Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Görögország

BÉRLETI DÍJ HELYETT: A görögök úszó tárolóban tartják a stratégiai gáztartalékot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gorog lng
A cikk meghallgatása

Görögország stratégiai gázkészleteit ezentúl a Revithoussa-szigeten lévő LNG-terminálnál tartják, hogy elkerüljék a külföldi bérleti költségeket. Görögország egyetlen LNG-terminálja Athéntól nyugatra található.

Athéni sajtóértesülések szerint Görögország nem szeretne drága bérleti díjat fizetni Olaszországnak, ezért más megoldást találtak a stratégiai gáztartalék tárolására.

Az Európai Unió kimondta, hogy a földalatti tárolókkal nem rendelkező tagállamok kötelesek a teljes fogyasztásuk 15%-ának megfelelő földgáztartalékot más tagállamokban tartani.

A Kathimerini görög lap elektronikus kiadása szerint Görögország ezt követően úgy döntött, hogy stratégiai gáztartalékait nem Olaszországban, hanem egy új úszó tárolóegységben (FSU) helyezi el Revithoussa szigetének közelében.

A beszámoló szerint ez lehetővé teszi Görögország számára, hogy elkerülje az olaszországi tárolás magas költségeit.

A Revithoussa szigeténél lévő LNG-terminál kikötőhelyének mélysége 12,5 méter, ami lehetővé teszi akár a 130-140 ezer köbméter hordképességű és 290 méter hosszúságú hajók fogadását. Az új úszóterminállal Görögország 145 000 köbméterrel növelte stratégiai gáztartalékait.

Egy görög szaklap korában azt írta, hogy az ukrajnai háború kitörését követően Görögország növelte a saját szénhidrogén-potenciáljainak feltárására irányuló erőfeszítéseket az orosz gázfüggőség csökkentése érdekében: ennek értelmében például felgyorsítják a gáz utáni kutatását Krétán.

Az ország földgázszükségleteinek mintegy 40%-át orosz importból elégítette ki, de a görögök az ukrajnai háború kirobbanását követően most a hazai erőforrások felé fordultak.

Görögország korábban csak kis mennyiségben aknázta ki szénhidrogén-tartalékait, miután a kutatások lassan haladtak az alacsony kőolajárak miatt. Becslések szerint Görögország több százmilliárd köbméter kiaknázatlan gáztartalékkal rendelkezik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava