Connect with us

Szerbia

Őrizetben a vidéki tömeggyilkos apja, egy topolyai fiú egy óvodánál akart “ámokfutni” +18

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

óvoda, hadsereg, szabadkai
A második szerbiai tömeggyilkosság elkövetőjének apját is elvitték a rendőrök, ami késik, az nem múlik (Forrás: szerb belügyminisztérium)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában mindennapossá váltak a letartóztatások, ezúttal a második tömeggyilkosság elkövetőjének édesapját vették őrizetbe, akinél szintén találtak fegyvereket. Közben a Vajdaságban is több személyt előállítottak, az egyikre az FBI hívta fel a figyelmet, mert a közösségi médiában ismert tömeggyilkosok nevével nyitott profilokat. Nem hivatalos értesülések szerint állítólag óvodásokat akart lemészárolni.

Az apa is tele volt fegyverekkel

A szerbiai rendőrség Dubonában őrizetbe vette Radiša Blažićot, aki a Mladenovac környéki gyilkosságok elkövetőjének az apja, és akivel kapcsolatban korábban az a hír kapott szárnyra, hogy szívroham következtében elhunyt.

Kiderült azonban, hogy életben van, és halottól nem megszokott módon kenyeret vett a péktől, aki házhoz, és nem sírhoz vitte neki. Az idősebb Blažić állítólag a történtektől függetlenül a legnagyobb szerb családi ünnepet, a “slavát” készítette elő.

– Tegnap lent volt náluk a pék a faluban, Radiša pedig kenyeret vett, mert Szent György napja van. A pék is meglepődött

– mondta a belgrádi Republika hírportálnak nyilatkozva az egyik meggyilkolt fiatal rokona, aki szerint a férfi “ugyanolyan beteg, mint a fia”, állítólag egy korsó aranya van, amelyet a kilencvenes években végrehajtott háborús fosztogatások alkalmával szerzett.

óvoda, hadsereg, szabadkai

A megtalált pisztoly és revolver (Forrás: szerb belügyminisztérium)

A rendőrök a gyanúsított által használt épületek átkutatása során több száz különböző kaliberű lőszerre, valamint egy pisztolyra és egy revolverre bukkantak. Találtak még fegyveralkatrészeket és távcsöves puskákhoz használt optikai kiegészítőket is.

Előkerült két katonai fegyvertartási engedély, az egyik távcsöves karabélyra, a másik pedig a revolverre vonatkozott.

A férfit illegális fegyvertartással és robbanóanyag forgalomba hozatalával vádolják, és harminc napos előzetesbe helyezték.

Kötődés a hadsereghez

A Mladenovac környéki ámokfutó és a fia is kötődött a hadsereghez. Radiša Blažić korábban a szerbiai hadsereg tagja volt alezredesi rangban.

– Nem a hivatása, hanem a törvény előtti felelőssége miatt vették őrizetbe

– mondta Miloš Vučević szerbiai védelmi miniszter a Prva televízió egyik műsorában.

A miniszter szerint az alezredes fia szintén katonai pályára készült, tavaly jelentkezett is az akadémiára, de elbukott a katonai titkosszolgálat (Vojnobezbednosnea agencija, VBA) vizsgálatán.

– Minden teszten átment, de nem ment át a katonai biztonsági ellenőrzésen, miután már korábban szabálysértési eljárások indultak ellene erőszakos magatartás miatt

– tette hozzá Vučević a katonai hírszerzés elutasító magatartását indokolva.

Ételfutárnak álcázta volna magát?

A rendőrök közben a Mladenovac környékén lévő Šepšin közelében megtalálták azt a Mercedest, amelyből Uroš Blažić tüzet nyitott áldozataira Malo Orašjeban és Dubonában.

Az utóbbi napokban a falu tele volt rendőrökkel, akik a földutakat vizsgálták át, és ennek során találták meg az autót, amelyből további pisztolyok, lőszerek és házi készítésű bombák kerültek elő.

Az autóban találtak egy olyan hátizsákot is, amilyet az ételkihordók használnak. A belgrádi Telegraf spekulációja szerint a fiatalabb Blažić ezt azért készítette be az autóba, hogy a rendőrség elől való menekülés során ételkihordónak álcázza magát, aki csak eltévedt.

Mindez azt jelzi, hogy a balkáni abszurd – mint helyi sajátosság – kimeríthetetlen.

A Mladenovac környéki ámokfutó a bűncselekménye végrehajtása után a saját autóját egy földúton hagyta, majd Šepšinben ellopott egy autót, amellyel az egyik közeli kisvárosba hajtott, ott pedig egy taxiba szállt, és kézigránáttal arra kényszerítette a sofőrt, hogy utasával együtt egy jóval délebbi településre, a Kragujevac közelében lévő Vinjištébe vigye, ahol a rokonai éltek. Az utas egy állapotos nő volt, arról nincs hír, hogy azóta megszült-e.

A fiatalabb Blažić ámokfutásának állítólag az volt a kiváltó oka, hogy az emberek becsmérelték, csúfneveken szólították, és mindenfélét beszéltek róla és a családjáról.

Óvodásokat akart lemészárolni?

Közben őrizetbe vették a szabadkai Svetozar Marković gimnázium diákját, aki az interneten tanulmányozta a bombakészítés módját, és a közösségi médiában tömeggyilkosok nevével nyitott profilokat.

óvoda, hadereg, szabadkai

A szabadkai Svetozar Marković gimnázium bejárata (Forrás: internet)

Mindezt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, vagyis az FBI (Federal Bureau of Investigation) derítette ki.

A belgrádi Blic értesülései szerint a fiút szülővárosában, Topolyán kapták el pornográf felvételek megszerzésének és birtoklásának gyanúja miatt.

Először csak elektronikus lábperec viselésére kötelezték, később azonban előzetesbe helyezték nemzeti, faji és vallási türelmetlenség szítása miatt.

A Blic nem hivatalos értesülései szerint az IT-szakra járó diák az iskolai pszichológusnak nemrégiben felfedte azokat a gondolatait, hogy tömeggyilkosság elkövetése jár a fejében a közeli óvodánál.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Oroszország

Az orosz külügyi szóvivő szerint Albin Kurti etnikai tisztogatást szeretne

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Kurti etnikai szóvivő
Az orosz külügyi szóvivő a szerb elnök szájából vette ki a szavakat (Forrás: orosz külügyminisztérium)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A koszovói helyzet súlyosbodása vérontáshoz vezetett, és ezt a függetlenségét önkényesen kikiáltó Koszovó miniszterelnökének, Albin Kurtinak a politikája idézte elő, amelynek célja egy konfliktus kirobbantása és a tartomány (!) területének megtisztítása a szerbektől. Ezt nem Aleksandar Vučić szerb elnök mondta, pedig ezek az ő szavai, hanem Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, a kijelentés pedig alig néhány órával azt követően hangzott el, hogy a szerb elnök Belgrádban fogadta az orosz nagykövetet.

Kurti közvetlen veszélyt jelent

A Szputnyik orosz hírügynökség idézi a moszkvai külügyminisztérium közleményét, miszerint a vasárnapi vérontás közvetlen és azonnali következménye Albin Kurti “úgynevezett miniszterelnök” kurzusának, amelynek célja a konfliktus tüzének szítása és a térség területének megtisztítása a szerbektől.

Az orosz külügyi szóvivő szerint a koszovói miniszterelnök folyamatosan a tűzzel játszik, amikor a helyzet eszkalálásával annak elérésére tesz kísérletet, hogy a Nyugat további nyomást gyakoroljon a szerbiai vezetésre, és Belgrádot rákényszerítse Koszovó függetlenségének elismerésére.

Zaharova megjegyezte, hogy ez, mint látjuk, túl drága, az egész balkáni régiót a szakadék szélére sodorja.

Az orosz külügyi szóvivő kiemelte, hogy a koszovói albánok rendőrsége módszeresen hajt végre büntetőakciókat a szerb közösség ellen, és nem csak a szerbek megfélemlítésével foglalkozik.

Zaharova rámutatott arra a közvetlen veszélyre, hogy folytatódik az etnikai tisztogatás, amelyet korábban (csak) az albán szélsőségesek gyakoroltak Koszovóban.

Kurti etnikai szóvivő

Az oroszok meggyőződése szerint a stabilizációhoz és a hosszú távú megoldáshoz Koszovóban kizárólag az ENSZ BT 1244-es határozatának átfogó végrehajtása vezet.

Itt jegyzendő meg, hogy ez a határozat Koszovót Szerbia (illetve a jogelőd Kis-Jugoszlávia) részének tekinti, az alábbiakban látható a kritikus szakasz, csatolva pedig elérhető az ENSZ BT Koszovóval kapcsolatos határozatának teljes szövege. A határozatból az derül ki, hogy Koszovó nagyfokú autonómiát élvezhet a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságon belül, amely Montenegró kiválásával később megszűnt.

Zaharova szerint végre kell hajtani azokat a brüsszeli megállapodásokat is, amelyek 2013-ban és 2015-ben a belgrádi és pristinai vezetés között jöttek létre.

Ezzel kapcsolatban pedig azt kell tudni, hogy ezek tartalmazzák a Szerb Községek Közösségének létrehozását, így tehát az orosz külügyi szóvivő gyakorlatilag diplomáciai köntösbe öltöztette a szerb követeléseket.

A KFOR az albánoknak segít?

A Szutnyik egy másik cikkben arról értekezik, hogy a KFOR az illegális koszovói szerveknek engedte át azt a munkát, amelyet neki kellene végeznie, nem akadályozta meg például sem a barikádok felállítását, sem a koszovói különleges egységek belépését Koszovó északi részére.

Ezt az orosz hírügynökségnek Vladimir Lazarević nyugalmazott vezérezredes mondta, aki még a kilencvenes években a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság pristinai hadtestének parancsnoka volt.

A Szputnyik azt természetesen nem elaborálta, hogy Lazarevićet a Hágai Törvényszék 2009-ben a kilencvenes évek végén vívott koszovói háború alatt a koszovói albánok ellen elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos parancsnoki felelőssége miatt 14 év börtönre ítélte.

A volt szerb katonatisztet Hágában deportálások, embertelen cselekedetek, gyilkosság, valamint politikai, faji és vallási okok miatt történő üldöztetés kapcsán vonták felelősségre.

Lazarević most a Szputnyikban arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok 1998-ban terrorista szervezetnek minősítette a Koszovói Felszabadítási Szervezetet, majd néhány hónap múlva az amerikaiak lemezt cseréltek, és Richard Holbrookot (a daytoni szerződés atyját) a Koszovói Felszabadítási Szervezet (UÇK) juniki főhadiszállására küldték, ami után a terroristák hirtelen szabadságharcosokká váltak.

A szerbek azért is hivatkoznak az 1244-es BT-határozatra, mert az kimondta a Koszovói Felszabadítási Hadsereg és más fegyveres koszovói albán csoportok demilitarizálását, de ugyanakkor megkövetelte az összes szerb (jugoszláv) katonai, rendőri és félkatonai erő ellenőrizhető, fokozatos kivonását Koszovóból.

A volt szerb katonatiszt szerint az UÇK egykori terroristái, új egyenruhába öltözve és új név alatt (ROSU), ott folytatják, ahol abbahagyták, azzal a különbséggel, hogy annak idején a koszovói szerbeket a szerb hadsereg és a szerb rendőrség védte, most viszont ezt senki sem teszi.

Lazarević itt említette meg, hogy szerinte a KFOR nem engedhette volna meg, hogy a vasárnapi lövöldözés megtörténjen, hiszen tudomása volt a (két teherautóból álló) barikád felállításáról, valamint a koszovói rendőrök behatolásáról az északi szerb területekre, pedig ezt a Biztonsági Tanács 1244-es határozata nem teszi lehetővé.

A nyugalmazott szerb vezérezredes mindezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ha bárkinek is kétségei voltak a KFOR és a kollektív Nyugat koszovói szerepével kapcsolatban, a mostani események által beigazolódott, hogy ők minden bajnak az okozói a Koszovói Felszabadítási Hadseregből átvedlett alattvalóik által.

Itt akár meg is állhatnánk, merthogy kit érdekel egy kivénhedt és jócskán bűntetett előéletű szerb katonatiszt véleménye, de ez mégis csak egy orosz portálon jelent meg.

Ha esetleg emiatt nem is aggódnánk, akkor vegyük figyelembe, hogy vasárnapi nemzeti sajtótájékoztatóján körülbelül ugyanezt mondta Aleksandar Vučić szerb elnök is a Biztonsági Tanács 1244-es határozatát és a KFOR “mulasztásait” illetően, ettől kezdve pedig nem olyan vidám a helyzet.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava