Connect with us

Horvátország

VÁROSKÉP (IN)TOLERANCIÁVAL: Zágráb esete a szivárványszínű paddal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni nemzetközi nap alkalmából a zágrábi város vezetése úgy döntött, hogy szimbolikusan “szivárványpadot” állít fel a Zrinjevac városrészben. Aztán valaki átfestette feketére, de a városvezetés nem hagyta annyiban.

Kedden délelőtt Rada Borić, a zágrábi esélyegyenlőségi bizottság elnöke egy fotóval dicsekedett el a Facebookon a “szivárványpad” felállításáról, és nem sokkal később szinte az összes horvát portálra felkerült a hír a “szivárványos padról”.

– Három órán keresztül Zágráb egy toleráns európai fővárosnak tűnt, és azokhoz az európai metropoliszokhoz tartozott, ahol sokan ünnepelték meg az LMBT-közösséghez tartozó polgártársaikat, akik a társadalom elválaszthatatlan és megbecsült részei

– írta a horvát Index, amely szerint a Zrinjevaciban felállított “szivárványpad” politikai üzenet volt az LMBT-polgároknak, hogy támogassák a városvezetést, másoknak pedig sugallni akarta, hogy Zágráb milyen város szeretne lenni: toleráns, haladó, nyitott és vidám.

A horvát hírportál azt követően azonban sajnálattal állapította meg, hogy ez csak három órán át tartott, mert megjelent egy férfi, aki átfestette a padot feketére.

Az Index szerint adódik a metafora, hogy ez olyan cselekedet volt, amellyel a “sötétség erői” üzentek, ezeknek az erőknek pedig az a kívánságuk, hogy “feketébe burkolják be Horvátországot”, és itt már a hírportál az usztasák visszatérését vizionálta.

– A változatosság zavarja őket, a változatosság sérti őket. A sötétséget terjesztik

– siránkozott az Index, miközben – az említett hírportált idézve – “a zágrábi városvezetés határozottan reagált a homofób vandalizmusra”, gyorsan visszafestették a padot, “még mondja valaki, hogy a közszolgálatok nem képesek hatékonyan működni”.

A cikk hosszasan taglalta a “szivárványpad” köztéri, politikai és társadalmi szerepét, majd megállapította, hogy a pad sorsa a zágrábiak kezében van.

Ennek alátámasztására egy házi közvéleménykutatást is végzett a hírportál, amiből kiderül, hogy még a magát egyértelműen pozícionáló Index olvasói is megosztottak, és a 1555 szavazó gyenge többségének, vagyis 52%-nak nem tetszik a pad. Csak nehogy valakinek eszébe jusson, hogy népszavazást kezdeményez a kérdésben, és aláírásgyűjtésbe kezd, ami mostanában eléggé divatos arrafelé.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava