Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

KITARTÁS: Moszkva szerint Koszovó továbbra is Szerbia része

harcsenko vucic
SEMMI PÁNIK! Oroszország szerint Koszovó továbbra is Szerbia része
Olvasási idő: 1 perc

Oroszország belgrádi nagykövete szerint Oroszország következetesen kiáll a koszovói kérdés nemzetközi jogi eszközökkel történő megoldása mellett. Alekszandr Bocan-Harcsenko szerint a jogi eszközöknek a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd által kell érvényesülniük.

Az orosz nagykövet a Večernje novostinak úgy nyilatkozott, hogy Moszkva mindig azt fogja támogatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ami Belgrádnak megfelel.

Következetesen kiállunk a koszovói kérdés nemzetközi jogi eszközökkel történő megoldása mellett a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd által az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú alaphatározatának alapján, anélkül, hogy kívülről határidőket szabnának és modelleket határoznának meg

– nyilatkozta Bocan-Harcsenko a belgrádi lapnak adott interjújában.

A nagykövet egyúttal kijelentette azt is, hogy Moszkva tiszteletben tartja Szerbia szuverenitását és területi integritását, és úgy véli, hogy Koszovó autonóm tartományként továbbra is Szerbia szerves részét képezi.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként Oroszország támogat minden olyan kiegyensúlyozott, igazságos és fenntartható megoldást, amely megfelel Szerbia és a szerb nép jogos érdekeinek

– tette hozzá Oroszország szerbiai nagykövete.

Koszovóval kapcsolatban Oroszország önmagának is ellentmond, Vlagyimir Putyin ugyanis áprilisban azt közölte a hosszú asztal másik végén gubbasztó António Guterres ENSZ-főtitkárnak, hogy a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságnak ugyanolyan joga van a szuverenitás kinyilvánítására, mint Koszovónak volt a függetlenség kikiáltására a központi kormányzat engedélye nélkül.

Az orosz elnök ezt a Nemzetközi Bíróságnak arra a 2010-es határozatára alapozta, amely szerint Koszovó függetlenségének a kikiáltása nem sértette a nemzetközi jogot.kis festett kabatok222kis festett kabatok

A ENSZ égisze alá tartozó hágai szervezet szerint az önrendelkezési jog gyakorlása során egyetlen újonnan létrejövő állam sem köteles a központi hatóságokhoz fordulni a szuverenitás kinyilvánításának engedélyezéséért.

Aleksandar Vučić szerb elnök, aki várhatóan felszólal az ENSZ-ben a közgyűlésében az őszi ülésezési időszak idei megnyitását követően, a szerbiai parlament Koszovóról szóló minapi ülésén megígérte, hogy levélben fordul az orosz és a kínai elnökhöz, és ismételten kéri tőlük Koszovó ENSZ-tagságának megvétózását.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: