Connect with us

Bosznia

GRATULÁCIÓ KÜLÖNÖS FELHANGOKKAL: Dodik Magyarországot regionális vezető szereplőnek tekinti

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A magyar kormánnyal szoros kapcsolatot ápoló Milorad Dodik, a boszniai Államelnökség szerb tagja, terjedelmes levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök újraválasztásához. A május 16-i dátummal szignózott levél több olyan elemet is tartalmaz, amelyek a magyar kormány korábbi ciklusban kifejtett politikai tevékenységének egyes elemeit úgy mutatják be, hogy az alkalmas lehet a három államalkotó nemzet közti ellentét további mélyítésére a nemzetiségi és vallási ellentétektől fűtött bosznia-hercegovinai közéletben.

Logikus folytatás

Milorad Dodik a korábbi években komoly hangsúlyt fektetett a magyar kormánnyal való viszonyának elmélyítésére. Ennek a csúcspontja volt Orbán Viktor miniszterelnök 2021. november 6-i Banja Lukában, illetve Laktašiban tett “magánlátogatása”.

Az akkori esemény komolyan felrázta a boszniai politikai közéletet, mert a muszlim vallású bosnyák lakosság körében a migrációs politikája miatt a magyar politikai elit nem örvend feltétlen népszerűségnek. Így a boszniai Szerb Köztársaság politikai központjában tett kormányfői látogatást a boszniai bosnyák és horvát vezetők a szerbek melletti egyértelmű kiállásnak minősítették.

A most nyilvánosságra került levél kapcsán a legolvasottabb boszniai internetes hírportálnak számító Klix.ba egyenesen “világot elborzasztó fasiszta politikáról” ír a magyar vezető (Orbán) kapcsán, amit arra vezet vissza a boszniai sajtótermék anonimitásba burkolódzó szerzője, hogy a magyar kormány nyíltan fellép az illegális migráció ellen.

Meg kell jegyezzük azonban, hogy a vállaltan liberális portál véleményével szemben a boszniai lakosság a korábbi években rendszeresen kritizálta az állami szervek fellépésének elmaradását az illegális migráció kezelése terén.

Oroszország és a Nyugat

A boszniai szerbek (többségének) vezetője őexszelenciájának, tisztelt miniszterelnöknek és kedves/drága Viktorként szólítja meg a címzettet, és azonnal megjegyzi, hogy “számára és számukra motivációt és ösztönzést jelent az Orbán által vezetett Fidesz csodálatra méltó győzelme”.

Dodik ezt követően gratulál Orbánnak a sorban negyedik mandátumának elnyeréséhez, majd kifejezi egyetértését a magyar miniszterelnök beiktatásakor tett azon megjegyzésével, hogy nehéz évtized és sok kihívás vár rájuk.

Az Oroszországgal szemben tervezett uniós szankciók kapcsán képviselt magyar állásponthoz kötődően Dodik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást és az Oroszországgal szembeni szankciós politikát “az EU energiabiztonságával és gazdasági fejlődésével szembeni öngyilkos lépésnek” minősíti, amit így fogalmazott meg:

– Egyetértek veled abban, hogy Európa az Oroszország elleni szankciós utat és Ukrajna katonai megsegítését választva saját öngyilkossága felé halad az energiabiztonság és a gazdasági fellendülés terén.

Dodik szerint a boszniai Szerb Köztársaság vezetőinek köszönhető, hogy Bosznia- Hercegovina nem léptetett életbe szankciókat Oroszország ellen. Ezt követően “polkorrekt fordulattal” együttérzését fejezi ki az ukrán nép iránt. Álláspontja szerint a legbölcsebb és leghumánusabb lépés a semlegesség megőrzése, így “a háború mielőbbi befejezéséért és a menekültek hazatéréséért imádkozik”.

Ezen felül a boszniai szerbek vezetője díjazza a magyar miniszterelnök bátorságát ahhoz, hogy csak azoknak az NGO-nak támogatja a működését, melyek “a magyar nép jövőjében nem okoznak kárt”.

Magyar modell

A fentiekre tekintet nélkül a boszniai horvát és bosnyák politikai kurzus a levél demográfiai vonatkozású részeit kiemelve vette össztűz alá a boszniai szerbek vezetőjét a közösségi média felületeken.

A levélben Dodik kiemeli, hogy “Magyarország igazi módját mutatta meg a nemzet biológiai megújításának” a natalitás megerősítésével, majd azzal folytatta, hogy “ehhez nem emberek beszállítására van szükség más térségekből, más kultúrákból, civilizációkból és nem keresztény vallásokból.” A boszniai Szerb Köztársaság elismeri ezeket az értékeket a sajátjainak, és a lehetőségeihez mérten alkalmazza a “magyar modellt” a saját családpolitikájában.

A Daytoni Egyezmény, illetve az EU szellemiségével nehezen összeegyeztethető demográfiai és bevándorláspolitikai állásfoglalást Dodik azzal tetőzte, hogy kifejezte egyetértését Orbánnal abban a tekintetben is, hogy “Európa a bevándorlás lehetővé tételével keresztény értékeken és elveken alapuló biológiai jövőjének megsemmisítésén dolgozik.”

Mindezek kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy a nacionalista retorikát a mindennapi politikai kommunikációban előszeretettel alkalmazó Milorad Dodik a fentiekkel sikeresen, egy levélben foglalta össze mindazokat a témákat, amelyekkel rendszeresen ellehetetleníti a boszniai államalkotó nemzetek közti békés és konstruktív párbeszédet.

Záró akkordok

A levél záró részében Dodik “különösen szerencsésnek és büszkének tekinti magát” amiatt, hogy a magyar kormányfő a szerb népet más európai népek között a barátjának minősíti, és biztosítja arról a magyar vezetést, hogy a Szerb Köztársaság szerb népe a leendő nehézségekre tekintet nélkül segítő kezet nyújt a barátainak.

– A magyar nép világosan és egyértelműen kimutatta, hogy milyen mértékben hisz a politikádban, valamint Magyarországot, Közép- és Kelet- Európát és az egész Európát érintő víziódban

– írta Dodik, aki Magyarországot regionális vezető szereplőnek tekinti, azzal, hogy annak szerepe nem csak az EU-ban tagsággal bíró népeknek fontos, hanem azok számára is, akik még nem lettek a közösség tagjai, utalva ezzel a csatlakozási folyamatban megrekedt Bosznia- Hercegovinára.

Zárásként Milorad Dodik magát igaz barátként, a boszniai Államelnökség szerb tagjának és a boszniai Szerb Köztársaság intézményeinek első vezetőjének minősíti, aki gratulál a választási győzelemhez, ami a magyar nép mellett jelentős a boszniai és szerbiai szerbek, valamint a Magyarországon élő szerb nemzetiségűek számára is Dodik értékelése szerint.

Zárszóként érdemes felhívni az olvasói figyelmet arra, hogy a dokumentum eredetiségét annak sajtóban való megjelenése óta senki sem cáfolta. Azonban nem vált ismertté az sem, hogy jutott a korábbi években rendre feltűnően jól informált Kilx.ba portál a kétoldalas levélhez. Cui prodest?

A HITELESSÉGÉT NEM CÁFOLTÁK: Milorad Dodik levelet írt Orbán Viktornak (Forrás: Klix.ba)

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava