demokráciákban”.

Az NS eddigi három alelnöke azonban mind elbukott a szavazáson, így a jövőben a szarajevói Alen Girt, a Zenica-Doboj Kantonból delegált Behija Kulović és a szintén Szarajevóban politizáló Vildana Beslija segítik Fortó munkáját. Ezeket a neveket csak azoknak kell megjegyezniük, akik emelt szinten szeretnének vizsgázni Bosznia-Hercegovinából.

Kinőték magukat

A fentiek fényében lényegében kijelenthetnénk, hogy a boszniai centrista baloldal ugyanazzal a személyi körrel megy neki a 2024-es őszi választásnak, mint a 2022. októberi országos voksolásnak.

A legutóbbi országos választással összefüggésben született elemzések egybehangzóan azt fogalmazták meg, hogy bár a szavazatok számát tekintve továbbra is az SDP volt a legnagyobb párt a bosnyák nagyon nemzeti SDA-val szembe helyezkedő baloldali erők körében, a támogatottsága azonban így sem érte el az SDA szavazatainak a felét.

Az NS pedig továbbra sem tudta áttörni a 10%-os támogatottsági plafont, és megmaradt a liberális, valamint zöld politikai irányvonal követőinek pártjaként.

Az NS-el szemben további kritikaként fogalmazódott meg, hogy csak Szarajevó Kantonban és pár boszniai nagyvárosban vannak érdemi alapszervezetei, így nem vált valójában országos hálózattal bíró szervezetté. Emiatt nem tudott felnőni az SDP mellé.

A legtöbb elemzői vélemény szerint mind az NS, mind az SDP kinőtte magát, és a jelenlegi boszniai politikai palettán bekövetkező radikális változás nélkül várhatóan nem tudnak a három év múlva esedékes országos választáson sem több szavazatot szerezni a mostaninál.

A 2024-es helyi önkormányzati voksoláson sem várható ettől szignifikánsan eltérő eredmény, tekintettel arra, hogy a boszniai szavazók jelentős része erősen kötődik az általa preferált jelölőszervezethez, és csak igen kis hányaduk szavaz át más szervezet jelöltjére annak személye miatt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac
380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507 380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507
B A Balkanac1 nap telt el azóta

SZERB CSERNOBIL: Szigorúan ellenőrzött vonatok és a képlet őrei

TartalomjegyzékKészülnek a megmérettetésreNikšić kijátszotta az alapszabálytFortonak kihívója sem voltKinőték magukat A cikk meghallgatása 2010. nov. 20-án délelőtt egy érdekes vasúti...

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget
B A Balkanac1 hét telt el azóta

Szobi, Dibi, Modi, Csonti + Titokzatos szigetek (keményvalutában)

TartalomjegyzékKészülnek a megmérettetésreNikšić kijátszotta az alapszabálytFortonak kihívója sem voltKinőték magukat A cikk meghallgatása „Ilyet én is tudok” című könyvében ír...

BALK BALK
B A Balkanac2 hét telt el azóta

BALK.High.Art: Öt férfi és egy nő – a Duna parknál

TartalomjegyzékKészülnek a megmérettetésreNikšić kijátszotta az alapszabálytFortonak kihívója sem voltKinőték magukat A cikk meghallgatása Talpalatnyi Párizs a pesti dzsuvában – ezzel...

eladó Koszovó ház albán eladó Koszovó ház albán
B A Balkanac3 hét telt el azóta

Egy eladó ház és öt nő (Szabó Imre fotói)

TartalomjegyzékKészülnek a megmérettetésreNikšić kijátszotta az alapszabálytFortonak kihívója sem voltKinőték magukat A cikk meghallgatása Többek közt a szerb N1 hozta minap...

oszazs oszazs
B A Balkanac4 hét telt el azóta

A Megfojtott virágok története (Killers of the Flower Moon)

TartalomjegyzékKészülnek a megmérettetésreNikšić kijátszotta az alapszabálytFortonak kihívója sem voltKinőték magukat A cikk meghallgatása Carter Revard amerikai költő, indián nevén Non-pe-va-de,...

IN ENGLISH

Tíz nap legjava