Connect with us

Montenegró

SZÉTLŐTTÉK A FEJÉT: Egy montenegrói nyaralóhelyen megölték a škaljari klán egyik ismert tagját
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KIVÉGEZTÉK: A támadó nyolc golyót eresztett az áldozatba, aki az alvilág egyik ismert figurája volt
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Pénteken késő este Budvában megölték a škaljari klán egyik “magasan pozícionált” tagját, Milić Minja Šakovićot – írja a podgoricai Vijesti hírportál. A balkáni térségben – főleg Montenegróban és Szerbiában – évek óta folyik a škaljari és a kavači klán háborúja a kábítószerútvonalak ellenőrzéséért. A legújabb áldozat korábban maga is hajtott végre fegyveres támadásokat, és egy gyilkosság is terhelte a lelkét.

Folytatódik a bandaháború

A fehér inges, fehér sapkás támadó nyolc golyót eresztett az áldozatba, aki az alvilág egyik ismert figurája volt.

A Vijesti beszámolója szerint a gyilkosság a budvai óváros falainál lévő Korkovado kávéház teraszán történt, ahol Šaković néhány barátjával együtt vacsorázott. A társaság tagjai többször is felhívták a figyelmét a fel-feltűnő gyanús alakra, az áldozat azonban nem reagált.

Amikor a támadó a társaság asztalához ért, pisztolyt rántott, és hátulról háromszor is fejbe lőtte áldozatát, aki a kövezetre zuhant. A támadó ezt követően még több lövést adott le, összesen nyolc golyót lőtt ki áldozatára, akinek ez volt az utolsó vacsorája.

A lövöldözés miatt pánik tört ki a környező vendéglőkben, az emberek menekülni kezdtek, ami segítette a gyilkost a helyszín elhagyásában. A támadó menekülés közben azonban elesett, ennek köszönhetően a rendőrök találtak nyomokat.

Kollaterális áldozat

A rendőrség szerint az áldozat, Milić Minja Šaković a škaljari banda magas rangú tagjának számított, a fővárosi, vagyis a podgoricai szervezetet vezette; a rivális kavači klán már többször is megpróbálta eltenni láb alól.

Öt évvel ezelőtt, 2017 szeptemberében túlélt egy merényletet, amikor egy autómosónál többször is mellbe lőtték, amíg az autójára várt. Abban a támadásban életét vesztette az autószervíz tulajdonosának fia – akinek semmi köze sem volt a bandaháborúhoz, illetve az alvilághoz. Vagyis kollaterális áldozat volt, ami nem ritka jelenség az említett két klán között dúló harcban.

Egy másik alkalommal, tavaly márciusban a montenegrói rendőrség letartóztatott egy öttagú szervezett bűnözői csoportot, amely állítólag újabb támadást tervezett Šaković ellen.

A feltételezések szerint a bűnözői csoport távcsöves puskával akarta lelőni a maffiózót, amikor kilép a háza udvarába. Azért választották a merényletnek ezt a módját, mert Šaković ritkán hagyta el az épületet, vagy csak testőrei kísértében.

A škaljari banda tagja volt

Šaković maga is hajtott végre gyilkosságot 2005-ben, amiért tíz évet kapott, de mivel még kiskorú volt a bűncselekmény elkövetésének időpontjában, a büntetést néhány éves nevelőintézeti tartózkodásra módosították. 2012-ben fél év börtönt kapott, mert zaklatott egy családot.

A belgrádi rendőrség korábban azzal gyanúsította meg Šakovićot, hogy részt vett a Partizan-szurkolók vezetőjének, Aleksandar Stankovićnak, azaz Sale Mutavinak (Kuka Sale)a likvidálásában, akit 2016. október 13-án nyírtak ki Belgrádban. Sale Mutavi Veljko Belivuk (Velja Nevolja, Bajkeverő Velja) elődje volt a Partizán legbefolyásosabb szurkolói csoportjának élén, amely a kavači klánnal működik együtt.

A szerb belügyminisztérium hivatalosan soha nem vádolta meg ennek a bűncselekménynek az elkövetésével.

A most meggyilkolt Milić Minja Šakovićot 2019. február 7-én Podgoricában annak a gyanújával állították elő, hogy 2016. március 27-én Kotorban megpróbálta megölni a kavači bűnözői klán két tagját.

A bűnlajstrom nem teljes, inkább csak adalék az áldozat “jellemrajzához”.

Politikai konnotációk

A gyilkosságnak politikai összefüggései is vannak, a montenegrói szerbbarát Demokratikus Front egyik vezetője ugyanis úgy nyilatkozott, hogy Šaković egyike volt annak a két montenegrói állampolgárnak, aki zsoldosként ukrán oldalon harcolt az oroszok ellen.

A BALK által “rókaképű” politikusnak nevezett Milan Knežević, aki a Twitteren jegyezte meg, hogy 6956 zsoldos harcol az oroszok ellen Ukrajnában a világ minden tájáról, és köztük két montenegrói is volt.

– Mondom volt, mert az egyik sajnos meghalt. De most mit tegyünk? Küldjünk húsz katonát Lettországba?

– jegyezte meg nem kis gúnnyal Knežević, aki némileg a kavači klánnal szimpatizál, mint egyes feltételezések szerint a szerb politikai vezetés is.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékFolytatódik a bandaháborúKollaterális áldozatA škaljari banda tagja voltPolitikai konnotációk A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava