Connect with us

Szerbia

Hogy lesz ebből gyorsvasút, amikor a színesfém tolvajok szétlopják a vezetéket?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szárnyaszegett szerb gyorsvasút
Szárnyaszegett szerb gyorsvasút (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

Szerbiában körülbelül egy évvel ezelőtt “nagy pompával” adták át a forgalomnak a Budapest- Belgrád közötti gyorsvasút Belgrád és Újvidék közötti szakaszát. Az ünnepségen akkor megjelent Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki Aleksandar Vučić szerb elnök társaságában vonatozott el a Sólyommal (Soko) a szerb fővárosból a vajdasági székvárosba. Tévednénk azonban, ha azt hinnénk, hogy azóta fél óra alatt megtehető a Belgrád és Újvidék közötti táv, színre léptek ugyanis a színesfém tolvajok, legutóbb például most hétfőn. Ezek után adódik a kérdés, hogy hogy lesz ebből gyorsvasút?

A csigalassúságú gyorsvasút

A vandálok többször megdobálták a Sólyom (Soko) “névre keresztelt” szupervonatot, amivel kisebb kárt okoztak a szerelvényben, ez a közvagyon megrongálásának számít, ugyanakkor ezzel a cselekedetükkel veszélyeztették a közlekedés biztonságát is.

A szerb közlekedési és infrastrukturális miniszter tavaly nyáron munkacsoportot alakított a Sólyom védelmére, és bejelentette, hogy drónokat vetnek be az Újvidék felé közlekedő szupervonat védelmére.

A szerb gyorsvasút, a Sólyom beltere

A szerb gyorsvasút, a Sólyom beltere (Forrás: Twitter)

Tévednénk, ha azt hinnénk, hogy a történet ezzel véget ért, azóta ugyanis akcióba léptek a színesfém tolvajok is, akik szintén jelentős károkat okoztak.

A vezetékek megrongálását követően előfordult, hogy a gyorsvasútból “cammogó vasút” lett, mert egyes szakaszokon mindössze 30 kilométeres sebességgel haladt a vonat.

Színesfém tolvajokat kaptak el

Már tavaly is elfogtak több “elkövetőt”, akik vagy kővel dobálták meg a vonatot, vagy ellopták a kerítést, és mint akkor kiderült, az egyik tettes vasúti alkalmazott volt.

A belgrádi Blic hírportál beszámolója szerint most újabb három személyt vettek őrizetbe, akik Újpázova (Nova Pazova) és Béska (Beška) térségében megrongálták a vezetékeket.

A harmincas és a húszas éveikben lévő feltételezett tetteseket azzal gyanúsítják, hogy az év elején az említett szakaszon köszörűvel és metszőollóval átvágták a rézkötegeket, ami miatt a Sólyomnak jelentősen lassítania kellett.

A gyanú szerint folyamatos bűnelkövetésről van szó.

A tolvajok az ellopott rézfonalakat a Belgrád környéki hulladéktelepeken “értékesítették”, amiből aztán némi jövedelemhez jutottak.

A becslések szerint a szerb vasúti infrastruktúrában keletkezett kár 1,2 millió dinár, azaz mintegy 10 ezer euró.

A lefülelt színesfém tolvajokat egyelőre 48 órás őrizetbe helyezték.

Ha bűnösnek találják őket, akkor akár nyolc évet is kaphatnak, mert tettükkel veszélyeztették a közlekedés biztonságát és a vonaton utazó emberek életét.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava