Connect with us

Koszovó

VÉRES ÜNNEP: Letartóztatták azt a koszovói albán rendőrt, aki 2 szerb fiúra lőtt rá

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Véres ünnep: a sebesült szerb fiatalember
A sebesült szerb fiatalember az orvosi ellátás során (Forrás: közösségi média)
A cikk meghallgatása

Szerencsére csak kicsit véres ünnep, mert csak könnyebben sebesült meg az a két fiatal, akikre egy albán férfi lőtt rá a Koszovó déli részén lévő Shtërpcë (szerbül Štrpce) közelében, amikor tölgyfaágakkal a kezükben haladtak az út mentén. A támadás szórványban élő szerbek ellen történt, akik a többségi albánok között laknak. A megtámadott fiatalember és az alig több, mint tíz éves fiú is a kezén sebesült meg, de nincsenek életveszélyben. Az albán elkövetőt – aki a koszovói rendőrség tagja volt – a koszovói hatóságok letartóztatták.

Csak kicsit véres ünnep

A délszláv térségben az egymással viaskodó népek gyakran használták fel a másik nemzet vallási ünnepeit arra, hogy támadásokat hajtsanak végre, és ezzel “megszentségtelenítsék” a másik ünnepét. Most ez csak részben sikerült, mert a két megtámadott szerb fiatal, életben maradt, a szádék azonban aligha kérdéses.

A modern kori délszláv háborúk során a vallási érzelmek megsértését szolgálta egyébként a különböző templomok vagy a dzsámik szétlövése is, ami által “hitében igyekeztek meggyalázni az ellenséget”.


Vučić imádkozott

A "véres ünnep" során megsebesült szerb gyerek
A szerb elönök azt üzente a megsebesült 11 éves fiúnak, hogy legyen ép és egészséges: ezért imádkozott mindenki a Hilandar-kolostorban. A görögországi “zarándokúton” tartózkodó Vučić a karácsonykor szokásos “Krisztus megszületett!” köszöntéssel üdvözölte a sebesült koszovói szerb gyereket.


Ezért nem meglepő, hogy a támadást az elkövető férfi most is, a jelenlegi feszültségek közepette, közvetlenül az ortodox karácsony előestéjén lőtt rá a szerb fiatalokra, akik az út mellett haladva vitték a tölgyfaágakat.

A helyi szerbek azonnal tiltakozni kezdtek, és “reflexből” úttorlaszt emeltek a Ferizaj és a Shtërpcë (Uroševac és a Štrpce) közötti úton, és csak azt követően bontották le, hogy találkoztak a helyi önkormányzat képviselőivel, és hogy a rendőrségtől ígéretet tett arra, hogy a hatóságok ellenőrző pontokat állítanak fel a közeli szerb vallási létesítmények környékén.

A szerb kormány szerint a támadás Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerbellenes politikájának közvetlen következménye, ezért a belgrádi kormány a nemzetközi közösség “sürgős és határozott” reakcióját kérte.

Kurti is elítélte

Ünnepi tűzgyújtás a szerbeknél

Ünnepi tűzgyújtás a szerbeknél (Forrás: Twitter)

A 11 éves Stefan Stojanović és a 21 esztendős Miloš Stojanović elleni támadást végül Belgrád és Pristina, valamint az EULEX, az EBESZ és az Európai Parlament is elítélte.

Az esetre reagált Albin Kurti koszovói (albán) miniszterelnök is, aki elítélte a szerb fiatalok, illetve fiúk elleni támadást, és a Twitteren ígéretet tett arra, hogy a koszovói igazságszolgáltatás “azonnal és tiszteségesen” lép fel ebben az ügyben.

Kurti egyúttal “dicséretben részesítette” a koszovói rendőrséget “a gyors intézkedéséért, és a teljes elkötelezettségéért, amivel szavatolja mindenki biztonságát, megkülönböztetés nélkül”.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a támadást a koszovói rendőrség egyik albán tagja hajtotta végre, ennélfogva ez “minősített esetnek” számít.

Jeff Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete szintén elítélte a támadást, de egyúttal szintén megdicsérte a koszovói hatóságokat azért, hogy gyorsan cselekedtek, ez pedig kísértetiesen hasonlít Kurti “madárkás bejegyzéséhez”.

A Kosovo online szerb nyelvű koszovói hírportál január 7-én, vagyis a szerb karácsony napján arról számolt be, hogy a karácsonyi ünnepségek során egy másik incidens is történt, amikor egy 18 éves klokoti szerb fiatalt albánok egy csoportja bántalmazott, amikor a testvérével együtt a karácsonyi liturgiáról tartottak hazafelé.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava