Connect with us

A Háború

FELJELENTÉS: A miniszterelnök-jelölt szerint nem igaz, hogy az ellenzék magyar katonákat akar háborúba küldeni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

marki zay peter feljelentes
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint nem igaz, hogy az ellenzék magyar katonákat akar háborúba küldeni. Márki- Zay Péter különösen felháborítónak tartja, hogy a miniszterelnök a migránsok betelepítésétől kezdve az ukrajnai háborúig sok más területen is rágalmazza az ellenzéket, ezért feljelentést tett rémhírterjesztés miatt.

Márki- Zay Péter feljelentést tett pénteken rémhírterjesztés, valamint közösség elleni uszítás vádjával, mert Orbán Viktor és a Fidesz-média azt a valótlanságot terjeszti, hogy az ellenzék magyar katonákat, illetve nem katona magyar fiatalokat akar az orosz-ukrán frontra küldeni – ezt ő maga jelentette be hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

– Orbán Viktor és a Fidesz-média valótlanságokat híresztel

– jelentette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki azt is kifogásolta, hogy a kormány a „baloldali” gyűjtőszó használatával összemossa a többféle álláspontot képviselő csoportokból álló ellenzéket.

A zágrábi drónbecsapódásra utalva úgy fogalmazott: Orbán mindeközben arra is képtelen volt, hogy megvédje a magyar légteret, mivelhogy egy „bombákkal megrakott drón” repült el nem csak Debrecen és Pécs, hanem a paksi atomerőmű felett is.

Márki- Zay megjegyezte, hogy Magyarországot csak az Orbán Viktor által „oly sokszor elárult NATO” tudja megvédeni, ami az egyetlen védelem Magyarország számára az orosz agresszió ellen.

A sajtótájékoztatón az ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyúttal kijelentette, hogy nem akarnak katonákat küldeni Ukrajnába „meghalni egy idegen háborúban”, amelyen az orosz-ukrán konfliktust értette.

Néhány órával korábban Péter külgazdasági- és külügyminiszter azzal vádolta meg a „baloldalt”, hogy megpróbálja elbizonytalanítani az ország energiaellátását, és fegyverszállítást követel a szomszédban zajló háborúba, tehát értelmezése szerint az ellenzék továbbra is veszélybe sodorná Magyarországot.

Szavai szerint ezzel szemben a kormány álláspontja egyértelmű: “nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba, nem sodorjuk veszélybe Magyarországot, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságát továbbra is garantáljuk”.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava