Connect with us

Szerbia

Leváltották a szerb Elektromos Művekben történt sikkasztást vizsgáló ügyészt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Elektromos Művek
A szerb Elektromos Művek a honlapján található "vizuális kompozícióval" a " teslai hagyományra" hivatkozik (Forrás: EPS)
A cikk meghallgatása

Újabb fejlemények vannak a szerbiai Elektromos Művekben (EPS) elkövetett 7,5 millió dolláros sikkasztás ügyében, leváltották, illetve áthelyezték ugyanis Bojana Savovićot, a belgrádi főügyészség ügyészét, miután szerdán hat személy őrizetbe vételét rendelte a szerbiai. A leváltását követően az ügyet “elvették” egy másik ügyésztől is, aki Savović munkatársa volt a csalás körülményeinek felderítésében. Az eset miatt szerbiai ellenzéki körökben tapasztalható némi mozgolódás, a közösségi médiában többen utcai megmozdulásokat követelnek a szerbiai ellenzék vezető pártjának alelnökétől.

Saját kérésére váltották le!

A belgrádi rendőrség a belgrádi főügyészség utasítására szerdán hat személyt vett őrizetbe, akik a gyanú szerint 7,5 millió dollárral károsították meg a szerbiai Elektromos Műveket a Kostolac B hőerőműben végzett munkálatok során.

A CNN közeli belgrádi N1-es televízió értesülése szerint a letartóztatás másnapján elmozdították tisztségéből Bojana Savovićot, a belgrádi főügyészség ügyészét, aki több mint egy évig vezette az EPS-ügyben folytatott nyomozást.

Elektromos Művek (EPS)

A főügyészség ezt követően közölte, hogy “tévesek a média egy részében megjelent információk, miszerint leváltották a belgrádi főügyészség helyettesét, és hogy elvették tőle az ügyet”.

– Az igazság az, hogy Savovićot a korrupcióellenes különleges ügyosztályról az általános bűnügyi osztályra helyezték át az éves beosztási rendszeres módosítása során, mégpedig saját, korábban kinyilvánított kívánsága alapján

– közölte a belgrádi főügyészség, amely szoros összhangban működik a kormányzattal.

Nenad Stefanović belgrádi főügyész a február 16-án tartott “szélsőjobbos parádé”, illetve a BALK által “öt töltényes forradalomnak” nevezett tobzódást követően azonnal bejelentette, hogy az ügyészség büntetőeljárást indít mindazok ellen, akik a legmagasabb állami tisztségviselőket fenyegetik. Ezt követően órákon belül letartóztatták a Wagner Csoporttal kollaboráló Népi Járőrség vezetőjét és négy társát.

A fent említett helyettesen, vagyis ügyészen kívül a korrupció visszaszorításával foglalkozó különleges osztály egy másik helyettes ügyészét is az általános bűnügyi osztályra irányították át.

– A belgrádi főügyészség arra is felhívta a figyelmet, hogy az Elekromos Művekkel kapcsolatos büntetőügyben a gyanúsítottak letartóztatása Nenad Stefanović belgrádi főügyész és Brankica Marić, a korrupció elleni küzdelemben illetékes első helyettes utasítására történt

– állapította meg a közlemény, amely szerint így akarták felgyorsítani az eljárást, miután a leváltott/felmentett ügyész halogatta az előzetes vizsgálatai tevékenység megindítását.

– Az ügyben jelenleg is tart a gyanúsítottak meghallgatása, ezek lezárását követően tájékoztatjuk a közvéleményt a további lépésekről

– közölte “mindenki megnyugtatására” a belgrádi főügyészség.

Nem kérte, hogy váltsák le

A leváltott ügyész az N1 Televízióban cáfolta a főügyészség közleményében szereplő állításokat, hogy maga kérte áthelyezését egy másik ügyosztályra, és hogy bármilyen módon is “húzta-halogatta a ügyet”.

– Az ügy egész idő alatt a szervezett bűnözés elleni szolgálatnál (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, SBPOK), és nem az ügyészségnél volt, számos találkozóra és konzultációra került sor az ügyben, bizonyítékként pedig elmentettem az SBPOK felügyelőivel folytatott e-mailjeimet, és az ügy felgyorsításával kapcsolatos sürgetéseket, amelyeket nekik küldtem

Elektromos Művek

Marinika Tepić szerbiai ellenzéki képviselő szerint a hatóságok szőnyeg alá akarják söpörni az ügyet (Forrás: Twitter)

– jelentette ki a szerbiai Elektromos Művekben elkövetett sikkasztás vizsgálatáról “leválasztott” ügyész, akit – epés szerb ellenzéki megjegyzések szerint – olyan szélsebesen váltottak le – hogy ki sem hallgathatta a gyanúsítottakat.

Bojana Savović azt sem érti, hogy ha valóban “húzta-halogatta” az ügyet, akkor az elmozdításával miért várták meg, hogy elrendelje a gyanúsítottak őrizetbe vételét.

A történtekből politikai ügy is lehet, miután az esetre “rárepült” Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártjának (Stranke slobode i pravde, SSP) alelnöke, aki szerint “tisztogatás folyik” a belgrádi főügyészségen, miután más, alacsonyabb munkakörbe helyezték át az Elekromos Művekkel kapcsolatos “pénzmosásban” érintetteket.

– A második elmozdított személy nemrég nyilvánosan utasította el, hogy nem hajlandó illegális tevékenységet folytatni főnökének, Nenad Stefanovićnak a szóbeli utasítására. Azért folyik a tisztogatás, mert végzik a munkájukat?

– tette fel a kérdést a Twitteren Marinika Tepić, aki szerint a belgrádi főügyészségen manipulálják az eljárásokat, és azzal a módszerrel söprik a szőnyeg alá az ügyeket, hogy odaadják őket valakinek, aki nem teszi fel az igazi kérdéseket.

Egy hozzászóló ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a hat gyanúsított őrizetbe vételét elrendelő ügyészt azért váltották le, hogy példát statuáljanak a vádhatóság többi tagjának, és megmutassák nekik, hogy hogyan végzik azok, akik tenni mernek valamit a főnök jóváhagyása és engedélye nélkül.

Tepić követői közül többen is ellenzéki fellépést és utcai megmozdulásokat sürgettek a leváltott ügyésznő támogatására, és ezzel kapcsolatban a romániai Laura Kövesi esetét emlegették, nem véletlenül az övét, mert az ő története közel állhat az egyébként román nemzetiségű Marinika Tepić szívéhez.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava