Connect with us

Szerbia

DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orosz helikopterek
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Egy balkáni biztonsági portál szerint Szerbia tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött fegyverek és katonai felszerelések beszerzésére. Ez az összeg meghaladja minden más fegyverbeszerzés összesített értékét, amelyet Szerbia 2016 óta kötött.

Sok fegyvert rendeltek

A balkansec.net beszámolója szerint az erre vonatkozó adatokat a fegyverkereskedelemmel foglalkozó Jugoimport- SDPR közvállalat elmúlt évi működéséről szóló beszámoló tartalmazza.

A jelentés szerint 287 egyedi szerződésről van szó, amelyet 31 országgal írtak alá. Ha ezt a számot visszaosztjuk, akkor az derül ki, hogy elvben minden munkanapon egy szerződés köttetett, nyilván ez a gyakorlatban másképp nézett ki.

Szerbiában a Jugoimport- SDPR felelős a stratégiailag fontos eszközök katonai célú beszerzéséért, és ez a lista gyakorlatilag az összes fegyvert és katonai felszerelést tartalmazza.

A szerződések egy része a szerbiai fegyvergyárak igényeinek kielégítésére kötötték, vagyis alkatrészekről és alapanyagokról van szó az Összetett harci rendszerek (Borbeni složeni sistemi) nevet viselő fegyvergyár és más hasonló üzemek számára, amelyek 100%-ban a Jugoimport- SDPR tulajdonában .

Közvetve az említett üzemekben felhasznált alkatrészek is a szerbiai hadsereg számára történt beszerzést jelentik, mert hogy a szinte sorozatgyártásban készülő Lazar 3 és Miloš harcjárműveket amerikai motor hatja, miközben francia lengéscsillapító segíti a haladást.

A Jugoimport- SDPR üzleti jelentésének tavalyi adatai szerint 223,4 millió dollár értékben valósult meg importügylet, a beérkező fegyverek beszerzésnek jelentős részét közvetlenül a szerbiai hadsereg kapta 186,2 millió dollár értékben, a fennmaradó 37,2 millió dollárt pedig a termelés támogatására és közvetítésre fordították.

A legfontosabb partner

A szerbiai fegyvermegrendelések drámai növekedése természetesen nagy szerződések megkötését jelenti, ebben a tekintetben a legfontosabb partner Oroszország.

A belgrádi vezetés négy Mi-35M támadó és három Mi-17V-5 modern szállítóhelikoptert, valamint két Pancir- S1M légvédelmi rendszert rendelt meg, de a harci drónokról és más elektronikai eszközök beszerzéséről sem feledkeztek meg.

A nagy üzleteknél az a gyakorlat, hogy a pénz egy részét előlegként adják, de az nem nyilvános, hogy Szerbia mennyit fizetett ki Oroszországnak olyan fegyverekért, amelyeket a nemzetközi szankciók miatt most nem lehet leszállítani.

A Balkansec ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy minden bizonnyal nagy figyelmetlenség és meggondolatlanság egy háborúra készülő országgal szerződni a különböző fegyverek beszerzéséről, főleg ha azt feltételezzük, hogy a szerbiai hírszerzés pontos információkkal rendelkezett a helyzetről.

Szerbia tavalyi rendelései közé tartozik a GM 400-as, GM 200-as és GM 60-as francia (Thales Group) radarrendszerek beszerzése, amelyet a légvédelem kap majd a légtér figyelésére és a jelentési rendszerek modernizálására.

Egy 2016-ban kötött szerződés alapján Szerbia 10 darab többcélú H145M helikoptert is rendelt az Airbustól a szerb hadsereg számára a már korábban beszerzett öt darab mellé, és ezzel folytatódott a modernizációs ciklus ezen a területen.

Aleksandar Vučić szerb elnök péntek esti TV-interjújában úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának „kitűnő fegyverei vannak, csak alacsony a hadsereg fetöltöttsége” az emberállomány terén, vagyis nincs elég hadra fogható jelentkező, ezért a jövő évtől 25%-kal emelik a tisztek és a szerződéses katonák fizetését, és várhatóan bevezetik a kötelező katonai szolgálatot.

Koszovó

Gyanús albán ellentüntetés és Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Wagner
Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg zászlaját terítették magukra (Forrás: KosSev)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A koszovói albánok is demonstráltak a megosztott Mitrovica déli részén. A megmozdulást a világháló felhasználásával készítették elő, és annak ellenére megtartották, hogy a koszovói belügyminisztérium „szükségtelennek” minősítette a demonstrációt, mert állítólag rosszindulatú portálok szervezték. Közben a koszovói portálok arról számoltak be, hogy a Wagner Csoport szimbóluma is feltűnt a szerbek lakta észak-koszovói területeken.

Az interneten szervezték a „szerbezést”

Annak ellenére, hogy a koszovói rendőrség felszólította a koszovói albánokat, hogy ne reagáljanak a közösségi médiában közzétett „szükségtelen gyülekezésre” vonatkozó felhívásra, csütörtökön mégis kisebb tüntetés volt Mitrovicában (Kosovska Mitrovica), az Ibar folyó déli oldalán.

Mitrovicát az Ibar folyó szeli ketté, az északi, dombosabb oldalon a szerbek élnek, a déli, jóval simább terület lakossága ugyanakkor albán.

A délben kezdődött és körülbelül egy órás megmozduláson mintegy száz személy, többnyire fiatal férfi vett részt, akik kifejezték támogatásukat koszovói miniszterelnöknek, és azt üzenték neki, hogy megvédik Koszovót, ha arra szükség mutatkozna.

A hét elején Zvečanban, Mitrovica észak-nyugati szomszédságában, a szerbek és a KFOR-csapatok tagjai csaptak össze, ennek következtében a közösségi médiában szerdától felhívások jelentek meg, amelyek a „Menetelés Északért” elnevezésű megmozdulásra szólítottak fel.

A tiltakozásokat Koszovóban is be kell jelenteni a rendőrségnek ahhoz, hogy jogszerűek legyenek, erre a tiltakozásra senki nem kért, és nem is kapott engedélyt.

A koszovói belügyminiszter közlése szerint a megmozdulással kapcsolatos információkat megosztó profilok közül több is „rosszindulatúnak” tekinthető.

– A dél-mitrovicai tüntetésre és az ország északi részébe történő menetelésre vonatkozó felhívások szükségtelenek, és nem segítik Koszovót

– jelentette ki Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter, aki szerint a felhívásokat ismeretlen személyek tették közzé és osztották meg a közösségi médiában különböző „gyanús profilokon”, amelyek külföldi csoportok befolyása alatt állnak.

A belügyminiszter a közösségi médiában, vagyis a Facebookon, felszólított minden állampolgárt, hogy ne üljön fel ezeknek a gyanús felhívásoknak.

A helyszínen készült riportokból kiderült, hogy a résztvevőknek fogalmuk sincs arról, hogy ki szervezte a megmozdulást, viszont közölték, hogy ők mindig készen állnak, ha hív a haza.

Wagner

Fáklyát is gyújtottak a mitrovicai „gyanús” tüntetésen résztvevő albánok (Forrás: N1)

Fokozott rendőri jelenlét

A tüntetésen fokozott rendőri és KFOR-jelenlét volt, talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy több volt a rendőr, mint a résztvevő.

A demonstráción megjelenők azt kiabálták, hogy „a rendőrség a miénk”, és időnként szitkozódások és szerbeket becsmérlő szavak is elhangzottak.

A megmozdulás résztvevői albán zászlót, valamint Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) zászlaját lengették vagy feszítették ki.

A tiltakozók felszólították Koszovó szövetségeseit, hogy állítsák helyre a „normális állapotokat” északon.

Énekeltek és skandáltak, de nem indultak el a két városrészt elválasztó híd felé, amelyet a KFOR olasz tagjai egy időre teljesen lezártak.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) oknyomozó civilszervezet szerint a koszovói rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy valójában ki kezdeményezte a megmozdulást.

A Wagner Csoport is jelen van?

A koszovói szerbek három helyszínen tüntetnek, a Leposavićban készült felvételek szerint az ottani megmozduláson négy olyan személy is megjelent, akik az orosz Wagner Csoporthoz kapcsolódó szimbólumokkal ellátott pólót viseltek.

A felvételeket szerdán készítették a BIRN munkatársai.

Adelina Ahmeti, a BIRN újságírója az esettel kapcsolatban elmondta, hogy négy személyre lettek figyelmesek, akik a Wagner Csoport jelvényeivel ellátott ruházatot viseltek.

– Egy belgrádi rendszámú autóból szálltak ki a leposavići önkormányzat közelében, ott sikerült kettőt közülük lencsevégre kapni

– jelentette ki a BIRN munkatársa.

wagner

Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Kreshnik Gashi, a koszovói Kallxo hírportál főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy a Wagner Csoportot az Egyesült Államokhoz hasonlóan a koszovói kormány is terrorista szervezetnek minősítette, ezért a jelképével ellátott pólót viselő személyeket le kellene tartóztatni.

A másik – kevésbé erőteljes megoldásként Gashi azt ajánlotta, hogy a rendőröknek legalább igazoltatniuk kellene a Wagner Csoport jelvényeit viselő személyeket, és meg kellene kérniük őket arra, hogy a szóban forgó jelvényeket távolítsák el a ruházatukról.

A hétfői összecsapások helyszínén a korábbi szerb polgármester Dragiša Milović elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a szerbek között a Wagner Csoport tagjai is ott vannak.

– Nincsenek itt közöttetek illegális struktúrák, nincsenek szervezett bűnbandák, és az úgynevezett Wagner Csoport tagjai, fiatal férfiak, akik – ahogy Pristinában állítják – mindent fel akarnak égetni, ami nem szerb

Wagner

Dragiša Milović korábbi polgármester azt bizonygatja, hogy a demonstrációnak nincs „wagneros” résztvevője

– mondta a szerdán, a hétfőitől sokkal békésebb szerb megmozdulás résztvevőihez szólva a volt polgármester, aki a tavalyi „nagy szerb lemondások” alkalmával távozott posztjáról.

Milović szerint Zvečanban csak azok a helyi polgárok demonstrálnak, akik évek, évszázadok óta ott élnek, no meg az észak-mitrovicai testvérek.

A volt polgármester – a szerb elnökhöz hasonlóan – azt üzente, hogy a tiltakozások nem a KFOR és a NATO ellen irányulnak, és sajnálja, hogy nekik tulajdonítják a konfliktus előidézését.

Most már csak az a kérdés, hogy akkor hétfőn ki verte a KFOR-katonákat, akik a szerbiai udvari sajtó szerint rátámadtak a védtelen szerbekre, vagyis a „meztelen kezű népre” (goloruki narod)?

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava