Connect with us

Szerbia

KIHALLGATÁS: A Mladenovac környéki gyilkos csak rá akart ijeszteni a falura +18

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gyilkos, gyilkosság
A két elkövető, mindkettő enyhébb büntetésre számíthat az életkora miatt (Forrás: szerbiai belügyminisztérium)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában ma van a nemzeti gyász harmadik napja a Belgrádban és a Mladenovac környékén végrehajtott gyilkosságok miatt, amelyeket követően ma a Mladenovac melletti Dubonában három áldozatot temetnek el. Tegnap Belgrádban öt, Malo Orašjeban pedig szintén öt személyt helyeztek örök nyugalomra. Szombaton a szendrői ügyészségen kihallgatták a csütörtök esti szerbiai gyilkosságok elkövetőjét. A 21 éves Uroš Blažić beismerte a bűncselekményeket, ezt követően előzetes letartóztatásba helyezték.

Ismeretleneket is megölt

A fiatalembert azzal vádolják, hogy május 4-én nyolc személyt ölt meg, és további tizenkét meggyilkolására tett kísérletet. A sajtóbeszámolók tizennégy sebesültről tudnak, egyes források szerint azonban a vádiratban a jelek szerint tizenkét személyt említenek.

A belgrádi és mladenováci gyilkosságok között az a különbség, hogy a második ámokfutás elkövetője nem minden áldozatát ismerte.

Uroš Blažić meghallgatása során azt mondta, hogy több olyan személyre is rálőtt, akit nem ismert, hogy “ráijesszen a falu lakosságára”.

Az ámokfutó Malo Orašjéban öt embert ölt meg és hatot sebesített meg, Dubonában további három embert gyilkolt meg és nyolcat megsebesített. A harmadik falu, Šepšin neve azért került be a hírekbe, mert egy ottani víkendházban tárolta a fegyvereket.

A melletti Vinjišteben, ahol a támadó rokonai éltek, és ahol végül elfogták, szintén kerültek elő fegyverek, amelyek közül az egyik géppisztolynak gyártási száma sem volt.

A büntethetőség kérdése

A elnök ugyan úgy fogalmazott, hogy a támadó soha többé nem látja meg a napfényt, vagyis nem kerül ki a börtönből, a szerbiai törvények szerint azonban nem ítélhető életfogytiglani börtönre, legfeljebb csak húsz éves szabadságvesztést kaphat, mert még nem töltötte be huszonegyedik életévét, ám az is előfordulhat, hogy elmegyógyintézetbe küldik.

– Ez a szakértői véleményen múlik, amelyben felmérik az elkövető érettségének szintjét, hogy az megfelel-e az életkorának

– jelentette ki Dragomir Mrdalj belgrádi ügyvéd az Informer hírportálnak nyilatkozva. Mrdalj szerint egy szakértői bizottság állapítja meg, hogy az elkövető zavart elméjű vagy beszámítható-e, és van egy köztes fokozat is.

gyilkos, gyilkosság

Virághegyek a belgrádi Vladislav Ribnikar kerítésénél (Forrás: HRT)

Ha nem beszámítható, akkor gyógyintézetben helyezik el, ha beszámítható akkor korára tekintettel “korkedvezményesen” legfeljebb húsz évi börtönt kaphat, ha mérsékelten beszámítható, akkor viszont még ennél is kevesebbet.

A Blic hírportál szerint közben kiderült, hogy a belgrádi gyilkosságokat elkövető Kosta Kecmanović a lövöldözés előtt tanulmányozta, hogy büntethető-e, és elkerülheti-e a börtönt.

A szakértők a közel 14 éves fiú mobiltelefonjának átvizsgálása során megállapították, hogy a gyilkosságok elkövetése előtt az interneten megnézte a szerbiai büntetőtörvénykönyvet, amelyből a gyerekek büntethetőségéről tájékozódott.

– A nyomozás során kiderült, hogy azért szervezte meg éppen most az iskolatársai elleni támadást, mert tudta, hogy már csak valamivel több, mint két hónapja van a tizennegyedik születésnapjáig, vagyis ennyi ideje maradt hátra, hogy büntetőjogilag ne legyen felelősségre vonható, ha bűncselekményt követ el

– állítja a belgrádi napilap internetes portálja.

gyilkos, gyilkossag

A szerbiai oktatási miniszter bejegyzést ír a belgrádi elé kihelyezett részvétkönyvbe (Forrás: Twitter, )

Az is kiderült, hogy a tömeggyilkosság előtti este Kosta Kecmanović megnézett egy iskolai mészárlásokról szóló amerikai filmet, majd néhány órával később elkövette a szörnyű bűncselekményt.

Branko Ružić szerbiai oktatási miniszter az iskolai lövöldözéssel kapcsolatban a nyugati értékek elutasítására szólított fel, és úgy fogalmazott, hogy “Isten óvjon attól”, hogy az úgynevezett nyugati értékek kóros és végzetes hatása társadalmilag elfogadható viselkedésmóddá váljon Szerbiában.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava