Connect with us

Bosznia

VÉRDÍJ: Egymillió eurót ajánlottak fel annak, aki elteszi láb alól a boszniai szerbek vezetőjét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A boszniai rendőri szervek nagy erőkkel nyomoznak a boszniai Szerb Belügyminisztérium birtokába került felvételen szereplő személy után, aki Milorad Dodik meggyilkolására keresett jelentkezőt. Az illetékes szervek megkezdték a nyomozást, mert a Dodik elleni merénylet gyanúja mellett maga a nyilvános helyen történt felbujtás önmagában is alkalmas a köznyugalom megzavarására és etnikai feszültségek szítására.

Egymillió eurós vérdíj

DraganLukač, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere 2022. március 7-én tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egy felvétel került az általa vezetett nyomozó szervek birtokába, amelyen egy eddig be nem azonosított, álarcos személy a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagjának a meggyilkolására keres elkövetőt.

A felvétel kapcsán annyi vált ismertté, hogy azt egy szarajevói vendéglátóhelyen készítették, amit azóta a boszniai Szerb Köztársaság Belügyminisztériumának munkatársai beazonosítottak.

A képeken egy férfi (nem covidos) maszkban és álruhában, pénzköteget a kezében lóbálva hangosan kérdezi a kávézóban ücsörgőket, hogy ki lenne hajlandó egymillió euróért megölni Dodikot.

A sajtó a felvételt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem ismerhette meg, azonban a közösségi médiában többen látni vélték azt.

A kiszivárgott információk szerint az alkalmi felbujtó komolyságát megkérdőjelezi, hogy a nem mindennapi feladatra elkövetőt kereső személy a felhívás elhangzását követően a publikum reakciójának bevárása nélkül, különös gyorsasággal távozott a helyszínről anélkül, hogy állásinterjút tartott volna.

A Dodik elleni fenyegetettség mértéke kapcsán Lukač annyit jegyzett csak meg, hogy a felvétel valódiságához nem fér kétség, azt azonban részletesen vizsgálni kell, hogy mi volt a “merényleti kisfilmet” készítők célja.

A miniszter ezzel vélelmezhetően arra akart kilyukadni, hogy a felvételen szereplő személy elfogásáig nem bizonyítható, hogy ő ténylegesen meg akart valakit bízni Dodik megölésével, vagy csak rá akartak ijeszteni a boszniai szerb politikusra.

Lukač közölte, hogy az illetékes szervek megkezdték a nyomozást, mert a Dodik elleni merénylet gyanúja mellett maga a nyilvános helyen történt felbujtás önmagában is alkalmas a köznyugalom megzavarására és etnikai feszültségek szítására.

És Bástya elvtárs?

A felvétellel kapcsolatban a legtöbb szakértő párhuzamot von az Aleksandar Vučić ellen tervezett “n+1-ik” merénylettel, amelyekről a szerb médiában a közelmúltban sorozatban jelentek meg hírek.

Egyik-másik írásunkban már foglalkoztunk a szerb elnök elleni menetrendszerű gyakorisággal felbukkanó, majd feledésbe merülő merényletterv(ek) mögött meghúzódó szándékkal. A Dodik kapcsán most közzétett állítólagos merénylet híre komolyan megosztotta a boszniai közvéleményt, de azzal mindenki egyetértett, hogy egy Dodik elleni esetleges merénylet a fegyveres konfliktus irányába sodorná a boszniai politikai csónakot, amelyben mindenki más irányba evez.

A felvétel megjelenését követően a bosnyák nemzetiséghez köthető sajtóban villámgyorsan megjelentek az érvelések, hogy a merénylet hírének keltése kizárólag Dodik érdekében áll, hiszen ő maga jelentette ki a január 5-i amerikai szankciók bevezetését követően, hogy a közeljövőben esetleg bekövetkező nem természetese haláláért csakis az USA és Nagy- Britannia kormányai lehetnek felelősek.

Ezzel a kijelentésével a boszniai szerb vezető mintegy megelőlegezte, hogy egy ellen elkövetett jövőbeli merénylet hátterében melyik nagyhatalmak állhatnak. Pedig a helyzet ennyire korán sem letisztult, ha sorra akarjuk venni egy esetleges Dodik elleni merényletben érdekeltek lehetséges körét: sokan küldenék őt szívesen a másvilágra.

Elég csak arra gondolni, hogy a bosnyák és szerb oldalak közti feszültség folyamatos szítása miatt Dodik maga testesíti meg a radikális szerbséget egyes iszlamista bosnyák csoportok számára.

Mindenesetre a most nyilvánosságra hozott információk alkalmasnak mutatkoznak arra, hogy a 2022. január 5. óta kétszeresen is amerikai szankciók alatt álló Dodik a veszélyben lévő nemzeti vezető képében tűnhessen fel a szavazói körében, merthogy idén Bosznia- Hercegovinában is lesznek választások.

Rossz időzítés

A Dodik elleni merényletre történő valós/színlelt felbujtást meglehetősen rossz időpontban kellett Lukač boszniai szerb belügyminiszternek kommentálnia a sajtóban.

A boszniai médiában edződött oknyomozó újságírók szerint a felvételről amiatt tartottak gyors sajtótájékoztató, hogy a lakosság ne egy rendőri szervtől kiszivárgó hír alapján szerezzen róla tudomást. Ennek ellenére a Dodik fejére kitűzött egymillió eurós vérdíj komoly felzúdulást váltott ki Bosznia-szerte.

A nemzetközi eseményekre egyébként is idegesen reagáló boszniai közvéleményt még 2022. március 2-án tartott sajtótájékoztatóján igyekezett a boszniai szerb belügyminiszter megnyugtatni az orosz-ukrán háború kapcsán. Lukač akkor hangsúlyozta, hogy a közbiztonsági helyzet a boszniai Szerb Köztársaságban sohasem volt még annyira jó, mint 2021. december óta eltelt időszakban.

A rögtönzött sajtótájékoztatót Lukač azzal indokolta, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán egyre több szóbeszéd terjed a boszniai szerb lakosság körében a boszniai belügyekbe tervezett orosz beavatkozásról.

A boszniai szerb biztonsági főilletékes tisztázni akarta a sajtó képviselői előtt, hogy nincs háborús veszély a szerb entitásban, és az Eufor Althea misszió létszámának növeléséből sem indokolt ilyen jellegű következtetéseket levonni.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a Bosznia- Hercegovinában állomásozó nemzetközi katonai kontingens létszámát 500 fővel megnövelték az orosz-ukrán háború kitörését követően. A csapatok érkezése jelenleg is zajlik, amivel párhuzamosan erődemonstrációt is tartanak.

Az Eufor Althea vezetése hirdetményt tett közzé több helyi televízióban és rádióban arról, hogy a frissen beérkezett osztrák csapatok a következő időszakban napi rendszerességgel hajtanak végre járőrtevékenységet Bosznia-szerte, így megnövekszik a külföldi katonai jelenlét a közterületeken.

A közleményben szerepelt továbbá, hogy külföldi vadászgépekkel több napos gyakorlat sorozat kezdődik a boszniai légtérben. Mindezek mellett is fontosnak tartották a nemzetközi kontingens részéről hangsúlyozni a sokat látott boszniai lakosság számára, hogy ezeknek a manővereknek nincs közük az ukrajnai helyzethez. Vagyis ez még nem háború, hanem csak gyakorlat.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia8 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava