Connect with us

Horvátország

JOBB FÉLNI, MINT MEGIJEDNI: Megfenyegették a horvát kormányt és a miniszterelnököt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kormány, horvát kormány, SOA
A horvát titkosszolgálat szerint az Iszlám Állam (ISIS, DAESH) több, mint kétszáz tagja szabadult idén a nyugat-európai börtönökből, a képen afganisztáni ISIS-harcosok (Forrás: SOA)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az Index horvát hírportál nem hivatalos értesülései szerint a rendőrség értesülést kapott a miniszterelnök, illetve a kormánytagok elleni lehetséges támadásról. A jobb félni, mint megijedni elv alapján – főleg mert a kormány ellen három évvel ezelőtt már megkíséreltek egy támadást, aminek következtében egy posztoló rendőr súlyos sebesülést szenvedett, a merénylő pedig öngyilkos lett – a kormány Szent Márk téri épülete előtt megjelentek a rohamrendőrök. A személyét és a kormánya tagjait érő fenyegetésről Andrej Plenković miniszterelnök biztonságos távolságban, Dubrovnikban értesítette a médiát. A miniszterelnök, aki a Dubrovniki-Neretvai megye napja alkalmából látogatott az ország legdélibb csücskébe, ezt az információt a Biztonsági-Hírszerző Ügynökség (Sigurnosno-Obavještajna Agencija, SOA) éves jelentésével kapcsolatos kérdésekre válaszolva osztotta meg az újságírókkal. Egyelőre az eset minden részletet nélkülöz, így nem is foglakozunk vele, inkább a SOA éves jelentéséről szólunk pár szót.

Szélsőséges csoportok félkatonai egységeket akartak létrehozni

A horvát polgári titkosszolgálat 2014 óta hozza nyilvánosságra éves jelentéseit. A nyolcadik nyilvános éves jelentés lényegében a 2022-es időszakra vonatkozik, és legérdekesebb kitétele, hogy a horvát állambiztonsági szervek megakadályozták az egyes szélsőséges csoportokat abban, hogy félkatonai egységeket hozzanak létre, a Köztársaság alkotmányos rendjének megdöntése céljával.

A titkolódzó titkosszolgák (tik-tok szolgák :o)) többet nem kötöttek az orrunkra, de nyilván a Marko Franciskovićhoz közel álló „forradalmárokról” van szó.

Mindazonáltal, a SOA továbbra is biztonságos és stabil demokráciának tartja Horvátországot, ahogy Daniel Markić, az ügynökség igazgatója írja, a különböző veszélyek drámai növekedése ellenére.

A jelentés fő témája Oroszország Ukrajna elleni agressziója, amely hosszú távon aláássa a globális biztonságot és stabilitást, egyúttal pedig befolyásolja az instabilitás terének bővülését a horvát szomszédságban.

A SOA azt állítja, hogy Oroszország agresszív politikája hatással van az úgynevezett Nyugat-Balkán biztonsági helyzetének stagnálására, és különösen figyelemmel kíséri a szerbiai helyzetet, amely nemcsak hogy nem fogadott el szankciókat Oroszország ellen, hanem tavaly év végén még az Oroszország által közvetlenül finanszírozott és felügyelt médiaplatformok létrehozását is engedélyezte.

A fő fenyegetést mégis az iszlamista szélsőségesek jelentik

A SOA véleménye szerint különös kihívást jelent az ISIS harcosainak és családtagjaiknak fogságból való visszatérése a szomszédos országokba, de ugyanakkor ezeknek a harcosoknak a kiszabadulása is az európai börtönökből.

kormány, horvát kormány, soa

A 2022-re vonatkozó ötven oldalas jelentés (Forrás: SOA)

A horvát titkosszolgálat felhívta a figyelmet, hogy 2023 eleje óta mintegy kétszáz terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményért elítélt személyt engedtek szabadon a nyugat-európai országok börtöneiből.

Néhány nyugat-balkáni országban ugyanakkor még mindig aktívak a szalafista dzsihádista ún. áldzsemátok (hitközségek), amelyeknek a területén nem ismerik el a hivatalos iszlám közösségeket és az ország demokratikus rendjét, és amelyeket karizmatikus prédikátorok irányítanak.

Becslések szerint a mintegy 1000 nyugat-balkáni ISIS-harcos fele visszatért a környező országokba, egynegyedük meghalt, egynegyedük pedig még mindig a , iraki és kurdisztáni háborúk által érintett területeken van.

A horvát ügynökség problematikusnak tartja azt is, hogy nem sikerült deradikalizálni ezeket a harcosokat, sem a feleségeiket. Legtöbbjük nem mond le radikális meggyőződéseiről, és ebben a szellemben nevelik a gyermekeket is.

A Horvát Köztársaság állampolgárságával is rendelkező emberek többnyire kettős állampolgárok, és még mindig Szíriában vannak, főleg olyan táborokban, ahol az ISIS harcosok családtagjait szállásolják el.

Letartóztatások a Balkánon

Az elmúlt években az elmondottak ellenére nem történtek terrortámadások a Nyugat-Balkánon, mert a támadásokat tervező csoportok tagjait letartóztatták.

Koszovóban 2021 októberében öt embert tartóztattak le, akik ilyen támadásokat terveztek, és nagy mennyiségű lőfegyvert, lőszert, robbanóanyagot, valamint drónokat és páncéltörő fegyvereket foglaltak le.

A Szent Márk téri 2020-as támadás ellenére, amely terrorista jellegű volt, a SOA becslése szerint Horvátország még mindig olyan társadalom, amelyben a szélsőségesek nem rendelkeznek jelentős befolyással sem támogatással.

A SOA becslése szerint a horvátországi szélsőségeseknek nincs erejük vagy potenciáljuk a nemzetbiztonság destabilizálására, mivel nagyon kevés követőjük van, ez azonban nem zárja ki az egyéni incidensek és erőszakos cselekmények lehetőségét.

Kiberbiztonság

Ahogy a Horvát Köztársaság elleni államilag támogatott kibertámadások száma növekszik, a SOA Kiberbiztonsági Központjának egyre több munkája akad.

Ennek a központnak az a dolga, hogy védelmezze a számos kormányzati szervet és kritikus infrastruktúrát a kívülről érkező támadásoktól.

Az államilag támogatott kibertámadások korai felismerésében, az ezekre történő figyelmeztetésekben, valamint az ellenük való védekezésben különleges helyet foglal el az úgynevezett SK@UT-rendszer.

A kormány lehetővé tette más jogi személyek csatlakozását is ehhez a rendszerhez, amelyekben az esetleges kibertámadások miatt olyan működési zavarok keletkezhetnek, amelyek kihatással lehetnek a társadalomra és a gazdaságra.

A SK@UT ezáltal Horvátország úgynevezett kiberernyőjének szerepét tölti be, amely jelenleg több mint 60 állami szervet, kulcsfontosságú szolgáltatások üzemeltetőit, valamint a Horvát Köztársaság számára különösen fontos jogi személyeket részesíti védelemben.

A SOA szerint a legtöbb Horvátország ellen irányuló kibertámadást Oroszország szponzorálja.

Horvátország

Robotok, robotok, világít az orrotok (egy költő veszett el a tudósítóban)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

robot
A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a 4. Európai RoboCup Junior versenyt

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a negyedik európai RoboCup Junior versenyt. Tizennyolc országból (tizenöt európai ország, plusz Dél-Korea, Izrael és ) 730 gyerek vesz részt Európa legnagyobb robotikai versenyén. A rangos eseményt, amely ezt az interdiszciplináris tudományterületet népszerűsíti, először rendezik meg Horvátországban.

RoboCup Junior

A Horvát Robotikai Társaság elnöke a Večernji list tudósítójának azt mondta, hogy pontosan 159 csapatot, azaz több mint 700 diákot és mentoraikat tudták elhozni, akik három kategóriában versenyeznek majd: On Stage, Rescue és Soccer.

– Ez három nagyon igényes kategória 15 alkategóriában, ahol 15 Európa-bajnokot kapunk

– tette hozzá Ivica Kolarić, aki egyben a Varasd megyei Robotikai Központ vezetője is.

A versenyzők változatos korcsoportokban lépnek fel, az óvodásoktól középiskolásokig, robotjaik a következő négy napban táncolni, focizni fognak, és áldozatokat mentenek veszélyes területekről, például földrengések romjai alól, stb.

A horvátországi iskolákban rendkívül népszerű a robotika, többek között a Horvát Robotikai Társaságnak köszönhetően.

A húsz évvel ezelőtt alapított lelkes egyesület tizenöt éve Ivica Kolarić professzor vezetésével folyamatosan dolgozik a fiatalok oktatásán, és kiváló eredményeket ér el az európai és világversenyeken.

Ezt a munkát és minden sikerüket az európai Robocup szervezet azzal díjazta, hogy idén Horvátországnak ítélte ennek a rangos versenynek a megszervezését.

A jéghegy csúcsa

Ez a fenti hírecske azonban csak a jéghegy csúcsa.

Kevesen tudják, hogy Horvátországban alapították a szintén „robotbarát” IRIM-et (Institute for Youth Development and Innovation), amely non-profit szervezetként Európa legnagyobb iskolán kívüli oktatási programját fejlesztette ki és hajtja végre – a CroatianMakers mozgalmon keresztül, amely csak Horvátországban több mint 300 000 gyereket ért el.

robot

KIS ÁLMOK: Február 7-e és 16-a között rendezték meg a Horvát Makers League harmadik fordulóját (Forrás: Croatian Makers)

Bár az IRIM Horvátországban indult, és elsősorban itt működik, tevékenységét kiterjesztette Szerbiára, Bosznia-Hercegovinára, Koszovóra, Montenegróra és Svájcra is, ahol a helyi partnerekkel együttműködve valósítja meg projektjeit, és további tízezer gyermeket von be a robotika világába.

Középpontjában a digitális és tudományos műveltség, valamint a technológiai és egyéb kompetenciák fejlesztése áll a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Tudomány, Technológia, Mérnöki Tudományok és Matematika) területén annak érdekében, hogy a most cseperedő nemzedékek a 21. század egyenjogú polgáraivá váljanak a földgolyó más tájairól érkező társaikkal.

Az IRIM a STEM-mel kapcsolatos tevékenységet a fontos kompetenciák eléréséhez szükséges eszköznek tekinti olyan kulcskészségek elsajátítása során, mint a tanulási készségek, a problémamegoldás, az együttműködés, a kommunikáció, valamint az olyan személyiségjegyek, mint a kíváncsiság, a kezdeményezőkészség, a kitartás, az alkalmazkodóképesség, valamint a társadalmi és kulturális tudatosság.

Az IRIM nagy mennyiségű felszerelést adományoz elsősorban a tudás széles körű és mély terjesztésének eszközeként szervezett tevékenységek, oktatók képzése (csak Horvátországban több mint 4500 pedagógus részesül ebben), oktatási tartalmak fejlesztése, valamint oktatási weboldalak készítése, stb.

Az IRIM egyedülálló abban, hogy sikerül a „skálázhatóságot”, vagyis a mély tudás átadását nagy mennyiségben elérni.

Az IRIM kezdeti és állandó kulcsfontosságú finanszírozása Nenad és Rujana Bakić adományainak köszönhető, de ugyanakkor az egyesületet polgárok, vállalatok és más források adományaiból is finanszírozzák, de sikeresen pályáznak a nemzeti és európai fejlesztési alapoknál is.

Az IRIM már kifejlesztette az oktatók (nagykövetek) szilárd ökoszisztémáját, és kiépített egy gazdag oktatási platformot, amely lehetővé teszi a tevékenységek sikeres fejlesztését.

Mi ennek az értelme?

Horvátország és a szomszédos országok iskolarendszerei a reform különböző szakaszaiban vannak, de jelenleg még nem képesek minőségi tudást nyújtani a STEM területén, vagy olyan kulcskompetenciákat fejleszteni, mint például az együttműködés a csoportmunkában, kommunikáció, tanulási készségek, kreativitás, kíváncsiság, kitartás és vezetői készségek.

Az IRIM feladata nemcsak az hogy, természetes módon befolyásolja e kompetenciák fejlesztését, hanem tudatosan törekszik azok erősítésére is.

Az Eurostat vonatkozó felmérése szerint a horvát állampolgárok – az EU egészéhez viszonyítva – az oktatásnak és a kemény munkának tulajdonítják a legkisebb jelentőséget a siker elérése terén, szemben a politikai kapcsolatokkal és az egyéni boldogsággal.

Hasonló a helyzet más nyugat-balkáni országokban is, ahol ennek kiküszöbölését, vagyis az IRIM által szorgalmazott tevékenységeket helyi partnerek végzik.

Az IRIM fő társadalmi küldetése ugyanis a siker kultúrájának megteremtése azzal a céllal, hogy megerősítse a meritokráciát, mint a társadalom központi pillérét és fő mozgatórugóját.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava