Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

HORVÁT VÁLTOZATOSSÁG: Egyre távolabb a háború: közeleg a turistaidény

korenica
Ukrajnai menekültek a likai Korenicában a cikkben említett egyik bungaló előtt (Screenshot)
Olvasási idő: 2 perc

Ami Horvátországot illeti, az ukrajnai háború kezd kikerülni a figyelem középpontjából. Ez az újságok címlapján is nyomon követhető, ahol a belpolitika, az idegenforgalmi idény és a szokásos celebes csacskaságok lassan visszahódítják a hasábokat, a távolibb szomszédságban zajló még jelen van, de már közel sem olyan intenzitással, mint teszem azt, tíz nappal ezelőtt.

Áldott/áldatlan tudatlanság

A választások eredménye némiképpen meglepte a sajtó itteni munkásait, de főként azért, mert gyakorlatilag senki sem tud semmit a szomszédos országról, az információk másod-, harmadkézből jutnak el az itteni nyilvánossághoz.

A narratíva így a nyugati fogcsikorgatást tükrözi a legfrissebb kétharmad hallatán, különösen, hogy a választásokat megelőzően szintén a globalista-liberális körökből származó forrásokra támaszkodva, szinte már bejelentették Orbán bukását.

A szerbiai választások eredményét ezzel szemben elfogulatlanul megjósolták/elfogadták, ugyanis ott elmaradt a lebutítás, a értik a nyelvet, ismerőseik vannak a határ túloldalán, így tudták azt, amit mi mindannyian, hogy Vučić, akárcsak , méterhosszan megnyeri a választásokat.

Egyes, az elvont gondolkodásra hajlamos – sajnos elkeserítően kisszámú – kollégák már elkezdték pedzegetni, hogy a kétharmados választási eredmény Horvátországban is összejöhet. Az objektíve szinte már nem létezik, az esetenkénti hőbörgésen kívül, nem rendelkezik igazi stratégiával, nem tudják megszólítani a választópolgárokat.

Ha nem áll be valamilyen látványos fordulat, Plenkovićék simán megnyerik a 2024-es választásokat, és amennyiben az ellenzék nem ocsúdik fel időben, akár a kétharmados többséget is megszerezhetik.

Ami a hivatalos Zágrábot illeti, senki sem kommentálta a szomszédban lezajlott választások eredményeit, csupán a győzteseknek gratuláltak, a további jószomszédi viszonyok reményében.

Homo turisticus

A háború miatt ez az emberfajta megszeppent egy kicsit, de most már ismét előbújt: helyfoglalás ugyan egy pillanatra kicsit megtorpant, de azóta már a megszokott tempóban folytatódik.

A gazdasági élet legfontosabb időszaka, az idegenforgalmi idény már nagyban közeleg. Az idegenforgalmi dolgozók az előszezon zavartalan lebonyolítását célzó tevékenységekkel múlatják & mulatják el az idejüket, de a háború kirobbanása okozta kezdeti riadalom átadta helyét a mérsékelt bizakodásnak.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A gazdag és leggazdagabb oroszok és ukránok kimaradását az előrejelzések szerint kompenzálni fogják a tavalyinál nagyobb számban Horvátországba látogató amerikaiak, de várhatóan növekszik az ázsiai, közel-keleti száma is.

A helyfoglalás – booking – pillanatnyilag rendelkezésre álló adatai arra engednek következtetni, hogy az idei idény rekordokat dönt, persze, ha a covid/háború kombó nem piszkít megint bele.

Viszont, hogy ne maradjunk éppen háborús hír nélkül, arról a legendás hírű likai vendéglős Željko Orešković Macola gondoskodott.

A Pöröly – Macola – becenévre hallgató úr megnyitotta korenicai szállodáját és bungalóit az ukrajnai előtt, ahol most 250 zömében nő és tartózkodik.

A Poslovni dnevnik üzleti napilap híradása szerint két menekült asszonynak már munkát is adott szállodájában, a szóban forgó hölgyek ugyanis képzett szakácsok, akik otthon is a vendéglátó iparban dolgoztak.

Damir Trut, a Polgárvédelem Igazgatóságának vezetője a Poslovninak nyilatkozva elmondta, hogy a korenicai menekültek közül 60 gyermek már elindult az iskolába, ami lehetővé teszi a munkába állását, de Trut véleménye szerint a többiek is minden bizonnyal gyorsan munkához jutnak, ha nem is Korenicában, de a közeli Plitvice nemzeti parkban biztosan.


Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: