Connect with us

Szerbia

Őrizetbe vettek 5 személyt a szerdai belgrádi demonstrációval kapcsolatban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Őrizetbe vették Damjan Kneževićet, a Népi Járörség vezetőjét és további két társát a belgrádi szélsőjobbos tüntetést követően (Forrás: szerb belügyminisztérium)
Őrizetbe vették Damjan Kneževićet, a Népi Járörség vezetőjét és további két társát a belgrádi szélsőjobbos tüntetést követően (Forrás: szerb belügyminisztérium)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában őrizetbe vették a szerb szélsőjobb három tagját, mert a gyanú szerint az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására szólítottak fel. A szerda esti (február 15-i) belgrádi „szélsőjobbos parádéval” kapcsoltban a szerb államfő és a belgrádi főügyész is büntetőeljárást helyezett kilátásba mindazok ellen, akik a legmagasabb állami tisztségviselőket fenyegették meg, és veszélyeztették az állampolgárok biztonságát. Belgrádi médiajelentések szerint további további két őrizetbe vett személy is van, ők fegyverrel és lőszerrel történt visszaélés miatt kerültek rendőrkézre.

Elkapták a Népi Járőrség vezetőjét

A szerbiai belügyminisztérium közölte, hogy a rendőrség és a Biztonsági Információs Ügynökség (Bezbednosna-informativna agencija, BIA) tagjai az illetékes belgrádi és újvidéki ügyészséggel együttműködve három plusz két személyt vettek őrizetbe az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására történő felbujtás gyanúja miatt, egyiküket-másikukat ugyanakkor fegyver és robbanóanyag illegális előállításának, birtoklásának, hordozásának és kereskedelmének bűntettével vádolják.

A rendőrségi akcióbóról készült videóból kiderül, hogy az említett személyeket civil ruhás kapták el és bilincselték meg a nyílt utcán, minden bizonnyal akkor, amikor hazafelé tartottak a belgrádi megmozdulásról.

Erre utal az is, hogy egyikük ugyanabban a ruhában volt, amelyen a tüntetésen is feltűnt.

A közlemény nem nevezi néven az őrizetbe vett személyeket, csak nevük kezdőbetűivel azonosítja be őket, ezek szerint a három előállított személy D. K. (1988), D. Z. (1971) és D. B. (1987), a BALK egyik korábbi cikke és a letartóztatásról készült videó alapján azonban két személy kilétét nagy biztonsággal meg tudjuk állapítani.

Az egyik személy Damjan Knežević, a szerdai esti szélsőjobbos tüntetés szervezője és a Népi Járőrség vezetője, aki jól láthatóan ugyanazt a kabátot viselte földre kényszerítésének pillanatában, amelyben a tüntetésen és az azt követő demonstrációban is volt a szerb elnöki palota környékén.

A másik őrizetbe vett személy Dejan Boboček, a Népi Járőrség szélsőjobboldali csoport bácspalánkai (Bačka Palanka) tagja, aki egy hölgyutas társaságában egy távcsöves puskát utaztatott a szerb főváros felé, hogy ott „öt töltényes forradalmat” idézzen elő, erre majd alább még kitérünk.

A D.Z. kezdőbetűkkel jelölt személy Dejan Petar Zlatanović, aki a szerda esti belgrádi megmozdulás másik szervezője volt, és „életveszélyes kijelentéseket” tett a megmozduláson.

Van még két őrizetbe vett személy is

A szerbiai média általában a fent említett három személy őrizetbe vételére fókuszál, de van egy negyedik, esetleg egy ötödik személy is, akinek kattant a kezén a bilincs.

Boboček a távcsöves puskát a harmadik őrizetbe vett személytől, vagyis M. J.-től kapta, akit fegyver és robbanóanyag illegális előállításának, tartásának, hordásának és kereskedelmének gyanúja miatt kaptak el. M.J. ráadásul a távcsöves puskát mástól tulajdonította el, így vele szemben a súlyos lopás gyanúja is fennáll.

A rendőrségi közlemény szerint őrizetbe vették a I. T. (1995) kezdőbetűkkel megjelölt személy is, őt is illegális fegyver- és robbanóanyag-előállítás, -birtoklás, -hordozás és -kereskedelem bűncselekményének elkövetésével gyanúsítják.

Az elkapott személyeket 48 órás őrizetbe helyezték, majd bűnvádi feljelentéssel átadják őket az illetékes ügyészségnek.

Meg akarták dönteni a kormányt(?)

Az erősen kormánypárti Informer arra hegyezte ki egyik-másik tudósítását, hogy a Népi Járőrség tagjai szerdán meg akarták dönteni a kormányt, és rá akartak lőni az elnökség épületére.

– Bobaček kijelentette, hogy ő azt szerette volna, ha szerdán elmentek volna a végsőkig, kormányt szerettek volna buktatni, és hatalomváltást akartak előidézni. Neki az az álláspontja, hogy ebben ma se akadályozhatja meg őket senki

– jelentette ki az Informer meg nem nevezett forrása.

Az őrizetbe vett Dejan Boboček ezt már nem bírta nézni

Az őrizetbe vett Dejan Boboček ezt már nem bírta tovább nézni, ezért öt tölténnyel akart forradalmat csinálni (Forrás: Informer)

A kormánypárti portál nem minden szavát hisszük el, de mégsem mehetünk el szó nélkül az ilyen és hasonló „epikus újságcikkek” mellett, mert a lap írásai némileg formálják a szerb közgondolkodást, főleg ami a kormányoldalt illeti.

Mindenestere megjegyzendő, hogy egy távcsöves puskával és öt tölténnyel – miután ennyit találtak Bobačeknél – nem könnyű forradalmat csinálni.

Itt vagy a bácspalánkai népi járőr vagy az Informernek szivárogtató személy realitásérzéke billenhetett meg valamelyest az „öt töltényes forradalmat” illetően, de nézzük mit adott még az kormánypárti hírportál Bobaček szájába. Tévedésről nincs szó, az Informer következetesen Bobaček említ, miközben mindenki más forrás Bobočeknek nevezi a „távcsöves forradalmárt.

– Azt is mondta, hogy ha senki sem akart ebbe belevágni, de ő megtette volna, mert nem tudja már tovább nézni ezt a helyzetet

– idézte az Informer állítólagos informátora Bobačekot, illetve Bobočekot, aki egy másik cikk szerint azt is beismerte, hogy a belgrádi nagygyűlésre igyekezett, miközben azzal kérkedett, hogy vannak kapcsolatai a Wagner Csoport felé.

Szerbia

INCIDENSEK: Akasztott Vučić-baba és egy amerikai állampolgár megverettetése

Közzététel:

a megjelenés dátuma

incidens, Népi Járőrség
Az egyik demonstráló bűzösnek tartja a Pink televíziót, és felakasztaná a szerb elnököt (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Szerb kormányközeli médiajelentések szerint vasárnap letartóztatták azt a személyt, aki azzal idézett elő incidenst Belgrádban, hogy akasztott Vučić-babával jelent meg a szombati ellenzéki tüntetésen. A másik incidens során több férfi támadt meg egy amerikai állampolgárt. Az erőszak elleni megmozdulást azt követően tartja meg az ellenzék minden hétvégén, pénteken vagy szombaton, hogy május 3-án az egyik diák lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, valamint hogy egy fiatal férfi nyolc embert ölt meg Mladenovac környékén.

Incidens akasztott Vučić-babával

A kormánybarát Srpski Telegraf értesülése szerint Belgrádban letartóztattak egy B. S. iniciálékkal megnevezett producert, aki a pénteken (május 3-án) tartott ellenzéki tüntetésen egy transzparenssel jelent meg, amelyre egy Aleksandar Vučićot ábrázoló babát akasztott, nyaka köré tekert kötéllel.

A baba feje már félrebillent, az utalás egyértelmű, a voodoo-baba helyett használt Vučić-baba eléggé direkt módon ábrázolja, hogy miként kellene a szerb elnököt eltávolítani, bár a tömeg alternatív megoldást is talált, a szerb elnököt léggömbök segítségével „eresztette szélnek.

A Vučić-babával „lázító” férfit az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására történő felbujtással vádolják, és emiatt 48 óráig bent marasztalták a rendőrségen, majd kihallgatásra a belgrádi főügyész elé állítják.

Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy a transzparenst olyan személyek hurcolták be, akik diszkreditálni akarják az ellenzéki megmozdulást, miután ez a transzparens állítólag más tüntetéseken is feltűnt, az viszont biztos, hogy a szerbiai udvari média eléggé erőteljesen kiaknázza az esetet.

A szerb elnök azonban kizárta, hogy az akasztott Vučić-baba véletlenül keveredett a tüntetők közé, mert mint fogalmazott, „elege van az ilyen hazugságokból”, szerinte ugyanis az ellenzék már régóta ilyen gyalázatos.

– Elegem van azokból az értelmetlen hazugságokból, hogy ezt a babát valaki behozta. Nem, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is akasztófával tüntettek ellenem

– jelentette ki Vučić, majd hozzátette, hogy neki köztársasági elnökként az ilyen disznóságokat és aljasságokat tűrnie kell, bár azt nem tudta megmondani, hogy ez benne van-e a munkaköri leírásában.

Vučić az erősen bólogató Bratislav Gašić belügyminiszterre tekintve azt is kijelentette, hogy személyét naponta mintegy kétszáz halálos fenyegetés éri, ennek folytán ehhez már igazán hozzászokott.

Érdekes módon a szerbiai közbeszédben a transzparens másik erős üzenete nem került feldolgozásra, pedig a Pink Televízió logóját felhasználva az transzparens készítője azt is sugallta, hogy az említett csatorna bűzt (stink) sugároz, illetve bocsát ki magából.

Pofánvertek egy amerikai állampolgárt

A BALK két héttel ezelőtt azt írta, hogy az akkori ellenzéki tüntetésen feltűntek a Wagner Csoporthoz közeli Népi Járőrség (Narodna Patrola) tagjai, akik két nőbe is belekötöttek.

A főkolompos akkor Ilija Vuksanović volt, de az incidensek helyszínén ott volt Damjan Knežević, a Népi Járőrség vezetője is, ezt akkor a helyszínen készült felvételek elemzésével bizonyítottuk is, akárcsak azt, hogy Vuksanović és legalább még egy férfi a Wagner Csoport jelvényét is megszellőztette.

Egyes belgrádi körökben Ilija Vuksanovićot a rezsim provokátorának tartják.

Akkor elkerülte a figyelmünket, hogy Vuksanović fejét két héttel ezelőtt ugyanolyan micisapka fedte, mint amilyet a drogkereskedelemmel foglalkozó kavači klán egyik szerbiai szervezetének lefogott vezetője hord, és amilyet május 26-án a KFOR-verő erők viseltek, akik között más fekete micisapkások is feltűntek. Ott is, és a belgrádi tüntetéseken is van belőlük szép számmal.

Miután a bűnöző Veljko Belivuk többször is azt állította, hogy tett különböző szolgálatokat a szerbiai kormánynak, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy most is valami hasonlóról van szó a hasonszőrűek részéről, továbbá az sem kizárt, hogy a Belivuk-csoport és a Népi Járőrség között van átjárás, ami ad absurdum azt is jelentheti, hogy mindenki mindenkivel kapcsolatban van, kormányostól, wagnerestől, mindenestől, ami igencsak hajmeresztőnek tűnik, ha igaz.

És akkor térjünk itt arra, ami az alcímben szerepel, miszerint az ellenzéki tüntetésen pofánkaptak egy amerikai állampolgárt.

Az elkövetők között most is feltűnt Ilija Vuksanović és Damjan Knežević, mivel hogy az incidens ismét csak a Népi Járőrség nevéhez kötődik, az amerikai állampolgárt bántalmazók egyike-másika ugyanis a Narodna Patrola feliratot viselte a pólóján, és a felvételeken – nem feltétlenük ezen – felismerhető a név szerint említett két személy is, Vuksanović az N1 televízió riporterével is kötekedett.

A belgrádi rendőrök vasárnap előállítottak egy huszonkét éves férfit, a nevét nem árulták el, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombaton este többször is megütött egy amerikai állampolgárt, aki a gyanú szerint provokálta a körülötte tartózkodó embereket.

Az interneten látható felvételek alapján az amerikai férfi valószínűleg kötekedett, bár ez hitelt érdemlően soha nem derül ki, az viszont biztos, hogy a verés nem csak egy helyről érkezett, többen is bántalmazták, és erősen szidták az amerikai férfi női felmenőjét.

Az ügyészséggel folytatott konzultációkat követően az előállított férfi és az amerikai állampolgár ellen is feljelentést tettek, az utóbbi ráadásul tartózkodási engedéllyel sem rendelkezett Szerbiában.

A belgrádi szabálysértési bíróság úgy döntött, hogy az amerikai állampolgárt 30 nap előzetesbe helyezi, a huszonkét éves férfit pedig 15 nap börtönbüntetésre ítélték, amelynek letöltésére azonnal el is vitték.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava