Connect with us

Montenegró

SZÉTLŐTTÉK A FEJÉT: Egy montenegrói nyaralóhelyen megölték a škaljari klán egyik ismert tagját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KIVÉGEZTÉK: A támadó nyolc golyót eresztett az áldozatba, aki az alvilág egyik ismert figurája volt
play icon A cikk meghallgatása

Pénteken késő este Budvában megölték a škaljari klán egyik “magasan pozícionált” tagját, Milić Minja Šakovićot – írja a podgoricai Vijesti hírportál. A balkáni térségben – főleg Montenegróban és Szerbiában – évek óta folyik a škaljari és a kavači klán háborúja a kábítószerútvonalak ellenőrzéséért. A legújabb áldozat korábban maga is hajtott végre fegyveres támadásokat, és egy gyilkosság is terhelte a lelkét.

Folytatódik a bandaháború

A fehér inges, fehér sapkás támadó nyolc golyót eresztett az áldozatba, aki az alvilág egyik ismert figurája volt.

A Vijesti beszámolója szerint a gyilkosság a budvai óváros falainál lévő Korkovado kávéház teraszán történt, ahol Šaković néhány barátjával együtt vacsorázott. A társaság tagjai többször is felhívták a figyelmét a fel-feltűnő gyanús alakra, az áldozat azonban nem reagált.

Amikor a támadó a társaság asztalához ért, pisztolyt rántott, és hátulról háromszor is fejbe lőtte áldozatát, aki a kövezetre zuhant. A támadó ezt követően még több lövést adott le, összesen nyolc golyót lőtt ki áldozatára, akinek ez volt az utolsó vacsorája.

A lövöldözés miatt pánik tört ki a környező vendéglőkben, az emberek menekülni kezdtek, ami segítette a gyilkost a helyszín elhagyásában. A támadó menekülés közben azonban elesett, ennek köszönhetően a rendőrök találtak nyomokat.

Kollaterális áldozat

A rendőrség szerint az áldozat, Milić Minja Šaković a škaljari banda magas rangú tagjának számított, a fővárosi, vagyis a podgoricai szervezetet vezette; a rivális kavači klán már többször is megpróbálta eltenni láb alól.

Öt évvel ezelőtt, 2017 szeptemberében túlélt egy merényletet, amikor egy autómosónál többször is mellbe lőtték, amíg az autójára várt. Abban a támadásban életét vesztette az autószervíz tulajdonosának fia – akinek semmi köze sem volt a bandaháborúhoz, illetve az alvilághoz. Vagyis kollaterális áldozat volt, ami nem ritka jelenség az említett két klán között dúló harcban.

Egy másik alkalommal, tavaly márciusban a montenegrói rendőrség letartóztatott egy öttagú szervezett bűnözői csoportot, amely állítólag újabb támadást tervezett Šaković ellen.

A feltételezések szerint a bűnözői csoport távcsöves puskával akarta lelőni a maffiózót, amikor kilép a háza udvarába. Azért választották a merényletnek ezt a módját, mert Šaković ritkán hagyta el az épületet, vagy csak testőrei kísértében.

A škaljari banda tagja volt

Šaković maga is hajtott végre gyilkosságot 2005-ben, amiért tíz évet kapott, de mivel még kiskorú volt a bűncselekmény elkövetésének időpontjában, a büntetést néhány éves nevelőintézeti tartózkodásra módosították. 2012-ben fél év börtönt kapott, mert zaklatott egy családot.

A belgrádi rendőrség korábban azzal gyanúsította meg Šakovićot, hogy részt vett a Partizan-szurkolók vezetőjének, Aleksandar Stankovićnak, azaz Sale Mutavinak (Kuka Sale)a likvidálásában, akit 2016. október 13-án nyírtak ki Belgrádban. Sale Mutavi Veljko Belivuk (Velja Nevolja, Bajkeverő Velja) elődje volt a Partizán legbefolyásosabb szurkolói csoportjának élén, amely a kavači klánnal működik együtt.

A szerb belügyminisztérium hivatalosan soha nem vádolta meg ennek a bűncselekménynek az elkövetésével.

A most meggyilkolt Milić Minja Šakovićot 2019. február 7-én Podgoricában annak a gyanújával állították elő, hogy 2016. március 27-én Kotorban megpróbálta megölni a kavači bűnözői klán két tagját.

A bűnlajstrom nem teljes, inkább csak adalék az áldozat “jellemrajzához”.

Politikai konnotációk

A gyilkosságnak politikai összefüggései is vannak, a montenegrói szerbbarát Demokratikus Front egyik vezetője ugyanis úgy nyilatkozott, hogy Šaković egyike volt annak a két montenegrói állampolgárnak, aki zsoldosként ukrán oldalon harcolt az oroszok ellen.

A BALK által “rókaképű” politikusnak nevezett Milan Knežević, aki a Twitteren jegyezte meg, hogy 6956 zsoldos harcol az oroszok ellen Ukrajnában a világ minden tájáról, és köztük két montenegrói is volt.

– Mondom volt, mert az egyik sajnos meghalt. De most mit tegyünk? Küldjünk húsz katonát Lettországba?

– jegyezte meg nem kis gúnnyal Knežević, aki némileg a kavači klánnal szimpatizál, mint egyes feltételezések szerint a szerb politikai vezetés is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava