Connect with us

Horvátország

ENIGMÁK: A zágrábi láncfűrészes mészárlás & egy ukrán prostitól beszerzett AIDS?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Láncfűrészes fairtás, HIV-es rendőrök
Egy megyei képviselő tömeges AIDS-es fertőzésre hívta fel a figyelmet a zárai rendőrök körében (Forrás: Zadar)
A cikk meghallgatása

És akkor jött Leatherface, és berántotta a fűrészt… No, jó – ez nem éppen így volt, a zágrábi láncfűrészes mészárlásnak ugyanis semmi köze a Texas államban elkövetett vérfürdőhöz. Viszont eléggé bizarr ez is: valaki, vagy valakik láncfűrésszel járják a horvát fővárost, és kivágják a fákat. Jakuševac városnegyedben, a volt Waldorf-iskola udvarán, a tettesek 27 fát irtottak ki, míg a jankomiri ipari zóna szomszédságában 84 hárs “lelte a halálát”. A cikk végén természetesen kitérünk arra is, hogy a szerelemhez és az AIDS-hez legalább két emberre van szükség.

A láncfűrészes gyilkost senki sem látta

A kivágott hársáfák szőrén-szálán eltűntek, így megalapozott a gyanú, hogy valaki ily módon oldotta meg a fűtés kérdését, de a jakuševaci eset kissé bonyolultabb, mert a megközelítőleg 4000 euró értékű faanyag/tüzelő ott maradt a helyszínen.

A rendőrök és az egyéb illetékesek vakarják a fejüket, mert ez idáig nem jelentkezett senki, aki szemtanúja lett volna a gazemberségnek.

Nem láncfűrésszel vágta a fát

Nem láncfűrésszel vágja a fát, a kép illusztráció (Forrás: YouTube)

Ez annyiban meglepő, hogy a motorfűrész nem kifejezetten halk jószág, és hangtompítót sem lehet rászerelni, ráadásul a “faírtó szorgoskodás” is eltarthat egy ideig, a jankomiri hársak esetében akár néhány napig is.

Meg aztán azt sem érti senki, hogy miként végezték az elkövetők a berakodást, mert ahhoz célszerű markolót használni, kevéssé valószínű, hogy a láncfűrészes gyilkosok kézzel rakosgatták fel a rönköket a teherautóra.

Akárhogy is van, a kár nem csak anyagi, mert az egykori Waldorf-iskola udvarán zöldellő fákat a most odajáró gyermekek szülei, nagyszülei ültették még valamikor a hatvanas években, s lehet hogy a nagymama, nagypapakort megért emberek közül már sokan eltávoztak az élők sorából.

Parlamenti bohózat

Bár nyilván az ellenzéki képviselők is legszívesebben láncfűrésszel vonultak volna be a horvát parlament csütörtöki ülésére, az Andrej Plenković miniszterelnök visszahívását célzó akció azonban kudarcba fulladt, vagy úgy is mondhatnák, hogy csütörtököt mondott. Nemcsak a láncfűrész hiánya miatt.

Ez természetesen nem túlzottan meglepő, mert az ellenzéknek alig sikerült annyi szavazatot összekalapoznia – a Domovinski pokret, azaz a Hazafias Mozgalom javaslatára -, hogy ez a kérdés egyáltalán napirendre kerüljön.

A stabil parlamenti többséggel rendelkező kormánypárt így jobbára arra ügyelt, hogy az ellenzékiek ne gyűjthessenek be jó pontokat a választópolgároknál. Jövőre választások lesznek Horvátországban, és a kampány, ha nem is hivatalosan, de máris elkezdődött.

A pillanatokra heves vita elhúzódott a hajnali órákig, de Plenković ezt már 22 óra tájt megelégelte, és faképnél hagyta a nép választott képviselőit.

Láncfűrész nélkül

Hajnali két óra körül már nem volt túl nagy az érdeklődés AP, azaz Andrej Plenković miniszterelnök megbuktatása iránt (Forrás: Twitter)

Az ágáló ellenzék erre természetesen hülyét kapott, hogy micsoda dolog ez, elhagyni az ülést, amikor a visszahívásáról tárgyalnak a honatyák, de Plenx a füle bojtját sem mozdította, és elment haza.

Mint ezt a különféle belpolitikai elemzők szívesek voltak elmagyarázni, a már eleve kudarcra ítélt visszahívósdi nem hogy nem ártott a miniszterelnöknek és a kormánypártnak, hanem inkább ismét az ellenzék tehetetlenségét domborította ki, az általános korrupcióról szóló minden szóvirág ellenére.

Hacsak nem sikerül valahogy bebizonyítani, hogy a kormányfő közvetlenül részt vett valamilyen “lenyúlásban”, Plenković helyzete olyan stabil, mint Gibraltár sziklája.

Az elkövetkező időszakban elegendő lesz újra és újra felsorolni a kormány által elért eredményeket, és ezt a választások előtt megfejelni némi, ilyenkor szokásos pénzosztással – nyugdíjnövelés, stb. – és kész is a kocsi, Plenković zsinórban megszerzi harmadik megbízatási idejét is.

Sőt, némi szerencsével, akár a kétharmad is összejöhet, hacsak az ellenzék addig nem talál ki valamilyen igazán frappáns ellenszert.

Ukrajnából, szeretettel

A Zadarski.hr portál tudósítása szerint, amelyet időközben átvettek a napilapok és egyéb portálok is, Marko Pupić Bakrač, az Ifjúsági Akció képviselője a Zára (Zadar) megyei közgyűlés csütörtöki ülésén tömeges HIV-fertőzésre hívta fel a figyelmet a zárai rendőrök körében “a prostitúciós szolgáltatások igénybevételének következtében”.

A láncfűrész sem segít

A fotó illusztráció (Forrás: YouTube, screenshot)

A helyi hírportál szerint Bakrač ezt a bizarr ügyet a zárai rendőrkapitányság vezetőjének, Anton Dražinának a munkájával kapcsolatos számos bírálat kontextusába “ágyazta be”.

A tudósítás szerint lényegében arról van szó, hogy a zárai és a korenicai emberek körében már hetek óta terjedő pletykák szerint a zárai rendőrség, de más karhatalmi személyek közül, akik egymást váltották a Bosznia- Hercegovinával közös államhatár őrzésében, 27-en megfertőződtek egy ukrán “művésznő” szolgáltatásait élvezve.

A politikai korrektség nevében később a szóban forgó hölgy nemzetisége/állampolgársága eltűnt a tudósításokból – utána lehet járni, még mindig nyomon lehet követni az eredeti hírt, amelyet többek között az Index.hr és a Maxportal is lehozott -, viszont a zárai firkász kollégák nem tudtak semmilyen bizonyítékot felmutatni.

Legalábbis egyelőre.

A rendőrség kiadott egy közleményt, amelynek értelmében semmit sem tud az esetről, és most itt tartunk. De azt mi is tudjuk, hogy a régi közhely szerint “nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”. Meg hogy az szerelemhez és az AIDS-hez is legalább kettőre van szükség.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava