Connect with us

Szerbia

SPECIÁLIS HÁBORÚ: Bombariadó miatt kiürítették a szerb külügyminisztériumot nem sokkal a török külügyér látogatása után

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az "e-mail harcosok" a nyugati politikai irányvonal mellett sorakoztak fel, ha csak az egész nem egy nagy blöff
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A szerb és a török külügyminiszter találkozóját még megtartották, a megbeszélést követően azonban kiürítették a szerb külügyminisztérium épületét, mert bombariadót rendeltek el egy e-mailes fenyegetés miatt – jelentette az Anadolu török hírügynökség. Ma különösen termékenyek voltak a “speciális háborús iskola levelező tagozatán”, mert e-mailek garmadával árasztották el Szerbiát, illetve a szerb területeket “zusammen”.

Polgári célpontok

Az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése óta százával, ezrével mennek a fenyegetések Szerbiába: kezdetben az Air Serbia Belgrád és Moszkva között közlekedő utasszállító gépeit támadták meg névtelen levelekkel, ami miatt a magyar légierőt is riasztani kellett.

Az elmúlt két hónapban bevásárlóközpontokat és közintézményeket is bombafenyegetések érték Szerbiában, illetve a többségében szerbek lakta területeken, beleértve ebbe a boszniai Szerb Köztársaságot és Koszovó szerbek lakta részét is. A “levelező tagozat” előszeretettel veszi célba az általános iskolákat, ami miatt egyes oktatási intézmények időről-időre átállnak a “home office” rendszerre.

A “mindenható és mindentudó” Aleksandar Vučić szerb elnök ezzel kapcsolatban azt állította, hogy a Szerbiának küldött fenyegetések az ukrán hírszerző szolgálatok és egy meg nem nevezett uniós ország “közös munkája. A szerbek ezzel kapcsolatban most már első kézből szerezhetnek be információkat, hiszen a napokban vették őrizetbe Andrij Naumov ukrán hírszerzési vezetőt.

Speciális hibrid háború

Belgrádi álláspontok szerint az e-mailek többsége összefüggésbe hozható az ukrajnai háborúval, de a levélírók között nem csak “e-mail-terroristák” vannak, hanem “szimpla őrültek” és éretlen suhancok is.

– Nem nézzük tétlenül, amíg Oroszország lemészárolja a népemet és elpusztítja az országomat. A szerbek bűnrészesek országom elpusztításában, ezért egyesítettük erőinket az albánokkal a következő belgrádi helyszínek felrobbantására

kelet szlavonia

– idézte az egyik levél szerzőjét az uszításra mindig kapható belgrádi Novosti hírportál, amely szerint itt a feladó elkezdte sorolni a kiszemelt helyszíneket, majd közölte, hogy mindaddig nem állnak le, amíg Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszország ellen. Nem kizárt, hogy a szerb vezetéshez igencsak közelálló lap még ezt is a koszovói albánok lejáratására használja fel, elvégre háború van.

Az viszont aligha zárható ki, hogy az “e-mail harcosok” a nyugati politikai irányvonal mellett sorakoztak fel, ha csak az egész nem egy nagy blöff, vagyis más eszközökkel folytatják a “hibrid háborút”, és mindeközben polgári célpontokat támadnak, ami elvben az igazi háborúban sem megengedett, ezt persze, nemigen szokták betartani a szláv területeken. Erre kitűnő példa volt a délszláv háború, amelyben előszeretettel lőtték szét a dzsámikat és a templomokat, Kelet- Szlavóniában nemigen maradt épen katolikus vagy más templom, mint erről ez az 1995-ben, Kelet- Szlavóniában készült kép is tanúskodik (a szerző felvétele).

A kérdés azonban ennek ellenére, vagy éppen ezért az, hogy ebben a “speciális háborúban” a polgári célpontok elleni “e-mail támadások” minek minősülnek?

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

A koszovói belügyminiszter szerint a Szerb Lista alelnöke vezette a fegyveres akciót

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Szerb Lista
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter egy videót tett közzé a Facebookon a banjskai szerb kolostorról, amelynek a lábánál lévő egyik épület udvarán gyülekeztek a szerb lázadók. A koszovói rendőrség a felvételek alapján azt állapította meg, hogy a szerb fegyveresek között volt Milan Radoičić, a belgrádi vezetéshez közeli Szerb Lista koszovói szerb párt alelnöke is, akit a koszovói rendőrséget megtámadó csoport vezetőjeként nevezett meg.

Radoičić a szerző?

A koszovói belügyminiszter úgy véli, hogy a “főbűnözőnek” Milan Radoičić számít, állítása szerint ugyanis ő vezette azt a terrorista csoportot, amely koszovói rendőrökre támadt, aminek következtében életét vesztette Afrim Bunjaku koszovói albán rendőrtiszt. Sveçla szerint ez újabb bizonyítéka arra, hogy Milan Radoičić terrorista tevékenységet folytat a Koszovói Köztársaság ellen. Korábban állítólag ő vezette azt a csoportot, amely eltette láb alól Oliver Ivanović koszovói szerb vezetőt, ezt követően vette át Aleksandar Vučić szerb elnök a teljes irányítást a koszovói szerb területek fölött.

A pristinai vezetés által közzétett videón egyenruhások csoportja látható, körülbelül tízen vannak, amelyek közül a fenti képen megjelölt férfiról állítják, hogy a Szerb Lista alelnöke, aki telefonon vagy esetleg adóvevőn tartotta valakivel a kapcsolatot.

Xhelal Sveçla ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „napról napra válik világossabbá a terrorista útiterv”, amely szerinte Belgrádhoz kötődik.

– Aleksandar Vučić a Szerb Listán keresztül, ők pedig Radojčić alelnökük által terrorakciót folytattak a Koszovói Köztársaság törvényes és alkotmányos rendje ellen, megpróbálva destabilizálni az országot”

– jegyezte meg Sveçla, aki szerint a Szerb Lista csak terrorista szerepkörben látja magát Koszovóban, és aki szerint ez most nem sikerült.

A koszovói belügyminiszter néhány órával korábban azt mondta a pristinai sajtónak, hogy Radoičić és a többi sérült, akiknek sikerült kijutniuk Közép-Szerbia területére, most a belgrádi Katona Orvosi Akadémián (Vojna Medicinska Akademija, VMA) tartózkodik.

Sveçla úgy vélte, hogy a Szerbia és a Szerb Lista által hirdetett (három) napos gyásznap is bizonyíték arra, hogy ki nyomta rá szerzőként bélyegét az eseményekre.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava