Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

SZÉLTÉBEN ÉS NEM HOSSZÁBAN: Putyin reméli, hogy Dodik közreműködésével megerősödnek a hazafias erők a boszniai szerb entitásban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

putyin dodik putin gigapixel standard scale
A cikk meghallgatása

Milorad Dodik alig két héttel a bosznia-hercegovinai választások előtt kereste fel Moszkvát, ahol Vlagyimir Putyin vendége volt, az utóbbi tíz hónapban ez már a két politikus harmadik találkozója volt. Az orosz elnök Dodikot is a hosszú asztalnál ültette le, csak nem hosszában, hanem széltében, hogy jobban hallják egymást, bár ennek túl nagy jelentősége nem volt, mert tolmács segítségével értekeztek. Találkozott tehát a Nagyúr és Mile Boszniából, az utóbbi orosz – és nem magyar – cégeknek adná a legnagyobb beruházásokat a boszniai Szerb Köztársaságban.

Választási sikerre számítanak

A Szputnyik és minden egyéb hírügynökség jelentése szerint Putyin azt reméli, hogy Dodik által megerősödnek a “hazafias erők” a boszniai Szerb Köztársaságban, és ezért sok sikert kívánt vendégének az október 2-i bosznia-hercegovinai választásokon.

– Önöknél választások vannak, sok sikert kívánok. Remélem, hogy a hazafias erők pozíciói megerősödnek, ami lehetővé teszi számunkra, hogy továbbra is eredményes és kölcsönösen előnyös együttműködést alakítsunk ki

– jelentette ki az orosz államfő, akit Dodik válaszában rögtön fel is magasztalt, szerinte ugyanis Putyin a daytoni szerződéshez való ragaszkodásával megvédi a boszniai Szerb Köztársaságot.

– Mindig fontos, hogy legyenek olyan barátaink, mint Ön. Igaz, választások vannak, indultam a boszniai Szerb Köztársaság elnöki posztjáért, a közvélemény-kutatások szerint nem lesz gond. Reméljük a jó eredményt

– jelentette ki a boszniai szerb politikus, aki kifejezte elkötelezettségét az Oroszországgal való együttműködés mellett.

Focimeccs, mint áldozati bárány

Dodik azzal szerette volna felhívnia a figyelmet az orosz elnök iránti hűségére, hogy összehozta Putyinnak a bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott találkozóját az orosz nemzeti tizeneggyel. A mérkőzést Dodik elképzelései szerint Szentpéterváron játszanák november 19-én, de ebben még ő maga sem biztos.

– Szeretném elmondani, vagyis inkább eldicsekedni, hogy néhány nappal ezelőtt lehetőségünk nyílt annak elintézésére, hogy Bosznia- Hercegovina november 19-én Szentpéterváron barátságos mérkőzést játsszon az Önök labdarúgócsapatával

– húzta el a mézesmadzagot az orosz elnök előtt a boszniai szerb politikus, aki azonban hagyott magának menekülési útvonalat is arra az esetre, ha találkozó mégsem jönne össze.

– Embereinknek ezt a döntést sikerült elérniük a Bosznia- Hercegovina válogatott számára, reméljük, hogy tartható ez a dátum, bár Bosznia- Hercegovina egy része ezt nem akarja. Mindenesetre ennyit tettünk (az ügyért) a jelenlegi körülmények között

– helyzete a “zsákmányt” a Nagyúr lába elé Mile Boszniából, tudván, hogy az orosz elnök nagy sportoló volt, ha nem is a labda kergetésében tűnt ki.

– A sportnak össze kell fognia az embereket, ahelyett, hogy megosztja őket. Ezért remélem, hogy a sportesemények, beleértve az Ön által említett is, betöltik a szerepüket a sport és az emberek közötti kapcsolatok fejlesztésében

– váltotta aprópénzre az orosz elnök a kincstári bölcsességet, aki verbálisan meg is veregette Dodik vállát.

– Még egyszer szeretném hangsúlyozni: hogy mi Önt hazánk barátjaként ismerjük. Örülök, hogy ismét láthatom, és lehetőségem van beszélni Önnel a régió helyzetéről, valamint a kétoldalú kapcsolatainkról

– jelentette ki, mondanánk, hogy “őszinte álszentséggel” az orosz elnök, de ez nincs benne a Kreml által közzétett átiratban, úgy a jelzős szerkezetet azonnal vissza is vonjuk.

Ez volt tehát az úgynevezett “small talk”, vagyis a bemelegítő/tapogatódzó beszéd, amelyet az üzleti kommunikációk alkalmával szokás használni.

Dodik orosz cégnek lobbizott

Milorad Dodik a találkozó után elmondta, hogy mi következett a “small talk” után. Állítása szerint mindenek előtt a boszniai Szerb Köztársaság számára fontos energetikai témákról és projektekről tárgyaltak.

A boszniai szerbek vezető politikusa szerint ezúttal is beigazolódott, hogy a jó együttműködés köztük és a Gazprom között, amelynek képviselői nemrégiben Banja Lukába látogattak, hogy bejárják a környéket, és több helyszínt jelöltek ki a hőerőművek építésére.

– Putyin tudja, hogy a bosznia-hercegovinai elnökségben többször próbáltunk döntést elérni a határ átlépéséről (a gázvezeték számára), de Džaferović és Komšić (a másik két elnökségi tag) ezt nem fogadta el

– panaszolta be az orosz elnöknél boszniai kollégáit a szerb elnökségi tag.

– A szarajevói politikai vezetés hibát követ el, ha leállítja az ilyen projekteket, de úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban sikerül megoldást találni a problémára. Putyint már értesült arról, hogy ez az egyetlen probléma, amelyet meg kell oldanunk

– jelentette ki Dodik a számára baráti boszniai szerb ATV-nyilatkozva, majd hozzátette, hogy szóba került a Zarubezsnyefty orosz állami irányítású olajipari vállalat is, amely több, mint egy évtizede jelen van a boszniai Szerb Köztársaságban.

– Gázerőművet akarnak építeni a finomító helyén, mondtam, hogy mi is ezt szeretnénk. Ebben a tekintetben abszolút úgy gondolom, hogy nagyfokú egyetértést értünk el. Beszéltünk egy gázvezeték megépítéséről a boszniai Szerb Köztársaságon keresztül. Az orosz partner készen áll erre is

– nyilatkozta Dodik, aki így orosz – és nem magyar cégeknek – játszaná ki a nagy projekteket.

A boszniai szerb politikust elkápráztatta, hogy az orosz elnök mindenről tud, majd közölte, hogy számukra fontos lenne, ha együtt építenék meg a tervbe vett közös orosz-szerb ortodox templomot, amelynek munkálatai már megkezdődtek Banja Lukában.

A boszniai szerb vezető szerint további kulturális kérdésekről is szó esett, mint például az orosz nyelv tanulmányozása, de arról nem beszélt, hogy ebbe személyesen is bekapcsolódna, a nyelvtanulás sosem volt az erőssége.

Viszont megemlítette, hogy Putyinnal egyetértett az Althea misszió küldetésének meghosszabbításában az eddigi keretek között, és szerinte ez nem fog gondot okozni, ha csak nem lesznek valamilyen bújtatott törekvések. A BALK részéről ezt máris borítékolhatjuk, a németek ugyanis vissza akarnak térni, illetve már be is kapcsolódtak a küldetésbe.

A boszniai szerb politikus beszélt az Oroszország ellen bevezetett szankciókról is, amiből most megpróbál tőkét kovácsolni.

– Szerintem a legfontosabb az, hogy semlegesek maradtunk ebben a kérdésben, és fontos az is, hogy Oroszország továbbra is elfogadja a boszniai Szerb Köztársaság véleményét azokkal a lehetetlen körülményekkel kapcsolatban, amelyeket az állandó nyomás és belső ármánykodás idéz elő

– jelentette ki Dodik, miután jól kisírta magát Putyin vállán. A boszniai szerb politikusnak mindazonáltal talán az fáj a legjobban, hogy az általa megszerzett olcsó orosz gázt Szarajevó bosnyák (muszlim) városrészeinek részei élvezik, miközben oroszellenes politikát folytatnak, és gátolnak minden projektet, amelyet a Szerb Köztársaság Oroszországgal közösen szeretne megvalósítani.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava