Connect with us

Albánia

MAGYAR TERJESZKEDÉS: AZ OTP Bank a harmadik legnagyobb piaci szereplő Albániában
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ALPHA ÉS OTP: Az OTP Albániában a bankolás alfája és omegája szeretne lenni
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az OTP Bank sikeresen zárta le az Alpha Bank Albánia megvásárlását, ezzel tovább bővül az OTP Csoport Albániában – közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde és az OTP Bank Albania honlapján. A közlemény szerint az Alpha Bank Albánia megvásárlásával mérlegfőösszege szerint az ötödik, ügyfélhitel-állomány alapján pedig a harmadik legnagyobb helyi piaci szereplővé válik az OTP Bank az országban.

Albániai integráció

A két albán leánybank – az OTP Bank Albánia és az Alpha Bank Albánia – most induló integrációs folyamata a tervek szerint 2023-ig tart. Wolf László, az OTP Bank magyarországi vezérigazgató-helyettese ezzel kapcsolatban hangsúlyozta:

– Az újabb akvizíció igazolja, hogy jó döntés volt négy éve az albán piacra lépés. Az OTP Albánia az elmúlt három évben teljesítette stratégiai céljait, 2021-ben viszonylag kis piacrésze ellenére Albánia legjövedelmezőbb és legköltséghatékonyabb bankjává vált.

Az Alpha Bank Albánia ideiglenesen továbbra is az “Alpha Bank Albania” nevet fogja használni, de mostantól már nem része az Alpha Bank Csoportnak, és azzal semmilyen módon nem áll kapcsolatban.

A OTP közleményében arra emlékeztet, hogy a 2008-as válságot követően, 2014-ben kezdett újabb tranzakciók eredményeként mostanáig az Alpha Bank Albániával együtt 9 országban 12 pénzintézetet, illetve banki portfoliót vásároltak fel.

Ezek közül – a szlovén Nova KBM tranzakciójának kivételével, amelynek pénzügyi zárása még folyamatban van – mindegyiket sikeresen integrálták a bankcsoportba, és az OTP új országokba is belépett, mint Albánia, Szlovénia és Moldova.

– Ezzel az egyedülálló akvizíciós teljesítménnyel a kelet-közép-európai régió legaktívabb bankpiaci konszolidátorává vált: jelenleg Magyarország mellett meghatározó pozíciót tölt be a bolgár, szerb és montenegrói piacokon, és érdemben erősítette a külföldi csoporttagok profit-hozzájárulását

– fogalmazott az OTP, amely jelenleg 11 országban nyújt univerzális pénzügyi szolgáltatásokat közel 16 millió ügyfélnek, több mint 1400 fiókból álló hálózattal rendelkezik, és több mint 37 500 alkalmazottat foglalkoztat.

Működési adatok

Az OTP-csoport a vártnál rosszabb eredménnyel zárta az első negyedévet, 88,6 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt könyvelt el, szemben az előző negyedév 123,3 milliárd forintos eredményével, és az egy évvel korábbi 117,2 milliárd forintos negyedéves eredményével.

Az OTP Bank Nyrt. az idén az első negyedévben 33,4 milliárd forint konszolidált adózás utáni veszteséget könyvelt el egyedi tételek miatt. Az adózott eredményt a jelentés szerint 122 milliárd forintnyi korrekciós tétel csökkentette az első negyedévben többnyire az orosz-ukrán háborúval összefüggésben.

A jelentés alapján a bank mérlegfőösszege 28 790,2 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami negyedéves szinten 4 százalékos, éves szinten 18 százalékos növekedés. Az OTP-csoport bevétele 361,2 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír hétfőn 8086 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 19 590 forint, a legalacsonyabb 7920 forint volt.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava