Connect with us

Koszovó

TANÁCSOK: A szerb Nemzetbiztonsági Tanács összehívását eredményezte Koszovó Európa Tanácsba beadott kérelme

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Koszovó külügyminisztere, Donika Gërvalla- Schwartz benyújtotta Koszovó felvételi kérelmét az Európa Tanácsba, miután Oroszország márciusban távozott a szervezetből Ukrajna lerohanása miatt. A szerbek szerint Koszovó ezzel brutálisan megsértette a Washingtoni Szerződést, ezért Aleksandar Vučić szerb elnök péntekre összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, amelyen az ország védelmének kérdéseit tekintik át, miután Szerbia saját részének tekinti egykori tartományát.

A koszovói külügyminiszter a Facebookon közzétett bejegyzésében közölte, hogy Koszovó csatlakozási kérelmet nyújtott be az Európa Tanácshoz.

– Épp most fejeztük be a találkozót az EB főtitkár-helyettesével, és Koszovó nevében kezdeményeztük az Európa Tanácsi tagságot. A mai napon új fejezetet nyílik Koszovó előtt az Európa Tanácsban

– mondta Gërvalla, aki abban bízik, hogy Koszovó kérelmét elfogadják, miután véleménye szerint hazája a térség legdemokratikusabb országa, és leginkább Európa-párti politikát folytat, amiért megérdemli, hogy az Európa Tanács tagja legyen.

Aleksandar Vučić szerb elnök szinte azonnal reagált, és összehívta a szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülését, egyúttal úgy nyilatkozott, hogy Koszovó “brutálisan megszegte” a Washingtoni Szerződést.

Koszovó és Szerbia 2020 szeptemberében külön-külön “megállapodást” írt alá a Fehér Házban Donald Trump akkori amerikai elnök jelenlétében a gazdasági kapcsolatok normalizálásáról, amelyet általában Washingtoni Szerződésnek neveznek, sokan viszont csak szándéknyilatkoznak tekintenek, mert formálisan nincs szerződés jellege.

A szerződés alapján Izrael és a Koszovó felvette a diplomáciai kapcsolatokat – aminek Szerbia egyáltalán nem örült – ráadásul Koszovó az Európai Unió rosszallása ellenére Jeruzsálemben nyitotta meg nagykövetségét, amivel elismerte a Szent Várost Izrael fővárosaként.

Szerbia a szerződésben tett ígérete ellenére ellenére nem tette át diplomáciai képviseletét a Szent Városba.

A szerződéssel Koszovó egyéves moratóriumot fogadott a nemzetközi szervezetekhez való csatlakozással kapcsolatban, Szerbia pedig egy évre leállította a Koszovó elismerése elleni kampányát, amit mindeddig nem újított fel.

A moratóriumok ugyan lejártak, de az Egyesült Államok külügyminisztériuma korábban bátorította Koszovót és Szerbiát, hogy a moratóriumok szellemében folytassák a tevékenységüket, hogy előrelépést lehessen elérni a két ország kapcsolatában.

Idén március 16-án azonban Oroszország kilépett a Tanácsból, majd ki is zárták a testületből az ukrajnai háború miatt.

Oroszország távollétében a szervezet tagországainak kétharmada vélhetően elismeri Koszovó függetlenségét, amivel megnövekednek Koszovó tagsági esélyei. A tagsághoz kétharmados támogatásra van szükség.

Az Európa Tanács Európa legrégibb kormányközi szervezete, amelynek fő célja az együttműködés és az egység biztosítása tagjai között az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság területén.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava