Connect with us

Szerbia

DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orosz helikopterek
Listen to this article

Egy balkáni biztonsági portál szerint Szerbia tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött fegyverek és katonai felszerelések beszerzésére. Ez az összeg meghaladja minden más fegyverbeszerzés összesített értékét, amelyet Szerbia 2016 óta kötött.

Sok fegyvert rendeltek

A balkansec.net beszámolója szerint az erre vonatkozó adatokat a fegyverkereskedelemmel foglalkozó Jugoimport- SDPR közvállalat elmúlt évi működéséről szóló beszámoló tartalmazza.

A jelentés szerint 287 egyedi szerződésről van szó, amelyet 31 országgal írtak alá. Ha ezt a számot visszaosztjuk, akkor az derül ki, hogy elvben minden munkanapon egy szerződés köttetett, nyilván ez a gyakorlatban másképp nézett ki.

Szerbiában a Jugoimport- SDPR felelős a stratégiailag fontos eszközök katonai célú beszerzéséért, és ez a lista gyakorlatilag az összes fegyvert és katonai felszerelést tartalmazza.

A szerződések egy része a szerbiai fegyvergyárak igényeinek kielégítésére kötötték, vagyis alkatrészekről és alapanyagokról van szó az Összetett harci rendszerek (Borbeni složeni sistemi) nevet viselő fegyvergyár és más hasonló üzemek számára, amelyek 100%-ban a Jugoimport- SDPR tulajdonában vannak.

Közvetve az említett üzemekben felhasznált alkatrészek is a szerbiai hadsereg számára történt beszerzést jelentik, mert hogy a szinte sorozatgyártásban készülő Lazar 3 és Miloš harcjárműveket amerikai motor hatja, miközben francia lengéscsillapító segíti a haladást.

A Jugoimport- SDPR üzleti jelentésének tavalyi adatai szerint 223,4 millió dollár értékben valósult meg importügylet, a beérkező fegyverek beszerzésnek jelentős részét közvetlenül a szerbiai hadsereg kapta 186,2 millió dollár értékben, a fennmaradó 37,2 millió dollárt pedig a termelés támogatására és közvetítésre fordították.

A legfontosabb partner

A szerbiai fegyvermegrendelések drámai növekedése természetesen nagy szerződések megkötését jelenti, ebben a tekintetben a legfontosabb partner Oroszország.

A belgrádi vezetés négy Mi-35M támadó és három Mi-17V-5 modern szállítóhelikoptert, valamint két Pancir- S1M légvédelmi rendszert rendelt meg, de a harci drónokról és más elektronikai eszközök beszerzéséről sem feledkeztek meg.

A nagy üzleteknél az a gyakorlat, hogy a pénz egy részét előlegként adják, de az nem nyilvános, hogy Szerbia mennyit fizetett ki Oroszországnak olyan fegyverekért, amelyeket a nemzetközi szankciók miatt most nem lehet leszállítani.

A Balkansec ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy minden bizonnyal nagy figyelmetlenség és meggondolatlanság egy háborúra készülő országgal szerződni a különböző fegyverek beszerzéséről, főleg ha azt feltételezzük, hogy a szerbiai hírszerzés pontos információkkal rendelkezett a helyzetről.

Szerbia tavalyi rendelései közé tartozik a GM 400-as, GM 200-as és GM 60-as francia (Thales Group) radarrendszerek beszerzése, amelyet a légvédelem kap majd a légtér figyelésére és a jelentési rendszerek modernizálására.

Egy 2016-ban kötött szerződés alapján Szerbia 10 darab többcélú H145M helikoptert is rendelt az Airbustól a szerb hadsereg számára a már korábban beszerzett öt darab mellé, és ezzel folytatódott a modernizációs ciklus ezen a területen.

Aleksandar Vučić szerb elnök péntek esti TV-interjújában úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának “kitűnő fegyverei vannak, csak alacsony a hadsereg fetöltöttsége” az emberállomány terén, vagyis nincs elég hadra fogható jelentkező, ezért a jövő évtől 25%-kal emelik a tisztek és a szerződéses katonák fizetését, és várhatóan bevezetik a kötelező katonai szolgálatot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava