Connect with us

Bosznia

VÉRDÍJ: Egymillió eurót ajánlottak fel annak, aki elteszi láb alól a boszniai szerbek vezetőjét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ubiti dodika
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A boszniai rendőri szervek nagy erőkkel nyomoznak a boszniai Szerb Belügyminisztérium birtokába került felvételen szereplő személy után, aki Milorad Dodik meggyilkolására keresett jelentkezőt. Az illetékes szervek megkezdték a nyomozást, mert a Dodik elleni merénylet gyanúja mellett maga a nyilvános helyen történt felbujtás önmagában is alkalmas a köznyugalom megzavarására és etnikai feszültségek szítására.

Egymillió eurós vérdíj

DraganLukač, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere 2022. március 7-én tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egy felvétel került az általa vezetett nyomozó szervek birtokába, amelyen egy eddig be nem azonosított, álarcos személy a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagjának a meggyilkolására keres elkövetőt.

A felvétel kapcsán annyi vált ismertté, hogy azt egy szarajevói vendéglátóhelyen készítették, amit azóta a boszniai Szerb Köztársaság Belügyminisztériumának munkatársai beazonosítottak.

A képeken egy férfi (nem covidos) maszkban és álruhában, pénzköteget a kezében lóbálva hangosan kérdezi a kávézóban ücsörgőket, hogy ki lenne hajlandó egymillió euróért megölni Dodikot.

A sajtó a felvételt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem ismerhette meg, azonban a közösségi médiában többen látni vélték azt.

A kiszivárgott információk szerint az alkalmi felbujtó komolyságát megkérdőjelezi, hogy a nem mindennapi feladatra elkövetőt kereső személy a felhívás elhangzását követően a publikum reakciójának bevárása nélkül, különös gyorsasággal távozott a helyszínről anélkül, hogy állásinterjút tartott volna.

A Dodik elleni fenyegetettség mértéke kapcsán Lukač annyit jegyzett csak meg, hogy a felvétel valódiságához nem fér kétség, azt azonban részletesen vizsgálni kell, hogy mi volt a “merényleti kisfilmet” készítők célja.

A miniszter ezzel vélelmezhetően arra akart kilyukadni, hogy a felvételen szereplő személy elfogásáig nem bizonyítható, hogy ő ténylegesen meg akart valakit bízni Dodik megölésével, vagy csak rá akartak ijeszteni a boszniai szerb politikusra.

Lukač közölte, hogy az illetékes szervek megkezdték a nyomozást, mert a Dodik elleni merénylet gyanúja mellett maga a nyilvános helyen történt felbujtás önmagában is alkalmas a köznyugalom megzavarására és etnikai feszültségek szítására.

És Bástya elvtárs?

A felvétellel kapcsolatban a legtöbb szakértő párhuzamot von az Aleksandar Vučić ellen tervezett “n+1-ik” merénylettel, amelyekről a szerb médiában a közelmúltban sorozatban jelentek meg hírek.

Egyik-másik írásunkban már foglalkoztunk a szerb elnök elleni menetrendszerű gyakorisággal felbukkanó, majd feledésbe merülő merényletterv(ek) mögött meghúzódó szándékkal. A Dodik kapcsán most közzétett állítólagos merénylet híre komolyan megosztotta a boszniai közvéleményt, de azzal mindenki egyetértett, hogy egy Dodik elleni esetleges merénylet a fegyveres konfliktus irányába sodorná a boszniai politikai csónakot, amelyben mindenki más irányba evez.

A felvétel megjelenését követően a bosnyák nemzetiséghez köthető sajtóban villámgyorsan megjelentek az érvelések, hogy a merénylet hírének keltése kizárólag Dodik érdekében áll, hiszen ő maga jelentette ki a január 5-i amerikai szankciók bevezetését követően, hogy a közeljövőben esetleg bekövetkező nem természetese haláláért csakis az USA és Nagy- Britannia kormányai lehetnek felelősek.

Ezzel a kijelentésével a boszniai szerb vezető mintegy megelőlegezte, hogy egy ellen elkövetett jövőbeli merénylet hátterében melyik nagyhatalmak állhatnak. Pedig a helyzet ennyire korán sem letisztult, ha sorra akarjuk venni egy esetleges Dodik elleni merényletben érdekeltek lehetséges körét: sokan küldenék őt szívesen a másvilágra.

Elég csak arra gondolni, hogy a bosnyák és szerb oldalak közti feszültség folyamatos szítása miatt Dodik maga testesíti meg a radikális szerbséget egyes iszlamista bosnyák csoportok számára.

Mindenesetre a most nyilvánosságra hozott információk alkalmasnak mutatkoznak arra, hogy a 2022. január 5. óta kétszeresen is amerikai szankciók alatt álló Dodik a veszélyben lévő nemzeti vezető képében tűnhessen fel a szavazói körében, merthogy idén Bosznia- Hercegovinában is lesznek választások.

Rossz időzítés

A Dodik elleni merényletre történő valós/színlelt felbujtást meglehetősen rossz időpontban kellett Lukač boszniai szerb belügyminiszternek kommentálnia a sajtóban.

A boszniai médiában edződött oknyomozó újságírók szerint a felvételről amiatt tartottak gyors sajtótájékoztató, hogy a lakosság ne egy rendőri szervtől kiszivárgó hír alapján szerezzen róla tudomást. Ennek ellenére a Dodik fejére kitűzött egymillió eurós vérdíj komoly felzúdulást váltott ki Bosznia-szerte.

A nemzetközi eseményekre egyébként is idegesen reagáló boszniai közvéleményt még 2022. március 2-án tartott sajtótájékoztatóján igyekezett a boszniai szerb belügyminiszter megnyugtatni az orosz-ukrán háború kapcsán. Lukač akkor hangsúlyozta, hogy a közbiztonsági helyzet a boszniai Szerb Köztársaságban sohasem volt még annyira jó, mint 2021. december óta eltelt időszakban.

A rögtönzött sajtótájékoztatót Lukač azzal indokolta, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán egyre több szóbeszéd terjed a boszniai szerb lakosság körében a boszniai belügyekbe tervezett orosz beavatkozásról.

A boszniai szerb biztonsági főilletékes tisztázni akarta a sajtó képviselői előtt, hogy nincs háborús veszély a szerb entitásban, és az Eufor Althea misszió létszámának növeléséből sem indokolt ilyen jellegű következtetéseket levonni.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a Bosznia- Hercegovinában állomásozó nemzetközi katonai kontingens létszámát 500 fővel megnövelték az orosz-ukrán háború kitörését követően. A csapatok érkezése jelenleg is zajlik, amivel párhuzamosan erődemonstrációt is tartanak.

Az Eufor Althea vezetése hirdetményt tett közzé több helyi televízióban és rádióban arról, hogy a frissen beérkezett osztrák csapatok a következő időszakban napi rendszerességgel hajtanak végre járőrtevékenységet Bosznia-szerte, így megnövekszik a külföldi katonai jelenlét a közterületeken.

A közleményben szerepelt továbbá, hogy külföldi vadászgépekkel több napos gyakorlat sorozat kezdődik a boszniai légtérben. Mindezek mellett is fontosnak tartották a nemzetközi kontingens részéről hangsúlyozni a sokat látott boszniai lakosság számára, hogy ezeknek a manővereknek nincs közük az ukrajnai helyzethez. Vagyis ez még nem háború, hanem csak gyakorlat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava