Connect with us

Horvátország

VÁROSKÉP (IN)TOLERANCIÁVAL: Zágráb esete a szivárványszínű paddal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szines pados
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni nemzetközi nap alkalmából a zágrábi város vezetése úgy döntött, hogy szimbolikusan „szivárványpadot” állít fel a Zrinjevac városrészben. Aztán valaki átfestette feketére, de a városvezetés nem hagyta annyiban.

Kedden délelőtt Rada Borić, a zágrábi esélyegyenlőségi bizottság elnöke egy fotóval dicsekedett el a Facebookon a „szivárványpad” felállításáról, és nem sokkal később szinte az összes horvát portálra felkerült a hír a „szivárványos padról”.

– Három órán ül Zágráb egy toleráns európai fővárosnak tűnt, és azokhoz az európai metropoliszokhoz tartozott, ahol sokan ünnepelték meg az LMBT-közösséghez tartozó polgártársaikat, akik a társadalom elválaszthatatlan és megbecsült részei

– írta a horvát Index, amely szerint a Zrinjevaciban felállított „szivárványpad” politikai üzenet volt az LMBT-polgároknak, hogy támogassák a városvezetést, másoknak pedig sugallni akarta, hogy Zágráb milyen város szeretne lenni: toleráns, haladó, nyitott és vidám.

05283137 3362 4fea a260 2af43728c577

A horvát hírportál azt követően azonban sajnálattal állapította meg, hogy ez csak három órán át tartott, mert megjelent egy férfi, aki átfestette a padot feketére.

Az Index szerint adódik a metafora, hogy ez olyan cselekedet volt, amellyel a „sötétség erői” üzentek, ezeknek az erőknek pedig az a kívánságuk, hogy „feketébe burkolják be Horvátországot”, és itt már a hírportál az usztasák visszatérését vizionálta.

– A változatosság zavarja őket, a változatosság sérti őket. A sötétséget terjesztik

– siránkozott az Index, miközben – az említett hírportált idézve – „a zágrábi városvezetés határozottan reagált a homofób vandalizmusra”, gyorsan visszafestették a padot, „még mondja valaki, hogy a közszolgálatok nem képesek hatékonyan működni”.

A cikk hosszasan taglalta a „szivárványpad” köztéri, politikai és társadalmi szerepét, majd megállapította, hogy a pad sorsa a zágrábiak kezében van.

szivarvanypad kutatas

Ennek alátámasztására egy házi közvéleménykutatást is végzett a hírportál, amiből kiderül, hogy még a magát egyértelműen pozícionáló Index olvasói is megosztottak, és a 1555 szavazó gyenge többségének, vagyis 52%-nak nem tetszik a pad. Csak nehogy valakinek eszébe jusson, hogy népszavazást kezdeményez a kérdésben, és aláírásgyűjtésbe kezd, ami mostanában eléggé divatos arrafelé.

Horvátország

Pokolgépes merénylők fenyegettek meg egy abbáziai szállodát és egy kereskedelmi láncot

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szálloda
A két elkövető (Forrás: Screenshot, HRT)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miután áprilisban sikertelenül zsaroltak meg egy abbáziai szállodát – a tűzszerészek ártalmatlanították a robbanószerkezetet – a pokolgépes merénylők új áldozatot szemeltek ki, a fiumei székhelyű Plodine kiskereskedelmi láncot, amelynek székhelye közelében, a fiumei Tower Center mellett idéztek elő kisebb robbanást. A rendőrök azután kapták el őket, hogy vasárnap éjjel fél egy tájt felrobbantották a második bombát is, a Pećina városrészben elhelyezkedő egyik bevásárlóközpont közelében. A rendőrség egy horvát és egy német állampolgárt ért tetten, a Fiume szomszédságában található Kostrena nyaralóhelyhez közeli erdőben pedig egy harmadik robbanószerkezetet találtak.

Mondtak is valamit, meg nem is

A hétfői rendőrségi sajtótájékoztató folyamán – nyilván a még mindig folyamatban lévő nyomozás érdekében – eléggé elnagyolt képet nyerhettünk az esetről, amit a következő módon foglalhatunk össze: a rendőrség egy 53 és egy 33 éves személyt ért tetten a Pećina városrészben elhelyezkedő bevásárlóközpont közelében.

Ők folyamatosan zsarolták a Plodine kiskereskedelmi láncot, fokozatosan növelve követeléseiket, hogy végül már mintegy 4,5 millió euró értékű kriptovalutát akarjanak legombolni az üzletláncról.

Szálloda

A fiumei Power Tower, amelynek a lábánál az egyik robbanás történt (Forrás: Twitter)

Minden valószínűség szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet akciójáról van szó, amelyben a két letartóztatott férfi csupán végrehajtó volt.

A horvát rendőrség szerint a bűnözők magas technológiai tudással rendelkeznek, nagyon jól ismerik a csúcstechnológiákat és a szoftvereszközöket, amelyeket nemcsak a cselekmények elkövetésére, hanem a cselekmények eltitkolására is használtak.

Fizikailag Horvátországban tartózkodtak és robbanószerkezeteket helyeztek el, ezért a rendőrség úgy tartja, hogy kapcsolatban álltak valakivel, aki Horvátországból származik.

A jelentés értelmében nem használtak hagyományos eszközöket, jelentsen ez bármit is. A hétvégén végzett értékelés után a biztonsági szervek közvetlenül azután tartóztatták le őket, hogy bombát helyeztek el a bevásárlóközpont közelében és késleltetett cselekvéssel aktiválták.

Ilyennel még nem találkoztak

A sajtótájékoztatón a fiumei rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók „tevékenységének módszertana közvetlen fenyegetést jelentett”.

Ez arra utalt, hogy komolyan kell kezelni a fenyegetést, miközben hatalmas összegeket követeltek.

– Ez az eset példátlan Horvátországban, alkalmazott technológia, tudás, módszerek tekintetében. A felhasznált eszközök alkatrészei csak a sötét weben (dark web) ül érhetők el. Ez nagy kihívás volt számunkra. Ezért különösen örülünk annak, hogy sikerült megoldani az ügyet

– közölték az illetékes hatóságok, amelyek a továbbiakban elmondták, hogy az első bűncselekmény Abbáziában történt. A zsarolók (áprilisban) nagy összeget, több millió eurót követeltek kriptovalutában.

Miután a szálloda nem állt kötélnek, nem hajtották végre a kilátásba helyezett bűncselekményt, viszont bombákat helyeztek el az említett bevásárlóközpontok előtt.

Hivatalos jelentések szerint a bűncselekmény egyetlen indítéka a zsarolásból származó anyagi haszonszerzés volt, és nincs szó terrorizmusról vagy egyéb szélsőséges cselekményről.

– Horvát állampolgárokat egyetlen esetben sem fenyegetett veszély. A rendőrség lépéseket tett a további fenyegetések megelőzése érdekében

– mondták a Tengermellék-Hegyvidék megye éber őrei.

– Az egyik eszközt Kostrenában, az erdőben találták meg, mielőtt még a bűnözők elhelyezték volna. Mindkét esetben olyan cégekről van szó, amelyek nagyon jól teljesítenek

– tették hozzá a fiumei zsaruk, akiknek vasárnap Davor Božinović belügyminiszter is gratulált a fogáshoz a Twitteren, elégedettségét fejezve ki a rend őreinek kiváló munkája felett.

Horogra akadt egy EP-s zoofil is

Kékre fényezett cikkünket azzal zárnánk, hogy a Jutarnji list híradása szerint letartóztatták a 47 éves Ivor Ivaniševićet, aki az Európai Parlament munkatársaként ez idáig sikeresen elkerülte a horvátországi elfogatóparancsot.

Néhány nappal ezelőtt akadt horogra Németországban, és jelenleg Belgiumban kiadatási őrizetben van.

Ezekre a lépésekre azt követően került sor, hogy európai szinten éveken át(!) figyelmen kívül hagyták Horvátország európai elfogatóparancsát, hogy aztán négy hónappal az elévülés előtt, és két héttel azután, hogy Ivaniševićet távollétében egy év feltétel nélküli börtönbüntetésre ítélték a zágrábi városi büntetőbíróságon.

Ivaniševićnek két kutyája szexuális bántalmazásáért kell ülnie, de a büntetés kimondásakor azt is figyelembe vették, hogy a világhálón zoofil anyagokat cserélt hasonló gondolkodású és beállítottságú emberekkel.

A bíróság ezen felül 4 278,52 eurós perköltség megfizetésére is kötelezte, amely magában foglalta az állatorvosi szakértői jelentést, a bírósági átalányösszeget és a hallásképességgel kapcsolatos pszichiátriai szakvéleményt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava