Connect with us

Koszovó

VÉRES ÜNNEP: Letartóztatták azt a koszovói albán rendőrt, aki 2 szerb fiúra lőtt rá

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Véres ünnep: a sebesült szerb fiatalember
A sebesült szerb fiatalember az orvosi ellátás során (Forrás: közösségi média)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Szerencsére csak kicsit véres ünnep, mert csak könnyebben sebesült meg az a két fiatal, akikre egy albán férfi lőtt rá a Koszovó déli részén lévő Shtërpcë (szerbül Štrpce) közelében, amikor tölgyfaágakkal a kezükben haladtak az út mentén. A támadás szórványban élő szerbek ellen történt, akik a többségi albánok között laknak. A megtámadott fiatalember és az alig több, mint tíz éves fiú is a kezén sebesült meg, de nincsenek életveszélyben. Az albán elkövetőt – aki a koszovói tagja volt – a koszovói hatóságok letartóztatták.

Csak kicsit véres ünnep

A délszláv térségben az egymással viaskodó népek gyakran használták fel a másik nemzet vallási ünnepeit arra, hogy támadásokat hajtsanak végre, és ezzel „megszentségtelenítsék” a másik ünnepét. Most ez csak részben sikerült, mert a két megtámadott szerb fiatal, életben maradt, a szádék azonban aligha kérdéses.

A modern kori délszláv háborúk során a vallási érzelmek megsértését szolgálta egyébként a különböző templomok vagy a dzsámik szétlövése is, ami által „hitében igyekeztek meggyalázni az ellenséget”.


Vučić imádkozott

A "véres ünnep" során megsebesült szerb gyerek
A szerb elönök azt üzente a megsebesült 11 éves fiúnak, hogy legyen ép és egészséges: ezért imádkozott mindenki a Hilandar-kolostorban. A görögországi „zarándokúton” tartózkodó Vučić a karácsonykor szokásos „Krisztus megszületett!” köszöntéssel üdvözölte a sebesült koszovói szerb gyereket.


Ezért nem meglepő, hogy a támadást az elkövető férfi most is, a jelenlegi feszültségek közepette, közvetlenül az ortodox karácsony előestéjén lőtt rá a szerb fiatalokra, akik az út mellett haladva vitték a tölgyfaágakat.

A helyi szerbek azonnal tiltakozni kezdtek, és „reflexből” úttorlaszt emeltek a Ferizaj és a Shtërpcë (Uroševac és a Štrpce) közötti úton, és csak azt követően bontották le, hogy találkoztak a helyi önkormányzat képviselőivel, és hogy a rendőrségtől ígéretet tett arra, hogy a hatóságok ellenőrző pontokat állítanak fel a közeli szerb vallási létesítmények környékén.

A szerb kormány szerint a támadás Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerbellenes politikájának közvetlen következménye, ezért a belgrádi kormány a nemzetközi közösség „sürgős és határozott” reakcióját kérte.

Kurti is elítélte

Ünnepi tűzgyújtás a szerbeknél

Ünnepi tűzgyújtás a szerbeknél (Forrás: Twitter)

A 11 éves Stefan Stojanović és a 21 esztendős Miloš Stojanović elleni támadást végül Belgrád és Pristina, valamint az EULEX, az EBESZ és az Európai Parlament is elítélte.

Az esetre reagált Albin Kurti koszovói (albán) miniszterelnök is, aki elítélte a szerb fiatalok, illetve fiúk elleni támadást, és a Twitteren ígéretet tett arra, hogy a koszovói igazságszolgáltatás „azonnal és tiszteségesen” lép fel ebben az ügyben.

Kurti egyúttal „dicséretben részesítette” a koszovói rendőrséget „a gyors intézkedéséért, és a teljes elkötelezettségéért, amivel szavatolja mindenki biztonságát, megkülönböztetés nélkül”.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a támadást a koszovói rendőrség egyik albán tagja hajtotta végre, ennélfogva ez „minősített esetnek” számít.

Jeff Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete szintén elítélte a támadást, de egyúttal szintén megdicsérte a koszovói hatóságokat azért, hogy gyorsan cselekedtek, ez pedig kísértetiesen hasonlít Kurti „madárkás bejegyzéséhez”.

A Kosovo online szerb nyelvű koszovói hírportál január 7-én, vagyis a szerb karácsony napján arról számolt be, hogy a karácsonyi ünnepségek során egy másik incidens is történt, amikor egy 18 éves klokoti szerb fiatalt albánok egy csoportja bántalmazott, amikor a testvérével együtt a karácsonyi liturgiáról tartottak hazafelé.

Koszovó

FONTOSSÁGI SORREND: Kurti megvárakoztatta a közvetítőket, mert focimeccset nézett

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

közvetítő
"Pasztell hangulatban" tárgyalt a koszovói miniszterelnök az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselőivel (Forrás: Twitter, Albin Kurti)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A koszovói miniszterelnök tegnap este találkozott az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetítőivel, az eszmecsere azonban mintegy fél órával később kezdődött, mert Albin Kurti egy kupameccset nézett, amelyet követően érmeket is osztogatott. A mérkőzés miatt a nemzetközi közvetítőkkel tartott találkozó nem a tervezett időpontban, este nyolc órakor, hanem 30-40 perccel később, fél kilenc körül kezdődött.

Nemzetközi erőfeszítések

Gabriel Escobar amerikai és Miroslav Lajčák uniós újabb találkozói a koszovói és a szerbiai vezetőkkel erősödő nemzetközi erőfeszítésnek tekinthetők a két ország közötti feszültségek csökkentésére.

A két közvetítő tizenegy nappal azt követően érkezett Koszovóba, hogy az északi szerb többségű területeken beiktatták az albán nemzetiségű, úgynevezett „három százalékos” polgármestereket.

A focimeccs miatt csúszott találkozón Albin Kurti elismételte az újabb válsággal kapcsolatban kialakított nézőpontját, miszerint a jogállamiság megteremtése a feltétele annak, hogy megismételjék a helyhatósági választásokat a négy érintett önkormányzatban, ahogy azt a nemzetközi közösség követeli.

A pristinai kormány vezetője ugyanezt szabta feltételként ahhoz is, hogy kivonja a rendőri alakulatokat az önkormányzati épületekből.

A koszovói miniszterelnök kabinetje által kiadott közlemény szerint a megismételt önkormányzati választásokon a szavazóknak és a jelölteknek „félelem és fenyegetés nélkül kell részt venniük, vagy versengeniük” a polgármesteri posztokért.

Kurti a mintegy két órás találkozón ugyanakkor ismét a szélsőségeseket és a bűnözői csoportokat okolta a Koszovó északi területein kialakult helyzetért.

A koszovói miniszterelnök szerint a továbblépés azáltal érhető el, hogy felszámolják az erőszakosan viselkedő szélsőségesek és a bűnözői csoportok támadásait a hazai és a nemzetközi biztonsági szervek, valamint az újságírók ellen.

Kurti ezért elvárja Brüsszeltől és Washingtontól, hogy szólítsanak fel az erőszak felszámolására, valamint az elkövetők üldözésére és megbüntetésére.

Ami legális, az még nem legitim

Pristinai sajtójelentések szerint Gabriel Eskobar és Miroslav Lajčák a találkozót követően elmondta, hogy három követeléssel fordultak a koszovói miniszterelnökhöz.

Miroslav Lajčák, az Európai Unió képviselője a médiának úgy nyilatkozott, hogy követelik a Koszovó északi részén kialakult helyzet enyhítését, a helyhatósági választások mielőbbi megtartását, valamint a párbeszédhez és a normalizációs folyamathoz való visszatérést.

Az amerikai-európai duó európai tagja elmondta, hogy a beszélgetés Kurtival hosszú és nehéz volt, de amerikai társával együtt ennek ellenére folytatja a küldetését.

Az újonnan megválasztott északi polgármesterekkel kapcsolatban Lajčák úgy fogalmazott, hogy a törvényesség önmagában nem jelent legitimitást és „képviseleti képességet”.

közvetítő

A közvetítők édeshármasban a koszovói miniszterelnökkel (Forrás: Twitter, Albin Kurti)

Az uniós közvetítő itt nyilván arra utalt, hogy a mintegy három százalékos részvétel mellett megválasztott képviselők nem tekinthetők az egész közösség legitim önkormányzati vezetőinek, és nem képviselhetik a többségi szerb közösséget, vagyis a maradék 97%-ot.

A Kurtival folytatott találkozó után Escobar azt mondta, hogy az USA, az EU és a NATO, azaz „Koszovó szinte minden barátja” ugyanazt kéri, vagyis az észak-koszovói helyzet lecsillapítását szeretné elérni.

Escobar úgy fogalmazott, hogy ő soha nem látott ekkora egységet a transzatlanti közösségben, és ezért reméli, hogy Kurti eleget tesz az elvárásoknak.

Az amerikai közvetítő szerint ők Koszovó biztonságának, függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának legnagyobb támogatói, cserébe csak azt kérik, hogy hallgassák meg őket, illetve hogy Pristina hallgasson rájuk.

A két közvetítő az éjszakába nyúló tegnapi találkozót követően jobb híján ma a szerb államfővel találkozik a „mission impossible” jellegű balkáni küldetés ki tudja hányadik fejezeténél tartva. Előfordulhat, hogy az amerikai-európai duó napközben felkeresi az északi, szerbek lakta területeket is, mint egy mellékepizódként.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava