Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól

TALÁLNAK-E KERÜLŐUTA? Az Ukrajna elleni agressziót követően bevezetett szankciók miatt Oroszország nem tudja leszállítani a megrendelt fegyvereket Szerbiának
Olvasási idő: 2 perc

Egy balkáni biztonsági portál szerint tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött és katonai felszerelések beszerzésére. Ez az összeg meghaladja minden más fegyverbeszerzés összesített értékét, amelyet Szerbia 2016 óta kötött.

Sok fegyvert rendeltek

A balkansec.net beszámolója szerint az erre vonatkozó adatokat a fegyverkereskedelemmel foglalkozó -SDPR közvállalat elmúlt évi működéséről szóló beszámoló tartalmazza.

A jelentés szerint 287 egyedi szerződésről van szó, amelyet 31 országgal írtak alá. Ha ezt a számot visszaosztjuk, akkor az derül ki, hogy elvben minden munkanapon egy szerződés köttetett, nyilván ez a gyakorlatban másképp nézett ki.


Szerbiában a Jugoimport-SDPR felelős a stratégiailag fontos eszközök katonai célú beszerzéséért, és ez a gyakorlatilag az összes fegyvert és katonai felszerelést tartalmazza.

A szerződések egy része a szerbiai fegyvergyárak igényeinek kielégítésére kötötték, vagyis alkatrészekről és alapanyagokról van szó az Összetett harci rendszerek (Borbeni složeni sistemi) nevet viselő fegyvergyár és más hasonló üzemek számára, amelyek 100%-ban a Jugoimport-SDPR tulajdonában vannak.

Közvetve az említett üzemekben felhasznált alkatrészek is a szerbiai hadsereg számára történt beszerzést jelentik, mert hogy a szinte sorozatgyártásban készülő 3 és Miloš harcjárműveket motor hatja, miközben francia lengéscsillapító segíti a haladást.

A Jugoimport-SDPR üzleti jelentésének tavalyi adatai szerint 223,4 millió dollár értékben valósult meg importügylet, a beérkező fegyverek beszerzésnek jelentős részét közvetlenül a szerbiai hadsereg kapta 186,2 millió dollár értékben, a fennmaradó 37,2 millió dollárt pedig a termelés támogatására és közvetítésre fordították.

A legfontosabb partner

A szerbiai fegyvermegrendelések drámai növekedése természetesen nagy szerződések megkötését jelenti, ebben a tekintetben a legfontosabb partner .

A belgrádi vezetés négy Mi-35M támadó és három Mi-17V-5 modern szállítóhelikoptert, valamint két Pancir-S1M légvédelmi rendszert rendelt meg, de a harci drónokról és más elektronikai eszközök beszerzéséről sem feledkeztek meg.


A nagy üzleteknél az a gyakorlat, hogy a pénz egy részét előlegként adják, de az nem nyilvános, hogy Szerbia mennyit fizetett ki Oroszországnak olyan fegyverekért, amelyeket a nemzetközi miatt most nem lehet leszállítani.

A Balkansec ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy minden bizonnyal nagy figyelmetlenség és meggondolatlanság egy háúra készülő országgal szerződni a különböző fegyverek beszerzéséről, főleg ha azt feltételezzük, hogy a szerbiai hírszerzés pontos információkkal rendelkezett a helyzetről.

Szerbia tavalyi rendelései közé tartozik a GM 400-as, GM 200-as és GM 60-as francia (Thales Group) radarrendszerek beszerzése, amelyet a légvédelem kap majd a légtér figyelésére és a jelentési rendszerek modernizálására.

Egy 2016-ban kötött szerződés alapján Szerbia 10 darab többcélú H145M helikoptert is rendelt az Airbustól a számára a már korábban beszerzett öt darab mellé, és ezzel folytatódott a modernizációs ciklus ezen a területen.

Aleksandar Vučić szerb elnök péntek esti TV-interjújában úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának “kitűnő fegyverei vannak, csak alacsony a hadsereg fetöltöttsége” az emberállomány terén, vagyis nincs elég hadra fogható jelentkező, ezért a jövő évtől 25%-kal emelik a tisztek és a szerződéses katonák fizetését, és várhatóan bevezetik a kötelező katonai szolgálatot.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: