Connect with us

Montenegró

SZÉTLŐTTÉK A FEJÉT: Egy montenegrói nyaralóhelyen megölték a škaljari klán egyik ismert tagját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KIVÉGEZTÉK: A támadó nyolc golyót eresztett az áldozatba, aki az alvilág egyik ismert figurája volt
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken késő este Budvában megölték a škaljari klán egyik „magasan pozícionált” tagját, Milić Minja Šakovićot – írja a podgoricai Vijesti hírportál. A balkáni térségben – főleg Montenegróban és Szerbiában – évek óta folyik a škaljari és a kavači klán háborúja a kábítószerútvonalak ellenőrzéséért. A legújabb áldozat korábban maga is hajtott végre fegyveres támadásokat, és egy gyilkosság is terhelte a lelkét.

Folytatódik a bandaháború

A fehér inges, fehér sapkás támadó nyolc golyót eresztett az áldozatba, aki az alvilág egyik ismert figurája volt.

A Vijesti beszámolója szerint a gyilkosság a budvai óváros falainál lévő Korkovado kávéház teraszán történt, ahol Šaković néhány barátjával együtt vacsorázott. A társaság tagjai többször is felhívták a figyelmét a fel-feltűnő gyanús alakra, az áldozat azonban nem reagált.

Amikor a támadó a társaság asztalához ért, pisztolyt rántott, és hátulról háromszor is fejbe lőtte áldozatát, aki a kövezetre zuhant. A támadó ezt követően még több lövést adott le, összesen nyolc golyót lőtt ki áldozatára, akinek ez volt az utolsó vacsorája.

A lövöldözés miatt pánik tört ki a környező vendéglőkben, az emberek menekülni kezdtek, ami segítette a gyilkost a helyszín elhagyásában. A támadó menekülés közben azonban elesett, ennek köszönhetően a rendőrök találtak nyomokat.

Kollaterális áldozat

A rendőrség szerint az áldozat, Milić Minja Šaković a škaljari banda magas rangú tagjának számított, a fővárosi, vagyis a podgoricai szervezetet vezette; a rivális kavači klán már többször is megpróbálta eltenni láb alól.

Öt évvel ezelőtt, 2017 szeptemberében túlélt egy merényletet, amikor egy autómosónál többször is mellbe lőtték, amíg az autójára várt. Abban a támadásban életét vesztette az autószervíz tulajdonosának fia – akinek semmi köze sem volt a bandaháborúhoz, illetve az alvilághoz. Vagyis kollaterális áldozat volt, ami nem ritka jelenség az említett két klán között dúló harcban.

Egy másik alkalommal, tavaly márciusban a montenegrói rendőrség letartóztatott egy öttagú szervezett bűnözői csoportot, amely állítólag újabb támadást tervezett Šaković ellen.

A feltételezések szerint a bűnözői csoport távcsöves puskával akarta lelőni a maffiózót, amikor kilép a háza udvarába. Azért választották a merényletnek ezt a módját, mert Šaković ritkán hagyta el az épületet, vagy csak testőrei kísértében.

A škaljari banda tagja volt

Šaković maga is hajtott végre gyilkosságot 2005-ben, amiért tíz évet kapott, de mivel még kiskorú volt a bűncselekmény elkövetésének időpontjában, a büntetést néhány éves nevelőintézeti tartózkodásra módosították. 2012-ben fél év börtönt kapott, mert zaklatott egy családot.

A belgrádi rendőrség korábban azzal gyanúsította meg Šakovićot, hogy részt vett a Partizan-szurkolók vezetőjének, Aleksandar Stankovićnak, azaz Sale Mutavinak (Kuka Sale)a likvidálásában, akit 2016. október 13-án nyírtak ki Belgrádban. Sale Mutavi Veljko Belivuk (Velja Nevolja, Bajkeverő Velja) elődje volt a Partizán legbefolyásosabb szurkolói csoportjának élén, amely a kavači klánnal működik együtt.

A szerb belügyminisztérium hivatalosan soha nem vádolta meg ennek a bűncselekménynek az elkövetésével.

A most meggyilkolt Milić Minja Šakovićot 2019. február 7-én Podgoricában annak a gyanújával állították elő, hogy 2016. március 27-én Kotorban megpróbálta megölni a kavači bűnözői klán két tagját.

A bűnlajstrom nem teljes, inkább csak adalék az áldozat „jellemrajzához”.

Politikai konnotációk

A gyilkosságnak politikai összefüggései is vannak, a montenegrói szerbbarát Demokratikus Front egyik vezetője ugyanis úgy nyilatkozott, hogy Šaković egyike volt annak a két montenegrói állampolgárnak, aki zsoldosként oldalon harcolt az oroszok ellen.

A BALK által „rókaképű” politikusnak nevezett Milan Knežević, aki a Twitteren jegyezte meg, hogy 6956 zsoldos harcol az oroszok ellen Ukrajnában a világ minden tájáról, és köztük két montenegrói is volt.

Mondom volt, mert az egyik sajnos meghalt. De most mit tegyünk? Küldjünk húsz katonát Lettországba?

– jegyezte meg nem kis gúnnyal Knežević, aki némileg a kavači klánnal szimpatizál, mint egyes feltételezések szerint a szerb politikai vezetés is.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Montenegró

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: