Connect with us

Nyugdíj

ELNÖKI GONDOLAT: Tisztességtelen lenne a válság árát a nyugdíjasokkal megfizettetni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A román államfő szerint a növekvő fogyasztói árak közepette emelni kell a nyugdíjakat is, mivel tisztességtelen lenne a válság árát kizárólag a nyugdíjasokkal megfizettetni. Klaus Iohannis egy Buzău megyei iskolalátogatás alkalmával beszélt a témáról, amikor az újságírók arról kérdezték: támogatná-e, hogy a kormány még idén emelje a nyugdíjakat, és egyetért-e azzal, hogy ennek érdekében Romániának el kell érnie Brüsszelben, hogy a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervből (PNRR) töröljék a nyugdíjkiadások korlátozására vonatkozó kötelezettség-vállalást.

Tárgyalna Brüsszelben?

Az elnök rámutatott: az inflációban, a növekvő árak mellett nőnek a fizetések is, és szerinte ugyanúgy kell növekedniük a nyugdíjaknak is.

– A nyugdíjasoknak már nincs lehetőségük más kereseti lehetőségek után nézni, pluszmunkát vállalni. Azzal maradnak, amit kapnak, vagyis a nyugdíjukkal, ezért azt tartom méltányosnak, hogy a nyugdíj szintjét a helyzethez igazítsák. Egyértelmű, hogy a kormánynak kell előállnia komoly tervvel a helyzet kezelésére, és elő is fog állni

– idézte az elnököt az Agerpres hírügynökség.

Bár Iohannis nem erősítette meg, hogy Románia a nyugdíjakra vonatkozó megkötések újratárgyalását kezdeményezi Brüsszelben, a keddi nyilatkozatáról tudósító bukaresti média úgy értelmezte, hogy érvelése ennek szükségességéről szólt.

Miniszteri támogatás

Marius Budăi munkaügyi miniszter többször rámutatott: a jelenlegi kétszámjegyű infláció közepette tarthatatlan az a PNRR-ben szereplő kötelezettség-vállalás, miszerint Románia a GDP legfeljebb 9,4 százalékát fordíthatja nyugdíjakra, miközben az uniós átlag 12,5-13 százalék.

Korábban Marcel Boloș, a bukaresti kormány európai beruházásokért felelős minisztere is támogatásáról biztosította Budăit abban, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen az Európai Bizottsággal a nyugdíjakra vonatkozó korlátozás eltörlése érdekében.

Boloș szerint a helyreállítási alapról szóló uniós döntések még csak a koronavírus-járvány okozta válsággal számoltak, de most már figyelembe kell venni az ukrajnai háború hatásait, az energiaválságot és a küszöbön álló élelmiszerkrízist is.

A tárcavezető szerint Romániában az infláció elérte a 14 százalékot, és 3,2 millió embert nélkülözés fenyeget.

A 2022-re megszavazott költségvetési törvényben a tavaly novemberben hivatalba lépett bukaresti nagykoalíciós kormány tízszázalékos nyugdíjemelést irányzott elő, amelyet január elsejétől vezettek be.

A múlt héten egyszeri, 700 lejes (mintegy 55 ezer forintos) nyugdíj-kiegészítésről is döntött a kormány, amelyet júliusban folyósítanak annak a 3 millió 300 ezer romániai nyugdíjasnak, akinek a járandósága nem haladja meg a havi 2000 lejt.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava