Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

KITARTÁS: Moszkva szerint Koszovó továbbra is Szerbia része

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

harcsenko vucic
A cikk meghallgatása

Oroszország belgrádi nagykövete szerint Oroszország következetesen kiáll a koszovói kérdés nemzetközi jogi eszközökkel történő megoldása mellett. Alekszandr Bocan- Harcsenko szerint a jogi eszközöknek a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd által kell érvényesülniük.

Az orosz nagykövet a Večernje novostinak úgy nyilatkozott, hogy Moszkva mindig azt fogja támogatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ami Belgrádnak megfelel.

– Következetesen kiállunk a koszovói kérdés nemzetközi jogi eszközökkel történő megoldása mellett a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd által az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú alaphatározatának alapján, anélkül, hogy kívülről határidőket szabnának és modelleket határoznának meg

– nyilatkozta Bocan- Harcsenko a belgrádi lapnak adott interjújában.

A nagykövet egyúttal kijelentette azt is, hogy Moszkva tiszteletben tartja Szerbia szuverenitását és területi integritását, és úgy véli, hogy Koszovó autonóm tartományként továbbra is Szerbia szerves részét képezi.

– Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként Oroszország támogat minden olyan kiegyensúlyozott, igazságos és fenntartható megoldást, amely megfelel Szerbia és a szerb nép jogos érdekeinek

– tette hozzá Oroszország szerbiai nagykövete.

Koszovóval kapcsolatban Oroszország önmagának is ellentmond, Vlagyimir Putyin ugyanis áprilisban azt közölte a hosszú asztal másik végén gubbasztó António Guterres ENSZ-főtitkárnak, hogy a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságnak ugyanolyan joga van a szuverenitás kinyilvánítására, mint Koszovónak volt a függetlenség kikiáltására a központi kormányzat engedélye nélkül.

Az orosz elnök ezt a Nemzetközi Bíróságnak arra a 2010-es határozatára alapozta, amely szerint Koszovó függetlenségének a kikiáltása nem sértette a nemzetközi jogot.

A ENSZ égisze alá tartozó hágai szervezet szerint az önrendelkezési jog gyakorlása során egyetlen újonnan létrejövő állam sem köteles a központi hatóságokhoz fordulni a szuverenitás kinyilvánításának engedélyezéséért.

Aleksandar Vučić szerb elnök, aki várhatóan felszólal az ENSZ-ben a közgyűlésében az őszi ülésezési időszak idei megnyitását követően, a szerbiai parlament Koszovóról szóló minapi ülésén megígérte, hogy levélben fordul az orosz és a kínai elnökhöz, és ismételten kéri tőlük Koszovó ENSZ-tagságának megvétózását.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava