Connect with us

Szerbia

JÁTSZMA: Lesz-e új kormány Szerbiában október végéig, vagy jönnek megint a választások?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ana brnaic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Szerbiában áprilisban ugyanaznap tartották a választásokat, mint Magyarországon, viszont Belgrádban még mindig nem alakult meg az új kabinet. Nagyon valószínű, már-már szinte biztos, hogy a kormányalakítási halogatás szerbiai rekordja megdől. Ha a jövő hónapban létrejön az új kormány, akkor minden bizonnyal ez a kabinet lesz az, amelynek a világra hozásával a legtovább vajúdik a szerb politikai elit. Ha viszont október végéig Szerbiában nem lesz új kormány, akkor új választásokat kell kiírni, amivel még vagy fél évig el lehet húzni az időt. A BALK részéről nem állítjuk, hogy ez így lesz, vagy hogy az új választások kiírása a cél, de azon sem lepődnénk meg, ha ebbe az irányba fejlődnének a dolgok.

Arra viszont már most mérget lehet venni, hogy szeptemberben sem alakul meg az új kormány – mint ahogy ezt korábban belengették – így minden bizonnyal ennek a kabinetnek a létrejöttére kell a legtöbbet várni Szerbiában a többpártrendszer bevezetése óta.

A rekordot Mirko Marjanović kormánya tartja, amelynek megalakulásához 1998-ban, vagyis még a miloševići időkben, 184 napra volt szükség. Ennek a kormánynak „sikerült kivívnia” a NATO-bombázásokat, és ennek a kormánynak volt a tájékoztatási minisztere Aleksandar jelenlegi szerb elnök.

Az április 3-án tartott választások óta ugyan csak 173 nap telt el, de a fenti rekordnak a megdőlésében szinte biztosak lehetünk, miután a kormányalakítással megbízott Ana Brnabić ügyvivő miniszterelnök a szerbiai állami televízióban arról beszélt, hogy az új kormány valószínűleg október első felében alakul meg.

– Ha megnézi, hogy milyen volt a szeptember, egyértelmű, hogy a kormányalakítás októberre marad, mert annyi minden történt, az elnök New York-i utazása, a béke megőrzése a biztonsági provokációk ellenére, augusztusban a tárgyalások Lajčákkal és Escobarral, valamint a folyamatos tárgyalások a béke és a biztonság megőrzéséért

– mondta Brnabić, aki annyira rákattantat a béke megőrzésére, hogy kétszer is említette, bár aligha kétséges, hogy az utóbbi időben nem lehet eleget beszélni róla, már lehet, hogy tenni is kellene érte valamit, mert azt látjuk, hogy a szájtépés hova vezet.

Az eddigi jelzések alapján biztosra vehető, hogy új tárcák is lesznek, miután a megbízott kormányfő közölte, hogy módosítani kell a minisztériumokról szóló törvényt, amihez természetesen szintén időre van szükség, mert a jogszabályt előbb el kell fogadnia a parlamentnek, és amíg ez nem történik meg, addig nem jöhet létre az új kormány.

– Remélem, hogy az október első fele lesz, de soha nem tudhatod, hogy mi jön közbe

– mondta Brnabić, akinek eddig bokros teendői közepette nem sikerült összeállítania az új kormánynévsort, miután augusztus végén megkapta az erre vonatkozó felkérést a köztársasági elnöktől. Vučić akkor azt is megszabta, hogy Ivica Dačić szocialista vezetőnek, Siniša Mali eddigi pénzügyminiszternek és Miloš Vučevićnek benne kell lennie az új kabinetben, vagyis a fél kormányt már összeállította helyette, neki a másik felét kellene csak hozzátennie.

A leköszönő kormány sem fénysebességgel alakult meg, hiszen 129 nap alatt sikerült összehozni, és Vučićnak is volt egy 109 napos teljesítménye 2016-ban.

A szerbiai törvények szerint az új kormányt 90 napon belül kell megalakítani az új parlament alakuló ülését követően, tehát a határidő ebben az esetben október utolsó napjaiban jár le.

Arra is van megoldás, hogy ha ez nem történik meg, vagyis ha nem jön létre az új kormány, akkor legkésőbb december végén új választásokat kell tartani – vagyis a folyamat kezdődhet előröl.

Koszovó

KOSZOVÓI ELNÖK: Szerbiának nincs helye az európai nemzetek között, plusz 1 kecske

Közzététel:

a megjelenés dátuma

kecske 2
EGÉSZEN PONTOSAN: Plusz egy kecske menyasszonyi fátyollal (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A koszovói az európai politikai közösség Chisinauban tartott csúcstalálkozóján kijelentette, hogy Szerbia és a bűnözői struktúrák felelősek az erőszak eszkalációjáért. Vjosa Osmani az előbbi mondatból azt a számára logikus következtetést vonta le, hogy Szerbiának nincs helye sem a moldovai csúcson, sem a nemzetek európai közösségében. A szerbek közben a leposavići Lulzim Hetemi polgármesterről neveztek el egy kecskét.

A szerbiai hatóságok bűnözőkkel barátkoznak?

Osmani a belgrádi Danasnak nyilatkozva azt mondta, hogy az észak-koszovói bűnszervezetek tagjai nemzetközi körözés alatt állnak, és a szerb hatóságok nagyon szoros kapcsolatokat ápolnak velük.

Osmani ehhez kapcsolódóan leszögezte, hogy Szerbia nem tartozik az európai közösséghez, mert Oroszország szatellitje.

– Azért vagyok itt, hogy a partnereim támogatását kérjem ennek a trendnek a leküzdéséhez, és annak a megelőzéséhez, amit ez kivált

– mondta a koszovói elnök, aki segítséget szeretne kérni a hazája északi részében működő bűnözői csoportok elleni harchoz, mert véleménye szerint ezek a csoportok destabilizálják az országot.

Osmani hozzátette, hogy nem tervez találkozót Aleksandar Vučić szerb elnökkel, és ragaszkodik a megállapodások végrehajtásához.

Az újságírók megkérdezték a csúcstalálkozón szintén részt vevő szerb elnököt is, hogy találkozik-e valakivel a koszovóiak közül, Aleksandar Vučić úgy tett mintha nem tudná, hogy ki képviseli Koszovót a konferencián.

A szerb ellenzéki Danas hírportál ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a résztvevők kilétét előre közölték a szervezők, ráadásul Osmanit, nem sokkal Vučić előtt fogadta Maia Sandu moldovai államfő.

Osmani kikosarazta Vučićot

A szerb elnökben később tudatosulhatott, hogy Koszovót ki képviseli a konferencián, miután Xavier Bethel luxemburgi miniszterelnöknek nem sikerült összehoznia a szerb államfő és a koszovói elnök találkozóját.

– Valószínűleg hallotta már, hogy Xavier Bethel éppen ezt a kérdést vetette fel a beszélgetésünk során. Szeretett volna kapcsolatot teremteni köztünk és a pristinai hatóságok között, de Vjosa Osmani nem akart találkozni velünk

– mondta Vučić, aki szerint Osmani közölte Bethellel, hogy szervezzenek kétoldalú csúcstalálkozót Brüsszelben, arra majd Kurti elmegy és beszélget a szerb elnökkel.

– Én vele szerettem volna beszélni. Mi mindig és mindenkivel beszélni akarunk, mert párbeszédre van szükség

– bizonygatta a jóindulatát a szerb elnök és értetlenkedve tette fel a kérdést, hogy mi a baj a párbeszéddel, mi a baj a kompromisszumokkal?

Rasszizmus vagy állatkínzás?

A koszovói szerbek közben az albánok elleni, egyelőre politikai harcba bevontak egy kecskét is, amelynek a hátára piros festékkel írták fel a leposavići „3%-os polgármester”, Lulzim Hetemi nevét, a vezetéknevét a kecske egyik, a keresztnevét pedig a másik oldalára.

A kecskét a KFOR által őrzött polgármesteri hivatal elé vezeték, ahol jóadag pékárúval látták el, amit az állat jóízűen falatozni kezdett.

A slusszpoén persze az, hogy a kecskére egy menyasszonyi fátylat is tettek, ami elég erős utalás bizonyos zoofil tevékenységre.

Akinek kétségei lennének a fenti állítás felől, annak segít a zenei aláfestés, amely Halid Muslimović Nevjesta (Menyasszony) című dalának egy részlete, ahol éppen az hangzik el, hogy „jön a menyasszony, és olyan szép, mint a királylány”. (Az egész dal itt hallgatható meg.

Az interneten terjedő videóhoz egy kommentelő azt írta, hogy „a szerb rezsim által irányított szélsőségesek a rasszizmus és az állatkínzás csúnya kombinációját mutatták be Észak-Koszovóban”.

Ehhez valaki rögtön csatolta a brit Mirror egyik 2017-es cikkét, amely szerint a beteg britek Szerbiába utaznak, hogy akár 60 fontért kutyákkal szexeljenek az ottani állatbordélyokban. Ennek a részleteit itt most nem fejtenénk ki.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava