Connect with us

Szerbia

Leváltották a szerb Elektromos Művekben történt sikkasztást vizsgáló ügyészt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Elektromos Művek
A szerb Elektromos Művek a honlapján található "vizuális kompozícióval" a " teslai hagyományra" hivatkozik (Forrás: EPS)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Újabb fejlemények vannak a szerbiai Elektromos Művekben (EPS) elkövetett 7,5 millió dolláros sikkasztás ügyében, leváltották, illetve áthelyezték ugyanis Bojana Savovićot, a belgrádi főügyészség ügyészét, miután szerdán hat személy őrizetbe vételét rendelte a szerbiai. A leváltását követően az ügyet „elvették” egy másik ügyésztől is, aki Savović munkatársa volt a csalás körülményeinek felderítésében. Az eset miatt szerbiai ellenzéki körökben tapasztalható némi mozgolódás, a közösségi médiában többen utcai megmozdulásokat követelnek a szerbiai ellenzék vezető pártjának alelnökétől.

Saját kérésére váltották le!

A belgrádi rendőrség a belgrádi főügyészség utasítására szerdán hat személyt vett őrizetbe, akik a gyanú szerint 7,5 millió dollárral károsították meg a szerbiai Elektromos Műveket a Kostolac B hőerőműben végzett munkálatok során.

A CNN közeli belgrádi N1-es televízió értesülése szerint a letartóztatás másnapján elmozdították tisztségéből Bojana Savovićot, a belgrádi főügyészség ügyészét, aki több mint egy évig vezette az EPS-ügyben folytatott nyomozást.

Elektromos Művek (EPS)

A főügyészség ezt követően közölte, hogy „tévesek a média egy részében megjelent információk, miszerint leváltották a belgrádi főügyészség helyettesét, és hogy elvették tőle az ügyet”.

– Az igazság az, hogy Savovićot a korrupcióellenes különleges ügyosztályról az általános bűnügyi osztályra helyezték át az éves beosztási rendszeres módosítása során, mégpedig saját, korábban kinyilvánított kívánsága alapján

– közölte a belgrádi főügyészség, amely szoros összhangban működik a kormányzattal.

Nenad Stefanović belgrádi főügyész a február 16-án tartott „szélsőjobbos parádé”, illetve a BALK által „öt töltényes forradalomnak” nevezett tobzódást követően azonnal bejelentette, hogy az ügyészség büntetőeljárást indít mindazok ellen, akik a legmagasabb állami tisztségviselőket fenyegetik. Ezt követően órákon belül letartóztatták a Wagner Csoporttal kollaboráló Népi Járőrség vezetőjét és négy társát.

A fent említett helyettesen, vagyis ügyészen kívül a korrupció visszaszorításával foglalkozó különleges osztály egy másik helyettes ügyészét is az általános bűnügyi osztályra irányították át.

– A belgrádi főügyészség arra is felhívta a figyelmet, hogy az Elekromos Művekkel kapcsolatos büntetőügyben a gyanúsítottak letartóztatása Nenad Stefanović belgrádi főügyész és Brankica Marić, a korrupció elleni küzdelemben illetékes első helyettes utasítására történt

– állapította meg a közlemény, amely szerint így akarták felgyorsítani az eljárást, miután a leváltott/felmentett ügyész halogatta az előzetes vizsgálatai tevékenység megindítását.

– Az ügyben jelenleg is tart a gyanúsítottak meghallgatása, ezek lezárását követően tájékoztatjuk a közvéleményt a további lépésekről

– közölte „mindenki megnyugtatására” a belgrádi főügyészség.

Nem kérte, hogy váltsák le

A leváltott ügyész az N1 Televízióban cáfolta a főügyészség közleményében szereplő állításokat, hogy maga kérte áthelyezését egy másik ügyosztályra, és hogy bármilyen módon is „húzta-halogatta a ügyet”.

– Az ügy egész idő alatt a szervezett bűnözés elleni szolgálatnál (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, SBPOK), és nem az ügyészségnél volt, számos találkozóra és konzultációra került sor az ügyben, bizonyítékként pedig elmentettem az SBPOK felügyelőivel folytatott e-mailjeimet, és az ügy felgyorsításával kapcsolatos sürgetéseket, amelyeket nekik küldtem

Elektromos Művek

Marinika Tepić szerbiai ellenzéki képviselő szerint a hatóságok szőnyeg alá akarják söpörni az ügyet (Forrás: Twitter)

– jelentette ki a szerbiai Elektromos Művekben elkövetett sikkasztás vizsgálatáról „leválasztott” ügyész, akit – epés ellenzéki megjegyzések szerint – olyan szélsebesen váltottak le – hogy ki sem hallgathatta a gyanúsítottakat.

Bojana Savović azt sem érti, hogy ha valóban „húzta-halogatta” az ügyet, akkor az elmozdításával miért várták meg, hogy elrendelje a gyanúsítottak őrizetbe vételét.

A történtekből politikai ügy is lehet, miután az esetre „rárepült” Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártjának (Stranke slobode i pravde, SSP) alelnöke, aki szerint „tisztogatás folyik” a belgrádi főügyészségen, miután más, alacsonyabb munkakörbe helyezték át az Elekromos Művekkel kapcsolatos „pénzmosásban” érintetteket.

– A második elmozdított személy nemrég nyilvánosan utasította el, hogy nem hajlandó illegális tevékenységet folytatni főnökének, Nenad Stefanovićnak a szóbeli utasítására. Azért folyik a tisztogatás, mert végzik a munkájukat?

– tette fel a kérdést a Twitteren Marinika Tepić, aki szerint a belgrádi főügyészségen manipulálják az eljárásokat, és azzal a módszerrel söprik a szőnyeg alá az ügyeket, hogy odaadják őket valakinek, aki nem teszi fel az igazi kérdéseket.

Egy hozzászóló ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a hat gyanúsított őrizetbe vételét elrendelő ügyészt azért váltották le, hogy példát statuáljanak a vádhatóság többi tagjának, és megmutassák nekik, hogy hogyan végzik azok, akik tenni mernek valamit a főnök jóváhagyása és engedélye nélkül.

Tepić követői közül többen is ellenzéki fellépést és utcai megmozdulásokat sürgettek a leváltott ügyésznő támogatására, és ezzel kapcsolatban a romániai Laura Kövesi esetét emlegették, nem véletlenül az övét, mert az ő története közel állhat az egyébként román nemzetiségű Marinika Tepić szívéhez.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból az nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti nemzeti sajtótájékoztatón a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotában leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, vagy esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava