Connect with us

Horvátország

JOBB FÉLNI, MINT MEGIJEDNI: Megfenyegették a horvát kormányt és a miniszterelnököt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kormány, horvát kormány, SOA
A horvát titkosszolgálat szerint az Iszlám Állam (ISIS, DAESH) több, mint kétszáz tagja szabadult idén a nyugat-európai börtönökből, a képen afganisztáni ISIS-harcosok (Forrás: SOA)
A cikk meghallgatása

Az Index horvát hírportál nem hivatalos értesülései szerint a rendőrség értesülést kapott a miniszterelnök, illetve a kormánytagok elleni lehetséges támadásról. A jobb félni, mint megijedni elv alapján – főleg mert a kormány ellen három évvel ezelőtt már megkíséreltek egy támadást, aminek következtében egy posztoló rendőr súlyos sebesülést szenvedett, a merénylő pedig öngyilkos lett – a kormány Szent Márk téri épülete előtt megjelentek a rohamrendőrök. A személyét és a kormánya tagjait érő fenyegetésről Andrej Plenković miniszterelnök biztonságos távolságban, Dubrovnikban értesítette a médiát. A miniszterelnök, aki a Dubrovniki-Neretvai megye napja alkalmából látogatott az ország legdélibb csücskébe, ezt az információt a Biztonsági-Hírszerző Ügynökség (Sigurnosno-Obavještajna Agencija, SOA) éves jelentésével kapcsolatos kérdésekre válaszolva osztotta meg az újságírókkal. Egyelőre az eset minden részletet nélkülöz, így nem is foglakozunk vele, inkább a SOA éves jelentéséről szólunk pár szót.

Szélsőséges csoportok félkatonai egységeket akartak létrehozni

A horvát polgári titkosszolgálat 2014 óta hozza nyilvánosságra éves jelentéseit. A nyolcadik nyilvános éves jelentés lényegében a 2022-es időszakra vonatkozik, és legérdekesebb kitétele, hogy a horvát állambiztonsági szervek megakadályozták az egyes szélsőséges csoportokat abban, hogy félkatonai egységeket hozzanak létre, a Köztársaság alkotmányos rendjének megdöntése céljával.

A titkolódzó titkosszolgák (tik-tok szolgák :o)) többet nem kötöttek az orrunkra, de nyilván a Marko Franciskovićhoz közel álló “forradalmárokról” van szó.

Mindazonáltal, a SOA továbbra is biztonságos és stabil demokráciának tartja Horvátországot, ahogy Daniel Markić, az ügynökség igazgatója írja, a különböző veszélyek drámai növekedése ellenére.

A jelentés fő témája Oroszország Ukrajna elleni agressziója, amely hosszú távon aláássa a globális biztonságot és stabilitást, egyúttal pedig befolyásolja az instabilitás terének bővülését a horvát szomszédságban.

A SOA azt állítja, hogy Oroszország agresszív politikája hatással van az úgynevezett Nyugat-Balkán biztonsági helyzetének stagnálására, és különösen figyelemmel kíséri a szerbiai helyzetet, amely nemcsak hogy nem fogadott el szankciókat Oroszország ellen, hanem tavaly év végén még az Oroszország által közvetlenül finanszírozott és felügyelt médiaplatformok létrehozását is engedélyezte.

A fő fenyegetést mégis az iszlamista szélsőségesek jelentik

A SOA véleménye szerint különös kihívást jelent az ISIS harcosainak és családtagjaiknak fogságból való visszatérése a szomszédos országokba, de ugyanakkor ezeknek a harcosoknak a kiszabadulása is az európai börtönökből.

kormány, horvát kormány, soa

A 2022-re vonatkozó ötven oldalas jelentés (Forrás: SOA)

A horvát titkosszolgálat felhívta a figyelmet, hogy 2023 eleje óta mintegy kétszáz terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményért elítélt személyt engedtek szabadon a nyugat-európai országok börtöneiből.

Néhány nyugat-balkáni országban ugyanakkor még mindig aktívak a szalafista dzsihádista ún. áldzsemátok (hitközségek), amelyeknek a területén nem ismerik el a hivatalos iszlám közösségeket és az ország demokratikus rendjét, és amelyeket karizmatikus prédikátorok irányítanak.

Becslések szerint a mintegy 1000 nyugat-balkáni ISIS-harcos fele visszatért a környező országokba, egynegyedük meghalt, egynegyedük pedig még mindig a szíriai, iraki és kurdisztáni háborúk által érintett területeken van.

A horvát ügynökség problematikusnak tartja azt is, hogy nem sikerült deradikalizálni ezeket a harcosokat, sem a feleségeiket. Legtöbbjük nem mond le radikális meggyőződéseiről, és ebben a szellemben nevelik a gyermekeket is.

A Horvát Köztársaság állampolgárságával is rendelkező emberek többnyire kettős állampolgárok, és még mindig Szíriában vannak, főleg olyan táborokban, ahol az ISIS harcosok családtagjait szállásolják el.

Letartóztatások a Balkánon

Az elmúlt években az elmondottak ellenére nem történtek terrortámadások a Nyugat-Balkánon, mert a támadásokat tervező csoportok tagjait letartóztatták.

Koszovóban 2021 októberében öt embert tartóztattak le, akik ilyen támadásokat terveztek, és nagy mennyiségű lőfegyvert, lőszert, robbanóanyagot, valamint drónokat és páncéltörő fegyvereket foglaltak le.

A Szent Márk téri 2020-as támadás ellenére, amely terrorista jellegű volt, a SOA becslése szerint Horvátország még mindig olyan társadalom, amelyben a szélsőségesek nem rendelkeznek jelentős befolyással sem támogatással.

A SOA becslése szerint a horvátországi szélsőségeseknek nincs erejük vagy potenciáljuk a nemzetbiztonság destabilizálására, mivel nagyon kevés követőjük van, ez azonban nem zárja ki az egyéni incidensek és erőszakos cselekmények lehetőségét.

Kiberbiztonság

Ahogy a Horvát Köztársaság elleni államilag támogatott kibertámadások száma növekszik, a SOA Kiberbiztonsági Központjának egyre több munkája akad.

Ennek a központnak az a dolga, hogy védelmezze a számos kormányzati szervet és kritikus infrastruktúrát a kívülről érkező támadásoktól.

Az államilag támogatott kibertámadások korai felismerésében, az ezekre történő figyelmeztetésekben, valamint az ellenük való védekezésben különleges helyet foglal el az úgynevezett SK@UT-rendszer.

A kormány lehetővé tette más jogi személyek csatlakozását is ehhez a rendszerhez, amelyekben az esetleges kibertámadások miatt olyan működési zavarok keletkezhetnek, amelyek kihatással lehetnek a társadalomra és a gazdaságra.

A SK@UT ezáltal Horvátország úgynevezett kiberernyőjének szerepét tölti be, amely jelenleg több mint 60 állami szervet, kulcsfontosságú szolgáltatások üzemeltetőit, valamint a Horvát Köztársaság számára különösen fontos jogi személyeket részesíti védelemben.

A SOA szerint a legtöbb Horvátország ellen irányuló kibertámadást Oroszország szponzorálja.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
English3 hét telt el azóta

Jánosík in Bosnia, more precisely in Herzegovina

TartalomjegyzékSzélsőséges csoportok félkatonai egységeket akartak létrehozniA fő fenyegetést mégis az iszlamista szélsőségesek jelentikLetartóztatások a BalkánonKiberbiztonság A cikk meghallgatása The great...

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hónap telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékSzélsőséges csoportok félkatonai egységeket akartak létrehozniA fő fenyegetést mégis az iszlamista szélsőségesek jelentikLetartóztatások a BalkánonKiberbiztonság A cikk meghallgatása Marko Đurić,...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English2 hónap telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékSzélsőséges csoportok félkatonai egységeket akartak létrehozniA fő fenyegetést mégis az iszlamista szélsőségesek jelentikLetartóztatások a BalkánonKiberbiztonság A cikk meghallgatása Even the...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English2 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékSzélsőséges csoportok félkatonai egységeket akartak létrehozniA fő fenyegetést mégis az iszlamista szélsőségesek jelentikLetartóztatások a BalkánonKiberbiztonság A cikk meghallgatása The Serbian...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English2 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékSzélsőséges csoportok félkatonai egységeket akartak létrehozniA fő fenyegetést mégis az iszlamista szélsőségesek jelentikLetartóztatások a BalkánonKiberbiztonság A cikk meghallgatása In recent...

Egy hét legjava