Connect with us

Bosznia

FORMÁLÓDNAK: Az eredményhirdetést követően megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások a Föderáció kantonjaiban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A bosznia-hercegovinai választási bizottság hivatalos eredményhirdetését követően a bosnyák-horvát Föderációban lévő kantonok szintjén is kezdetét vették a kormányalakítási tárgyalások. A kantonális eredmények komoly hatással bírnak a boszniai belpolitikai viszonyokra, mivel a középszintű területi egységek komoly autonómiát élveznek. Az eredmények fényében kijelenthető, hogy az erősen jobboldali bosnyák Demokratikus Akciópárt (SDA) nem tudott megerősödni a nagyvárosi körzetekben, és csak a vidéki szavazók körében őrizte meg a népszerűségét. A horvát pártok az anyaországi nyomás hatására összezártak, így akár a tízből négy kantonban is képesek lehetnek koalíciós kormány alakítására. A napokban létrejött nyolcpárti koalíciós megállapodást követően nem kizárt, hogy az SDA-val szembeni baloldali blokk legalább két kantonban átveszi az irányítást.

A fővárosban a baloldal nyert

Szarajevó Kantonban a baloldali blokk nagy és fontos győzelmet aratott. A pártszövetség meg tudta tartani a két évvel korábbi önkormányzati választáson elért eredményt. A 35 képviselői helyből a Narod i Pravda (NiP) 7, Demokratikus Akciópárt (SDA) 7, a Socijaldemokratska Stranka (SDP) 6, a Stranka za BiH (SBiH) 5, a Naša stranka 5, a Demokratski Front (DF) 4, Za nove generacije 1 helyett szerzett.

A baloldali pártszövetségnek 24 képviselője lesz az Demokratikus Akciópárt 7 és a Demokratikus Front 4 tagjával szemben, vagyis a fővárosban Izetbegovićot még a kvázi horvát Željko Komšić Demokratikus Frontjával megköthető koalíció sem mentheti meg.

A választási kampány kezdeti időszakában a jobboldali bosnyák Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) elnöksége a két évvel korábbi önkormányzati választás eredményei alapján a szervezet legfontosabb céljaként a Szarajevóban és a vidéki nagyvárosokban való megerősödését tűzte ki célul. Ezeken a településeken a párt a választói jelentős részét elvesztette a két korábbi ciklusban.

Ez részben a pártelnök Bakir Izetbegović családtagjainak, és a hozzá köthető pártvezetőknek a korrupciós ügyeire vezethető vissza. A másik lényeges körülmény, ami az SDA meggyengüléséhez vezetett, hogy a korábbi jobboldali gyűjtőpártot jelentős számban hagyták el az Izetbegović klánnal folytatott permanens hatalmi harc miatt olyan személyek, akik új jobbközép pártokat hoztak létre az SDA alternatívájaként.

A billegő kantonok

A Bihácsot is magában foglaló Una- Sana kantonban a 31 képviselői helyből az SDA 8, a Narodni Evropski Savez (NES) 8, az SDP 3, a DF 3, a Pomak 3, a NiP 2, a Labouristi 1, a SBiH 1, Naša stranka 1, a Socijalistička Partija BiH 1 helyet szerzett. A baloldali blokk várhatóan itt is kormányozni fog, mert 15 biztos helyük van (NES, SDP, NiP, SBiH, Naša stranka), és elegendő valamelyik baloldali törpepártot bevenniük a koalícióba a Labourist és a Socijalistička Partija közül.

Zenica- Doboj kantonban a 32 képviselői helyből az SDA 11, a Bosansko hercegovačka Inicijativa (BHI) 5, az SDP 5, a NiP 3, a HDZ BiH 3, a NES 2, a Stranka za Bolju Buducnost (SBB) 2, Naša stranka 1 helyet szerzett meg. A baloldali blokk (BHI, SDP, NiP, Naša) összesen 16 képviselővel rendelkezik, így elegendő ebben a kantonban is a 2 helyet szerző SBB-vel bővíteni a koalíciós kört a kormánytöbbséghez.

TARKA: Párttérkép a boszniai Föderációban

A Közép-boszniai kantonban a 30 képviselői helyből az SDA 11, a HDZ BiH 9, az SDP 4, a NiP 2, a DF 2, a HDZ 1990 2 helyet szerzett. Az USA választási szlengből átemelve ezúttal a csatatérkanton kifejezés sem minősíthető túlzásnak ebben az esetben.

A magára maradt SDA 11 képviselője legjobb esetben is csak a DF 4 tagjára számíthat, azonban ez sem elég a stabil többséghez. A két horvát párt (HDZ 1990 és HDZ BiH) együttesen csak 11 helyet szerezett, míg a baloldali blokkból csak a NiP és az SDP jutott be a kantonális parlamentbe, összesen hat képviselővel. Így ebben a kantonban lesznek a legkomolyabb kormányalakítási tárgyalások.

A Drina-menti kanton 25 fős parlamentjében is komoly koalíciós kényszer lépett fel a 13 bejutó párt miatt. Az SDA 5, a NiP 3, Novi Početak 3, a SDP 2, a SBIH 2, a NES 2, a Nova Politička Inicijativa 2, a Nezavisna Gradjanska Lista 1, a Bosanska Narodna Stranka 1, a DF 1, a Bosansko-hercegovacki Demokrati 1, a Liberalna Stranka 1, az SBB 1 helyet szerzett. A baloldali blokk (NiP, NES, SDP, SBiH) összesen 9 helyet mondhat magáénak, így egyszerűbb helyzetben van az SDA-nál, amelynek 8 képviselőt kellene rávenni a koalíciós együttműködésre, míg a baloldali blokknak csak 4 főre van szüksége a többséghez.

Tuzla Kanton az egyetlen, ahol az SDA alakíthat nagyobb eséllyel kormányt. Itt az SDA 13, a Szociáldemokrata Párt (SDP) 8, a Demokratikus Front (DF) 4, a PDA 3, a Stranka za BiH 3, a Narod i Pravda 2, a Zelena Stranka 2, a Naša Stranka 2 képviselői helyett kapott a 36 tagú kantonális parlamentben. A baloldali koalíciós pártoknak (SDP, PDA, Stranka za BiH, NiP, Naša) 15 képviselője volt ma reggelig, amikor is a PDA vezetése bejelentette, hogy a három győztes egyéni jelöltük közül kettő átlépett az SDA-ba különös hirtelenséggel. Így az SDA 15 képviselővel bír, míg a baloldali blokk tagjainak száma 13-ra csökkent. Az elemzői várakozások szerint a Željko Komšić vezette DF koalícióra fog lépni az SDA-val, aminek eredményeként 19 képviselővel kormányt alakíthatnak. Azonban arra is van reális esély, hogy a DF és a Zelena Stranka a baloldali koalícióhoz csatlakozik, ami az SDA ellenzékbe kényszerülését eredményezheti itt is.

A horvátok négy kantont vihetnek

A boszniai horvátság körében működött a politikai szervezeteiket összefogó Horvát Nemzeti Szövetség (Hrvatski Demokratski Savez, HNS) és az anyaország által kiadott utasítás a korábbiaknál szorosabb együttműködésre. Az egységes fellépés eredményeként a csökkenő boszniai horvát lélekszám ellenére is eredményes volt a horvát jelölőszervezetek részvétele, és a jelenlegi eredmények alapján négy kantonban is alakulhat horvát nemzeti pártokból koalíciós kormány.

Nyugat- Hercegovina kantonban más nemzetiségi párt tagja vagy multietnikus párt be sem jutott a törvényhozásba, míg a Livnoi és a Szava menti kantonban kétharmados horvát többség született.

A Hercegovina- Neretva Kantonban a 30 képviselői helyből a HDZ BiH 11, az SDA 7, az SDP 3, a HDZ 1990 3, a HRS 2, a DF 2, a NiP 1, a NES 1 helyet szerzett. A horvát pártoknak (HDZ BiH, HRS, HDZ 1990) összesen 16 képviselőjük lesz, ami elegendő a kormánytöbbséghez.

A Száva Menti Kantonban a 21 fős törvényhozásban a HDZ BiH 12, az SDA 3, a HDZ 1990 2, az SDP 1, a HRS 1, a PDA 1,a Nezavisni 1 helyet szerzett. A horvát pártok (HDZ BiH, HRS, HDZ 1990) 15 helyet szereztek meg.

A Livno Kantonban a 25 fős parlamentben a Hrvatski Nacionalni pomak (HNP) 5, a HDZ BiH 5, a HDZ 1990 4, a Hrvatska Nezavisna Lista (HNL) a 4, az SNSD 2, az SDA 2, az SDP 2, a Srpska Sloga 2, a Srpsko Jedinstvo 1, a HNS 1 helyet szerzett. A horvát pártok (HNP, HDZ BiH, HDZ 1990, HNL, HNS) összesen 17 helyet szereztek, ami elegendő a kormánytöbbséghez.

Nyugat- Hercegovina Kantonban a 23 képviselői helyből a HDZ BiH 14, a HDZ 1990 4, a HRS 2, a HSR 1, a Hrvatska Stranka Prava 1, a Hrvatska Stranka Hercegbosna 1 helyet szerzett. Ebben a kantonban csak horvát párt szerzett képviselői mandátumot. A HDZ BiH pedig önmaga képes lehet kormányt alakítani.

A fenti számokat nem azért tettük közzé a BALK hasábjain, hogy bárki is megtanulja őket, hanem azért, hogy megmutassuk, mennyire is bonyolult a politikai struktúra Bosznia- Hercegovinában.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava