Connect with us

Montenegró

LEVÁLTOTTÁK: Megbukott a montenegrói miniszterelnök, már csak az a kérdés, hogy elteszik-e láb alól

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

abazovic

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Montenegróban egy napos – éjszakába nyúló – vita után megbukott Dritan Abazović kormánya, mivel 50 képviselő szavazott a leváltása mellett, egy pedig ellene volt, a többiek a szavazás idejére elhagyták a termet. Milo Đukanović montenegrói ezzel beváltotta a fenyegetését, és kirúgta a miniszterelnököt, mert aláírta az alapszerződést a szerb ortodox egyházzal. Abazović “erősen kisebbségi kormánya” április végén kapott bizalmat a montenegrói parlamentben, így mindössze 113 napig vezette az országot. A kabinetnek csak 15 támogatói mandátuma volt a 81 fős törvényhozásban, a szakításig Đukanović pártja kivűlről támogatta a kormányt.

Kirúgta a miniszterelnököt

A bizalmatlansági indítványt a montenegrói elnök, Milo Đukanović pártja adta be, további négy párt támogatásával, amivel a most éppen államfői tisztséget betöltő Nagyúr beváltotta a fenyegetését, amelyet a múlt hónap végén fogalmazott meg.

Đukanović július utolsó napjaiban jelentette be, hogy hivatalosan is felveti a kormány leváltásának kérdését, ha Dritan Abazović miniszterelnök aláírja az alapszerződést a szerb ortodox egyházzal. Đukanović tevékenységével három évtizede megpecsételi hazája sorsát.

A kormányba vetett bizalomról szóló vita több mint 12 órán át tartott, az ülésezést – amelyen nagyon súlyos szavak hangzottak el – mintegy négy órás szünet szakította meg. A folytatása előtt Dritan Abazović miniszterelnök felajánlott kormánya átalakítását, ami az utolsó elkeseredett kísérlet volt arra, hogy megmentse a helyzetet és önmagát.

– Ez csak az egyike a megvívandó csatáknak, és hamarosan mindannyian a polgárok ítélőszéke elé állunk. Úgy gondolom, hogy a Demokratikus Szocialisták Pártja akkor nem alakít kormányt

– jelentette ki az albán származású politikus, aki Đukanovićra utalva úgy fogalmazott, hogy meggyőződése szerint egyesek hamarosan befejezik politikai karrierjüket, ami „nagyon jótékony hatással” lehet Montenegróra, és új kezdetet jelenthet az ország számára.

Abazović ezt megelőzően azt mondta a parlamentben, hogy a kormány iránti bizalmatlansági eljárás egy harc, amely eldönti, hogy vagy ő, vagy Milo Đukanović távozik-e a tisztségéből.

Egyelőre ő ment, viszont Abazović abban bízhat, hogy ha más nem, akkor a biológia teszi a dolgát, ezen a téren viszont ő áll nyerésre.

A biológia hatása

Montenegróban azonban gyakori szokás, hogy megakasztják a biológiai folyamatokat, és ennek most is megvan az esélye, Abazović szájából ugyanis olyan súlyos vádak hangzottak el az országot átszövő bűnözéssel kapcsolatban, amelyek szerint az egész ország tulajdonképpen egy nagy bűnszövet, illetve kis bűnszövetkezet, mert Montenegró kis ország. A biológiai folyamatokba történő beavatkozást maga a megbuktatott miniszterelnök sem zárta ki.

– Aggódom-e az életem miatt, nem vagyok mentes az aggodalomtól, de reálisan, nincs félelem

– fogalmazott a leváltott miniszterelnök, aki szerint nemzeti érdek a bűnözés és a korrupció elleni harc. Abazović ehhez még hozzátette, hogy ez egy politikai leszámolás, amelyben valakinek a rövidebb kell húznia.

A volt Jugoszlávia térségében az utóbbi időben erőre kapott kábítószerkereskedelmet jórészt montenegrói bandák irányítják, de a cigarettacsempészet is kedvelt tevékenység, amelynek a hátterében már a kilencvenes években is Milo Đukanovićot lehetett sejteni, de nem lehetett kizárni nagy nyugati/amerikai dohánygyárak érdekeltségét sem.

A cigarettacsempészethez a nemzetközi közeg is adott volt, a szomszédos Albániában is ugyanis maga a kommunista rezsim csempészte az amerikai cigarettákat azzal a szándékkal, hogy devizához jusson, a dohányzás káros hatása által pedig rombolja a kapitalista világ egészségét.

A kilencvenes években Olaszországban felmerült, hogy vádat emelnek Milo Đukanović ellen, de ezt a volt Jugoszlávia körüli „bonyolult helyzetben” nem tették meg, miután nem lehetett figyelmen kívül hagyni a nemzetközi politikát és a geostratégiát sem.

Az itt felvázoltakból már kiderül, hogy a bizalmatlansági eljárás valójában csak ürügy volt arra, hogy a politika és a szervezett bűnözés kapcsolata kerüljön szóba szokatlanul éles hangnemben, illetve hogy a Nagyúr félretegye a kellemetlenkedő „kis albánt”.

Konkrét vádak

Abazović a parlamenti vitában idézte a montenegrói szerbek egyik vezetőjét, Andrija Mandićot, aki szerint „ha megbukik a kormány, akkor ünnepelni fognak a Genexben, a Bemaxban, de ünnepelnek a drogdílerek és a cigarettacsempészek is, és mindegyikük azt mondja, hogy Đukanović megbuktatta a kormányt”.

A parlamenti vitában a miniszterelnök azzal vádolta meg a montenegrói titkosszolgálat és a biztonsági szektor, valamint a különleges állami ügyészség volt magas beosztású tisztségviselőit, hogy kapcsolatban állnak a szervezett cigarettacsempészettel, és megemlítette azt is, hogy a Bemax magáncégnek is részt vesz az üzletelésben, amely az egyik finanszírozója az ellene indított médiakampánynak.

A Bemax egy építőipari nagyvállalat, amely azzal hirdeti magát, hogy Montenegrót építi. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a montenegrói szervezett bűnözés és az építőipar kapcsolata nem egyedi jelenség, ezért érdemes elolvasni a mellékelt cikket, mert magáról a jelenségről ott részletesebben is szó esik.

A miniszterelnök konkrét példát is említett, értesülései szerint ugyanis a Bar kikötőjében májusban lefoglalt cigaretta a Bemax és a társasággal kapcsolatban álló személyek tulajdonát képezi. Itt rendőri vezetők nevét is megemlítette.

– A lefoglalás a Bemax építőipari céggel kapcsolatos. Ez a cég alapította az Mportalt. Ez csak az egyik média, itt van még az Nradio és az Etelevizija is

– jelentette ki Abazović, aki szerint a szerb ortodox egyházzal kötött alapszerződés csak ürügy volt, mert a piramis inogni kezdett.

A különleges ügyészség jelezte, hogy bűncselekmény gyanúja miatt meghallgatja a miniszterelnököt és az említett személyeket, az egyik megvádolt volt rendőrségi vezető pedig úgy fogalmazott, hogy Abazović esetében „betegesen hazudozó” személyről van szó, a Szocialisták Demokratikus Párjának képviselője, Predrag Bošković volt védelmi miniszter pedig a szünetben fenyegetően odaszólt a miniszterelnöknek, „majd meglátja”, hogy ezután mi következik.

A nemrég leváltott Zoran Lazović, a montenegrói rendőrség szervezett bűnözés és a korrupció elleni osztályának volt igazgatóhelyettese ügyvédjén keresztül nyilvánult meg, és azzal vádolta meg a miniszterelnököt, hogy visszaél a nyilvánossággal erejével, és „bizalmatlansági pánikba esve” attól sem riad vissza, hogy vérontást idézzen elő a montenegrói utcákon, miközben a vádaskodások közepette semmiféle bizonyítékokat sem mutat fel.

Ezzel ezt a cikket a BALK részéről berekesztjük, egyelőre annyit érdemes megjegyezni, hogy inogni kezdett a montenegrói maffiaállam, ami közel sem jelenti azt, hogy össze kívánna omlani. Sőt.

Montenegró

SZENT A BÉKE? Letette a hivatali esküt az új montenegrói elnök

Közzététel:

a megjelenés dátuma

hivatali eskü
Letette a hivatali esküt Jakov Milatović montenegrói elnök (Forrás: Screenshot)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Letette a hivatali esküt Jakov Milatović, és ezzel hivatalosan is ő lett Montenegró harmadik elnöke a függetlenség 2006-os kikiáltása óta. Az esemény leginkább arról marad emlékezetes, hogy a balkáni politikai élet apraja és nagyja egy kupacban üldögélt a montenegrói parlamentben, egymás „esküdt ellenségei” jól megfértek egymással két négyzetméteren.

Balkáni csúcstalálkozó

Ritka alkalom volt a fotósok számára, hogy egyetlen képbe szorítsák bele a sok „balkáni hírességet”, akik korábban kígyót-békát kiáltoztak egymásra.

Miközben a fotósok kattogtattak, az új montenegrói elnök kedélyesen beszélgetett a mellette helyet foglaló elődjével, Milo Đukanovićtyal, akivel néhány hónappal ezelőtt még nem éppen visszafogott hangnemben üzengettek egymásnak a médián keresztül, ez körülbelül olyan, mintha egy rendezvényen Orbán Viktor és Karácsony Gergely cseverészne egymással, a kicsit kierőszakolt hasonlat csak arra jó, hogy a helyzet ellentmondásosságára hívjuk fel a figyelmet.

Az utóbbi időben a „verbális elmésségekkel” kitűnő Zoran Milanović horvát államfő az új montenegrói elnök feleségét tartotta szóval, aki láthatóan jól szórakozott, miközben a Milanović mellett üldögélő vezető, Aleksandar Vučić is odavetett néhány szót, hátat fordítva a kevésbé üde látványt nyújtó Željka Cvijanović bosznia-hercegovinai egyharmad elnöknek.

A másik kétharmad is ott volt az első sorban, de nem fért a képre, amiből kiderül, hogy mekkora hátrányt jelent, ha egy államfői testület három részből áll, arról már nem is beszélve, hogy egy másik egyharmad, név szerint a kvázi horvát Željko Komšić többször is belealudt az új montenegrói elnök beszédébe, de ne ugorjunk ekkorát az időben!

hivatali eskü

Zoran Milanović horvát államfő volt a showman, aki szóval tartotta a „fél Balkánt” (Forrás: Screenshot)

Meg kell jegyezni még, hogy alig több, mint egy méteres távolság választotta el egymástól Vučić szerb államfőt attól a Milo Đukanovićtól, akit azzal vádolt meg tavaly, hogy az életére tör bizonyos bűnözői körök által.

A felsorolt résztvevők mögötti sorban Dritan Abazović, ügyvivő montenegrói miniszterelnök a „vigyorgó pozíciót” foglalta el: a legmontenegróibb albán úgy került a képbe, mint Pilátus a krédóba, hogy egy újabb nyakatekert hasonlattal éljünk, miután elévülhetetlen érdemeket szerzett a távozó montenegrói elnök pozícióinak aláásásában.

Amikor nyitott a kamera, az is kiderült, hogy az első sorban kapott helyet Vjosa Osmani koszovói államfő is a tőle mindössze hat hellyel lévő szerb elnöktől, ami viszont már elég nagy távolság ahhoz, hogy netalán szóba elegyedjenek egymással.

Ahol ennyi balkáni nagyágyú összegyűlt, ott durranásnak is kellett lennie, erre azt követően került sor, hogy a fotósok kiélvezték az elég sok ellentmondást tartalmazó helyzetet.

A nagy durranás

Miután a politikát képi formába öntő médiamunkások levonultak a színről, megkezdődött a már feloszlatott montenegrói parlament ülése, amelynek első pontja a himnusz eléneklése volt a közben besomfordáló kórus támogatásával, ami úgy zajlott, hogy főleg a kórus énekelt, plusz egy-két képviselő, valamint a legjobb montenegrói albán.

Ezt követően lépett az emelvényhez Jakov Milatović, hogy letegye az esküt, amelynek szavai a felvezető elnök szerint „még a montenegrói köveknél is keményebbek”.

– Esküszöm, hogy az elnöki feladatokat felelősséggel, becsülettel, lelkiismeretesen, tisztességesen és pártatlanul, az alkotmánynak és a törvénynek megfelelően látom el

– mondta Milatović, aki az eskü szövegét maga olvasta fel az előtt lévő papírból, miközben a jobb kezét a montenegrói alkotmányra helyezte, vagyis ezt nem cifrázták túl. A taps akkor csattant fel, amikor Milatović aláírta a felolvasott szöveget. Ekkor egy pillanatra feltűnt képernyőn a távozó államfő, Milo Đukanović, aki kezet fogott az új elnök feleségével, és széles mosollyal gratulált neki.

Milatović ezt követően felolvasta az elnöki beszédét, amelyet a jelenlévők hosszas üdvözlését követően azzal kezdett, hogy akkor is Montenegróban született volna, hogy ha ő maga választhatta volna meg a szülőhelyét, merthogy annyira szereti a hazáját.

hivatali eskü

Jakov Milatović a beszédét mondja, Željko Komšić éppen szundikál – balról a harmadik az első sorban, de Gabriel Escobar, amerikai főtárgyaló is mélyen elgondolkodott

Ezt követően jöttek az ilyenkor szokásos mondatok, miszerint minden montenegrói polgár elnöke szeretne lenni, függetlenül azok politikai, nemzeti és vallási hovatartozásától.

– A politikai esztablisment leváltása, és a montenegrói demokrácia konszolidálása optimizmussal tölt el bennünket, hogy a következő időszakban sokkal nagyobb egységben és vízióval, valamint szabadabb légkörben oldjuk meg az ország számára létfontosságú kérdéseket

– mondta Milatović, aki ezzel némileg odaszúrt elődjének, miközben az országon belüli megoszlást, valamint az erős és független intézmények kiépítését nevezte a legfontosabbnak, az emberi jogok tiszteletben tartása, a részrehajlás nélküli igazságszolgáltatás megteremtése, valamint az egyforma esélyteremtés és a fenntartható gazdasági modell felépítése előtt, bár később megjegyezte, hogy a gazdasági (pénzügyi) tekintetben önálló polgárok nélkül nincs demokrácia, amihez az életszínvonal emelésére van szükség.

Ha a sorrendből szeretnénk következtetéseket levonni, akkor azt mondhatnánk, hogy az ötödik-hatodik helyre szorult az, amiért az emberek igazán Milatovićra szavaztak, de ne feledjük, hogy ez csak egy beszéd, amelynek a többi pontja is nagyon fontos az etnikai és vallási vonalak mentén mélyen megosztott, valamint a mindenféle bűnözéstől erősen sújtott Montenegróban.

-A megbékélt Montenegró, az egyetlen igazi Montenegró

– jelentette ki az új elnök, aki itt elővette a világszerte általános floszkulákat (flosculus), mint például, hogy soha többé nem engedhetik meg, hogy bárki is jogfosztottnak érezze magát, vagy hogy bárkit is hátrányos megkülönböztetés érjen politikai meggyőződése miatt.

A beszéd további részében Jakov Milatović nagyon kultúrált módon tett még néhány utalást a múltra, majd kijelentette, hogy a társadalmi és politikai párbeszéd generátora kíván lenni a konszenzus megtalálása érdekében minden területen, ami vonatkozik az európai úton történő haladás felgyorsítására is, amit végső célként említett, nem elutasítva a regionális együttműködési kezdeményezéseket, de ezek közül egyet sem nevezett néven.

Az elmondottakat összefoglalva az új montenegrói elnök beszéde végén ismételten hangsúlyozta, hogy a „megbékélés és az egység” tényezője kíván lenni a nemzetközi színtéren és az országon belül is”. Miután ez a gondolat többször is felbukkant a beszédben, tarthatjuk ezt a legfontosabb üzenetnek, ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy lesz dolga bőven öt éves mandátuma során.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava