Connect with us

Magyarország

INCIDENS IS VOLT TIRANÁBAN: A szerb elnök tárgyalt Orbánnal, aki az Oroszország elleni szankciók felülvizsgálatát követeli (videó)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic orban tirana l standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök kérette magát ugyan, de aztán végül mégiscsak elutazott az albán fővárosba, mert ott olyan szerződést fogadtak el/írtak alá, amelyből Szerbiának is haszna származik, itt konkrétan a roaming díjak felszámolására gondolunk a Nyugat- Balkán esetében. Aleksandar Vučić délelőtt az uniós vezetőkön kívül tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aminek különösem az oroszok örülhetnek, akik újabb oroszbarát koalíciót vélnek/vélhetnek formálódni.

Vučić mégis elment

A szerb államfő tegnap (december 5-én) végül úgy döntött, hogy részt vesz a mai tiranai csúcstalálkozón, miután Belgrádban személyesen is találkozott Miroslav Lajčak uniós közvetítővel, és telefonon egyeztetett több baráti ország elnökével és miniszterelnökével, hogy részt vegyen-e a nyugat-balkáni-uniós „seregszemlén”.

Aleksandar Vučić név szerint senki sem említett, de aligha zárható ki, hogy a magyar miniszterelnök is azok közé tartozott, akik rábeszélték a szerb elnököt a tiranai tanácskozáson való részvételre.

– Nem vagyok benne biztos, de bizonyosan előnyökkel járhat, ha elutazom Tiranába. Ha nem mennék, abból biztosan nagy kár származna

– mondta a szerb államfő magát marcangolva, amihez a Bűnbánó Magdaléna-pózt vette fel, miután a koszovói helyzet alakulása miatt korábban azzal fenyegetődzött, hogy nem vesz részt a tiranai csúcson, így hát „mea culpáznia” kellett.

varhelyi tirana

A lényeg az, hogy a szerb elnök végül csak elment Tiranába, ahol az uniós vezetőkkel, valamint a francia elnökkel és a magyar kormányfővel külön megbeszélést is tartott.

Vučić Instagram-fiókján azt közölte, hogy szívélyes megbeszélést folytatott Emmanuel Macronnal, akivel az aktuális globális kérdésekről, valamint a Nyugat- Balkán és az Európai Unió összekapcsolásáról, illetve Szerbia európai útjáról is véleményt cserélt. A szerb államfő természetesen nem mulasztotta el kiírni az Instagramra a szokásos szólamot a béke megőrzéséről és a parbeszéd fontosságáról, miközben a csatolt képekből kiderült, hogy a francia-szerb kézfogásnál ott bábáskodott Orbán Viktor és Várhelyi Olivér is, az utóbbi különösen nagy érdeklődéssel figyelt.

A francia elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a Nyugat- Balkán különösen fontos az Európai Unió számára, majd a találkozó előtt hozzátette, hogy konkrét ügyekről is szó lesz a csúcson, mint például annak az egymilliárd eurós segélynek a szétosztása, amelyet az Európai Unió az energiaválság kapcsán ad a nyugat-balkáni országoknak, erről nyilván nem akarhatott lemradni a szerb elnök.

Behúztak egyet Berishának

Vučić Tiranában külön megbeszélést folytatott a magyar miniszterelnökkel is, amiről szintén a szerb elnöki Instagramról értesülhetett mindenféle ország & világ. A magyar-szerb találkozó képeihez csatolt bejegyzés már némileg oldottabb hangnemben született, bár sok abból sem derül ki, egy dolgon kívül.

– Kiváló beszélgetés Orbán Viktor barátommal a közös tervekről és projektekről, globális trendekről és a régió helyzetének alakulásáról, annak a megállapodásnak a fényében, hogy mielőbb találkozzunk megint

– írta a szerb elnök az Instagramon. Nem zárható ki, hogy a következő kétoldalú találkozó Magyarországon lesz, miután legutóbb Belgrád volt a helyszín, igaz, akkor „édes hármasban” az osztrák kancellárral, akivel célzottan a migráció megállításáról tárgyaltak.

A szerb sajtó éppen a tiranai értekezlettel párhuzamosan tálalta a magyar miniszterelnök Twitter-bejegyzését, amelyben Orbán úgy fogalmazott, hogy eljött az ideje az Oroszországgal szembeni szankciók újraértékelésének. A Szputnyik orosz állami hírügynökség Orbán észrevételével kapcsolatban azt írta, hogy a magyar miniszterelnök ezzel Emmanuel Macron francia elnök kijelentését támogatta, miszerint az ukrajnai konfliktus eltérő módon érinti az EU-t és az Egyesült Államokat.

Orbán szerint „Macron elnöknek igaza van: az Oroszország és Ukrajna háború költségei nem egyformák az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Ha az európai gazdaság túlélését óhajtjuk, akkor gyorsan meg kell oldanunk az energiaválságot, ezért eljött az ideje a szankciók újraértékelésének”.

A magyar kormányfő ezzel Macronnak arra a nyilatkozatára reagált, amelyet CBS Newsnak adott, és amelyben úgy fogalmazott, hogy az energia magas ára miatt „deszinkronizáció” történt Európa és Washington viszonyában.

Macron arra emlékeztetett, hogy az EU vevőként jelenik meg a gáz- és az olajpiacon, ahol az Egyesült Államok az eladó képében tűnik fel, emiatt az uniós és az amerikai háztartások eltérő áron kapják az áramot, és ez a különbség befolyásolja az európai társadalom vásárlóerejét és versenyképességét.

Itt utalhatnánk a BALK-nak arra a korábbi megállapítására, hogy az amerikaiak – jóval az ukrajnai konfliktus kirobbanása, illetve az orosz agresszió előtt – már évekkel ezelőtt azon dolgoztak, hogy leszakítsák Európát az orosz energiaforrásokról.

Közben incidens is történt Tiranában, ahol az ellenzéki Demokrata Párt tüntetett a csúcstalálkozó, az azon való szerb részvétel, de mindenek előtt az albániai kormány ellen.

A rendőrség által nem engedélyezett felvonulás élén haladó Sali Berisha ellenzéki vezetőt, volt államfőt és miniszterelnököt, egy tömegből kilépő férfi arcon ütötte, amitől az idős politikus megtántorodott ugyan, de a mellette haladók elkapták, így nem esett el.

– A világon semmi sem győzhet le bennünket, minket az ellenzék népét és a győzelem népét. Azért vagyunk ma itt, hogy tiltakozzunk a gazemberek és bűnözők rezsimje ellen

– nyilatkozta Berisha, aki tovább haladt a menettel és folytatta a megkezdett, és hirtelen megszakított demonstrálást, mert mint fogalmazott, a világon semmi sem győzheti le. Úgy látszik, hogy ő is a legyőzhetetlen és elnyűhetetlen politikusok mostani generációjához tartozik.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava