Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bulgária

SZOVJET FEGYVEREK MÁSODVIRÁGZÁSA: Egy bolgár miniszter szerint Bulgária titokban 4200 tonna fegyvert küldött Ukrajnának

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Grad BM 21
A cikk meghallgatása

Bulgária titokban 4200 tonna fegyvert küldött Ukrajnának – írja egy bolgár hírportál, amely az ügyvezető bolgár gazdasági miniszter minapi sajtótájékoztatójáról számolt be. A miniszter közlése szerint ez akkora mennyiségű fegyver, amely 212 nehéz teherautóra férne fel, ezek a járművek közel négy kilométeres sort alkotnának, ha egymás mögé sorakoztatnák fel őket. A The Sofia Globe tudósítása szerint a bolgárok a fegyvereket mindenekelőtt Lengyelországon, valamint Szlovákián és Románián keresztül juttatták el Ukrajnába.

A rzeszówi repülőtér

A háború kezdetétől június 30-ig tartó négy hónapban Bulgáriában 16 millió euró értékű fegyver exportjára adtak ki engedélyt, amelyet Ukrajnába küldtek, leggyakrabban Lengyelország érintésével.

Alekszander Mihailov ügyvezető bolgár gazdasági miniszter közölte, hogy a szóban forgó négy hónap alatt 4200 tonna bolgár fegyvert szállítottak egy ukrajnai határhoz közeli lengyel repülőtérre, mindenekelőtt 122 milliméteres lövedékekről van szó, amelyeket a Grad BM-21 rakéta-sorozatvető rendszer használ.

Mihailov, aki a Kintex fegyvergyár korábbi vezetője volt, augusztus 4-i sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a szállítmányok a rzeszówi repülőtérre mentek, amely mindössze 70 km-re van az ukrán határtól.

– Az első négy hónapban, márciustól júniusig 60 repülőgép szállított bolgár fegyvereket erre a repülőtérre, közel az ukrán határhoz

– közölte Mihailov, aki szerint ez azt jelenti, hogy a hatvan repülővel minden nap 70 tonna bolgár fegyvert szállítottak Ukrajnába.

Lehet, hogy a bolgár miniszternek megbízhatók az értesülései, matekból azonban biztosan nem volt jó, mert ha a 4200 tonnát visszaosztjuk 120-szal, ami a négy hónap, akkor az “csak” napi 35 tonna. Ugyanakkor az igaz, hogy ha ezt a mennyiséget 60 repülővel vitték, akkor minden gépre 70 tonna fegyver jutott, de csak minden másnap kellett felszállniuk. Lehetne ez egy érettségi kérdés matematikából.

Visszatérve a témánkhoz, jegyezzük meg itt, hogy a külföldi sajtó szerint a rzeszówi repülőtér az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek fő logisztikai csomópontja.

Az ügyvezető miniszter szavai szerint a fegyverexportra Kornelia Ninova, korábbi gazdasági miniszter jóváhagyásával és aláírásával került sor.

Mihailov reagált arra is, hogy Ninova – aki a Bolgár Szocialista Párt vezetője – ellenzi a bolgár fegyverszállítást Ukrajnának, és többször is tagadta, hogy ilyen exportra sor került.

-Állítom, hogy az aláírásával hatalmas mennyiségű fegyvert exportáltak Ukrajnába, és a fegyverszállítási láncban erről mindenki tudott

– mondta Mihailov, aki hozzátette, hogy szavait dokumentumokkal is alá tudja támasztani, de papírokat nem mutatott fel.

– Ezt a sajtótájékoztatót azért tartom, hogy bebizonyítsam, Ninova asszony hazudik. Azt állítja, hogy egyetlen bolgár töltény sem került Ukrajnába, ami nem így van. Az aláírásával óriási mennyiségű fegyvert exportáltunk

– jelentette ki az ügyvivő miniszter, aki szerint ez nem minden. Ő ugyan csak a rzeszówi repülőtéren keresztül történő szállításokról rendelkezik adatokkal, de Bulgária más lengyel repülőtereken, valamint Románián és Szlovákián keresztül is exportált fegyvereket Ukrajnába.

Mihailov már áprilisban és júniusban is beszélt arról, hogy Bulgária – Románia és Lengyelország érintésével fegyvereket szállított Ukrajnának, és akkor is elmondta már, hogy a fő fegyverszállítási útvonal Lengyelországon, illetve lengyel közvetítő cégeken keresztül vezet Ukrajna felé.

A történethez hozzátartozik, hogy a most kipakoló ügyvezető miniszter sokáig volt a Kintex alkalmazottja, amelynek vezetését 2017-ben vette át, Kornelia Ninova azonban leváltotta a tisztségről állítólagos szabálytalanságok miatt, amelyekről az ügyészséget is tájékoztatta, ezért itt felmerülhet a személyes bosszú gyanúja is.

Ukrán-bolgár megállapodás

A bolgár parlament május 4-én csak arra mondott igent, hogy ukrán katonai felszereléseket javítsanak Bulgáriában, amiért az ukránok cserében gabonát exportálnának Várnába, és áramot adnának Bulgáriának, de nem hagyta jóvá azokat a javaslatokat, amelyek egyértelmű felhatalmazást adtak volna a bolgár kormánynak, hogy az ország fegyvereket exportáljon Ukrajnának.

Kiril Petkov nem sokkal korábban járt Kijeben, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A látogatás másnapján a Gazprom bejelentette, hogy Lengyelország mellett Bulgáriának sem szállít több gázt.

Ugyanakkor Bulgáriában leváltották a VMZ- Szopot fegyvergyár vezetőjét, mert nem voltak hajlandók megjavítani az ukrán katonai felszereléseket, amelyekről Kiril Petkov miniszterelnök állapodott meg az ukrán államfővel.

Alig több, mint egy hónappal a bolgár parlamenti döntést követően Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko – aki megpróbálta befolyásolni a májusi parlamenti döntést is – egy televíziós interjúban elmondta, hogy hivatalos jegyzéket adott át a bolgár külügyminisztériumnak, amelyben kérte, hogy Bulgária szállítson szovjet időkből származó fegyvereket Ukrajnának, beleértve ebbe a nehéztüzérségi eszközöket is.

– Ilyen rövid időn belül nem várhatok választ, de hasonló felhívásokat fogok küldeni más érintett intézményeknek, például a honvédelmi minisztériumnak is

– mondta Moszkalenko az első kérelem benyújtása után.

– Fegyverekre van szükségünk, tarackokról és rakétarendszerekről beszélünk, régi, szovjet fegyverekről, amelyeket tudunk kezelni

– tette hozzá Moszkalenko, ami egyúttal arra is utal, hogy hiába érkezik óriási mennyiségű nyugati fegyver Ukrajnába, ha azt az ottani katonák nem tudják használni, és legszívesebben visszatérnének a szovjet hadakozás korába.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava