Connect with us

Horvátország

HÁROM ISPÁN: Az érintett horvát ispánok támogatják a szlovénokat a kerítés eltávolításában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Három észak-horvátországi, Szlovéniával határos megye vezetője üdvözölte a két ország határára telepített kerítés felszámolását. Szerintük ez a horvát-szlovén barátság és a jószomszédi együttműködés szimbóluma, mint ahogy azt néhány nappal ezelőtt a két ország belügyminisztere megállapította.

Szlovénia hét éve kezdte meg fizikai határzár, értsd kerítés kihelyezését a horvát határra a migránsok feltartoztatása érdekében, az idén bekövetkezett kormányváltást követően azonban az új kabinet egyik első teendője volt, hogy meghozza a kerítés eltávolítására vonatkozó döntést.

Ennek a fejleménynek különösen örül Željko Kolar Krapina- Zagorje megye ispánja, aki már a kerítés 2016. januárjában történt telepítésekor azt mondta, hogy a pengésdrót az emberekre és az állatokra egyaránt veszélyt jelent.

Kolar most úgy nyilatkozott, hogy a határmenti lakosság kimondottan ellenezte a kerítést, főleg a szlovén oldalon, mert az emberek tudatában voltak annak, hogy a drótakadály mekkora kárt okoz.

– Függetlenül attól, hogy a szlovén területen kihúzott kerítést a szlovén hadsereg távolítja el, mi készek vagyunk szimbolikusan részt venni a drót- és egyéb akadályok felszámolásában, és teljes támogatásunkról biztosítjuk őket

– jelentette ki a HINA horvát hírügynökségnek Kolar, akinek a megyéje 102,6 kilométeren keresztül határos Szlovéniával, ebből több mint 70 kilométeren van kerítés.

Anđelko Stričak, Varasd megye ispánja szintén üdvözölte a drótakadályok felszámolását, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a berlini fal ledöntésekor a világban mintegy tíz hasonló határzár létezett, ma viszont több, mint hetven van.

– A horvát határon két fal is található, az egyik Szlovénia, a másik pedig Magyarország felől, ezért most örülök, hogy a szlovénok az eltávolítás mellett döntöttek, és ezzel eggyel csökkentik a világon lévő kerítések számát

– mondta Stričak, aki úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak követnie kellene Szlovénia példáját.

Matija Posavec, Muraköz megye ispánja sem rejti véka alá elégedettségét a pengésdrót eltávolítását illetően.

– A kerítés csak gondot okozott az embereknek és állatoknak, főleg a vadaknak, és semmi haszon nem volt belőle

– nyilatkozta Posavec, aki szerint jószomszédi kapcsolatokat kell építeni ahelyett, hogy elszigetelnék egymástól az embereket.

Davor Božinović horvát belügyminiszter és szlovén kollégája, Tatjana Bobnar hétfőn a Bregana és Obrežje közötti határátkelőhelyen közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen mindketten szükségesnek tartották a pengésdrót eltávolítását a két ország között barátság és együttműködés jegyében.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava