Connect with us

Horvátország

HORVÁT VÁLTOZATOSSÁG: Egyre távolabb a háború: közeleg a turistaidény

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Ami Horvátországot illeti, az ukrajnai háború kezd kikerülni a figyelem középpontjából. Ez az újságok címlapján is nyomon követhető, ahol a belpolitika, az idegenforgalmi idény és a szokásos celebes csacskaságok lassan visszahódítják a hasábokat, a távolibb szomszédságban zajló tragédia még jelen van, de már közel sem olyan intenzitással, mint teszem azt, tíz nappal ezelőtt.

Áldott/áldatlan tudatlanság

A magyar választások eredménye némiképpen meglepte a sajtó itteni munkásait, de főként azért, mert gyakorlatilag senki sem tud semmit a szomszédos országról, az információk másod-, harmadkézből jutnak el az itteni nyilvánossághoz.

A narratíva így a nyugati fogcsikorgatást tükrözi a legfrissebb kétharmad hallatán, különösen, hogy a választásokat megelőzően szintén a globalista-liberális körökből származó forrásokra támaszkodva, szinte már bejelentették Orbán bukását.

A szerbiai választások eredményét ezzel szemben elfogulatlanul megjósolták/elfogadták, ugyanis ott elmaradt a lebutítás, a horvátok értik a nyelvet, ismerőseik vannak a határ túloldalán, így tudták azt, amit mi mindannyian, hogy Vučić, akárcsak Orbán, méterhosszan megnyeri a választásokat.

Egyes, az elvont gondolkodásra hajlamos – sajnos elkeserítően kisszámú – kollégák már elkezdték pedzegetni, hogy a kétharmados választási eredmény Horvátországban is összejöhet. Az ellenzék objektíve szinte már nem létezik, az esetenkénti hőbörgésen kívül, nem rendelkezik igazi stratégiával, nem tudják megszólítani a választópolgárokat.

Ha nem áll be valamilyen látványos fordulat, Plenkovićék simán megnyerik a 2024-es választásokat, és amennyiben az ellenzék nem ocsúdik fel időben, akár a kétharmados többséget is megszerezhetik.

Ami a hivatalos Zágrábot illeti, senki sem kommentálta a szomszédban lezajlott választások eredményeit, csupán a győzteseknek gratuláltak, a további jószomszédi viszonyok reményében.

Homo turisticus

A háború miatt ez az emberfajta megszeppent egy kicsit, de most már ismét előbújt: helyfoglalás ugyan egy pillanatra kicsit megtorpant, de azóta már a megszokott tempóban folytatódik.

A horvát gazdasági élet legfontosabb időszaka, az idegenforgalmi idény már nagyban közeleg. Az idegenforgalmi dolgozók az előszezon zavartalan lebonyolítását célzó tevékenységekkel múlatják & mulatják el az idejüket, de a háború kirobbanása okozta kezdeti riadalom átadta helyét a mérsékelt bizakodásnak.

A gazdag és leggazdagabb oroszok és ukránok kimaradását az előrejelzések szerint kompenzálni fogják a tavalyinál nagyobb számban Horvátországba látogató amerikaiak, de várhatóan növekszik az ázsiai, közel-keleti turisták száma is.

A helyfoglalás – booking – pillanatnyilag rendelkezésre álló adatai arra engednek következtetni, hogy az idei idény rekordokat dönt, persze, ha a covid/háború kombó nem piszkít megint bele.

Viszont, hogy ne maradjunk éppen háborús hír nélkül, arról a legendás hírű likai vendéglős Željko Orešković Macola gondoskodott.

A Pöröly – Macola – becenévre hallgató úr megnyitotta korenicai szállodáját és bungalóit az ukrajnai menekültek előtt, ahol most 250 zömében nő és gyermek tartózkodik.

A Poslovni dnevnik üzleti napilap híradása szerint két menekült asszonynak már munkát is adott szállodájában, a szóban forgó hölgyek ugyanis képzett szakácsok, akik otthon is a vendéglátó iparban dolgoztak.

Damir Trut, a Polgárvédelem Igazgatóságának vezetője a Poslovninak nyilatkozva elmondta, hogy a korenicai menekültek közül 60 gyermek már elindult az iskolába, ami lehetővé teszi a szülők munkába állását, de Trut véleménye szerint a többiek is minden bizonnyal gyorsan munkához jutnak, ha nem is Korenicában, de a közeli Plitvice nemzeti parkban biztosan.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava