Connect with us

Horvátország

ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSOK? No, most kavarja ez a Plenković, vagy nem kavarja?
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Előrehozott választások Horvátországban?
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Horvátországban a szokásos mindennapi zűrök mellett egy érdekes tendencia ütötte fel a fejét: a kormány sorra olyan projekteket nyit meg, amelyek akár előrehozott választásokra is engednek következtetni. A képletbe nagyon jól beleillik Zoran Milanović köztársasági elnök zavaró repülése is, amellyel a fák hegyét súrolva zuhant alá az egekből, mikor bejelentette, nem engedélyezi az ukrán katonák esetleges kiképzését Horvátországban. Persze, az már senkinek sem tűnt fel, hogy ez mennyire egybeesik az ellenzék fő projektjével, a parlamenti kihallgatással a korrupcióellenes bizottság előtt az INA-botránnyal kapcsolatosan.

Van itt minden

Ha most eltekintünk Plenkovićnak attól az egy órás beszédétől, amelyet a nemzet állapotáról tartott kedden, a parlamentben, amelyben a kormány az elmúlt hat évben elért eredményeit méltatta – nem feledkezve meg a nehézségekről sem, amelyek közepette lavírozott a törékeny horvát lélekvesztővel -, valami gyanús a horvátok földjén.

Mondjuk szemet szúró, hogy gyors egymásutánban három olyan fővárosi projektet is bejelentettek, amelyek már tizenéve várják a megvalósulást. Első helyen áll természetesen a ⚽️ stadion, amit kedden-szerdán követett a repülőteret a várossal összekötő gyorsvasút 🚉 és az újzágrábi gyermekkórház megépítése 🏥. Ez utóbbi a legnagyobb ilyen típusú beruházás, és jelentősége túlmutat magán a fővároson.

Ma pedig a rendőrség 👮‍♂️ nagyszabású országos akciót hajtott végre, amelynek köszönhetően több mint harminc személyt tartoztattak le kábítószer kereskedelem vádjával. Ha igaz, három bandát füleltek le, amelyek nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkeztek.

De ez még közel sem minden! A kormány nem feledkezett meg a nyugdíjasokról sem, akik némi emelést fognak kapni, az egyháznak ⛪️ ismét belengette a vasárnapi munkaszünetet a kereskedők számára, és megoldódni látszik az igencsak foghíjas horvát légvédelem kérdése is: a védelmi miniszter és a kormányfő is bejelentették, hogy Horvátország mintegy fél milliárd euró értékben vásárol francia Mistral és Mica VL rövid hatósugarú légvédelmi rendszereket 🚀, azzal hogy a Mica rakéta várható fejlesztése után, valamikor 2025-ben ez közép hatótávú rendszerré lép elő.

Ha bárkit is érdekel, a Mistral többé-kevésbbé az amerikai Stingernek felel meg, míg a Mica VL a NASAMS-nak, azzal a különbséggel, hogy itt az indító dobozában nem AMRAAM rakéták rejtőzködnek, hanem a földi indításúvá átfabrikált, a Rafale-hoz fejlesztett Mica levegő-levegő rakéta változata.

Szóval mindennek fényében, létjogosultságot nyer a kérdés, hogy Plenković kavarja-e, vagy sem?

Előrehozott választások: Pro és kontra

Az előrehozott választásoknak ellentmond, hogy a következő parlamenti választásokig még bő két esztendő van hátra, és a kormánypártra lényegében nem nehezedik semmilyen komolyabb nyomás, sem ellenzéki, sem nemzetközi.

A gazdaság a vártnál jobban teljesít, mondhatnánk azt is, hogy hasít, az idegenforgalom szépen fialt, és még a fránya gáz miatt sem kell aggódni, mert van és lesz. Tehát semmi sem utal arra, hogy valami miatt sietni kellene, az ellenzékre kár szót vesztegetni, mondhatni a kormánypárt egymaga tölti be a pozíció és oppozíció szerepét az időnkénti belső villongásokkal.

Szóval nincs benne logika, hogy miért kellene most előrehozott választásokat tartani, hacsak Plenković nem úgy ítéli meg, hogy Európában akkora káosz lesz a télen, hogy ez a határokon átgyűrűzve veszélyezteti az ő helyzetét is.

Ha erről van szó, a választásokat komótosan megnyeri, mert egyrészt senki sem kérdőjelezheti meg a kormány eredményeit, az ellenzék meg sötét, sűrű erdőben bolyong és sehogy sem tud kikeveredni belőle.

Ezt még olyan, nem kifejezetten kormányközeli ügyeletes belpolitikai szakértők is hangoztatják, mint például Žarko Puhovski, aki az ellenzéki berkekben tapasztalható helyzettel kapcsolatos osztotta meg a gondolatait a minap a Globus magazin hasábjain.

A BALK a továbbiakig várakozó álláspontra helyezkedik.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava