Connect with us

Koszovó

TORLASZ: Egyre több a barikád, az amerikaiak szerint elkerülhető a katonai megoldás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

koha orosz
FAKE/NEM FAKE: A szerbek állítólag Z-betűket rajzolnak a barikádok környékén egy koszovói albán portálnak tulajdonított kép szerint. Vagy igaz, vagy nem, merthogy minden elképzelhető, és a minden ellenkezője is (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Az uniós és az amerikai közvetítők pristinai és belgrádi tárgyalásai a jelek szerint az ellenkező hatást váltották ki, nem csökkent ugyanis, hanem inkább növekedett a szerbek által emelt úttorlaszok száma Koszovóban. Az Egyesült Államok balkáni főtárgyalója szerint nem adtak határidőt a barikádok elbontására, inkább arra várnak, hogy azok távolítják el az akadályokat, akik emelték őket. Gabriel Escobar arra számít, hogy ez néhány napon belül megtörténik, a mostani fejleményekből és a hosszú múltra visszatekintő balkáni “tuskóforradalmak természetrajzából” azonban nem erre lehet következtetni. Az amerikaiak viszont optimisták, szerintük “nem lesz katonai megoldás”.

Több és több a barikád

Szerb médiajelentések szerint nem csökkent, hanem inkább növekedett a barikádok száma, amelyekkel a szerbek zárták le a főbb közlekedési útvonalakat Koszovóban, és mindezt tették állítólag azért, mert a koszovói albán rendőrök őrizetbe vettek egy szerb férfit, aki a koszovói rendőrség egykori tagjaként állítólag rátámadt egykori kollégáira, vagy netalán az azóta már elhalasztott helyhatósági választásokat előkészítő személyekre.

A szerb elnök szerint viszont csak kenyérért és egy kis ennivalóért ugrott el, amivel szerb létére “igazi terrorista cselekményt követett el”.

A letartóztatott Dejan Pantić testvére – aki az első naptól kezdve a barikádokon van – úgy nyilatkozott, hogy semmit sem, tud az általa ártatlannak tartott testvéréről, és arról sincs értesülése, hogy eljutottak-e hozzá azok az orvosságok, amelyeket küldtek neki, mert hogy szívproblémákkal küzd. A szerb férfi fia videóban kéri mindazokat, akik tudnak valamit a hollétéről, juttassák el neki a szükséges gyógyszereket, A videót az Ana Brnabić szerb miniszterelnök is megosztotta a Twitter-profilján.

A szerb sajtóban széleskörűen elterjedt hírek szerint az Európai Unió Jogállamiság Missziójának (EULEX) sincsenek információi arról, hogy hol tartózkodik Pantić, ami ugyanúgy olaj volt a tűzre, mint az a szerb sajtóban elterjedt korábbi jelentés is, hogy a KFOR helikopterrel visz élelmiszert neki a jarinjei átkelőhöz, mert a koszovói albánok ott tartják fogva.

A KFOR ezt később cáfolta.

A hatodik nap

A koszovói szerbek ezért hatodik napja állták el az utakat autóbuszokkal, és földdel vagy kaviccsal megrakott teherautókkal, amelyek körül egyre több ember gyülekezik, belgrádi ellenzéki médiaforrások szerint a demonstrációkon való részvétel munkahelyi kötelezettségnek számít arrafelé.

A koszovói szerbek addig akarnak a barikádokon maradni, amíg ügyükben nem születik valamiféle megállapodás, ami azonban egyelőre még a láthatáron sincs, tehát – mint már egyik korábbi cikkünkben jeleztük – hosszú tiltakozó akcióra lehet számítani, a barikádokat pedig minden bizonnyal addig nem takarítják el a koszovói szerbek, amíg lesz valaki, aki állja ennek a “barikádosdinak” a költségeit, amelyek előbb vagy utóbb a szerbiai költségvetést terhelik meg, miután – ne legyenek illúzióink – ezt a “parádét” Belgrádból vezénylik.

A szerbiai állami televízió arról számolt be, hogy a szerbek továbbra is kint vannak az utak mentén, miközben a koszovói (albán) rendőrség zárva tartja a jarinjei és brnjaki átkelőt. A Kosovska Mitrovicában létrejött szerb válságstáb arra kérte az embereket, hogy tartsanak ki, és őrizzék meg a nyugalmukat – meg persze, a barikádokat.

Ma nem is várható semmiféle változás, hiszen estére nem ül össze a szerb kormány, hogy döntsön Aleksandar Vučić államfő bejelentéséről, miszerint kérik a KFOR-tól a “szerb erők” Koszovóba küldését.

A kormányülésen természetesen részt vesz a szerb elnök is, aki ezt követően még beugrik az állami televízió stúdiójába, hogy szóljon “határtalan népéhez”, és hogy könnyű, vagy éppen nehéz álmot kívánjon a szerb nemzet tagjainak.

Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete közben azt mondta a dél-szerbiai Nišben, hogy a belgrádi kormányának joga van a KFOR-hoz fordulni a szerb erők Koszovóba küldésével kapcsolatban, de ez akkor is “politikai kérdés marad, amely politikai megoldást igényel”, vagyis a nagykövet “nem lát lehetőséget katonai megoldásra”.

A nagykövet egyúttal idézte Gabriel Escobar amerikai főtárgyaló egyik minapi nyilatkozatát, miszerint az Egyesült Államok szerint létre kell hozni a Szerb Községek Közösségét, amivel elérhetővé válhat a béke és a stabilitás Koszovóban. (Vagy nem.)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava