Connect with us

Szerbia

Őrizetbe vettek 5 személyt a szerdai belgrádi demonstrációval kapcsolatban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Őrizetbe vették Damjan Kneževićet, a Népi Járörség vezetőjét és további két társát a belgrádi szélsőjobbos tüntetést követően (Forrás: szerb belügyminisztérium)
Őrizetbe vették Damjan Kneževićet, a Népi Járörség vezetőjét és további két társát a belgrádi szélsőjobbos tüntetést követően (Forrás: szerb belügyminisztérium)
A cikk meghallgatása

Szerbiában őrizetbe vették a szerb szélsőjobb három tagját, mert a gyanú szerint az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására szólítottak fel. A szerda esti (február 15-i) belgrádi “szélsőjobbos parádéval” kapcsoltban a szerb államfő és a belgrádi főügyész is büntetőeljárást helyezett kilátásba mindazok ellen, akik a legmagasabb állami tisztségviselőket fenyegették meg, és veszélyeztették az állampolgárok biztonságát. Belgrádi médiajelentések szerint további további két őrizetbe vett személy is van, ők fegyverrel és lőszerrel történt visszaélés miatt kerültek rendőrkézre.

Elkapták a Népi Járőrség vezetőjét

A szerbiai belügyminisztérium közölte, hogy a rendőrség és a Biztonsági Információs Ügynökség (Bezbednosna-informativna agencija, BIA) tagjai az illetékes belgrádi és újvidéki ügyészséggel együttműködve három plusz két személyt vettek őrizetbe az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására történő felbujtás gyanúja miatt, egyiküket-másikukat ugyanakkor fegyver és robbanóanyag illegális előállításának, birtoklásának, hordozásának és kereskedelmének bűntettével vádolják.

A rendőrségi akcióbóról készült videóból kiderül, hogy az említett személyeket civil ruhás rendőrök kapták el és bilincselték meg a nyílt utcán, minden bizonnyal akkor, amikor hazafelé tartottak a belgrádi megmozdulásról.

Erre utal az is, hogy egyikük ugyanabban a ruhában volt, amelyen a tüntetésen is feltűnt.

A közlemény nem nevezi néven az őrizetbe vett személyeket, csak nevük kezdőbetűivel azonosítja be őket, ezek szerint a három előállított személy D. K. (1988), D. Z. (1971) és D. B. (1987), a BALK egyik korábbi cikke és a letartóztatásról készült videó alapján azonban két személy kilétét nagy biztonsággal meg tudjuk állapítani.

Az egyik személy Damjan Knežević, a szerdai esti szélsőjobbos tüntetés szervezője és a Népi Járőrség vezetője, aki jól láthatóan ugyanazt a kabátot viselte földre kényszerítésének pillanatában, amelyben a tüntetésen és az azt követő demonstrációban is volt a szerb elnöki palota környékén.

A másik őrizetbe vett személy Dejan Boboček, a Népi Járőrség szélsőjobboldali csoport bácspalánkai (Bačka Palanka) tagja, aki egy hölgyutas társaságában egy távcsöves puskát utaztatott a szerb főváros felé, hogy ott “öt töltényes forradalmat” idézzen elő, erre majd alább még kitérünk.

A D.Z. kezdőbetűkkel jelölt személy Dejan Petar Zlatanović, aki a szerda esti belgrádi megmozdulás másik szervezője volt, és “életveszélyes kijelentéseket” tett a megmozduláson.

Van még két őrizetbe vett személy is

A szerbiai média általában a fent említett három személy őrizetbe vételére fókuszál, de van egy negyedik, esetleg egy ötödik személy is, akinek kattant a kezén a bilincs.

Boboček a távcsöves puskát a harmadik őrizetbe vett személytől, vagyis M. J.-től kapta, akit fegyver és robbanóanyag illegális előállításának, tartásának, hordásának és kereskedelmének gyanúja miatt kaptak el. M.J. ráadásul a távcsöves puskát mástól tulajdonította el, így vele szemben a súlyos lopás gyanúja is fennáll.

A rendőrségi közlemény szerint őrizetbe vették a I. T. (1995) kezdőbetűkkel megjelölt személy is, őt is illegális fegyver- és robbanóanyag-előállítás, -birtoklás, -hordozás és -kereskedelem bűncselekményének elkövetésével gyanúsítják.

Az elkapott személyeket 48 órás őrizetbe helyezték, majd bűnvádi feljelentéssel átadják őket az illetékes ügyészségnek.

Meg akarták dönteni a kormányt(?)

Az erősen kormánypárti Informer arra hegyezte ki egyik-másik tudósítását, hogy a Népi Járőrség tagjai szerdán meg akarták dönteni a kormányt, és rá akartak lőni az elnökség épületére.

– Bobaček kijelentette, hogy ő azt szerette volna, ha szerdán elmentek volna a végsőkig, kormányt szerettek volna buktatni, és hatalomváltást akartak előidézni. Neki az az álláspontja, hogy ebben ma se akadályozhatja meg őket senki

– jelentette ki az Informer meg nem nevezett forrása.

Az őrizetbe vett Dejan Boboček ezt már nem bírta nézni

Az őrizetbe vett Dejan Boboček ezt már nem bírta tovább nézni, ezért öt tölténnyel akart forradalmat csinálni (Forrás: Informer)

A kormánypárti portál nem minden szavát hisszük el, de mégsem mehetünk el szó nélkül az ilyen és hasonló “epikus újságcikkek” mellett, mert a lap írásai némileg formálják a szerb közgondolkodást, főleg ami a kormányoldalt illeti.

Mindenestere megjegyzendő, hogy egy távcsöves puskával és öt tölténnyel – miután ennyit találtak Bobačeknél – nem könnyű forradalmat csinálni.

Itt vagy a bácspalánkai népi járőr vagy az Informernek szivárogtató személy realitásérzéke billenhetett meg valamelyest az “öt töltényes forradalmat” illetően, de nézzük mit adott még az kormánypárti hírportál Bobaček szájába. Tévedésről nincs szó, az Informer következetesen Bobaček említ, miközben mindenki más forrás Bobočeknek nevezi a “távcsöves forradalmárt.

– Azt is mondta, hogy ha senki sem akart ebbe belevágni, de ő megtette volna, mert nem tudja már tovább nézni ezt a helyzetet

– idézte az Informer állítólagos informátora Bobačekot, illetve Bobočekot, aki egy másik cikk szerint azt is beismerte, hogy a belgrádi nagygyűlésre igyekezett, miközben azzal kérkedett, hogy vannak kapcsolatai a Wagner Csoport felé.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava