Connect with us

Románia

ÁTLÉPIK AZ UKRÁN HATÁRT? Amerikai katonák sorakoztak fel Romániában, az ukrán határ mentén

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HARCRA KÉSZEN: Amerikai katonák Romániában, az ukrán határ mentén
Olvasási idő: 2 perc

A CBS amerikai tévéállomás szerint Romániában, az ukrán határ közelében 80 év után először sorakoztak fel Európában az amerikai katonák. A 101. légideszant hadosztályt az Oroszország és a NATO közötti feszültségek fokozódásának közepette rendelte oda a felső vezetés. A „Screaming Eagles” (Vijjogó Sasok) nevet viselő könnyű gyalogsági egységet arra képezték ki, hogy órákon belül a világ bármely csataterén bevethető legyen harcra kész állapotban. 

Amerikai katonák bevetésre várnak

A CBS tudósítója felkereste az amerikai katonákat Romániában, és elbeszélgetett a hadosztály parancsnokhelyetteséval, John Lubas tábornokkal, valamint Edwin Matthaidess ezredessel, a 2. harci egység parancsnokával az ukrajnai határ közvetlen közelében.

A tudósító az említett katonatisztek társasságában egy Black Hawk helikopteren egy órás betekintő repülést tett a NATO-hoz tartozó területek legszélén – mindössze három mérföldre, azaz kevesebb, mint öt kilométerre az ukrajnai határától.

Az amerikai hadsereg egyik legelitebb hadosztályát azért küldték Romániába, mert az Ukrajna elleni invázió folyamán az oroszok katonák veszélyes közelségbe kerültek a román határokhoz, és ezáltal a NATO ellenőrzése alá tartozó területekhez.

Készen állunk arra, hogy megvédjük a NATO területének minden inchét. Egyedülálló képességekkel rendelkezünk a légi akciókra való felkészültségünkkel. Könnyű gyalogság vagyunk, de akárcsak máskor, most is a mobilitást jelentjük a repülőgépeink és a légi akciók szempontjából

– nyilatkozta Lubas tábornok a levegőből végrehajtott romániai terepszemle alkalmával a CBS tudósítójának.

Románia Fekete-tenger partja mentén észak felé haladva a Black Hawk végül elért egy előretolt hadműveleti helyszínre, ahol a román és amerikai katonák együttes földi és légi támadást gyakoroltak éleslövészettel egybekötve.

A gyakorlat célja az volt, hogy „újra játszák” azokat a hadműveleteket, amelyeket az ukrán erők mindennap vívnak az orosz csapatok ellen a határ másik oldalán.

Ezeknek a hadgyakorlatok egyértelmű célja, hogy egyszere küldjenek velük üzenetet Oroszország és az Egyesült Államok NATO-szövetségesei számára, amellyel azt kívánják bizonyítani, hogy az amerikai hadsereg jelen van.

Az igazi értelme ennek számomra az, hogy itt vannak az amerikai katonák, és ez olyan mintha a szövetségeseink már ott lennének Normandiában még mielőtt bármiféle ellenség megjelenne

– mondta Lulian Berdila román vezérőrnagy a CBS-nek a mérföldkőnek számító második világháborús csatára utalva, miután az amerikai hadsereg helyőrséget hozott létre a román hadsereg egyik légitámaszpontján.

A CBS beszámolója szerint az Egyesült Államok összességében mintegy 4700 katonát vezényelt át a 101. légideszant hatosztályának Kentuckyban lévő bázisáról Európába, hogy megerősítsék a NATO keleti szárnyát.

Matthaidess ezredes a CBS News-nak elmondta, hogy az amerikai hadsereg részéről ő és csapatai állnak a legközelebb az ukrajnai harcokhoz.

Az amerikai katonatiszt hozzátette, hogy a maguk részéről „szorosan figyelik” az orosz erőket, modellezik a csatákat, vagyis „célpontokat építenek fel, amelyek segítségével olyan hadgyakorlatokat hajthatnak végre, amelyekkel „pontosan leképezik, ami odaát a hadszíntéren történik”.

A „Screaming Eagles” parancsnokai többször is elmondták a CBS News-nek, hogy ha a harcok eszkalálódnak, vagy bármilyen támadás éri a NATO-t, teljes mértékben készen állnak arra, hogy átlépjék az ukrán határt.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Románia

SEA SHIELD 2023: Nagyszabású NATO-hadgyakorlat a Dunán és a Fekete-tengeren

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Hadgyakorlat
NATO-hadihajók hadgyakorlat közben az Északi-tengeren (Forrás: Twitter, NATO)
Olvasási idő: 1 perc

Konstanca kikötőjében délelőtt tartották meg a „Sea Shield 2023” multinacionális hadgyakorlat nyitóünnepségét. A Duna deltájában és a Fekete-tengeren zajló katonai manővereket Románia szervezte, és további tíz NATO-tagállam vesz részt rajtuk, úgymint Törökország, Bulgária, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Portugália, Nagy-Britannia, Hollandia, Észak-Írország, valamint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, de meghívót kapott rá Moldova és Grúzia (Georgia) is.

A hadgyakorlat résztvevői

A román haditengerészet közleménye szerint a műveletek április 2-ig tartanak, és 3400 katona érintett bennük.

A gyakorlat során Románia 30, Bulgária pedig 2 hadihajójót vonultat fel, Franciaország, ezenkívül Románia, az Egyesült Államok és Törökország 14 repülőgépe és helikoptere is bekapcsolódik a feladatok végrehajtásába.

Bevonják a hadgyakorlatba a román nemzetvédelmi intézmények 15 gyorsnaszádját, de részt vesz rajta 57 szárazföldi katonai jármű, és tüzérségi eszközöket is felvonultatnak.

A gyakorlatra katonai búvárokat, valamint nukleáris, biológiai és vegyvédelmi erőket is mozgósítottak.

A végrehajtásra kerülő feladatok

Szerdán a román, lengyel és moldovai tengerészgyalogosok, valamint a román szárazföldi egységek éleslövészetet tartanak a Konstancától erősen északra lévő babadagi lőtéren.

Jövő héten a polgári lakosság vízi úton történő kimenekítését gyakorolják a Dunán, a még északabbra lévő Mahmudiában, illetve a Fekete-tengeren, a konstancai katonai kikötőben.

A hadgyakorlat során a Duna-deltában nyilvános bemutatót is rendeznek, amelynek forgatókönyve szerint a katonáknak egy – már partot ért – ellenséges légideszant egységet kell ártalmatlanná tenniük.

A rendszeres Sea Shield hadgyakorlatokkal Románia a 2016-os varsói NATO-csúcson tett javaslatot, amivel a katonai szövetség délkeleti szárnyának megerősítéséhez, valamint a NATO fekete-tengeri jelenlétének folyamatossá tételéhez kíván hozzájárulni.

Az idei, eddigi legnagyobb román szervezésű haditengerészeti gyakorlatot egy év kihagyás után rendezték meg, miután tavaly – az ukrajnai háború kitörése miatt – nem tartották meg a hadgyakorlatot.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: