Connect with us

Koszovó

BÉKETÁBOR: A koszovói miniszterelnök a Twitteren utasította el, hogy szerb erőket vezényeljenek Koszovóba

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ket bekeharcos
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb állami televízió (RTS) jelentése szerint Aleksandar Vučić újfent összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését. Közben Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy a szerbeknek semmi okuk sincs arra, hogy úttorlaszokat emeljenek. Az eseményekre reagálva az egyik ellenzéki szerb hírportálon megjelent egy bejegyzés, miszerint 30 évvel a volt Jugoszlávia szétesését követően Horvátország bevezeti az eurót és belép a schengeni övezetbe, a szerbek viszont még mindig az úgynevezett “tuskóforradalomnál”, vagyis az utak eltorlaszolásánál tarnak.

Okafogyott “tuskóforradalom”

Albin Kurti koszovói miniszterelnök vasárnap dél körül a Twitteren azt írta, hogy “a Koszovó északi részén működő bűnbandáknak” a legkisebb okuk sincs barikádok emelésére és a koszovói rendőrség elleni támadásokra, miután a rendszámtáblák körüli probléma megoldódott, a helyhatósági választásokat pedig elhalasztották.

Kurti hozzátette, hogy NATO által működtetetett KFOR-ral együttműködve “azon dolgoznak, hogy gyorsan és békésen kezeljék a helyzetet”.

A koszovói kormányfő megjegyezte, hogy a szerb elnök és a szerbiai miniszterelnök is “katonai agresszióval fenyegetőzött”, és kilátásba helyezték, hogy szerb erőket vezényelnek az “ő területeikre”, vagyis Koszovóba.

– Nem konfliktust keresünk, hanem párbeszédet és békét. De hadd fogalmazzak világosan: a Koszovói Köztársaság meg fogja védeni magát – erőteljesen és határozottan

– írta a Twitteren Albin Kurti, aki tehát ugyanúgy a béke felkent papja, mint Aleksandar Vučić, aki nyilvánvalóan a béke szellemében hívta össze este 7 órára a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanácsot, amelynek ülését követően minden bizonnyal kifejezi Szerbia olthatatlan vágyát a béke iránt, erre bárki mérget vehet, még Albin Kurti is.

A legfőbb koszovói szerb békeharcos

A Koszovó északi részén élő szerbek – akik nyilvánvalóan a “béketábor legharciasabb tagjai”, közben barikádokat emeltek, amivel Dejan Pantićnak, a koszovói rendőrség egykori tagjának a letartóztatása ellen tiltakoztak, természetesek kizárólag békés eszközökkel, eltekintve attól a néhány esettől, amikor lőfegyvert is használtak békeszándékuk nyomatékosítására. Goran Rakić, a belgrádi kormány által istápolt koszovói Szerb Lista elnöke közleményében természetesen “békére és visszafogottságra” szólított fel a koszovói rendőrség egykori tagjának letartóztatása miatt tartott tüntetésekkel kapcsolatban.

– Ne dőljünk be a provokációknak. Mindannyiunknak békére és a párbeszéd folytatására van szükségünk, hogy teret adjunk a tárgyaló feleknek, akik párbeszéddel és nem egyoldalú lépésekkel jutnának el a helyzet megoldáshoz

– közölte Rakić, aki azt nem ellaborálta, hogy személy szerint kik lennének azok a tárgyaló felek, akik elhoznák a várva várt békét a koszovói szerbeknek, merthogy eddig mindenki felsült ezen a téren, beleértve ebbe az általa hőn imádott Vučić elnököt és a mélységesen gyűlölt Kurti miniszterelnököt is.

Az viszont mindezidáig senkinek sem fordult meg a fejében, hogy ennyi kudarc után talán le kellene cserélni a “tárgyaló feleket”, akik csak rontanak, és nem javítanak a helyzeten folyamatos felsüléseikkel.

Rakić, akinek a helyettese a brit kormány által a napokban, az amerikaiak által pedig már korábban “megszankcionált” Milan Radoičić, a béke szellemében követelte a koszovói hatóságok által őrizetbe vett szerbek szabadon bocsátását, akik minden bizonnyal maguk is békeharcosok voltak, és Rakić szerint “konstruált vádak alapján” tartóztatták le őket.

– Követeljük, hogy akadályozzák meg a koszovói rendőrség vagy más egységek behatolását Koszovó és Metóhia északi részére

– mondta a kimondottan békeszerető Goran Rakić, aki ezzel kívánná meghiúsítani, hogy a koszovói különleges egységek tagjai nyilvánvalóan “konstruált vádak alapján” vigyenek be békeszerető szerbeket.

Mindeközben a CNN-közeli N1-es televízió szerbiai csatornájának egyik műsorában megjelent a belgrádi hatóságok és a koszovói kisinasaik által gyakran gyalázott Rada Trajković, a Szerbek Európai Mozgalmának elnöke, aki a koszovói kormányba bevett “jó szerb”, Nenad Rašić miniszteri tanácsadója. Trajković az adásban úgy nyilatkozott, hogy a koszovói szerbek leginkább azoktól az álarcos szerbektől félnek, aki erőszakkal vezénylik ki őket a barikádokra – ami nehezen bizonyítható, de könnyen elképzelhető, hiszen ez minden kétséget kizáróan összeegyeztethető a békeharcosi attitűddel.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava