Connect with us

Bosznia

SZÉLTÉBEN ÉS NEM HOSSZÁBAN: Putyin reméli, hogy Dodik közreműködésével megerősödnek a hazafias erők a boszniai szerb entitásban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

putyin dodik putin gigapixel standard scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Milorad Dodik alig két héttel a bosznia-hercegovinai választások előtt kereste fel Moszkvát, ahol Vlagyimir Putyin vendége volt, az utóbbi tíz hónapban ez már a két politikus harmadik találkozója volt. Az orosz elnök Dodikot is a hosszú asztalnál ültette le, csak nem hosszában, hanem széltében, hogy jobban hallják egymást, bár ennek túl nagy jelentősége nem volt, mert tolmács segítségével értekeztek. Találkozott tehát a Nagyúr és Mile Boszniából, az utóbbi orosz – és nem magyar – cégeknek adná a legnagyobb beruházásokat a boszniai Szerb Köztársaságban.

Választási sikerre számítanak

A Szputnyik és minden egyéb hírügynökség jelentése szerint Putyin azt reméli, hogy Dodik által megerősödnek a “hazafias erők” a boszniai Szerb Köztársaságban, és ezért sok sikert kívánt vendégének az október 2-i bosznia-hercegovinai választásokon.

– Önöknél választások vannak, sok sikert kívánok. Remélem, hogy a hazafias erők pozíciói megerősödnek, ami lehetővé teszi számunkra, hogy továbbra is eredményes és kölcsönösen előnyös együttműködést alakítsunk ki

– jelentette ki az orosz államfő, akit Dodik válaszában rögtön fel is magasztalt, szerinte ugyanis Putyin a daytoni szerződéshez való ragaszkodásával megvédi a boszniai Szerb Köztársaságot.

– Mindig fontos, hogy legyenek olyan barátaink, mint Ön. Igaz, választások vannak, indultam a boszniai Szerb Köztársaság elnöki posztjáért, a közvélemény-kutatások szerint nem lesz gond. Reméljük a jó eredményt

– jelentette ki a boszniai szerb politikus, aki kifejezte elkötelezettségét az Oroszországgal való együttműködés mellett.

Focimeccs, mint áldozati bárány

Dodik azzal szerette volna felhívnia a figyelmet az orosz elnök iránti hűségére, hogy összehozta Putyinnak a bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott találkozóját az orosz nemzeti tizeneggyel. A mérkőzést Dodik elképzelései szerint Szentpéterváron játszanák november 19-én, de ebben még ő maga sem biztos.

– Szeretném elmondani, vagyis inkább eldicsekedni, hogy néhány nappal ezelőtt lehetőségünk nyílt annak elintézésére, hogy Bosznia- Hercegovina november 19-én Szentpéterváron barátságos mérkőzést játsszon az Önök labdarúgócsapatával

– húzta el a mézesmadzagot az orosz elnök előtt a boszniai szerb politikus, aki azonban hagyott magának menekülési útvonalat is arra az esetre, ha találkozó mégsem jönne össze.

– Embereinknek ezt a döntést sikerült elérniük a Bosznia- Hercegovina válogatott számára, reméljük, hogy tartható ez a dátum, bár Bosznia- Hercegovina egy része ezt nem akarja. Mindenesetre ennyit tettünk (az ügyért) a jelenlegi körülmények között

– helyzete a “zsákmányt” a Nagyúr lába elé Mile Boszniából, tudván, hogy az orosz elnök nagy sportoló volt, ha nem is a labda kergetésében tűnt ki.

– A sportnak össze kell fognia az embereket, ahelyett, hogy megosztja őket. Ezért remélem, hogy a sportesemények, beleértve az Ön által említett is, betöltik a szerepüket a sport és az emberek közötti kapcsolatok fejlesztésében

– váltotta aprópénzre az orosz elnök a kincstári bölcsességet, aki verbálisan meg is veregette Dodik vállát.

– Még egyszer szeretném hangsúlyozni: hogy mi Önt hazánk barátjaként ismerjük. Örülök, hogy ismét láthatom, és lehetőségem van beszélni Önnel a régió helyzetéről, valamint a kétoldalú kapcsolatainkról

– jelentette ki, mondanánk, hogy “őszinte álszentséggel” az orosz elnök, de ez nincs benne a Kreml által közzétett átiratban, úgy a jelzős szerkezetet azonnal vissza is vonjuk.

Ez volt tehát az úgynevezett “small talk”, vagyis a bemelegítő/tapogatódzó beszéd, amelyet az üzleti kommunikációk alkalmával szokás használni.

Dodik orosz cégnek lobbizott

Milorad Dodik a találkozó után elmondta, hogy mi következett a “small talk” után. Állítása szerint mindenek előtt a boszniai Szerb Köztársaság számára fontos energetikai témákról és projektekről tárgyaltak.

A boszniai szerbek vezető politikusa szerint ezúttal is beigazolódott, hogy a jó együttműködés köztük és a Gazprom között, amelynek képviselői nemrégiben Banja Lukába látogattak, hogy bejárják a környéket, és több helyszínt jelöltek ki a hőerőművek építésére.

– Putyin tudja, hogy a bosznia-hercegovinai elnökségben többször próbáltunk döntést elérni a határ átlépéséről (a gázvezeték számára), de Džaferović és Komšić (a másik két elnökségi tag) ezt nem fogadta el

– panaszolta be az orosz elnöknél boszniai kollégáit a szerb elnökségi tag.

– A szarajevói politikai vezetés hibát követ el, ha leállítja az ilyen projekteket, de úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban sikerül megoldást találni a problémára. Putyint már értesült arról, hogy ez az egyetlen probléma, amelyet meg kell oldanunk

– jelentette ki Dodik a számára baráti boszniai szerb ATV-nyilatkozva, majd hozzátette, hogy szóba került a Zarubezsnyefty orosz állami irányítású olajipari vállalat is, amely több, mint egy évtizede jelen van a boszniai Szerb Köztársaságban.

– Gázerőművet akarnak építeni a finomító helyén, mondtam, hogy mi is ezt szeretnénk. Ebben a tekintetben abszolút úgy gondolom, hogy nagyfokú egyetértést értünk el. Beszéltünk egy gázvezeték megépítéséről a boszniai Szerb Köztársaságon keresztül. Az orosz partner készen áll erre is

– nyilatkozta Dodik, aki így orosz – és nem magyar cégeknek – játszaná ki a nagy projekteket.

A boszniai szerb politikust elkápráztatta, hogy az orosz elnök mindenről tud, majd közölte, hogy számukra fontos lenne, ha együtt építenék meg a tervbe vett közös orosz-szerb ortodox templomot, amelynek munkálatai már megkezdődtek Banja Lukában.

A boszniai szerb vezető szerint további kulturális kérdésekről is szó esett, mint például az orosz nyelv tanulmányozása, de arról nem beszélt, hogy ebbe személyesen is bekapcsolódna, a nyelvtanulás sosem volt az erőssége.

Viszont megemlítette, hogy Putyinnal egyetértett az Althea misszió küldetésének meghosszabbításában az eddigi keretek között, és szerinte ez nem fog gondot okozni, ha csak nem lesznek valamilyen bújtatott törekvések. A BALK részéről ezt máris borítékolhatjuk, a németek ugyanis vissza akarnak térni, illetve már be is kapcsolódtak a küldetésbe.

A boszniai szerb politikus beszélt az Oroszország ellen bevezetett szankciókról is, amiből most megpróbál tőkét kovácsolni.

– Szerintem a legfontosabb az, hogy semlegesek maradtunk ebben a kérdésben, és fontos az is, hogy Oroszország továbbra is elfogadja a boszniai Szerb Köztársaság véleményét azokkal a lehetetlen körülményekkel kapcsolatban, amelyeket az állandó nyomás és belső ármánykodás idéz elő

– jelentette ki Dodik, miután jól kisírta magát Putyin vállán. A boszniai szerb politikusnak mindazonáltal talán az fáj a legjobban, hogy az általa megszerzett olcsó orosz gázt Szarajevó bosnyák (muszlim) városrészeinek részei élvezik, miközben oroszellenes politikát folytatnak, és gátolnak minden projektet, amelyet a Szerb Köztársaság Oroszországgal közösen szeretne megvalósítani.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava