Connect with us

Magyarország

STADIONPOLITIKA: A gordiuszi rágógumi, avagy miről beszélgetett Plenković és Orbán?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Stadionpolitika - Zlatko Dalić szövetségi kapitány nemrégiben gyalogszerrel elzarándokolt Međugorjeba
Olvasási idő: 3 perc

A múlt heti prágai rendkívüli EU-csúcs margóján Andrej Plenković horvát miniszterelnök Orbán Viktorral is váltott pár szót, hivatalosan az INA-MOL körüli csetepatéról. Egyes elképesztően rosszindulatú, perverz rosszmájúságról tanúskodó újságírók véleménye szerint azonban egészen másról volt szó. A találkozót követő pár napban a horvát kormányfő belengette: megvizsgálják, hogy a kormány ellen irányuló ellenzéki aknamunka mögött nem állnak-e véletlenül külföldi érdekek. Ezen felül a kormány hétfőn bejelentette, hogy ország szerte stadionokat fog építtetni, illetve felújíttatni.

A stadionoktól a tantuszig, ami zuhan, de még nem koppant

Az egyik szemem nevet, a másik meg röhög. A közvélemény természetesen rávetette magát a gordiuszi rágógumira, mint a kiéhezett párduc az anyátlan kismajomra, így most Zágrábban az az első számú téma, hogy a maksimiri stadion helyén kell-e a horvát válogatottat megillető kacsalábon forgó építményt építeni, vagy a jelenlegi stadiont egyszerűen el kell dózerolni, és valahol máshol kell felhúzni a Dinamo európai fellépéseire alkalmas fociszentélyt.

Az egekből aláhulló nyúlós, ragadós massza ugyancsak készületlenül érte a horvát médiumokat, de az ellenzéket is. Kereken két nap telt el, amíg az újságírók rájöttek, hogy Plenković azzal vádolja az ellenzéket, hogy idegen – kimondatlanul orosz – hatalom szolgálatában áll, az ellenzék pedig a harmadik nap kezdett tiltakozni, nyilván, miután belenéztek a lapokba.

Jellemző a közállapotokra – mint már erre néhányszor felhívtam a figyelmet, a horvát kollégáknak miniszteri fogalmuk sincs arról, mi történik Magyarországon, jobbára a nyugaton szerkesztett anyagokat tálalják, itt-ott megtoldva némi privát véleménnyel -, így eddig még senki sem vette észre a frappáns hasonlatosságot az orbáni forgatókönyvekkel.

Viszont meghökkentő, hogy a reakció szinte megszólalásig hasonlít a magyarországi ellenzéki konstrukciókra: az Index például Plenković pálfordulásról ír, ami során azt elemzi, hogy miként változott a 2016-ban européerként választásokat nyerő miniszterelnök Tuđmanhoz és Putyinhoz hasonló autokratává. Peđa Grbin a szociáldemokraták elnöke arról elmélkedett, hogy tulajdonképpen mit is mondott a miniszterelnök.

Meglepett egy névlegesen európai, de tulajdonképpen héköznapi kis zsarnok nyilatkozata, aki tegnap be merte jelenteni, hogy elnyomó apparátust küld a horvátországi ellenzékre. Mert mit jelent az, hogy ki fogjuk vizsgálni, mit csinál az ellenzék, nem mást, mint hogy ráküldjük a rendőrséget, a titkosszolgálatokat, ráuszítjuk a bíróságokat, ez az, amit Plenković mondott tegnap

– fejtegette Grbin. Sőt, egyenlőségjelet tett Aleksandar szerb elnök és Andrej Plenković közé.

A külső ellenség soha nem alszik, akárcsak a belső ellenség: ez sok olyan rendszer mantrája, amelyek nem demokratikusak. Ez Aleksandar Vučić mantrája, és ezt ismételgeti a szerb néphez intézett üzeneteiben, és Plenković nyilvánvalóan ugyanezt ismétli Horvátország, és az ebben az országban élő emberek esetében

– mennydörgött Grbin, s közben nem vette észre, hogy egyre jobban beleragad a mentolos rágógumiba. A diktatúrával való hadonászással nem fog választásokat nyerni, meg különben is, a „keleti kapcsolat” nem SDP-és találmány, merthogy az inkább a Hazafias Mozgalomra jellemző, amelynek felemelkedését a legenda szerint orosz pénzekkel támogatták meg.

Ha sikerülne valamilyen botrányt kirobbantani a házuk táján, és azzal legalább a gyanú árnyékát a Hazafias Mozgalomra vetni, miszerint elfogadta Moszkva támogatását, az lehetne a HDZ számára a 2024-es parlamenti választásokon való győzelem záróköve.

Mindeközben a hazafias Penaváék a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elégedetlenkedő választói között verbuválnak, illetve a jobb szektor bázisából vonnak el szavazókat, és ezzel az aktuális kormánypárt egyáltalán nincs kibékülve. A józanabb újságírók azon véleményüknek adtak hangot, hogy nem az a baj, hogy az ellenzék meg akarja dönteni a kormányt, hanem az, hogy erre valójában képtelen.

Ha Szűzanya nem segít, ki fog?

Lazán kapcsolódva a fenti stadionépítési mániához, senki se lepődjön meg, ha Horvátország Katarban világelső lesz.

Zlatko Dalić szövetségi kapitány ugyanis nemrégiben gyalogszerrel elzarándokolt szülővárosából a bosznia-hercegovinai Livnóból a kb. 130 kilométerre fekvő Međugorjeba.

Hogy mit kért a csodatevő szűztől, könnyű kitalálni.

Persze, Máriának ehhez igénybe kell vennie nemzetközi kapcsolatait, mert Katarban minden Allah akarata szerint történik, de hát, ahogy ezt a Balkánon mondani szokás: „emberek vagyunk, majd csak megegyezünk”. (És nincs ez másképp az isteni birodalmakban sem.)

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Szerbia

Orbán leugrott Belgrádba egy biliárdpartira

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Belgrádi biliárd
Orbán elment Belgrádba biliárdozni (Forrás: MTI)
Olvasási idő: 1 perc

Vučić és Orbán biliárdozott egyet, az utóbbi szívott egy kis friss levegőt Belgrádban. Erről számolt be a szerb kormányközeli Informer, amelynek a főszerkesztője a napokban telesírta a szerb baráti médiát amiatt, hogy heteken belül börtönbe vonul, de ez most nem tartozik ide.

Két mondat a biliárdról

A szerb elnök és a magyar miniszterelnök biliárdozásáról annyi derült ki, hogy egyiket Orbán, a másikat pedig Vučić nyerte, jóbarátok között így az „igazságos”, mondhatnák, akik pikírtkedni szeretnének.

Lejátszottam egy barátságos billiárdpartit Orbán Viktorral, miután három és fél órányi beszélgetést folytattunk a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés minden stratégiai kérdéséről

– írta az elnöki Instagramon Vučić. A bejegyzés majdnem ugyanannyi szívecskét kapott, mint a NATO-légicsapások kezdetének 24. évfordulója alkalmából tartott zombori nagygyűlésről készült két fotó.

Valószínűleg a nagygyűlés hatása alatt lehetett az az „oktondi csápoló”, aki megjegyezte, hogy „bravó Orbánnak, Magyarország az egyetlen uniós ország, amely nem bombázott minket”, és ezt 22 ember kedvelte is. Így terjed Magyarország jóhíre Szerbiában!

Büszke vagyok a szerbek és magyarok közötti barátságra, és hálás vagyok Orbán Viktornak, hogy rengeteg fáradságot és energiát fektetett abba, hogy ez a barátság lényegbevágó és őszinte legyen

– tette hozzá még Vučić az Instagramon a fent már említett egy mondathoz.

Orbán a közösségi médiában

Eközben a magyar miniszterelnök a Facebookon csak három szót csatolt a biliárdos fényképhez, miszerint „magyar-szerb rangadót” vívott, miután Brüsszel után felkereste Belgrádot, hogy találkozzon Vučićtyal.

Biliárd

Orbán a Twitteren már némileg bőbeszédűbb volt.

Brüsszel után egy kis friss levegő Belgrádban. A magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcson. Köszönöm a játékot és a barátságot

– írta a magyar miniszterelnök a madárkás portálon, amire egy Levente nevű fickó megjegyezte, hogy Belgrádban sok minden van, de a friss levegő sajnos nem tartozik ezek közé.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: