Connect with us

Szerbia

JÁTSZMA: Lesz-e új kormány Szerbiában október végéig, vagy jönnek megint a választások?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Szerbiában áprilisban ugyanaznap tartották a választásokat, mint Magyarországon, viszont Belgrádban még mindig nem alakult meg az új kabinet. Nagyon valószínű, már-már szinte biztos, hogy a kormányalakítási halogatás szerbiai rekordja megdől. Ha a jövő hónapban létrejön az új kormány, akkor minden bizonnyal ez a kabinet lesz az, amelynek a világra hozásával a legtovább vajúdik a szerb politikai elit. Ha viszont október végéig Szerbiában nem lesz új kormány, akkor új választásokat kell kiírni, amivel még vagy fél évig el lehet húzni az időt. A BALK részéről nem állítjuk, hogy ez így lesz, vagy hogy az új választások kiírása a cél, de azon sem lepődnénk meg, ha ebbe az irányba fejlődnének a dolgok.

Arra viszont már most mérget lehet venni, hogy szeptemberben sem alakul meg az új kormány – mint ahogy ezt korábban belengették – így minden bizonnyal ennek a kabinetnek a létrejöttére kell a legtöbbet várni Szerbiában a többpártrendszer bevezetése óta.

A rekordot Mirko Marjanović kormánya tartja, amelynek megalakulásához 1998-ban, vagyis még a miloševići időkben, 184 napra volt szükség. Ennek a kormánynak “sikerült kivívnia” a NATO-bombázásokat, és ennek a kormánynak volt a tájékoztatási minisztere Aleksandar Vučić jelenlegi szerb elnök.

Az április 3-án tartott választások óta ugyan csak 173 nap telt el, de a fenti rekordnak a megdőlésében szinte biztosak lehetünk, miután a kormányalakítással megbízott Ana Brnabić ügyvivő miniszterelnök a szerbiai állami televízióban arról beszélt, hogy az új kormány valószínűleg október első felében alakul meg.

– Ha megnézi, hogy milyen volt a szeptember, egyértelmű, hogy a kormányalakítás októberre marad, mert annyi minden történt, az elnök New York-i utazása, a béke megőrzése a biztonsági provokációk ellenére, augusztusban a tárgyalások Lajčákkal és Escobarral, valamint a folyamatos tárgyalások a béke és a biztonság megőrzéséért

– mondta Brnabić, aki annyira rákattantat a béke megőrzésére, hogy kétszer is említette, bár aligha kétséges, hogy az utóbbi időben nem lehet eleget beszélni róla, már lehet, hogy tenni is kellene érte valamit, mert azt látjuk, hogy a szájtépés hova vezet.

Az eddigi jelzések alapján biztosra vehető, hogy új tárcák is lesznek, miután a megbízott kormányfő közölte, hogy módosítani kell a minisztériumokról szóló törvényt, amihez természetesen szintén időre van szükség, mert a jogszabályt előbb el kell fogadnia a parlamentnek, és amíg ez nem történik meg, addig nem jöhet létre az új kormány.

– Remélem, hogy az október első fele lesz, de soha nem tudhatod, hogy mi jön közbe

– mondta Brnabić, akinek eddig bokros teendői közepette nem sikerült összeállítania az új kormánynévsort, miután augusztus végén megkapta az erre vonatkozó felkérést a köztársasági elnöktől. Vučić akkor azt is megszabta, hogy Ivica Dačić szocialista vezetőnek, Siniša Mali eddigi pénzügyminiszternek és Miloš Vučevićnek benne kell lennie az új kabinetben, vagyis a fél kormányt már összeállította helyette, neki a másik felét kellene csak hozzátennie.

A leköszönő kormány sem fénysebességgel alakult meg, hiszen 129 nap alatt sikerült összehozni, és Vučićnak is volt egy 109 napos teljesítménye 2016-ban.

A szerbiai törvények szerint az új kormányt 90 napon belül kell megalakítani az új parlament alakuló ülését követően, tehát a határidő ebben az esetben október utolsó napjaiban jár le.

Arra is van megoldás, hogy ha ez nem történik meg, vagyis ha nem jön létre az új kormány, akkor legkésőbb december végén új választásokat kell tartani – vagyis a folyamat kezdődhet előröl.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava