Connect with us

Szerbia

A SZEKULARIZÁCIÓ VÉGE? A pátriárka mindenben támogatja a szerb elnököt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pátriárka
A szerb elnök vendégül látta az egyházi vezetést (Forrás: Szerb Ortodox Egyház)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Eddig általában a szerb elnök kereste fel a pátriárkát, most viszont fordítva történt, a Szerb Ortodox Egyház vezetője látogatott el az elnöki hivatalba, ahova magával vitte a püspököket is, akik az egyházi száboron vettek részt. Porfirije pátriárka folyamatosan konzultál a két szerb vezetővel, Aleksandar Vučić szerb államfővel és Milorad Dodik boszniai szerb elnökkel, és rendszeresen megjelenik a szerbiai és boszniai szerb rendezvényeken. A tegnapi (május 17-i) látogatás azonban kiemelt fontosságú, arra ugyanis a május 26-ra tervezett „világraszóló kormánypárti ” előtt került sor, miközben az országban lassan szinte mindennapossá válnak a tüntetések.

A pátriárka otthon érezte magát

Az állam és az egyház közötti közeli kapcsolatokat a szerb egyházfő azzal a kijelentéssel igyekezett érzékeltetni, hogy ő és a Szerb Ortodox Egyház püspökei az otthonuknak érzik az elnöki hivatalt, és támogatják mindazt, amit ez az intézmény az emberek és Szerbia érdekében tesz.

– Öröm számunkra, hogy Önnel együtt lehetünk az elnöki hivatalban, amit igazán a saját házunknak tekintünk

– mondta a szerb pátriárka, aki szükségét érezte megjegyezni, hogy az egyház támogatja mindazt, amit az elnöki hivatal, vagyis a szerb elnök tesz a szerb nép és Szerbia javáért.

Az elvben független, de inkább balközép Vreme címet viselő hetilap ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a látogatás és a kijelentés a péntekre bejelentett ellenzéki nagygyűlés előtt hangzott el.

Ami kétségkívül igaz, ugyanakkor a pátriárka látogatása nagyobb jelentőséggel bír a május 26-ra meghirdetett kormánypárti nagygyűlés szempontjából, amely Aleksandar Vučić grandiózus elképzelései szerint a legnagyobb „csődület” lesz az ország történelmében.

Az egyelőre nem világos, hogy a pátriárka és a püspökök, illetve a Szerb Ortodox Egyház kapott-e operatív feladatokat a résztvevők számának növelése érdekében, az viszont biztos, hogy a pátriárka állásfoglalása minden bizonnyal hatással lesz a hívekre.

– Az Egyház tudja, mi az Istenbe vetett hit, de azt is tudja, hogy az ember minden egyéb szükséglete mellett mindenekelőtt olyan lény, amely létét metafizikai alapokra építi

– mondta Porfirije, aki Einsteint hívta segítségül annak bizonyítására, hogy az ember „homo religiosus”, merthogy a nagy tudós körülbelül azt mondta, hogy az emberi élet Isten nélkül nemhogy nehéz, hanem lehetetlen, így hát következésképpen a szerb pátriárka szerint mindenki számára világos, hogy „Istenre szükség van”.

A szerb pátriárka megjegyezte, hogy az egyházi vezetők tiszteletére szervezett „szeretetteljes” ebédet követően elmegy annak a kislánynak a temetésére, aki az iskolai lövöldözés tizedik áldozataként hétvőn hunyt el a kórházban.

pátriárka

Közös ebéd az elnöki hivatalban (Forrás: Szerb Ortodox Egyház)

Az egyház és a média

Arról nem szólnak a hírek, hogy Aleksandar Vučić netalán elkísérte volna a temetésre a szerb egyházfőt, aki egyúttal kifogásolta, hogy a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt lövöldözést követően a szerb médiában mindenféle szakemberek, szociológusok és pszichológusok jelentek meg, de két kisebb csatorna kivételével a szerkesztők egyetlen papot sem hívtak be a stúdióba.

– Sehol sem jelentek meg azok, akiknek lett volna mondanivalójuk, de nem csak beszéltek volna, hanem Krisztus szavával, az evangélium szavával biztosan segítettek volna szembenézni ezzel a mindenki előtt álló kihívással

– mondta a szerb egyházfő, aki azért is bírálta a médiát, mert a televíziók részéről senki sem rögzítette a zimonyi gimnáziumban tett látogatását, ahova állítása szerint a diákok hívták meg, hogy szóljon hozzájuk.

– Több mint ezer gyerek volt ott, de mem volt egyetlen médiastáb sem, hogy forgasson

– jelentette ki a pátriárka, majd egy csavaros körmondattal utalt arra is, hogy a hitoktatást ismét be kellene vezetni az iskolákban, hogy a nagy kísértések és kihívások közepette, amelyekkel a szerbek szembesülnek, „ne tévesszék szem elől annak a lényegét, hogy mi is az ember valójában”.

Porfirije itt mondott köszönetet a szerb elnöknek azért, hogy „megértette népe szükségleteit, amelyek egyben az egyház szükségletei is”.

Ha egy pillanatra mélyebben elmerülünk a pátriárka beszédének elemzésében, akkor arra a végkövetkeztetésre juthatunk, hogy a szerb egyházfő igyekezet leépíteni a szekularizáció vívmányait, miután beszédében többször is az egyház és az állam egységét hangsúlyozta, ugyanakkor sürgette az egyház jelenlétének fokozását a társadalomban mind a televíziókon, mind az iskolákon keresztül.

Kicsit sarkítva a fenti gondolatot, arra a következtetésre juthatunk, hogy az állam rendőröket, az egyház pedig papokat küldene az iskolákba, hogy válaszoljon a belgrádi ámokfutást követően felvetődő problémákra.

A kérdések kérdése

A találkozót, illetve a közös ebédet a szerb elnöki hivatal szervezte, és a vendéglátó természetesen maga a szerb elnök, Aleksandar Vučić volt.

Így aztán nem csoda, hogy szóba került a kedvenc elnöki téma, vagyis Koszovó ügye is, ami a pátriárka szerint a szerb ortodox nép számára mostanság a „kérdések kérdése”, és ők azért imádkoznak, hogy Koszovó Szerbia része legyen vagy maradjon, ez már csak nézőpont kérdése.

– Koszovó a szívünk. Koszovó az elménk, a létezésünk forrása. Koszovó és Metohija a bölcsőnk

– mondta Porfirije pátriárka, aki szerint ezért imáikba foglalják az együttélést az albánokkal és mindenki mással.

A szerb egyházfő ezt a gondolatot még igencsak megcifrázta, majd (vallás)filozófiai alapokra helyezte, miszerint „az embert nem azért teremtették, hogy a másik embernek a farkasa legyen, hanem hogy Isten akaratából meglássa magát a másikban”.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból ez nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatón” a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotban leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava