Connect with us

Bosznia

FORMÁLÓDNAK: Az eredményhirdetést követően megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások a Föderáció kantonjaiban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bosznia hercegovina terkep
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 5 perc

A bosznia-hercegovinai választási bizottság hivatalos eredményhirdetését követően a bosnyák-horvát Föderációban lévő kantonok szintjén is kezdetét vették a kormányalakítási tárgyalások. A kantonális eredmények komoly hatással bírnak a boszniai belpolitikai viszonyokra, mivel a középszintű területi egységek komoly autonómiát élveznek. Az eredmények fényében kijelenthető, hogy az erősen jobboldali bosnyák Demokratikus Akciópárt (SDA) nem tudott megerősödni a nagyvárosi körzetekben, és csak a vidéki szavazók körében őrizte meg a népszerűségét. A horvát pártok az anyaországi nyomás hatására összezártak, így akár a tízből négy kantonban is képesek lehetnek koalíciós kormány alakítására. A napokban létrejött nyolcpárti koalíciós megállapodást követően nem kizárt, hogy az SDA-val szembeni baloldali blokk legalább két kantonban átveszi az irányítást.

A fővárosban a baloldal nyert

Szarajevó Kantonban a baloldali blokk nagy és fontos győzelmet aratott. A pártszövetség meg tudta tartani a két évvel korábbi önkormányzati választáson elért eredményt. A 35 képviselői helyből a Narod i Pravda (NiP) 7, Demokratikus Akciópárt (SDA) 7, a Socijaldemokratska Stranka (SDP) 6, a Stranka za BiH (SBiH) 5, a Naša stranka 5, a Demokratski Front (DF) 4, Za nove generacije 1 helyett szerzett.

A baloldali pártszövetségnek 24 képviselője lesz az Demokratikus Akciópárt 7 és a Demokratikus Front 4 tagjával szemben, vagyis a fővárosban Izetbegovićot még a kvázi horvát Željko Komšić Demokratikus Frontjával megköthető koalíció sem mentheti meg.

A választási kampány kezdeti időszakában a jobboldali bosnyák Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) elnöksége a két évvel korábbi önkormányzati választás eredményei alapján a szervezet legfontosabb céljaként a Szarajevóban és a vidéki nagyvárosokban való megerősödését tűzte ki célul. Ezeken a településeken a párt a választói jelentős részét elvesztette a két korábbi ciklusban.

Ez részben a pártelnök Bakir Izetbegović családtagjainak, és a hozzá köthető pártvezetőknek a korrupciós ügyeire vezethető vissza. A másik lényeges körülmény, ami az SDA meggyengüléséhez vezetett, hogy a korábbi jobboldali gyűjtőpártot jelentős számban hagyták el az Izetbegović klánnal folytatott permanens hatalmi harc miatt olyan személyek, akik új jobbközép pártokat hoztak létre az SDA alternatívájaként.

A billegő kantonok

A Bihácsot is magában foglaló Una-Sana kantonban a 31 képviselői helyből az SDA 8, a Narodni Evropski Savez (NES) 8, az SDP 3, a DF 3, a Pomak 3, a NiP 2, a Labouristi 1, a SBiH 1, Naša stranka 1, a Socijalistička Partija BiH 1 helyet szerzett. A baloldali blokk várhatóan itt is kormányozni fog, mert 15 biztos helyük van (NES, SDP, NiP, SBiH, Naša stranka), és elegendő valamelyik baloldali törpepártot bevenniük a koalícióba a Labourist és a Socijalistička Partija közül.

Zenica-Doboj kantonban a 32 képviselői helyből az SDA 11, a Bosansko hercegovačka Inicijativa (BHI) 5, az SDP 5, a NiP 3, a HDZ BiH 3, a NES 2, a Stranka za Bolju Buducnost (SBB) 2, Naša stranka 1 helyet szerzett meg. A baloldali blokk (BHI, SDP, NiP, Naša) összesen 16 képviselővel rendelkezik, így elegendő ebben a kantonban is a 2 helyet szerző SBB-vel bővíteni a koalíciós kört a kormánytöbbséghez.

partterkep

TARKA: Párttérkép a boszniai Föderációban

A Közép-boszniai kantonban a 30 képviselői helyből az SDA 11, a HDZ BiH 9, az SDP 4, a NiP 2, a DF 2, a HDZ 1990 2 helyet szerzett. Az USA választási szlengből átemelve ezúttal a csatatérkanton kifejezés sem minősíthető túlzásnak ebben az esetben.

A magára maradt SDA 11 képviselője legjobb esetben is csak a DF 4 tagjára számíthat, azonban ez sem elég a stabil többséghez. A két horvát párt (HDZ 1990 és HDZ BiH) együttesen csak 11 helyet szerezett, míg a baloldali blokkból csak a NiP és az SDP jutott be a kantonális parlamentbe, összesen hat képviselővel. Így ebben a kantonban lesznek a legkomolyabb kormányalakítási tárgyalások.

A Drina-menti kanton 25 fős parlamentjében is komoly koalíciós kényszer lépett fel a 13 bejutó párt miatt. Az SDA 5, a NiP 3, Novi Početak 3, a SDP 2, a SBIH 2, a NES 2, a Nova Politička Inicijativa 2, a Nezavisna Gradjanska Lista 1, a Bosanska Narodna Stranka 1, a DF 1, a Bosansko-hercegovacki Demokrati 1, a Liberalna Stranka 1, az SBB 1 helyet szerzett. A baloldali blokk (NiP, NES, SDP, SBiH) összesen 9 helyet mondhat magáénak, így egyszerűbb helyzetben van az SDA-nál, amelynek 8 képviselőt kellene rávenni a koalíciós együttműködésre, míg a baloldali blokknak csak 4 főre van szüksége a többséghez.

Tuzla Kanton az egyetlen, ahol az SDA alakíthat nagyobb eséllyel kormányt. Itt az SDA 13, a Szociáldemokrata Párt (SDP) 8, a Demokratikus Front (DF) 4, a PDA 3, a Stranka za BiH 3, a Narod i Pravda 2, a Zelena Stranka 2, a Naša Stranka 2 képviselői helyett kapott a 36 tagú kantonális parlamentben. A baloldali koalíciós pártoknak (SDP, PDA, Stranka za BiH, NiP, Naša) 15 képviselője volt ma reggelig, amikor is a PDA vezetése bejelentette, hogy a három győztes egyéni jelöltük közül kettő átlépett az SDA-ba különös hirtelenséggel. Így az SDA 15 képviselővel bír, míg a baloldali blokk tagjainak száma 13-ra csökkent. Az elemzői várakozások szerint a Željko Komšić vezette DF koalícióra fog lépni az SDA-val, aminek eredményeként 19 képviselővel kormányt alakíthatnak. Azonban arra is van reális esély, hogy a DF és a Zelena Stranka a baloldali koalícióhoz csatlakozik, ami az SDA ellenzékbe kényszerülését eredményezheti itt is.

A horvátok négy kantont vihetnek

A boszniai horvátság körében működött a politikai szervezeteiket összefogó Horvát Nemzeti Szövetség (Hrvatski Demokratski Savez, HNS) és az anyaország által kiadott utasítás a korábbiaknál szorosabb együttműködésre. Az egységes fellépés eredményeként a csökkenő boszniai horvát lélekszám ellenére is eredményes volt a horvát jelölőszervezetek részvétele, és a jelenlegi eredmények alapján négy kantonban is alakulhat horvát nemzeti pártokból koalíciós kormány.

Nyugat-Hercegovina kantonban más nemzetiségi párt tagja vagy multietnikus párt be sem jutott a törvényhozásba, míg a Livnoi és a Szava menti kantonban kétharmados horvát többség született.

A Hercegovina-Neretva Kantonban a 30 képviselői helyből a HDZ BiH 11, az SDA 7, az SDP 3, a HDZ 1990 3, a HRS 2, a DF 2, a NiP 1, a NES 1 helyet szerzett. A horvát pártoknak (HDZ BiH, HRS, HDZ 1990) összesen 16 képviselőjük lesz, ami elegendő a kormánytöbbséghez.

A Száva Menti Kantonban a 21 fős törvényhozásban a HDZ BiH 12, az SDA 3, a HDZ 1990 2, az SDP 1, a HRS 1, a PDA 1,a Nezavisni 1 helyet szerzett. A horvát pártok (HDZ BiH, HRS, HDZ 1990) 15 helyet szereztek meg.

A Livno Kantonban a 25 fős parlamentben a Hrvatski Nacionalni pomak (HNP) 5, a HDZ BiH 5, a HDZ 1990 4, a Hrvatska Nezavisna Lista (HNL) a 4, az SNSD 2, az SDA 2, az SDP 2, a Srpska Sloga 2, a Srpsko Jedinstvo 1, a HNS 1 helyet szerzett. A horvát pártok (HNP, HDZ BiH, HDZ 1990, HNL, HNS) összesen 17 helyet szereztek, ami elegendő a kormánytöbbséghez.

Nyugat-Hercegovina Kantonban a 23 képviselői helyből a HDZ BiH 14, a HDZ 1990 4, a HRS 2, a HSR 1, a Hrvatska Stranka Prava 1, a Hrvatska Stranka Hercegbosna 1 helyet szerzett. Ebben a kantonban csak horvát párt szerzett képviselői mandátumot. A HDZ BiH pedig önmaga képes lehet kormányt alakítani.

A fenti számokat nem azért tettük közzé a BALK hasábjain, hogy bárki is megtanulja őket, hanem azért, hogy megmutassuk, mennyire is bonyolult a politikai struktúra Bosznia-Hercegovinában.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Bosznia

Módosítaná a Horvátországgal közös határt a bosznia-hercegovinai államelnökség

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Város a közös határ mentén
Neum, az egyetlen vitathatatlanul Bosznia-Hercegovinához tartozó tengerparti város (Forrás: Tripadvisor)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A bosznia-hercegovinai Államelnökség rendkívüli ülésén elfogadta a Horvátországgal közös határ módosítására benyújtott javaslatot. A Szerbiával közös határszakasz kapcsán is indokolttá váltak módosítások, abban azonban nem mutatkozik akkora egyetértés az államelnökségi tagok és a határmódosításokat véleményező szakbizottság között, így Szerbiának még várnia kell.

24 ével ezelőtt elakadt

A Horvátország és Bosznia-Hercegovina közti határviták rendezésére szolgáló bilaterális egyezmény életbe lépése 24 éve várat magára. A bosnyák szociáldemokrata (SDP BiH) Denis Bečirović elnökségi tag a minap benyújtott javaslatában kezdeményezte az 1999-ben aláírt államközi egyezmény parlament általi jóváhagyását.

A boszniai államelnökség másik két tagja, a szerb Željka Cvijanović és a magát horvátnak álcázó Željko Komšić támogatta az elképzelést, így a következő lépésben a boszniai kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanácsának (Vijeća Ministara) kell az erről szóló törvénytervezetet a boszniai parlament elé beterjesztenie.

Minderre a Miniszterek Tanácsának a tegnapi államelnökségi szavazástól számítottan 60 nap áll rendelkezésre. Az Államelnökség munkáját segítő határügyi szakbizottság (Državna komisija za granice) szintén 45 napot kapott, hogy a Miniszterek Tanácsa számára javaslatokat készítsen a kérdésben.

Igaz ugyan, hogy a boszniai Miniszterek Tanácsa két és fél évtizede nem terjesztette be a parlamentnek az egyezményt a ratifikáció érdekében, a fair play azonban megköveteli, hogy jelezzük, a bilaterális egyezményt a Száva horvát oldalán sem ratifikálták annak aláírást követően, az ugyanis minden alkalommal elakadt a Horvát Nemzeti Gyűlés (Hrvatski Narodni Sabor) útvesztőiben.

A horvátoknak területi igényük áll(hat) fenn

A boszniai kormány majd két és fél évtizedes teketóriázásának hátterét különösebben nem indokolt magyarázni. Elég csak arra gondolni, hogy az éves költségvetést majd 10 éve rendre a tárgyév nyarán szokta kiizzadni magából a végrehajtó hatalom csúcsszerve nem kis politikai alkuk árán.

A horvát kormány késlekedésének a hátterében összetetteb indokrendszer áll.

A tengeri határok megvonását szabályozó ENSZ egyezmény (United Nations Convention on the Law of the Sea, UNCLOS) 1992. évi módosítását követően ugyanis a horvát fél érvényesen követelhet bizonyos vizeket, amiket jelenleg Bosznia-Hercegovina a 24 km hosszú tengerpartját övező felségvizeihez tartozónak tekint.

A boszniai álláspont alapját pont a két állam akkori vezetői, a horvát Franjo Tuđman és a bosnyák Alija Izetbegović által ellenjegyzett 1999-es egyezmény képezi, ami utóbb ratifikáció hiányában ugyan nem lépett egyik államban sem érvénybe.

Ergo nemzetközi jogi szempontból legfeljebb valamely tengeri jogi bíróság előtt lehetne rá hivatkozni, mint a felek korábbi akaratára egyértelműen utaló dokumentumra, annak azonban jelenleg kötelező ereje nincs. A horvát fél vélhetően ennek a turpisságnak a tudatában ódzkodik az egyezmény ratifikációjától.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy 1995-ben a „nagysikerű” Daytoni Egyezmény összekovácsolásakor a mai Bosznia-Hercegovina és Horvátország közti határt az ugyanezen elnevezésű, korábbi ex-jugoszláv tagköztársaságok közti adminisztratív határ alapján jelölték ki. Az ebben foglalt határvonal azonban a boszniai tengerparti övezet egyes pontjain eltér az 1999-es megállapodásban foglaltaktól.

közös határ

A vörös vonal mutatja az 1999-es megállapodásban szereplő határt, míg a kék az Jugoszláv Szocialista Szövetségi köztársaság fennállása alatti adminisztratív határ (Forrás: Večernji.hr)

A fenti térképvázlat alapján egyértelműen látható, hogy a horvát területi igény esetleges érvényesítése esetén a boszniai tengeri terület a Neum város körüli partszakasz és a Klek-félsziget által körül ölelt vizekre korlátozódna, míg az 1999-es egyezmény mindkét fél általi ratifikálása esetén a boszniai tengeri terület kiterjedne a Klek-félsziget ellentétes partszakasza mentén húzódó vizekre is.

Utóbbi esetben a UNCLOS szerint az egyenlő távolságok elve alapján kell megállapítani a tengeri határt, figyelembe véve a tengeri szárazulatokat, vagyis a horvát fél által szintén magának követelt Veliki és Mali Školj szigeteket.

A közös határ és az uniós csatlakozás

A horvát kormány még 2006 májusában kelt diplomáciai jegyzékben tájékoztatta a boszniai Miniszterek Tanácsát, hogy vitatják egyes tengeri területek hovatartozását, így azóta a kérdés eldöntése várat magára.

A boszniai államelnökség által most elfogadott szöveg az 1999-es egyezményt emelné törvényerőre a parlament jóváhagyását követően.

Ezzel a boszniai fél lényegében az első lépést tette meg ahhoz, hogy a későbbiekben nemzetközi bíróság elé vigye a horvátok által majd negyed évszázada ratifikálni elmulasztott egyezmény ügyét.

A helyzet rendezése Bosznia-Hercegovina számára a január óta erőltetett ütemű uniós csatlakozás miatt vált sürgőssé, tekintettel arra, hogy az EU-csatlakozás egyik feltétele, hogy az érintett államnak nem lehet területi vitája (a szomszédaival).

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a Bosznia-Hercegovina és Szerbia közötti határ több pontján a szerbiai kormány kezdeményezett jelentősebb területcseréket.

Ezekben az esetekben azonban a boszniai kormány mutat távolságtartó álláspontot, mert az igényelt területek cseréje nagyrészt olyan földrészleteket érint a Drina-medencében, amelyek korábbi használatáért a szerbiai állami villamosipari vállalat (Elektropvreda Srbije) több évtized alatt jelentős adósságot halmozott fel az érintett boszniai önkormányzatokkal szemben.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Bosznia

Izetbegović asszonyság ügyében vizsgálódik a közigazgatási felügyelet és a bíróság

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Felügyelet
Sebija Izetbegović (jobbról a nagyedik) igazi orvosok között, mint a Szarajevói Klinikai Központ igazgatója (Forrás: Facebook, Sebija Izetbegović)
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 6 perc

Szarajevó Kanton közigazgatási felügyelete és a kantonális bíróság is vizsgálja a Sebija Izetbegović diplomájának és magisztrátusi fokozatának megszerzése körüli vitatott állításokat. A legfőbb bosnyák vezető feleségének zágrábi lakhatását biztosító Muradif Pajt azt állítja, hogy Sebija nem szerzett semmilyen végzettséget a horvát fővárosban. Sebija „nemcsak feleség”, hanem a férje, Bakir Izetbegović által vezetett nagyon bosnyák Demokratikus Akciópárt főbizottságának a tagja, tehát politikus is.

Az ügyészség és a felügyelet is vizsgálódik

A szokásos belpolitikai műbalhétól mentesnek ígérkező szarajevói hétvégét a közigazgatási szervek törvényes működését ellenőrző, misztikus nevű Kantonális Ellenőrzési Hivatal (Kantonalna Uprava za Inspekcijske Poslove Kanton Sarajevo, KUIP KS) zavarta meg, amikor bejelentette, hogy a Sebija Izetbegović magisztártusi címének megvonásával kapcsolatos döntést vizsgálja a szarajevói egyetemen.

A KUIP vezetője, Vildana Brdarić az üggyel kapcsolatban mindössze annyit árult el a sajtónak, hogy egy feljelentés érkezett Sebija Izetbegović ellen, miután a rektori tanács visszavonta a magisztrátusi címét.

Az ellenőrzés eredményéről pedig kizárólag az állami egyetem (Univerzitet u Sarajevu, UNSA) vezetése kap majd tájékoztatást, ami annak fényében további lépést tesz az ügyben.

Annyi sejthető a korábbi cikkünkben megírtak alapján, hogy Izetbegović asszonynak az alap orvosi diplomája körül is lehetnek kérdőjelek, vagyis elképzelhető, hogy nem csak az egyetemi tanári címe forog veszélyben, hanem a szülész-nőgyógyászi végzettsége is.

A KUIP vizsgálatát megelőzően jelent meg a sajtóban, hogy Sebija Izetbegović – pestiesen szólva – visszadobta a labdát, amikor az egyetemet azzal vádolta meg, hogy az ott lefolytatott belső vizsgálat során egyes dokumentumainak lába kélt.

Így a vele szemben meghozott egyetemi döntés ellen feljelentést tett Szarajevó Kanton ügyészségénél, ami szerint jogellenesen vonták meg a magisztrátusi címét. Az ügyben mostanra a kantonális bíróság vizsgálódik, azonban annak kapcsán teljes a hírzárlat.

Az egyre szövevényesebbé váló esettel összefüggésben nyilatkozott Asim Kurjak professzor, aki a kilencvenes években a zágrábi egyetemen vezette a Sebija Izetbegović által látogatott, vagy éppenséggel nem látogatott képzést.

Kurjak ennek kapcsán kijelentette, hogy Sebija nem tanult az intézményben, így nem végezhette el az UNSA-n utóbb elfogadtatott képzést a magisztrátusi cím elnyeréséhez.

Megszólalt a „koronatanú”

Kurjak nyilatkozata után az ügyészségi eljárás és a közigazgatási felügyelet vizsgálata mellett a boszniai sajtó apraja-nagyja elkezdte felszántani Sebija Izetbegović meglehetősen ködös élettörténetét a kilencvenes évek első felére fókuszálva.

A boszniai viszonyokról mindig jól értesült Face televízió ikonikus jelzővel illethető Centralni Dnevnik nevű esti, „központi riportműsorában” sikerült megszólaltatni az ügy egyik lehetséges koronatanúját, Muradif Pajtot, aki azzal állt elő majd harminc év távlatából, hogy Sebija Izetbegović nála lakott a zágrábi tartózkodása alatt.

Pajt a műsorban elmondta, hogy ő maga külkereskedelemmel kapcsolatos tevékenységet végzett a boszniai háború alatt a boszniai „államalapító”, Alija Izetbegović kormányának megbízásából. Ez idő alatt többek között Zágrábban lakott az első feleségével, aki szintén szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkezett.

Pajt azt nem fejtette ki, miért pont nála szállásolták el a bosnyák állami vezető sógornőjét a háborús viszonyok közepette, azonban kijelentette, hogy Sebija Izetbegovićnak nem volt lehetősége elvégezni a Kurjak által vezetett posztgraduális képzést, mert csak 1992. júniusától ugyanazon év december elejéig lakott náluk.

felügyelet

Sebija, az „államalapító” após társaságában (Forrás: Facebook, Sebija Izetbegović )

Emlékei szerint Sebija már a nyári szabadságát is náluk töltötte, és az egyetemi oktatatás a háborús viszonyok között is októberben kezdődött. Vagyis Sebijanak nem volt lehetősége befejezni a vizsgaidőszakot, mert elhagyta Zágrábot a szorgalmi időszak végén.

Pajt azt is megszellőztette, hogy ő maga fizette be az adott félévre Sebija tandíját, azonban azt kizártnak minősítette, hogy a nő rendszeresen bejárt volna az egyetemre.

Pajt ezt azzal magyarázta, hogy tudomása szerint Sebija a horvát fegyveres szervek védelme alatt ált napi 24 órában, és mindenhová vele kellett menjen a bosnyák sofőrje, elvégre a boszniai „államalapító” volt az apósa.

A doktori fokozat megszerzése és a magisztrátusi értekezés eredete kapcsán Pajt azzal a magyarázattal állt elő, hogy az ő előző felesége is szülész orvos volt. Ő pedig tudott arról, hogy Sebija a házukban lévő orvosi szakkönyveket olvasta, azokból jegyzeteket készített.

Arra határozottan emlékezett, hogy ezek közé tartozott a felesége magisztrátusi értekezése, ami ugyanabban a témában íródott, amit Sebija később feldolgozott. Pajt azt ugyan nem látta, hogy Sebija másolatot készített volna a volt felesége dolgozatából, azonban azt elképzelhetőnek tartotta.

Utóbbinak amiatt nincs jelentősége, mert a Sebija Izetbegović által említett magisztrátusi értekezés sincs meg, így azt nem lehet összevetni Pajt volt feleségének a dolgozatával.

Pajt elmondta azt is, hogy 1992. decembere után „a nő nem volt ott náluk, hanem Isztambulban tartózkodott”, amikor el kellett volna végeznie a posztgraduális képzést.

A zágrábi szállásadó hangsúlyozta, hogy ő maga nem akar bosszút állni az Izetbegović családon, neki semmi köze a családhoz, és nem velük, hanem a boszniai állammal szemben van egy bírósági ügye.

felügyelet

A boldog férj és pártvezér, Bakir Izetbegović, „Büszke vagyok minden szavára!” – fűzte hozzá a képhez Sebija (Forrás: Facebook, Sebija Izetbegović)

A több évtizedes hallgatása kapcsán pedig elmondta, hogy 2013-ban már jelezte más boszniai csatornáknak, hogy tudomása van az Izetbegović asszony diplomáival kapcsolatos problémákról, de akkor a média ez iránt nem mutatott érdeklődést.

Ezt követően visszaköltözött az USA-ba, és csak pár éve tért ismét vissza Bosznia-Hercegovinába. Eddig amiatt nem jelezte sehol, hogy milyen visszaélés gyanús ügyekről van tudomása, mert nem volt tisztában azzal, mi zajlik az országban.

Továbbá azt sem tudta, hogy Izetbegović neje a szarajevói kórház igazgatója lett. Megemlítette azt is, hogy eddig a boszniai ügyészség nem kereste meg, hogy tanúként meghallgassa.

Ezzel szemben a Demokratikus Akciópárthoz (Stranka demokratske akcije, SDA) köthető média már a riport elkészítése előtt célkeresztbe vette Pajt pajtit.

A Stav nevű hetilap Pajt személye kapcsán bizonyítékok bemutatása nélkül leközölte, hogy orosz provokátor, aki a nyolcvanas években Moszkvában kapott KGB kiképzést. Sőt azt követően a jugoszláv rettegett polgári titkosszolgálatnak, az UDBÁ-nak, és ezzel egyidejűleg a KOS-nak is dolgozott, vagyis a katonai elhárításnál is tevékenykedett.

Pajt ennek kapcsán megjegyezte, hogy minden ellene felhozott vádból annyi igaz, hogy három évig valóban Moszkvában tartózkodott, mint egyetemi hallgató, de nincs arról tudomása, hogy valaha szovjet állami szervekkel került volna kapcsolatba.

Sőt, kellően maliciózusan megjegyezte, hogy Sebijaval ellentétben neki viszont van indexe az ottani tanulmányai igazolására.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html

Pajt úr a riportban még egy érdekességet megosztott a sokat látott boszniai nézőkkel, miszerint jelenleg mintegy 824.000,- USD összegű követelése áll fent a boszniai bíróságon az állammal, mint alperessel szemben.

A követelést Pajt a kilencvenes években szerződés alapján teljesített kereskedelmi ügynöki tevékenységre vezeti vissza. Állítása szerint az akkori állami vezetés egy boszniai pfenniget sem fizetett neki az általa átadott áruk egy részéért.

Az áru kapcsán jelezte, hogy azok nagyértékű technikai eszközök, rádiók, antennák és telefonok voltak. A háború után kérte a boszniai vezetést, hogy fizessék ki neki a tartozást, azonban az máig nem történt meg.

Bakir Izetbegović körül szorul a hurok

A boszniai politikai élet zavaros viszonyaiban jártas elemzők korszakváltást jósolnak, a korábbiakban ugyanis az sohasem fordult elő, hogy a boszniai baloldali pártok és a nemzetközi közösség illetékes szervei egyszerre essenek neki a legnagyobb bosnyák nacionalista politikai szervezetnek számító SDA-nak.

felügyelet

A politikába is beszállt a férje pártjában

A párt a 2022-es választáson jobb eredményt ért el, mint négy évvel korábban, azonban a pártvezetéssel kapcsolatos visszaélések és a nacionalista bosnyák politikai irányvonal miatt a szervezet teljesen elszigetelődött a boszniai politikai palettán.

Bakir Izetbegović komoly vereséget szenvedett Denis Bečirovićtyal (SDP) szemben a bosnyák államelnökségi helyért vívott harcban, ráadásul az SDA kiesett a boszniai kormány funkcióját ellátó Miniszterek Tanácsa (Vijeća Ministara) mögötti koalícióból.

A Sebija Izetbegovićtyal szembeni vádak csak egy szeletét alkotják az SDA fontosabb funkcionáriusaival szemben a korábbi években indult büntetőeljárásoknak.

Fadil Novalić föderációs miniszterelnök egy időben több büntetőügy miatt rendszeresen járt a szarajevói bíróságra, míg az SDA elnökségéből több személyt is amerikai szankciós listára tettek visszaélésszerű politikai magatartásuk miatt.

Bakir Izetbegović a nacionalista „egy a tábor, egy a zászló” frazeológiát előrántva, mindezeket a bosnyák nemzet elleni támadásnak minősítette.

A korrupciós tevékenység és hivatali visszaélés miatt USA-szankciók alá vont korábbi titkosszolgálati vezető, Osman Mehmedagić kapcsán kijelentette, hogy egy megbízható tiszteletreméltó rendőr. Az USA vádjait pedig akkor hiszi el vele kapcsolatban, ha látja azokra a bizonyítékokat.

Izetbegović a Sebija elleni vádakat úgy foglalta össze, hogy a bosnyák veteránok és a reis ulema (szarajevói főmufti) után most a neje elleni támadás zajlik, ami valójában az egész nemzet ellen irányul.

Bakir Izetbegović szorult helyzetében nem tehetett mást, mint hogy a pártjának idén májusban esedékes tisztújító közgyűlést őszre tette át, vélhetően abban bízva, hogy addigra minden családja és bizalmasai körüli médiahadjárat kifullad. Ami aligha fordulhat elő, mert vannak befolyásos ellenségei a médiában.
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: