Connect with us

Magyarország

INCIDENS IS VOLT TIRANÁBAN: A szerb elnök tárgyalt Orbánnal, aki az Oroszország elleni szankciók felülvizsgálatát követeli (videó)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb elnök kérette magát ugyan, de aztán végül mégiscsak elutazott az albán fővárosba, mert ott olyan szerződést fogadtak el/írtak alá, amelyből Szerbiának is haszna származik, itt konkrétan a roaming díjak felszámolására gondolunk a Nyugat- Balkán esetében. Aleksandar Vučić délelőtt az uniós vezetőkön kívül tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aminek különösem az oroszok örülhetnek, akik újabb oroszbarát koalíciót vélnek/vélhetnek formálódni.

Vučić mégis elment

A szerb államfő tegnap (december 5-én) végül úgy döntött, hogy részt vesz a mai tiranai csúcstalálkozón, miután Belgrádban személyesen is találkozott Miroslav Lajčak uniós közvetítővel, és telefonon egyeztetett több baráti ország elnökével és miniszterelnökével, hogy részt vegyen-e a nyugat-balkáni-uniós “seregszemlén”.

Aleksandar Vučić név szerint senki sem említett, de aligha zárható ki, hogy a magyar miniszterelnök is azok közé tartozott, akik rábeszélték a szerb elnököt a tiranai tanácskozáson való részvételre.

– Nem vagyok benne biztos, de bizonyosan előnyökkel járhat, ha elutazom Tiranába. Ha nem mennék, abból biztosan nagy kár származna

– mondta a szerb államfő magát marcangolva, amihez a Bűnbánó Magdaléna-pózt vette fel, miután a koszovói helyzet alakulása miatt korábban azzal fenyegetődzött, hogy nem vesz részt a tiranai csúcson, így hát “mea culpáznia” kellett.

A lényeg az, hogy a szerb elnök végül csak elment Tiranába, ahol az uniós vezetőkkel, valamint a francia elnökkel és a magyar kormányfővel külön megbeszélést is tartott.

Vučić Instagram-fiókján azt közölte, hogy szívélyes megbeszélést folytatott Emmanuel Macronnal, akivel az aktuális globális kérdésekről, valamint a Nyugat- Balkán és az Európai Unió összekapcsolásáról, illetve Szerbia európai útjáról is véleményt cserélt. A szerb államfő természetesen nem mulasztotta el kiírni az Instagramra a szokásos szólamot a béke megőrzéséről és a parbeszéd fontosságáról, miközben a csatolt képekből kiderült, hogy a francia-szerb kézfogásnál ott bábáskodott Orbán Viktor és Várhelyi Olivér is, az utóbbi különösen nagy érdeklődéssel figyelt.

A francia elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a Nyugat- Balkán különösen fontos az Európai Unió számára, majd a találkozó előtt hozzátette, hogy konkrét ügyekről is szó lesz a csúcson, mint például annak az egymilliárd eurós segélynek a szétosztása, amelyet az Európai Unió az energiaválság kapcsán ad a nyugat-balkáni országoknak, erről nyilván nem akarhatott lemradni a szerb elnök.

Behúztak egyet Berishának

Vučić Tiranában külön megbeszélést folytatott a magyar miniszterelnökkel is, amiről szintén a szerb elnöki Instagramról értesülhetett mindenféle ország & világ. A magyar-szerb találkozó képeihez csatolt bejegyzés már némileg oldottabb hangnemben született, bár sok abból sem derül ki, egy dolgon kívül.

– Kiváló beszélgetés Orbán Viktor barátommal a közös tervekről és projektekről, globális trendekről és a régió helyzetének alakulásáról, annak a megállapodásnak a fényében, hogy mielőbb találkozzunk megint

– írta a szerb elnök az Instagramon. Nem zárható ki, hogy a következő kétoldalú találkozó Magyarországon lesz, miután legutóbb Belgrád volt a helyszín, igaz, akkor “édes hármasban” az osztrák kancellárral, akivel célzottan a migráció megállításáról tárgyaltak.

A szerb sajtó éppen a tiranai értekezlettel párhuzamosan tálalta a magyar miniszterelnök Twitter-bejegyzését, amelyben Orbán úgy fogalmazott, hogy eljött az ideje az Oroszországgal szembeni szankciók újraértékelésének. A Szputnyik orosz állami hírügynökség Orbán észrevételével kapcsolatban azt írta, hogy a magyar miniszterelnök ezzel Emmanuel Macron francia elnök kijelentését támogatta, miszerint az ukrajnai konfliktus eltérő módon érinti az EU-t és az Egyesült Államokat.

Orbán szerint “Macron elnöknek igaza van: az Oroszország és Ukrajna háború költségei nem egyformák az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Ha az európai gazdaság túlélését óhajtjuk, akkor gyorsan meg kell oldanunk az energiaválságot, ezért eljött az ideje a szankciók újraértékelésének”.

A magyar kormányfő ezzel Macronnak arra a nyilatkozatára reagált, amelyet amerikai CBS Newsnak adott, és amelyben úgy fogalmazott, hogy az energia magas ára miatt “deszinkronizáció” történt Európa és Washington viszonyában.

Macron arra emlékeztetett, hogy az EU vevőként jelenik meg a gáz- és az olajpiacon, ahol az Egyesült Államok az eladó képében tűnik fel, emiatt az uniós és az amerikai háztartások eltérő áron kapják az áramot, és ez a különbség befolyásolja az európai társadalom vásárlóerejét és versenyképességét.

Itt utalhatnánk a BALK-nak arra a korábbi megállapítására, hogy az amerikaiak – jóval az ukrajnai konfliktus kirobbanása, illetve az orosz agresszió előtt – már évekkel ezelőtt azon dolgoztak, hogy leszakítsák Európát az orosz energiaforrásokról.

Közben incidens is történt Tiranában, ahol az ellenzéki Demokrata Párt tüntetett a csúcstalálkozó, az azon való szerb részvétel, de mindenek előtt az albániai kormány ellen.

A rendőrség által nem engedélyezett felvonulás élén haladó Sali Berisha ellenzéki vezetőt, volt államfőt és miniszterelnököt, egy tömegből kilépő férfi arcon ütötte, amitől az idős politikus megtántorodott ugyan, de a mellette haladók elkapták, így nem esett el.

– A világon semmi sem győzhet le bennünket, minket az ellenzék népét és a győzelem népét. Azért vagyunk ma itt, hogy tiltakozzunk a gazemberek és bűnözők rezsimje ellen

– nyilatkozta Berisha, aki tovább haladt a menettel és folytatta a megkezdett, és hirtelen megszakított demonstrálást, mert mint fogalmazott, a világon semmi sem győzheti le. Úgy látszik, hogy ő is a legyőzhetetlen és elnyűhetetlen politikusok mostani generációjához tartozik.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava