Connect with us

Bulgária

LOPÁSSAL GYANÚSÍTJÁK: Bevitték a volt bolgár miniszterelnököt és több egykori munkatársát
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A bolgár rendőrség előállította Bojko Boriszovot, Bulgária volt miniszterelnökét. Az ügyvédje szerint még nem emeltek hivatalosan vádat ellene, de házkutatást tartott a rendőrség a lakásán. A bolgár belügyminisztérium közleménye szerint az EU-s támogatások szabálytalan felhasználása miatt indított nyomozással függ össze Boriszov előállítása. A “szabálytalan felhasználás” lehet a lopás eufemisztikus megnevezése.

120 gyanús ügy

Laura Kövesi, az EU főügyésze szerdán érkezett Bulgáriába, ahol bemutatta a helyi hatóságoknak az EU-s ügyészség nyomozásának eddigi eredményeit. Összesen 120 korrupció-gyanús ügyet tártak fel, amelyek mind európai pénzek ellopásával kapcsolatosak. A bolgár hatóságok e nyomozati anyag alapján állították elő a volt kormányfőt.

Boriszovon kívül bevitték Vladiszlav Goranov volt pénzügyminisztert, Menda Sztojanovát, a bolgár parlament költségvetési bizottságának volt elnökét, és Boriszov kommunikációs főtanácsadóját, Szevdalina Arnaudovát is.

Az Európai Ügyészségnek a 27 tagállamból 22 a tagja, a kimaradó országok egyike Magyarország.

Bojko Boriszov néhány hónapos szünettől eltekintve 2009 és 2021 között volt Bulgária miniszterelnöke. 2021-ben három parlamenti választást is tartottak Bulgáriában, amelyeken végül sikerült megbuknia, illetve sikerült őt eltávolítani a hatalom közvetlen közeléből.

A korrupció-ellenes jelszavakkal induló pártok decemberben új kormányt alakítottak, amelyet Kiril Petkov vezet, aki azzal kommentálta Boriszov előállítását, hogy “senki sem állhat a törvények felett”.

Vajon mit mondana most Weber?

A volt bolgár miniszterelnök előállítását követően a GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) több tucat politikusa és támogatója gyűlt össze Szófiában, Boriszov külvárosi háza előtt, ahol hangosan skandálva követelték a decemberben megalakul új kormány lemondását, és politikai elnyomással vádolták meg a rendőrséget.

Az ügy pikantériája, hogy Bojko Boriszovot a GERB országos gyűlése a múlt hét végén újabb négy évre egyhangúlag választotta meg a párt elnökének. A szeánszon megjelent Manfred Weber az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője is, aki “nagyszerűen érezte magát” Bulgáriában, Bojko Borriszov társaságában.

Március 13-i Facebook-bejegyzésében azt írta: megtiszteltetés volt számára, hogy felszólalhatott a GERB kongresszusán, mint fogalmazott “egy ilyen kritikus időszakban”.

– Biztos vagyok benne, hogy a GERB-t újra felkérik a vezetésre. Válság idején felelős vezetésre van szükség. Folytatjuk az eredményes együttműködésünket polgáraink érdekében

– írta bejegyzésében Weber, azt azonban nem részletezte, hogy egészen pontosan mit értett az “eredményes együttműködésen”.

Boriszov Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik fontos szövetségese volt az Európai Tanácsban, több kérdésben voltak hasonló állásponton, beleértve ebbe az illegális migrációt is.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava