Connect with us

Szerbia

PÁSZTOR KERÍTÉST ÉPÍTENE DÉLEN: A VMSZ elnöke szerint Szerbia déli határán kerítést kellene építeni a migránsok megállítására

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szerbiai “kormányalakítás hevében” találkozott Aleksandar Vučić szerb államfővel, majd ezt követően nyilatkozott a szabadkai Pannon Televíziónak. Szerbiában ugyanakkor tartották a választásokat, mint Magyarországon, de azóta sem sikerült megalakítani az új kormányt. Most azért “gyorsultak fel” az események, mert hamarosan lejár a törvényes határiő. Az új kabinet létrehozásáról nem a megbízott kormányfő, Ana Brnabić folytatja le a tárgyalásokat, hanem a hatalmat egyre inkább kisajátító szerb elnök. A találkozón szóba került a migránskérdés is, Pásztor szerint műszaki határzárat kellene építeni Szerbia déli határán.

Pásztor István azt reméli, hogy a jövő héten, a törvényes határidőn belül megalakul az új szerbiai kormány, és ismételten elmondta, hogy folytatódik az együttműködés az általa vezetett VMSZ és Aleksandar Vučić köztársasági elnök Szerb Haladó Pártja között.

Pásztor a kormányalakítás során nem igényelt miniszteri posztot az új kabinetben, mert “stratégiai meggyőződésük” szerint érdemesebb államtitkári szinten képviselni a vajdasági magyarság érdekeit, “több államtitkárral ugyanis jobb munkát” végezhetnek, mint egy miniszterrel.

– Növeltük az igényünket az államtitkárok tekintetében, és a Vučić elnökkel folytatott beszélgetésnek az eredményeképpen ez az igény elfogadásra került, úgy hogy nyolc államtitkára lesz a Vajdasági Magyar Szövetségnek

– mondta Pásztor, aki szerint “meghallgatásra került” az óhaj, hogy a VMSZ embert küldhessen az újonnan létrejövő beruházási minisztériumba.

Pásztor szerint a szerb államfő a találkozón megígérte a VMSZ elnökének, hogy a palicsi aquapark befejezéséhez szükséges pénzt, vagyis minimum négy millió eurót a szerbiai költségvetésből biztosítják, és ebből már medence építésére is telik.

Arról ugyanakkor nem történt említés a Pannon RTV híradójában, hogy megoldódik-e a palicsi tó kérdése, amelynek a vize alkalmatlan a fürdésre az tóba vezetett szennyvíz miatt.

A szerb államfővel folytatott megbeszélésen szóba került a migránskérdés is, amelynek a megoldására a szerb kormány évente legalább 36 millió eurót kap az Európai Uniótól.

Pásztor ez alkalommal is visszatért ahhoz a már 2019-ben is hangoztatott álláspontjához, amely szerint a migránsokat Szerbia déli határánál, vagyis Észak- Macedóniában kellene tartani őket, aminek érdekében “műszaki szempontból” is megtesznek mindent, amit csak lehet. Ez Pásztor értelmezése szerint műszaki határzár, vagyis kerítés építését jelenti Észak- Macedónia felé.

A VMSZ elnöke úgy vélte: a “déli kerítés” megakadályozhatná, hogy a migránsok egyáltalán belépjenek Szerbiába.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava