Connect with us

Bosznia

GRATULÁCIÓ KÜLÖNÖS FELHANGOKKAL: Dodik Magyarországot regionális vezető szereplőnek tekinti

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dodik orban 2
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A magyar kormánnyal szoros kapcsolatot ápoló Milorad Dodik, a boszniai Államelnökség szerb tagja, terjedelmes levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök újraválasztásához. A május 16-i dátummal szignózott levél több olyan elemet is tartalmaz, amelyek a magyar kormány korábbi ciklusban kifejtett politikai tevékenységének egyes elemeit úgy mutatják be, hogy az alkalmas lehet a három államalkotó nemzet közti ellentét további mélyítésére a nemzetiségi és vallási ellentétektől fűtött bosznia-hercegovinai közéletben.

Logikus folytatás

Milorad Dodik a korábbi években komoly hangsúlyt fektetett a magyar kormánnyal való viszonyának elmélyítésére. Ennek a csúcspontja volt Orbán Viktor miniszterelnök 2021. november 6-i Banja Lukában, illetve Laktašiban tett „magánlátogatása”.

Az akkori esemény komolyan felrázta a boszniai politikai közéletet, mert a muszlim vallású bosnyák lakosság körében a migrációs politikája miatt a magyar politikai elit nem örvend feltétlen népszerűségnek. Így a boszniai Szerb Köztársaság politikai központjában tett kormányfői látogatást a boszniai bosnyák és horvát vezetők a szerbek melletti egyértelmű kiállásnak minősítették.

A most nyilvánosságra került levél kapcsán a legolvasottabb boszniai internetes hírportálnak számító egyenesen „világot elborzasztó fasiszta politikáról” ír a magyar vezető (Orbán) kapcsán, amit arra vezet vissza a boszniai sajtótermék anonimitásba burkolódzó szerzője, hogy a magyar kormány nyíltan fellép az illegális migráció ellen.

Meg kell jegyezzük azonban, hogy a vállaltan liberális portál véleményével szemben a boszniai lakosság a korábbi években rendszeresen kritizálta az állami szervek fellépésének elmaradását az illegális migráció kezelése terén.

Oroszország és a Nyugat

A boszniai szerbek (többségének) vezetője őexszelenciájának, tisztelt miniszterelnöknek és kedves/drága Viktorként szólítja meg a címzettet, és azonnal megjegyzi, hogy „számára és számukra motivációt és ösztönzést jelent az Orbán által vezetett Fidesz csodálatra méltó győzelme”.

Dodik ezt követően gratulál Orbánnak a sorban negyedik mandátumának elnyeréséhez, majd kifejezi egyetértését a magyar miniszterelnök beiktatásakor tett azon megjegyzésével, hogy nehéz évtized és sok kihívás vár rájuk.

Az Oroszországgal szemben tervezett uniós szankciók kapcsán képviselt magyar állásponthoz kötődően Dodik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást és az Oroszországgal szembeni szankciós politikát „az EU energiabiztonságával és gazdasági fejlődésével szembeni öngyilkos lépésnek” minősíti, amit így fogalmazott meg:

– Egyetértek veled abban, hogy Európa az Oroszország elleni szankciós utat és Ukrajna katonai megsegítését választva saját öngyilkossága felé halad az energiabiztonság és a gazdasági fellendülés terén.

Dodik szerint a boszniai Szerb Köztársaság vezetőinek köszönhető, hogy Bosznia- Hercegovina nem léptetett életbe szankciókat Oroszország ellen. Ezt követően „polkorrekt fordulattal” együttérzését fejezi ki az ukrán nép iránt. Álláspontja szerint a legbölcsebb és leghumánusabb lépés a semlegesség megőrzése, így „a háború mielőbbi befejezéséért és a menekültek hazatéréséért imádkozik”.

Ezen felül a boszniai szerbek vezetője díjazza a magyar miniszterelnök bátorságát ahhoz, hogy csak azoknak az NGO-nak támogatja a működését, melyek „a magyar nép jövőjében nem okoznak kárt”.

Magyar modell

A fentiekre tekintet nélkül a boszniai horvát és bosnyák politikai kurzus a levél demográfiai vonatkozású részeit kiemelve vette össztűz alá a boszniai szerbek vezetőjét a közösségi média felületeken.

A levélben Dodik kiemeli, hogy „Magyarország igazi módját mutatta meg a nemzet biológiai megújításának” a natalitás megerősítésével, majd azzal folytatta, hogy „ehhez nem emberek beszállítására van szükség más térségekből, más kultúrákból, civilizációkból és nem keresztény vallásokból.” A boszniai Szerb Köztársaság elismeri ezeket az értékeket a sajátjainak, és a lehetőségeihez mérten alkalmazza a „magyar modellt” a saját családpolitikájában.

A Daytoni Egyezmény, illetve az EU szellemiségével nehezen összeegyeztethető demográfiai és bevándorláspolitikai állásfoglalást Dodik azzal tetőzte, hogy kifejezte egyetértését Orbánnal abban a tekintetben is, hogy „Európa a bevándorlás lehetővé tételével keresztény értékeken és elveken alapuló biológiai jövőjének megsemmisítésén dolgozik.”

Mindezek kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy a nacionalista retorikát a mindennapi politikai kommunikációban előszeretettel alkalmazó Milorad Dodik a fentiekkel sikeresen, egy levélben foglalta össze mindazokat a témákat, amelyekkel rendszeresen ellehetetleníti a boszniai államalkotó nemzetek közti békés és konstruktív párbeszédet.

Záró akkordok

A levél záró részében Dodik „különösen szerencsésnek és büszkének tekinti magát” amiatt, hogy a magyar kormányfő a szerb népet más európai népek között a barátjának minősíti, és biztosítja arról a magyar vezetést, hogy a Szerb Köztársaság szerb népe a leendő nehézségekre tekintet nélkül segítő kezet nyújt a barátainak.

– A magyar nép világosan és egyértelműen kimutatta, hogy milyen mértékben hisz a politikádban, valamint Magyarországot, Közép- és Kelet- Európát és az egész Európát érintő víziódban

– írta Dodik, aki Magyarországot regionális vezető szereplőnek tekinti, azzal, hogy annak szerepe nem csak az EU-ban tagsággal bíró népeknek fontos, hanem azok számára is, akik még nem lettek a közösség tagjai, utalva ezzel a csatlakozási folyamatban megrekedt Bosznia- Hercegovinára.

Zárásként Milorad Dodik magát igaz barátként, a boszniai Államelnökség szerb tagjának és a boszniai Szerb Köztársaság intézményeinek első vezetőjének minősíti, aki gratulál a választási győzelemhez, ami a magyar nép mellett jelentős a boszniai és szerbiai szerbek, valamint a Magyarországon élő szerb nemzetiségűek számára is Dodik értékelése szerint.

Zárszóként érdemes felhívni az olvasói figyelmet arra, hogy a dokumentum eredetiségét annak sajtóban való megjelenése óta senki sem cáfolta. Azonban nem vált ismertté az sem, hogy jutott a korábbi években rendre feltűnően jól informált Kilx.ba portál a kétoldalas levélhez. Cui prodest?

dodi levele

A HITELESSÉGÉT NEM CÁFOLTÁK: Milorad Dodik levelet írt Orbán Viktornak (Forrás: Klix.ba)

Bosznia

ERŐDEMONSTRÁCIÓ: Az USA stratégiai bombázókkal gyakorlatozik a boszniai légtérben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bombázó, államelnökség, Cvijanovic
B-1B LANCER: A miheztartás végett az Egyesült Államok erőt demonstrál a Balkánon (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Felrázta a boszniai szerb politikai elitet az USA szarajevói nagykövetségének azon közleménye, amely szerint a holnapi napon két stratégiai bombázó gyakorlatozik a bosznia-hercegovinai légtérben. A kilencvenes években a Jugoszláv Néphadsereg ellen is bevetett típus megjelenését az USA külügyi vezetése vélhetően erődemonstrációnak szánja a nyugat-balkáni térségben egyre fokozódó feszültség csökkentésére. Kérdés azonban, hogy a B-1B bombázók megjelenése nem lesz-e olaj a (soha nem) szunnyadó parázsra.

Amerikai erődemonstráció

A szarajevói lakosok körében futótűzként terjedt a helyi média egyes felületein megjelent hír, hogy a holnapi napon, azaz május 30-án az amerikai légierő két B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázója hajt végre alacsony átrepülést a boszniai főváros és más települések légterében.

Az USA szarajevói nagykövetségének közleménye alapján az átrepülés egy gyakorlat keretében valósul meg, amelyben az amerikai légierő és a boszniai hadsereg működik közre.

A gyakorlat célja egyes manőverek végrehajtásán túl, hogy demonstrálják a két ország hadereje közti tartós és stabil együttműködést.

A nyíltan vállalt politikai célzat pedig az, hogy az USA ez úton is kifejezze: „továbbra is kiáll Bosznia-Hercegovina szuverenitása, területi integritása és multietnikai karaktere mellett.”

James Hecker tábornok, az amerikailégierő európai és afrikai egységeinek parancsnoka elmondta, hogy a közös gyakorlattal az amerikai fél és a boszniai haderő együttesen kíván hozzájárulni a nyugat-balkáni térség békéjének és biztonságának megőrzéséhez.

A végrehajtandó manőverek kapcsán annyi vált ismertté, hogy az USA Bosznia-Hercegovinában állomásozó speciális alakulata működik majd együtt a boszniai szárazföldi erőkkel.

Ennek a légi támogatásában vesz részt a két stratégiai bombázóból álló kötelék. Az amerikai gépek a brit királyi légierő Fairfordban lévő bázisáról érkeznek. A gyakorlat pedig Tuzla környékén kerül végrehajtásra, azonban a két gép lényegében egész Bosznia-Hercegovina felett köröz majd, így indokolt volt felhívni a lakosság figyelmét az alacsonyan szálló monstrumokra.

bombázó, Cvijanovic, államelnökség

Nem is egy, hanem kettő jön belőle (Forrás: Twitter)

Az egyenként 23 tonnányi bombateher hordozására alkalmas gépek berepülése amiatt került a boszniai közbeszéd középpontjába, mert az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége a fentieken túl azt is jelezte: a gyakorlat azt szolgálja, hogy „az USA képes legyen kellően rövid idő alatt beavatkozni a régióban, amennyiben az a béke és biztonság fenntartása miatt indokolt lenne.”

A gépek kapcsán pedig jelezték, hogy „azok nagy mennyiségben képesek bármely ellenséggel szemben bevetni precíziós és más hagyományos robbanófejeket.”

Az amerikai külügy bekeményít

A géppár átrepülésével kapcsolatban irdatlan mennyiségű elmélet született a boszniai közírók tollából. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a gyakorlat mindenképpen erődemonstráció az USA részéről, amivel azt akarja az amerikai külügyi vezetés artikulálni a régió vezetői felé, hogy

 • lehet irdatlan sok kínai hitelt felvenni, ahogy azt tette a korábbi években Montenegró,
 • lehet hintapolitikát színlelni, mint Aleksandar Vučić szerbiai elnök,
 • lehet Moszkvába utazni, mint a múlt héten Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
 • lehet rendőri akciókkal nemzetiségi összetűzést provokálni, mint pár napja Albin Kurti koszovói miniszterelnök,
 • az USA azonban az egyetlen nagyhatalom jelenleg, amely a hagyományos diplomáciai és gazdasági eszközökön túl, katonai erővel is meg tud jelenni a nyugat-balkáni régióban.

  Az amerikai vezetés pedig ezt meg is teszi, ha kell.

  A katonai gyakorlat vélhetően amiatt kerül Bosznia-Hercegovinában megtartásra, mert a NATO-hoz való kérdése komolyan megosztja ugyan a társadalmat, a hadsereg azonban már megkezdte a felkészülési folyamatot, így be lehetett vonni egy közös gyakorlatba.

  Bármilyen katonapolitikai indok is áll a most megrendezett gyakorlat mögött, annyi biztosan kijelenthető, hogy az USA szarajevói nagykövetsége nem véletlenül kürtölte világgá a legnépszerűbb boszniai internetes hírportálok által a közös gyakorlatot.

  Ennek pedig az állhat a hátterében, hogy az elhúzódó ukrajnai háború miatt a washingtoni külügy egyre inkább elvárná a nyugat-balkáni szövetségesektől, hogy egységesen álljanak ki az amerikai külpolitikai álláspont mellett, és haladjanak az USA és az EU által kijelölt úton.

  Ezzel szemben a valóság az, hogy Koszovóban a helyzet egyre feszültebb, a boszniai politikai viszonyokban is egyfajta látszat egyetértés uralkodik a felszínen a januárban megalakult koalíciós kormány munkája kapcsán, a felszín alatt azonban a napi politikai döntések folyamatos gyanakvás mellett születnek meg.

  De a parázsló balkáni konfliktusok mellett nem felejthetjük el, hogy folyamatosan napirenden van a görög-török szembenállás a török részről egyre nyilvánvalóbb területi igényekkel, és ezen a mostani törökországi választások nem változtattak.

  A balkáni sort bezárva Bulgária, Észak-Macedónia, valamint Montenegró politikai stabilitása és gazdasági helyzete sem egy „geopolitikai matyóhímzés”.

  Mindez vélhetően elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy az amerikai vezetés, látva a balkáni arcvonalban az elmúlt 25 évben leharcolódott diplomatáinak a tehetetlenségét, arra vetemedett, hogy stratégiai bombázók átrepülésével kommunikálja a politikai realitást a kereteket folyamatosan feszegetni próbáló helyi vezetőknek.

  Összecsaptak a szerbek a gyakorlat miatt

  A boszniai szerb politikai kurzus tagjai közül a szebb napokat megért, ellenzéki Demokratikus Fejlődés Platformjának (Platform Demokratskog Progresa, PDP) alelnöke, Igor Crnadak kísérelte meg politikai haszonszerzésre felhasználni a gépek érkezését.

  Crnadak a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíciós partnerének számító Egyesült Szerbség (Ujedinjena Srpska, US) elnökébe, Nenad Stevandićba szállt először bele, aki a boszniai szerb törvényhozás házelnöke.

  Crnadak a házelnökhöz intézett kérdései között szerepelt ugyanis, hogy miért nem tudott a boszniai szerb vezetés az amerikai légierő tervezett manővereiről?

  bombázó, Cvijanovic, államelnökség

  RÖGTÖN INDULNAK: A B-1B a fairfordi reptéren (Forrás: Twitter)

  Stevandić sajátosan válaszolt Crnadak kérdésére, amikor megjegyezte, hogy a két amerikai gép átrepülésének ténye már korábban is ismert volt számára, és amiatt jön két repülő, hogy „az egyik ráijesszen a szerbekre, a másik meg megörvedeztesse őket”.

  Az amerikai légierő megjelenése kapcsán kifejtett elmés választ Crnadak a magyarral leginkább a „felszínes fecsegés” fogalmára lefordítható boszniai szleng „tuc-muc” jelzővel illette, majd indulatosan kifejtette, hogy a boszniai államelnökségnek kellett engedélyezni egy ilyen gyakorlatot, ergo a szerb államelnökségi tag pozícióját betöltő Željka Cvijanović is megszavazta azt.

  A kérdéses gépek kapcsán pedig Crnadak kijelentette, hogy ezek ahhoz a típushoz tartoznak, amellyel a NATO a volt Jugoszláviát, illetve annak főleg szerb részét bombázta a kilencvenes években.

  Crnadak Cvijanović szerepének kidomborításával közvetetten arra akarta felhívni a boszniai szerb szavazók figyelmét, hogy a szerb elnökségi tag annak ellenére kellett, hogy megszavazza a NATO gyakorlatot, hogy az őt a tagjai között tudó SNSD élesen ellenzi Bosznia-Hercegovina NATO csatlakozását.

  Végül Crnadak azzal a felvetéssel akarta Stevandićot is belerángatni a boszniai szerbeket komolyan megmozgató témába, hogy talán ő maga is hozzájárult a legutóbbi moszkvai útja során az amerikai bombázók boszniai átrepüléséhez.

  Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy a nyíltan oroszpárti politikát folytató Stevandić idén február 22-én utazott a boszniai szerb törvényhozás vezetőjeként hivatalos látogatásra Oroszországba, ahol az állami Duma vezetőivel tárgyalt.

  Crnadakot és a boszniai szerb ellenzék vezetőit amiatt érdekli kiemelten a moszkvai út, mert az ott történtekről Stevandić csak röviden és homályosan nyilatkozott.

  A Crnadak által kora délután adott interjú „nagyot ment” a helyi médiában, így az SNSD válaszára sem kellett sokat várni.

  Željka Cvijanović a Crnadak által tett kijelentést, miszerint megszavazta a gépek berepülését, hazugságnak minősítette, majd közölte, hogy az ügyben nem a boszniai Államelnökség döntött, és ő maga nem is tudott arról, hogy ilyen gyakorlatra kerül sor.

  Crnadakot pedig felszólította a vádaskodása kapcsán, hogy legközelebb tájékozódjon alaposabban, mielőtt valótlan kijelentéseket tesz.

  Végül jelezte, hogy ő maga az államelnökség tagjaként, illetve más pozícióban sem adna engedélyt egy NATO-hadgyakorlat megtartására.

  Főleg azok után, hogy a főnök, Milorad Dodik boszniai szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen Oroszország éltetésével zárta a beszédét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava