Connect with us

Szerbia

SÖRÖZÉS: Stratégiai megállapodást kötöttek, a haladók a szocialistákkal közösen kormányoznak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dacic vucic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök és Ivica Dačić szocialista vezető stratégiai megállapodást kötött a további együttműködésről, amit aztán egy közös sörözéssel ünnepeltek meg. Erről Vučić tájékoztatta a közvéleményt Instagram oldalán a rajongók ovációi közepette. Az esti órákban aztán Dačić megkérdőjelezhetetlennek nevezete, hogy a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt közösen kormányoz a következő időszakban.

A sörözés

A két politikus – akik még a kilencvenes évekből ismerik egymást – a Száva partján, a belgrádi Vízivárosban (Beograd na vodi) ünnepelte meg a régi-új szövetséget.

A sörözésen nem vett részt Ana Brnabić, szintén régi-új miniszterelnök, aki éppen az expozéját írja, és ennél fogva nagyon elfoglalt, még arra sincs ideje, hogy ő maga egyeztessen a szocialistákkal a kormányba történő bevonásukról, ezért ennek „kitárgyalását” átengedi Vučić elnöknek. Egyéként is, őt már korábban érte az a megtiszteltetés, hogy együtt sörözhetett, egy másik alkalommal pedig együtt borozhatott a „mindenes” szerb elnökkel.

A mostani sörözésen részt vett a szerb államfő és a szocialista vezető fia is, elvégre nem árt, ha szokják, hogy mi a politika.

– Luka Dačićtyal, az én Danilómmal mi a déli sörömet iszom, Ivica meg kávét, de eltette a cigarettát, hogy ne veszítsen támogatókat

– írta az Instagramon a szerb elnök, félig személyes, félig politikai bejegyzésében.

– Mivel mindenben megegyeztünk, ami a pártjaink stratégiai együttműködésével kapcsolatos, itt az ideje, hogy a belgrádi Vízivárosban megpihenjünk, és felkészüljünk egy fárasztó hétre

– tette hozzá Vučić, aki itt vissza is kanyarodott „személyesbe”.

– Egyébként Dačić idősebb nálam, de úgy néz ki, mintha tíz évvel fiatalabb lenne. Ez biztos azért van, mert én boroztam és söröztem

– írta még a szerb elnök az Instagramon, ahol a bejegyzés alig egy nap alatt majdnem húszezer ember tetszését nyerte el, a fanok tehát elájultak, közel és távol nem volt ilyen népszerű poszt a „ jövője A.V.” (@buducnostsrbijeav) oldalon.

– Minden elismerésem, kell egy kis pozitív légkörű kikapcsolódás

– írta egy hozzászóló, egy másik pedig úgy fogalmazott, hogy érezzék jól magukat, elvégre „megérdemlik”.

A kormányalakítás

A „pozitív légkörű sörözésből” arra lehet következtetni, hogy Vučić és Dačić megállapodott a közös kormányzásban, Ana Brnabić meg majd jó képet vág hozzá, elvégre azért miniszterelnök.

Ivica Dačić aztán esti nyilatkozatában meg is erősítette, hogy a Szerbiai Szocialista Párt ismét a Szerb Haladó Párt partnere lesz a kormányban. Erről a baráti Pink Televízió egyik esti műsorában beszélt, hol is máshol tette volna.

A Hit- Tvit című „veszélyesen politikai” műsorban a szocialista vezető úgy fogalmazott, hogy a szerb elnök és ő is elégedett azzal, amit amit 2012 óta sok területen együtt értek el.

– Úgy gondoljuk, hogy Szerbia érdekei azt kívánják, hogy ez a jövőben is folytatódjon, így hát nem is vita tárgya, hogy közösen alakítjuk meg Szerbia új kormányát

– mondta a szocialista politikus, aki azonnal neki is ment az Európai Uniónak, amely a migránsok számának növekedése miatt – például Tunéziából és Burundiból – vízumkényszer bevezetését helyezte kilátásba Szerbiával szemben. Dačić ironikusan kommentálta, hogy a két országgal fenntartott szerb vízummentesség „veszélyezteti az Európai Unió biztonságát.

– Beszélni kellene róla, de ez képmutatás. Fel kellene tennünk a kérdést, hogy ki a felelős azért a több ezer migránsért, akik Bulgárián és Görögországon keresztül az EU-ból érkeznek Szerbiába. Aztán azt mondják, hogy Szerbiáig mehetnek, de tovább nem, tehát itt parkoljanak le

– jelentette ki Dačić, aki korábban a külügyminiszteri, azt megelőzően pedig a belügyminiszteri posztot töltötte be, közben azonban volt házelnök is. A szocialista politikus egyúttal megjegyezte, hogy Burundi állampolgárainak szabad belépést kell biztosítani, mert a szerbek „testvérei és barátai”, mivel visszavonták Koszovó függetlenségének elismerését.

Dačić azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nem az Európai Unió dolga annak eldöntése, hogy vezet-e be Szerbia szankciókat Oroszország ellen, azt a szerbeknek kell megtenniük, ha jónak látják. Ettől függetlenül nem vonta kétségbe, hogy Szerbia az Európai Unió felé tart.

– Nincs kétségem afelől, hogy mindannyian az EU részei akarunk lenni, de amikor a brit politikusok Londonból Brüsszelbe mentek, mindig azt mondták, hogy megyünk, és megvédjük Nagy- Britannia érdekeit. Mi is azért megyünk, hogy megvédjük Szerbia érdekeit

– mutatott rá Dačić, és ez a rámutatás jól jelzi, hogy az elkövetkező időszakban milyen irányba halad majd Szerbia. A narráció és a mantra szintjén marad a csatlakozási szándék, a hozzáállás szintjén pedig következik Szerbia megvédése Brüsszeltől, vagyis az Európai Uniótól. Egyelőre nem tudjuk, hogy ki lesz Szerbia új külügyminisztere, de Dačić már most úgy beszélt, mintha ő lenne az.

Koszovó

BÜNTETÉS: Az amerikaiak lemondták Koszovó részvételét a Defender Europe 23 hadgyakorlaton

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

büntetés, nagykövet
Az amerikai nagykövet szerint Washington a továbbiakban nem kíván aktívan dolgozni azon, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államok megbüntette Koszovót a feszültség szítása miatt. Az USA pristinai nagykövete bejelentette, hogy törölték Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton. Jeffrey Hovenier szerint ez az első következménye annak, hogy a pristinai kormány nem vette figyelembe a washingtoni figyelmeztetéseket, amelyek arra vonatkoztak, hogy ne eszkalálják a helyzetet a szerbek lakta északi területeken.

Ez csak az első büntetés

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter május 26-án figyelmeztette a koszovói vezetést, hogy a szerb többségű területeken lévő önkormányzatokkal kapcsolatos intézkedései hatással lesznek a koszovói-amerikai kapcsolatokra.

Hovenier szerint ennek első jele az amerikai hadsereg európai parancsnokának tegnap esti döntése volt, amellyel amerikai részről lemondták Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton.

– Koszovó számára ezek a gyakorlatok véget értek

– tette hozzá az amerikai nagykövet, aki szerint az Egyesült Államok más döntéseken is gondolkodik a történtek miatt.

– Arra kértük Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az északi területeken uralkodó helyzet enyhítésére. Ezekre a kérésekre nem válaszolt. Ezért most azt fontolgatjuk, hogy mi lesz a következő lépésünk

– nyilatkozta Hovenier, és egyúttal megjegyezte, hogy ez egy „nagyon közvetlen” kérés volt a koszovói kormányfő irányába.

Az uniós integráció is elakad

Az amerikai nagykövet hangsúlyozza, hogy jelenlegi körülmények között az USA nem lelkesedik azért, hogy reagáljon a Koszovó egyéb érdekeivel kapcsolatos kérdésekre.

– Például azoknak a kapcsolatfelvételeknek a vonatkozásában, hogy azok is ismerjék el Koszovó függetlenségét, akik ezt eddig nem tették meg

– mondta Hovenier, aki szerint az USA a történteket követően azon sem kíván aktívan dolgozni, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén.

büntet, nagykövet

Jeff Hovenier május 21-én Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani államfő társaságában részt vett a Koszovóban kezdődött Defender Europe 23 nemzetközi hadgyakorlat megnyitóján

Az amerikai nagykövet reméli, hogy Kurti megfogadja az Egyesült Államok tanácsát, és azonnali lépéseket tesz az északi szerb többségű területeken kialakult helyzet deeszkalációja érdekében.

Az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban két dolgot követel a koszovói miniszterelnöktől, az egyik, hogy az április 23-án megválasztott polgármesterek ne a községházáról dolgozzanak, és hogy vonják ki a rendkívüli alakulatokat ezekből az épületekből.

A nagykövet azt szeretné, hogy a három százalékos részvétellel megválasztott polgármesterek csak adminisztratív feladatokat lássanak el, mert – mint mondta – „nem rendelkeznek erős mandátummal”.

Szerinte a „felesleges északi konfliktus” elvonja a figyelmet a és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának kérdéséről is.

Hovenier a tegnapi zvečani incidensekre hivatkozva leszögezte, hogy „mélyen frusztrált” a történtek miatt, és sajnálja, hogy a KFOR tagjai megsérültek, és azt is, hogy „békefenntartókat ért támadás”.

Kurti közben fasisztázott

Albin Kurti koszovói miniszterelnök közben beszélt Lord Stuart Peach brit balkáni megbízottal, a rendőrség, a KFOR és az újságírók elleni „felháborító támadásokról”.

– Egy demokráciában nincs helye a fasiszta erőszaknak, a golyók nem válthatják fel a szavazólapokat

– írta a Twitteren a koszovói miniszterelnök, majd hozzátette, hogy bármely nemzetiségű polgárnak joga van ahhoz, hogy választott tisztségviselői teljes körű és zavartalan szolgálatot teljesítsenek.

Kurti beszélt Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel is, akinek kormánya és népe nevében mélységes háláját fejezte ki a KFOR katonáinak bátor tevékenységéért, amellyel megőrizték a békét az erőszakos szélsőségesekkel szemben.

A koszovói miniszterelnök teljes és gyors felépülést kívánt a hétfői zavargásokban megsérült olasz katonáknak.

Arra vonatkozóan nincsenek információink, hogy Albin Kurti esetleg kezdeményezett-e beszélgetést Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, vagy netalán Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava