Connect with us

Nyugdíj

ELNÖKI GONDOLAT: Tisztességtelen lenne a válság árát a nyugdíjasokkal megfizettetni

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

FQuTdtjX0AEgwfe
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

A román államfő szerint a növekvő fogyasztói árak közepette emelni kell a nyugdíjakat is, mivel tisztességtelen lenne a válság árát kizárólag a nyugdíjasokkal megfizettetni. Klaus Iohannis egy Buzău megyei iskolalátogatás alkalmával beszélt a témáról, amikor az újságírók arról kérdezték: támogatná-e, hogy a kormány még idén emelje a nyugdíjakat, és egyetért-e azzal, hogy ennek érdekében Romániának el kell érnie Brüsszelben, hogy a helyreállítási és ellenállóképességi tervből (PNRR) töröljék a nyugdíjkiadások korlátozására vonatkozó kötelezettség-vállalást.

Tárgyalna Brüsszelben?

Az elnök rámutatott: az inflációban, a növekvő árak mellett nőnek a fizetések is, és szerinte ugyanúgy kell növekedniük a nyugdíjaknak is.

A nyugdíjasoknak már nincs lehetőségük más kereseti lehetőségek után nézni, pluszmunkát vállalni. Azzal maradnak, amit kapnak, vagyis a nyugdíjukkal, ezért azt tartom méltányosnak, hogy a nyugdíj szintjét a helyzethez igazítsák. Egyértelmű, hogy a kormánynak kell előállnia komoly tervvel a helyzet kezelésére, és elő is fog állni

– idézte az elnököt az Agerpres hírügynökség.

Bár Iohannis nem erősítette meg, hogy Románia a nyugdíjakra vonatkozó megkötések újratárgyalását kezdeményezi Brüsszelben, a keddi nyilatkozatáról tudósító bukaresti média úgy értelmezte, hogy érvelése ennek szükségességéről szólt.

Miniszteri támogatás

Marius Budăi munkaügyi miniszter többször rámutatott: a jelenlegi kétszámjegyű infláció közepette tarthatatlan az a PNRR-ben szereplő kötelezettség-vállalás, miszerint Románia a GDP legfeljebb 9,4 százalékát fordíthatja nyugdíjakra, miközben az uniós átlag 12,5-13 százalék.

Korábban Marcel Boloș, a bukaresti kormány európai beruházásokért felelős minisztere is támogatásáról biztosította Budăit abban, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen az Európai Bizottsággal a nyugdíjakra vonatkozó korlátozás eltörlése érdekében.

Boloș szerint a helyreállítási alapról szóló uniós döntések még csak a koronavírus-járvány okozta válsággal számoltak, de most már figyelembe kell venni az ukrajnai háború hatásait, az energiaválságot és a küszöbön álló élelmiszerkrízist is.

A tárcavezető szerint Romániában az infláció elérte a 14 százalékot, és 3,2 millió embert nélkülözés fenyeget.

A 2022-re megszavazott költségvetési törvényben a tavaly novemberben hivatalba lépett bukaresti nagykoalíciós kormány tízszázalékos nyugdíjemelést irányzott elő, amelyet január elsejétől vezettek be.

A múlt héten egyszeri, 700 lejes (mintegy 55 ezer forintos) nyugdíj-kiegészítésről is döntött a kormány, amelyet júliusban folyósítanak annak a 3 millió 300 ezer romániai nyugdíjasnak, akinek a járandósága nem haladja meg a havi 2000 lejt.

Kontaktlencse akció »

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: