Connect with us

Szerbia

A SZEKULARIZÁCIÓ VÉGE? A pátriárka mindenben támogatja a szerb elnököt
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pátriárka
A szerb elnök vendégül látta az egyházi vezetést (Forrás: Szerb Ortodox Egyház)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Eddig általában a szerb elnök kereste fel a pátriárkát, most viszont fordítva történt, a Szerb Ortodox Egyház vezetője látogatott el az elnöki hivatalba, ahova magával vitte a püspököket is, akik az egyházi száboron vettek részt. Porfirije pátriárka folyamatosan konzultál a két szerb vezetővel, Aleksandar Vučić szerb államfővel és Milorad Dodik boszniai szerb elnökkel, és rendszeresen megjelenik a szerbiai és boszniai szerb rendezvényeken. A tegnapi (május 17-i) látogatás azonban kiemelt fontosságú, arra ugyanis a május 26-ra tervezett “világraszóló kormánypárti nagygyűlés” előtt került sor, miközben az országban lassan szinte mindennapossá válnak a tüntetések.

A pátriárka otthon érezte magát

Az állam és az egyház közötti közeli kapcsolatokat a szerb egyházfő azzal a kijelentéssel igyekezett érzékeltetni, hogy ő és a Szerb Ortodox Egyház püspökei az otthonuknak érzik az elnöki hivatalt, és támogatják mindazt, amit ez az intézmény az emberek és Szerbia érdekében tesz.

– Öröm számunkra, hogy Önnel együtt lehetünk az elnöki hivatalban, amit igazán a saját házunknak tekintünk

– mondta a szerb pátriárka, aki szükségét érezte megjegyezni, hogy az egyház támogatja mindazt, amit az elnöki hivatal, vagyis a szerb elnök tesz a szerb nép és Szerbia javáért.

Az elvben független, de inkább balközép Vreme címet viselő hetilap ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a látogatás és a kijelentés a péntekre bejelentett ellenzéki nagygyűlés előtt hangzott el.

Ami kétségkívül igaz, ugyanakkor a pátriárka látogatása nagyobb jelentőséggel bír a május 26-ra meghirdetett kormánypárti nagygyűlés szempontjából, amely Aleksandar Vučić grandiózus elképzelései szerint a legnagyobb “csődület” lesz az ország történelmében.

Az egyelőre nem világos, hogy a pátriárka és a püspökök, illetve a Szerb Ortodox Egyház kapott-e operatív feladatokat a résztvevők számának növelése érdekében, az viszont biztos, hogy a pátriárka állásfoglalása minden bizonnyal hatással lesz a hívekre.

– Az Egyház tudja, mi az Istenbe vetett hit, de azt is tudja, hogy az ember minden egyéb szükséglete mellett mindenekelőtt olyan lény, amely létét metafizikai alapokra építi

– mondta Porfirije, aki Einsteint hívta segítségül annak bizonyítására, hogy az ember “homo religiosus”, merthogy a nagy tudós körülbelül azt mondta, hogy az emberi élet Isten nélkül nemhogy nehéz, hanem lehetetlen, így hát következésképpen a szerb pátriárka szerint mindenki számára világos, hogy “Istenre szükség van”.

A szerb pátriárka megjegyezte, hogy az egyházi vezetők tiszteletére szervezett “szeretetteljes” ebédet követően elmegy annak a kislánynak a temetésére, aki az iskolai lövöldözés tizedik áldozataként hétvőn hunyt el a kórházban.

pátriárka

Közös ebéd az elnöki hivatalban (Forrás: Szerb Ortodox Egyház)

Az egyház és a média

Arról nem szólnak a hírek, hogy Aleksandar Vučić netalán elkísérte volna a temetésre a szerb egyházfőt, aki egyúttal kifogásolta, hogy a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt lövöldözést követően a szerb médiában mindenféle szakemberek, szociológusok és pszichológusok jelentek meg, de két kisebb csatorna kivételével a szerkesztők egyetlen papot sem hívtak be a stúdióba.

– Sehol sem jelentek meg azok, akiknek lett volna mondanivalójuk, de nem csak beszéltek volna, hanem Krisztus szavával, az evangélium szavával biztosan segítettek volna szembenézni ezzel a mindenki előtt álló kihívással

– mondta a szerb egyházfő, aki azért is bírálta a médiát, mert a televíziók részéről senki sem rögzítette a zimonyi gimnáziumban tett látogatását, ahova állítása szerint a diákok hívták meg, hogy szóljon hozzájuk.

– Több mint ezer gyerek volt ott, de mem volt egyetlen médiastáb sem, hogy forgasson

– jelentette ki a pátriárka, majd egy csavaros körmondattal utalt arra is, hogy a hitoktatást ismét be kellene vezetni az iskolákban, hogy a nagy kísértések és kihívások közepette, amelyekkel a szerbek szembesülnek, “ne tévesszék szem elől annak a lényegét, hogy mi is az ember valójában”.

Porfirije itt mondott köszönetet a szerb elnöknek azért, hogy “megértette népe szükségleteit, amelyek egyben az egyház szükségletei is”.

Ha egy pillanatra mélyebben elmerülünk a pátriárka beszédének elemzésében, akkor arra a végkövetkeztetésre juthatunk, hogy a szerb egyházfő igyekezet leépíteni a szekularizáció vívmányait, miután beszédében többször is az egyház és az állam egységét hangsúlyozta, ugyanakkor sürgette az egyház jelenlétének fokozását a társadalomban mind a televíziókon, mind az iskolákon keresztül.

Kicsit sarkítva a fenti gondolatot, arra a következtetésre juthatunk, hogy az állam rendőröket, az egyház pedig papokat küldene az iskolákba, hogy válaszoljon a belgrádi ámokfutást követően felvetődő problémákra.

A kérdések kérdése

A találkozót, illetve a közös ebédet a szerb elnöki hivatal szervezte, és a vendéglátó természetesen maga a szerb elnök, Aleksandar Vučić volt.

Így aztán nem csoda, hogy szóba került a kedvenc elnöki téma, vagyis Koszovó ügye is, ami a pátriárka szerint a szerb ortodox nép számára mostanság a “kérdések kérdése”, és ők azért imádkoznak, hogy Koszovó Szerbia része legyen vagy maradjon, ez már csak nézőpont kérdése.

– Koszovó a szívünk. Koszovó az elménk, a létezésünk forrása. Koszovó és Metohija a bölcsőnk

– mondta Porfirije pátriárka, aki szerint ezért imáikba foglalják az együttélést az albánokkal és mindenki mással.

A szerb egyházfő ezt a gondolatot még igencsak megcifrázta, majd (vallás)filozófiai alapokra helyezte, miszerint “az embert nem azért teremtették, hogy a másik embernek a farkasa legyen, hanem hogy Isten akaratából meglássa magát a másikban”.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava