Connect with us

Szerbia

SZÉKEK ÉS BÁZISOK: Amerikaiak képeznek ki szerb katonákat, az oroszoknak szúrja a szemét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb orosz
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Szerbia fokozta együttműködését a NATO-val, miután az orosz nagykövet kijelentette, hogy Moszkva “érdekeltségi listáján” szerepel egy orosz katonai bázis létrehozása a balkáni országban. Erről értekezik több orosz lap is, mint például a The Moscow Times, ennek alapját a Kommerszant belgrádi tudósítása adja, amely példát is hoz a szerbek és az amerikaiak közötti együttműködésre. A moszkvai lap egy Putyin-közeli oligarcha tulajdonában van.

Egyértelmű elutasítás

Aleksandar Vučić szerb elnök Szerbia katonai függetlensége mellett tette le a voksát a belgrádi Prva TV-nek adott legutóbbi interjújában, amelyben kijelentette, hogy “Szerbiának nincs szüksége mások katonai bázisára”.

A szerb államfő ezzel reagált Oroszország belgrádi nagykövetének arra a nyilatkozatára, amellyel Aleszandr Bocan- Harcsenko orosz katonai bázis létrehozásra ösztökélte a belgrádi vezetést.

Vučić Instagram-profilján egy videót is közzétett azoknak az esetleges kételyeknek az eloszlatására, hogy netalán nyelvbotlásról van szó. A videóból is ugyanaz derül ki, ami a műsorban is elhangzott, és ezzel megerősítést nyert, hogy Szerbia nem akar orosz bázist létesíteni a maga területén.

A videóban szinte szóról szóra ugyanaz hallható, ami a műsorban is elhangzott, ráadásul még az interjú képeit is bevágták, miközben orosz gyártmányú helikopterek “úsztak be” a képbe. A videót a szerb elnök több mint hétezer követője szívecskékkel jutalmazta, de azért voltak disszonáns bejegyzések is, néhányan ugyanis orosz bázisért “rimánkodtak”.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Vučić szavai igencsak szíven ütötték az orosz lapok egyikét-másikát, amelyek szerint “Vučić, amely összeszűri a levet az amerikaiakkal”, miközben nem akar orosz katonai bázist létesíteni.

A Kommerszant belgrádi tudósítója arról számol be, hogy az oroszok kikosarazásával párhuzamosan a szerb hadsereg erősíti az együttműködését az amerikaiakkal a dél-szerbiai Bujanovac melletti “Jug” (Dél) katonai bázison.

– A Kommerszant belgrádi forrásai, akik ismerik a szerb hatóságok álláspontját, a köztársasági elnök óvatos kijelentéseit a Szerbia és az Egyesült Államok között közelmúltban aktivizálódott katonai együttműködésével magyarázzák, elsősorban az ország déli részén fekvő Bujanovac környékén található Jug katonai bázison

– írja a moszkvai lap, amely szerint ezt Alexandro Pedraza, a szerb hadsereg és a Pentagon közötti interakciót koordináló amerikai Védelmi Együttműködési Hivatal (ODC) vezetője is megerősítette egyik nyilatkozatában.

A székek mozgása

A moszkvai lap az amerikai illetékesre hivatkozva azt az információt osztotta meg az olvasóival, hogy Washington és Belgrád közös tervei alapján a Bujanovac melleti bázison “a NATO-normák alapján képezik ki a szerb hadsereg különleges erőinek azokat a tagjait, akik békeműveletekre készülnek. A tudósító megjegyezte, hogy a bázis ezeknek a szerb erőknek a fő kiképzőközpontjává válik.

A Kommerszant arra is kitér, hogy Pedraza – aki egyébként professzionális partnernek nevezte Szerbiát – egy alkalommal arról is beszélt, hogy az általa vezetetett Védelmi Együttműködési Hivatal (Office for Defense Cooperation, ODC) az elmúlt 12 évben mintegy 28 millió dollárnyi közvetlen segélyt nyújtott a szerb hadseregnek.

A szerbek persze, itt azzal is érvelhetnek, hogy a “semlegesség jegyében” ők mindenkivel készek az együttműködésre, de ettől ez még csípheti az oroszok szemét, ahogy csípi is.

A Kommerszant itt hozakodott elő a fehérorosz diktátor, Aljakszandr Lukasenka üzentével, nyilván nem nevezte diktátornak a “TSZ-elnökségből az államfői pozícióba felkapaszkodó” politikust, aki szerint “Szerbia nem ülhet három széken”.

– Keleti irányból szinte először érkezett ilyen jelzés Szerbiába, ahol a helyzet rendkívül egyértelmű: Belgrád számíthat Oroszországra és Fehéroroszországra, ha a pártjukra áll

– magyarázta a Kommerszantnak Szerbia volt minszki nagykövete, Srećko Đukić, aki szerint ez azt jelenti, hogy ha Szerbia Oroszország és Fehéroroszország barátjának nevezi magát, akkor nem tarthat barátokat a másik oldalon.

Az orosz lap beszélgetőtársa szerint “a szerb hatóságoknak már rég meg kellett volna érteniük, hogy nem ülhetnek hosszú ideig három széken”, és nem folytathatnak olyan struccpolitikát sem, hogy homokba dugják a fejüket, mert ez egyik oldalon sem fog működni.

Mindazonáltal Đukić szerint nem reálisak azok a várakozások, amelyek szerint az elkövetkező néhány hónapban változások következnek be a belgrádi politikában – “amíg a székek nem kezdenek el maguktól szétválni”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovákia

3+1: Nem csak Orbán, hanem Vučić és Dodik is az elsők között gratulált Ficónak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Orbán gratulált
EGY AZ IRÁNY: Egymásra találtak, így már négyen vannak (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Orbánhoz hasonlóan Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök is az elsők között gratulált Robert Ficónak ahhoz, hogy a legtöbb szavazatot kapta a szlovákiai parlamenti választásokon. Ezt a példát követte Milorad Dodik is, aki állami szintre emelte egyelőre csak entitásként fungáló hazáját. Mindhárman írásos formában, az X-platformon köszöntötték a “szlovák hazafit”.

Nu, págágyí!


– Találjátok ki, ki tért vissza!

A magyar miniszterelnök ezzel kezdte X-platformos bejegyzését, amelyben gratulált Robert Ficónak a szlovák parlamenti választáson elért “vitathatatlan győzelméhez”.

Orbán megjegyezte, hogy “egy hazafival mindig jó együtt dolgozni”, ami elé várakozással tekint.

Orbán gratulált

Vučić sem késlekedett a “szlovák hazafi” köszöntésében

A szerb elnök szintén gratulált Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választáson aratott győzelméhez.

Aleksandar Vučić azt írta a Ficónak küldött üzenetében, hogy szívből gratulál neki a parlamenti választáson megszerzett első helyéhez a baráti Szlovákiában.

A szerb államfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az elkövetkező időszakban elmélyítik a két ország közötti együttműködést, valamint hogy a továbbiakban közösen dolgoznak a partnerség erősítése érdekében ezekben a kihívásokkal teli időkben.

Orbán gratulált

Dodik is megpróbált igazi államfőként viselkedni (Forrás: X-platform)

Dodik sem maradhatott ki

Az elsők között gratulálók sorából nem maradhatott ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke sem, aki szintén beikszelte Ficót.

A boszniai szerbek Miléje az X-platformon Ficónak és a pártjának egyaránt gratulált a választásokon elért győzelemhez, és egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy Fico alakíthatja meg Szlovákia új kormányát.

Dodik megjegyezte, hogy Szlovákia a jövőben is a haladás és a fejlődés útján halad tovább a lakosság támogatását élvező Ficóval, mint az ország új miniszterelnökével.

A boszniai szerb vezető azt írta, hogy jó gazdasági és egyéb együttműködést remél a két baráti ország között, amivel nem csak gratulált Ficónak, hanem ebből az apropóból az entitási szintről állami szintre emelte az általa vezetett Szerb Köztársaságot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava