Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Oroszország

SEMMI SEM DRÁGA 2: Moszkva orosz katonai bázis létrehozására ösztökéli Szerbiát

LEVADÁSSZÁK SZERBIÁT? A szerb elnök az orosz nagykövettel tárgyalt a koszovói "határválságot" követően (Forrás: Aleksandar Vučić Instagram-profilja)
Olvasási idő: 1 perc

Az egyre nagyobb nyomás alá helyezik Szerbiát annak érdekében, hogy hozzon létre katonai bázist az ország területén. Ez bele illik abba a képbe, amely szerint a Valdaj Klub egyes tagjai és más orosz közvéleményformáló személyiségek megtámadására igyekeznek feltüzelni Szerbiát.

Orosz nyomás

Oroszország belgrádi nagykövete arról beszélt egy interjúban, hogy orosz katonai bázisra “lenne szükség” Szerbiában. Alekszandr ezt ugyan nem követelte, hanem csak felvetette, vagyis “bedobta a köztudatba”.

Egy orosz katonai bázis létrehozása szuverén ügye, ami azonban az Orosz Föderációnak is érdeke


– jelentette ki az SM.Newsnak nyilatkozva Bocan-Harcsenko, az Orosz Föderáció szerbiai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

A jelekből ítélve tehát az oroszok nincsenek megelégedve azzal, hogy Szerbiában jelenleg “csak” orosz humanitárius központ működhet, amelynek alkalmazottai nem kaptak diplomáciai státust.

Ami a közös humanitárius központot illeti, létezik, humanitárius katasztrófa esetén működik, és képes a válságkezelésre

– nyilatkozta az , aki szerint fontos ugyan a gazdasági együttműködés, de a áti kapcsolatoknak “politikai összetevői” is vannak.

Természetesen figyelembe vesszük a gazdasági szempontokat is. Szerbia baráti ország, pedig alapvetően elutasítja az oroszellenes szankciókat, de a legkedvezőbb áron történő gázszállításról szóló egyezménynek politikai összetevője is van

– tette hozzá “sokat sejtetően” a , ami azt jelzi, hogy Oroszország is nyomás alá helyezte Szerbiát a “színvallás” tekintetében. Ezt előbb a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka által tette meg, most pedig már “direktben”.


Bocan-Harcsenko megfogalmazása szerint Oroszország biztosítja Szerbia energiastabilitását, miközben folytatják a haditechnikai együttműködést is.

Levadásszák Szerbiát?

Ez a egyelőre nem jelent meg a szerbiai sajtóban, ami azonban csak idő kérdése, a Blic című napilap/hírportál azonban nemrégiben arról írt, hogy Oroszország zsarolja Szerbiát, amely addig kap olcsó gázt, amíg nem vezet be szankciókat Oroszország ellen.

Az orosz nagykövet akkor úgy fogalmazott, hogy erősen bízik ennek az “elvi irányultságnak” a folytatódásában.

A szerb elnök legutóbb a koszovói “határválságot” követően fogadta az orosz nagykövetet. Aleksandar Vučić akkor arról beszélt, hogy “jó beszélgetést” folytatott Bocan-Harcsenko “nagykövet úrral”, aminek során részletesebben megvitatták a kereskedelmi és gazdasági együttműködés számos kérdését, a regionális és globális politikai színtéren zajló eseményeket, különös tekintettel az ukrajnai konfliktusra, valamint a koszovói helyzetre.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: