Connect with us

Szerbia

SEMMI SEM DRÁGA 2: Moszkva orosz katonai bázis létrehozására ösztökéli Szerbiát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2022 08 09 125253
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Az oroszok egyre nagyobb nyomás alá helyezik Szerbiát annak érdekében, hogy hozzon létre orosz katonai bázist az ország területén. Ez bele illik abba a képbe, amely szerint a Valdaj Klub egyes tagjai és más orosz közvéleményformáló személyiségek Koszovó megtámadására igyekeznek feltüzelni Szerbiát.

Orosz nyomás

Oroszország belgrádi nagykövete arról beszélt egy interjúban, hogy orosz katonai bázisra “lenne szükség” Szerbiában. Alekszandr Bocan- Harcsenko ezt ugyan nem követelte, hanem csak felvetette, vagyis “bedobta a köztudatba”.

– Egy orosz katonai bázis létrehozása Szerbia szuverén ügye, ami azonban az Orosz Föderációnak is érdeke

– jelentette ki az SM.Newsnak nyilatkozva Bocan- Harcsenko, az Orosz Föderáció szerbiai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

A jelekből ítélve tehát az oroszok nincsenek megelégedve azzal, hogy Szerbiában jelenleg “csak” orosz humanitárius központ működhet, amelynek alkalmazottai nem kaptak diplomáciai státust.

– Ami a közös humanitárius központot illeti, létezik, humanitárius katasztrófa esetén működik, és képes a válságkezelésre

– nyilatkozta az orosz nagykövet, aki szerint fontos ugyan a gazdasági együttműködés, de a baráti kapcsolatoknak “politikai összetevői” is vannak.

– Természetesen figyelembe vesszük a gazdasági szempontokat is. Szerbia baráti ország, Belgrád pedig alapvetően elutasítja az oroszellenes szankciókat, de a legkedvezőbb áron történő gázszállításról szóló egyezménynek politikai összetevője is van

– tette hozzá “sokat sejtetően” a nagykövet, ami azt jelzi, hogy Oroszország is nyomás alá helyezte Szerbiát a “színvallás” tekintetében. Ezt előbb a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka által tette meg, most pedig már “direktben”.

Bocan- Harcsenko megfogalmazása szerint Oroszország biztosítja Szerbia energiastabilitását, miközben folytatják a haditechnikai együttműködést is.

Levadásszák Szerbiát?

Ez a hír egyelőre nem jelent meg a szerbiai sajtóban, ami azonban csak idő kérdése, a Blic című napilap/hírportál azonban nemrégiben arról írt, hogy Oroszország zsarolja Szerbiát, amely addig kap olcsó gázt, amíg nem vezet be szankciókat Oroszország ellen.

Az orosz nagykövet akkor úgy fogalmazott, hogy erősen bízik ennek az “elvi irányultságnak” a folytatódásában.

A szerb elnök legutóbb a koszovói “határválságot” követően fogadta az orosz nagykövetet. Aleksandar Vučić akkor arról beszélt, hogy “jó beszélgetést” folytatott Bocan- Harcsenko “nagykövet úrral”, aminek során részletesebben megvitatták a kereskedelmi és gazdasági együttműködés számos kérdését, a regionális és globális politikai színtéren zajló eseményeket, különös tekintettel az ukrajnai konfliktusra, valamint a koszovói helyzetre.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

A koszovói belügyminiszter szerint a Szerb Lista alelnöke vezette a fegyveres akciót

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Szerb Lista
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter egy videót tett közzé a Facebookon a banjskai szerb kolostorról, amelynek a lábánál lévő egyik épület udvarán gyülekeztek a szerb lázadók. A koszovói rendőrség a felvételek alapján azt állapította meg, hogy a szerb fegyveresek között volt Milan Radoičić, a belgrádi vezetéshez közeli Szerb Lista koszovói szerb párt alelnöke is, akit a koszovói rendőrséget megtámadó csoport vezetőjeként nevezett meg.

Radoičić a szerző?

A koszovói belügyminiszter úgy véli, hogy a “főbűnözőnek” Milan Radoičić számít, állítása szerint ugyanis ő vezette azt a terrorista csoportot, amely koszovói rendőrökre támadt, aminek következtében életét vesztette Afrim Bunjaku koszovói albán rendőrtiszt. Sveçla szerint ez újabb bizonyítéka arra, hogy Milan Radoičić terrorista tevékenységet folytat a Koszovói Köztársaság ellen. Korábban állítólag ő vezette azt a csoportot, amely eltette láb alól Oliver Ivanović koszovói szerb vezetőt, ezt követően vette át Aleksandar Vučić szerb elnök a teljes irányítást a koszovói szerb területek fölött.

A pristinai vezetés által közzétett videón egyenruhások csoportja látható, körülbelül tízen vannak, amelyek közül a fenti képen megjelölt férfiról állítják, hogy a Szerb Lista alelnöke, aki telefonon vagy esetleg adóvevőn tartotta valakivel a kapcsolatot.

Xhelal Sveçla ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „napról napra válik világossabbá a terrorista útiterv”, amely szerinte Belgrádhoz kötődik.

– Aleksandar Vučić a Szerb Listán keresztül, ők pedig Radojčić alelnökük által terrorakciót folytattak a Koszovói Köztársaság törvényes és alkotmányos rendje ellen, megpróbálva destabilizálni az országot”

– jegyezte meg Sveçla, aki szerint a Szerb Lista csak terrorista szerepkörben látja magát Koszovóban, és aki szerint ez most nem sikerült.

A koszovói belügyminiszter néhány órával korábban azt mondta a pristinai sajtónak, hogy Radoičić és a többi sérült, akiknek sikerült kijutniuk Közép-Szerbia területére, most a belgrádi Katona Orvosi Akadémián (Vojna Medicinska Akademija, VMA) tartózkodik.

Sveçla úgy vélte, hogy a Szerbia és a Szerb Lista által hirdetett (három) napos gyásznap is bizonyíték arra, hogy ki nyomta rá szerzőként bélyegét az eseményekre.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava