Connect with us

Horvátország

Módosul a választókerületi törvény Horvátországban, csökkenhet a képviselők száma

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Horvátországi választókerületek
Horvátországi választókerületek (Forrás: horvát parlament, azaz a szábor)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szeptemberig Horvátországban elfogadják az új választókerületi törvényt, ami minimális változásokat hozhat a képviselők számának vagy a választókerületek határainak tekintetében. A horvát miniszterelnök a koalíciós tanács legutóbbi ülésen azt mondta, hogy szeptemberig “a legkisebb károkozással és a legkisebb beavatkozással” módosítják a törvényt.

Folyamatos alkotmánysértés

Erre azért van szükség, mert a lakosság elvándorlása miatt egyes körzetekben kevesebb szavazattal is be lehet jutni a parlamentbe, vagyis jelentős különbség van a “szavazatok értékének” tekintetében.

A zágrábi Jutarnji úgy tudja, hogy Andrej Plenković bejelentése szerint pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nem engedheti meg magának, hogy olyan választásokon vegyen részt, amelyeket bárki alkotmányellenesnek nyilvánít.

Választókerületek Horvátországban

Miroslav Šeparović 2020-ban azt mondta, hogy se nem szolgálják, se nem buktatják a kormányt, az alkotmányosságot védik (Forrás: Twitter, N1)

Rámutatott arra, hogy tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntéseit, így a következő választásokon minden választópolgár szavazata egyforma értékű lesz, függetlenül attól, hogy a szavazatot melyik választókerületben adják le.

Miroslav Šeparović, a horvát alkotmánybíróság elnöke 2022 végén azt mondta, hogy nem tudja elképzelni a következő választások megtartását a hatályos törvények szerint, mert azok alkotmányellenesek lennének.

Horvátországnak tíz választókerülete van, amelyből a szavazók egyenként 14 képviselőt küldenek a horvát parlamentbe (szábor), plusz a kisebbségek és a diaszpóra.

Horvátországi választókerületek

A horvát alkotmánybíróság már 2010-ben arra figyelmeztetett, hogy az egyéni választókerületek létszámának változása miatt egyik-másik körzetben kevesebb szavazat is elegendő a parlamentbe jutáshoz, a törvényes eltérés a szükséges szavazatok között legfeljebb öt százalék lehet az átlaghoz képest.

A testület ezért már akkor felszólította a parlamentet, hogy hárítsa el a problémát, eddig azonban nem történt semmi, a legutóbbi választások alkalmával azonban az eltérés különösen szembetűnővé vált a demográfiai helyzet gyors romlását követően.

Két választókerület lehet érintett

A legnagyobb változások Kelet- Szlavóniában történtek, ahol az elvándorlás miatt egyes választókerületekben csökkent a szavazók száma, így bizonyos régiókban lényegesen kevesebb szavazatra van szüksége egy jelöltnek ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe.

A horvát alkotmánybíróság ezért napirendre tűzte a választókerületi törvény alkotmányellenességének vizsgálatát, az ezzel kapcsolatos döntést várhatóan az idei év első hónapjaiban hozza meg.

A koalíciós tanács fent említett ülésén Plenković miniszterelnök nem mondta el, hogy milyen változást terveznek, csak annyit közölt, hogy több lehetőség is van, amelyeket hamarosan előterjeszt.

A bejelentésnek van egy másodlagos, kimondatlan üzenete is a koalíciós partnerek számára, amely szerint Plenković, illetve a legnagyobb kormánypárt nem tervez előrehozott parlamenti választásokat.

A Horvát Demokratikus Közösségben (HDZ) egyelőre nem folytatták le az elhúzódó problémával kapcsolatos vitát, így még nem kristályosodott ki, hogy milyen megoldás születik.

Horvát választókerületek- IV. körzet

Ivan Anušić eszék-baranyai ispán választási portáljának nyitóképe a Facebookon

Az egyik lehetőség, hogy nem módosítják a választókerületek határait, viszont változik a bennük megválasztható képviselők száma.

Ebben az esetben a negyedik körzetben, amelyhez Eszék és Verőce is tartozik, kettővel kevesebb képviselőt választanának, a szomszédos ötödik körzetből, amely három megyét ölel fel, beleértve Vukovárt is, pedig eggyel kevesebb képviselőt küldhetnének a parlamentbe. A Jutarnji szerint ezt hevesen ellenzi Ivan Anušić eszék-baranyai ispán, a HDZ egyik erős embere.

A másik elképzelés szerint választókerületekként továbbra is 14 képviselőt választanának, elmozdítanák viszont a határokat, így a két keleti körzetet kibővítenék a közép-horvátországi megyékkel.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava