Connect with us

Koszovó

BÉKETÁBOR: A koszovói miniszterelnök a Twitteren utasította el, hogy szerb erőket vezényeljenek Koszovóba

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb állami televízió (RTS) jelentése szerint Aleksandar Vučić újfent összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését. Közben Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy a szerbeknek semmi okuk sincs arra, hogy úttorlaszokat emeljenek. Az eseményekre reagálva az egyik ellenzéki szerb hírportálon megjelent egy bejegyzés, miszerint 30 évvel a volt Jugoszlávia szétesését követően Horvátország bevezeti az eurót és belép a schengeni övezetbe, a szerbek viszont még mindig az úgynevezett “tuskóforradalomnál”, vagyis az utak eltorlaszolásánál tarnak.

Okafogyott “tuskóforradalom”

Albin Kurti koszovói miniszterelnök vasárnap dél körül a Twitteren azt írta, hogy “a Koszovó északi részén működő bűnbandáknak” a legkisebb okuk sincs barikádok emelésére és a koszovói rendőrség elleni támadásokra, miután a rendszámtáblák körüli probléma megoldódott, a helyhatósági választásokat pedig elhalasztották.

Kurti hozzátette, hogy NATO által működtetetett KFOR-ral együttműködve “azon dolgoznak, hogy gyorsan és békésen kezeljék a helyzetet”.

A koszovói kormányfő megjegyezte, hogy a szerb elnök és a szerbiai miniszterelnök is “katonai agresszióval fenyegetőzött”, és kilátásba helyezték, hogy szerb erőket vezényelnek az “ő területeikre”, vagyis Koszovóba.

– Nem konfliktust keresünk, hanem párbeszédet és békét. De hadd fogalmazzak világosan: a Koszovói Köztársaság meg fogja védeni magát – erőteljesen és határozottan

– írta a Twitteren Albin Kurti, aki tehát ugyanúgy a béke felkent papja, mint Aleksandar Vučić, aki nyilvánvalóan a béke szellemében hívta össze este 7 órára a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanácsot, amelynek ülését követően minden bizonnyal kifejezi Szerbia olthatatlan vágyát a béke iránt, erre bárki mérget vehet, még Albin Kurti is.

A legfőbb koszovói szerb békeharcos

A Koszovó északi részén élő szerbek – akik nyilvánvalóan a “béketábor legharciasabb tagjai”, közben barikádokat emeltek, amivel Dejan Pantićnak, a koszovói rendőrség egykori tagjának a letartóztatása ellen tiltakoztak, természetesek kizárólag békés eszközökkel, eltekintve attól a néhány esettől, amikor lőfegyvert is használtak békeszándékuk nyomatékosítására. Goran Rakić, a belgrádi kormány által istápolt koszovói Szerb Lista elnöke közleményében természetesen “békére és visszafogottságra” szólított fel a koszovói rendőrség egykori tagjának letartóztatása miatt tartott tüntetésekkel kapcsolatban.

– Ne dőljünk be a provokációknak. Mindannyiunknak békére és a párbeszéd folytatására van szükségünk, hogy teret adjunk a tárgyaló feleknek, akik párbeszéddel és nem egyoldalú lépésekkel jutnának el a helyzet megoldáshoz

– közölte Rakić, aki azt nem ellaborálta, hogy személy szerint kik lennének azok a tárgyaló felek, akik elhoznák a várva várt békét a koszovói szerbeknek, merthogy eddig mindenki felsült ezen a téren, beleértve ebbe az általa hőn imádott Vučić elnököt és a mélységesen gyűlölt Kurti miniszterelnököt is.

Az viszont mindezidáig senkinek sem fordult meg a fejében, hogy ennyi kudarc után talán le kellene cserélni a “tárgyaló feleket”, akik csak rontanak, és nem javítanak a helyzeten folyamatos felsüléseikkel.

Rakić, akinek a helyettese a brit kormány által a napokban, az amerikaiak által pedig már korábban “megszankcionált” Milan Radoičić, a béke szellemében követelte a koszovói hatóságok által őrizetbe vett szerbek szabadon bocsátását, akik minden bizonnyal maguk is békeharcosok voltak, és Rakić szerint “konstruált vádak alapján” tartóztatták le őket.

– Követeljük, hogy akadályozzák meg a koszovói rendőrség vagy más egységek behatolását Koszovó és Metóhia északi részére

– mondta a kimondottan békeszerető Goran Rakić, aki ezzel kívánná meghiúsítani, hogy a koszovói különleges egységek tagjai nyilvánvalóan “konstruált vádak alapján” vigyenek be békeszerető szerbeket.

Mindeközben a CNN-közeli N1-es televízió szerbiai csatornájának egyik műsorában megjelent a belgrádi hatóságok és a koszovói kisinasaik által gyakran gyalázott Rada Trajković, a Szerbek Európai Mozgalmának elnöke, aki a koszovói kormányba bevett “jó szerb”, Nenad Rašić miniszteri tanácsadója. Trajković az adásban úgy nyilatkozott, hogy a koszovói szerbek leginkább azoktól az álarcos szerbektől félnek, aki erőszakkal vezénylik ki őket a barikádokra – ami nehezen bizonyítható, de könnyen elképzelhető, hiszen ez minden kétséget kizáróan összeegyeztethető a békeharcosi attitűddel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava