Connect with us

Szerbia

Szerbiában nincs röghöz kötés, a fiatal orvosok külföldre mennek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb twitterezők azt kérdezik, hogy melyik orvos hajlandó gyógyítani ilyen körülmények között, de az is helyes kérdés, hogy melyik fiatal orvos számára jelenet ez perspektívát?
A szerb twitterezők azt kérdezik, hogy melyik orvos hajlandó gyógyítani ilyen körülmények között, de az is helyes kérdés, hogy melyik fiatal orvos számára jelenet ez perspektívát? (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

A Balkán számos országára jellemző, hogy a fiatal orvosok szívesebben vállalnak munkát külföldön, mint otthon. Ez jellemző például Horvátországra, de leginkább Szerbiára, ahol a probléma egyre inkább foglalkoztatja a kormányzatot, konkrétan pedig a szerb egészségügyi minisztériumot.

Ki gyógyítja meg a nagymamát?

Danica Grujičić szerb egészségügyi miniszter asszony, azt mondta a fiatal orvosokkal kapcsolatban, hogy azok inkább “anyával és apával maradnak”, mint hogy kimenjenek a boszniai határnál lévő Mali Zvornikba dolgozni.

A belgrádi Vreme cikke szerint felmerül a kérdés, hogy ugyanakkor a fiatal és nem is olyan fiatal orvosok miért hagyják el könnyedén a családi házat, ha adódik a lehetőség, hogy Berlinben, Párizsban vagy Torontóban dolgozhassanak.

Ez nemcsak az alacsony fizetések miatt történik, amelyek nem elegendők a kemény és hosszú egyetemi évek és a szakosodás utáni tisztességes élethez.


Mivel védené az ellenzék az országot?

Dragan Đilas a szerbiai Szabadság és Igazságosság Pártja, aki a CNN közeli N1-es televízióban szokott előfordulni, január elején az egyik műsorban jónak találta, hogy a különleges egységek tagjainak magas a fizetésük.

– Ilyen fizetést kellene adni a tanároknak, a nevelőknek, az egészségügyi dolgozóknak, a bíráknak is. Vagy tényleg azt gondolja valaki, hogy az orvos négyszer, a tanárok és nevelők pedig ötször kevesebbet érnek

– jelentette ki Đilas, aki szerint Szerbia az oktatással, nem a fegyverrel lehet megvédeni.


A közös kutatásból, melyet az Emancipációs Politikai Központ és a Szerb Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezete készített tavaly, kiderül, hogy évente kb. 600 orvos hagyja el Szerbiát.

Ennek egyik oka, hogy a megfelelő életszínvonalat biztosító 114.752 dináros (377 ezer forintos) fizetést csak a szakorvosok kapják, viszont ennek közelébe sem érhetnek azok, akik nem rendelkeznek ilyen képesítéssel, hogy az ápolónőkről és az egészségügyi intézetek nem orvosi vagy ápolói alkalmazottairól már ne is beszéljünk.

A kutatás azt is megállapítja, hogy az alacsonyabb fizetéseken kívül a munkahelyek körüli bizonytalanság, a munkahelyi zaklatás és a bántalmazás is oka lehet a fiatal orvosok távozásának.

Az egészségügyi miniszter a Pink Televízióban felháborodva beszélt a fiatal orvosokról, akik inkább “apjukkal és anyjukkal” élnek vagy Kanadába mennek, mint hogy Mali Zvornikban helyezkedjenek el, vagy éppen ott, ahol hiány van az orvosok, például a Vajdaságban dolgozzanak.

A miniszter asszony itt “elkezdett lelkizni”, és azzal próbálta maradásra bírni az orvosokat, hogy a nagyszüleikről kezdett beszélni, akik egészségügyi ellátásra szorulnak.

Mindent meg akarnak tudni az emberi testről

A Belgrádi Orvosi Egyetem egyik hallgatója a Vreme kérdésére elmondta, hogy a fiatal orvosokat nem csak az alacsony fizetés keseríti el, hanem a hiányzó tisztelet is.

– Mindig az alacsony fizetés az oka annak, hogy az emberek elhagyják Szerbiát, különösen vonatkozik ez a fiatal orvosokra, akik még nem rendelkeznek megfelelő specializációval, és nem tudnak munkát találni a magánszektorban

– mondta Julijana M., aki szerint azonban döntésüket az is befolyásolja, hogy Szerbiában nem becsülik meg a tudásukat és az önfeláldozó munkájukat, pedig az minden orvos számára fontos.

– Gyakran találkozunk azzal a kijelentéssel, hogy az orvosok semmit nem tudnak, ami leginkább az egyetemistákat és fiatal orvosokat bátortalanítja el, akik valóban segíteni akarnak az embereknek, és mindent meg szeretnének tanulni, amit az emberi testről tudni lehet

A fiatal orvosok számára ez is eléggé elrettentő

A fiatal orvosok számára ez is eléggé elrettentő. A szerb twitterezők szerint ez a kép belgrádi endokrinológiai klinikán készült

– tette még hozzá Julijana, aki szerint a specializáció alacsony minősége és a rossz körülmények sem felelnek meg a várakozásoknak.

Az orvostanhallgató szerint a szerb orvosi alapképzés minősége ugyan talán még jobb is, mint másutt, a doktori és szakorvosi képzés viszont jóval gyengébb, és rosszak a körülmények is, amelyek között azok folynak.

Ezért általában az történik, hogy a fiatal orvosok külföldre mennek szakvizsgázni, bár kezdetben lehet az a céljuk, hogy visszatérjenek Szerbiába, a szakvizsga után azonban inkább külföldön maradnak.

– Ott hamarabb találnak megfelelő munkát, mint Szerbiában, a bérek is magasabbak a megélheti költségekhez képest, és külföldön azért is jobb a helyzet, mert a betegek tiszteletben tartják őket

– vélte a belgrádi orvostanhallgató, aki megjegyezte, hogy a falvakban ajánlott orvosi állások mellett természetesen vannak városi munkahelyek is, amelyeket viszont azok az orvosok foglalják el, akik egyszerre dolgoznak a köz- és magánszektorban, illetve azok, akik már nyugdíjba mentek, de nem adják át a munkahelyüket a fiataloknak.

Van-e állami felelősség?

A szerbiai Szolidaritás (Solidarnost) politikai platform közleményt adott ki Danica Grujičić fent idézet “papás-mamás” nyilatkozata kapcsán, amelyben az állam és minisztérium felelősségét firtatta a kialakult egészségügyi helyzetért és az orvosok elvándorlásáért.

Hogyan lássa itt el a fiatal orvos a beteget?

Hogyan lássa itt el az orvos a beteget? A kép vízjele szerint ez egy vajdasági kórház, sejtjük, hogy melyik (Forrás: Twitter)

A közlemény szerint az orvosok azért nem hajlandók dolgozni a lepusztult kórházakban és egészségügyi központokban, mert nincsenek meg a munkához szükséges alapfelszerelések, nincs elegendő mentőautó, miközben alacsonyak a bérek, a meghatározott időre szóló szerződések pedig nem garantálják az alapjogokat.

A Szolidaritás azt is hozzátette, hogy Grujičić hajlamos megfeledkezni arról, hogy egyre több orvos hagyja el az országot megélhetési problémák miatt, ezért több és több klinika marad orvos nélkül, az egészségügyi központok pedig sorra zárnak be, ami a rossz egészségügyi politika következménye, amelyet éppen az a politikai garnitúra folytat, amelynek Grujičić is tagja.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava