Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

VÉRDÍJ: Egymillió eurót ajánlottak fel annak, aki elteszi láb alól a boszniai szerbek vezetőjét

ubiti dodika
A titokzatos felbujtó (Screenshot)
Olvasási idő: 4 perc

A boszniai rendőri szervek nagy erőkkel nyomoznak a Belügyminisztérium birtokába került felvételen szereplő személy után, aki Milorad Dodik meggyilkolására keresett jelentkezőt. Az illetékes szervek megkezdték a nyomozást, mert a Dodik elleni merénylet gyanúja mellett maga a nyilvános helyen történt felbujtás önmagában is alkalmas a köznyugalom megzavarására és etnikai feszültségek szítására.

Egymillió eurós vérdíj

DraganLukač, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere 2022. március 7-én tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egy felvétel került az általa vezetett nyomozó szervek birtokába, amelyen egy eddig be nem azonosított, álarcos személy a bosznia-hercegovinai szerb tagjának a meggyilkolására keres elkövetőt.

A felvétel kapcsán annyi vált ismertté, hogy azt egy szarajevói vendéglátóhelyen készítették, amit azóta a boszniai Szerb Köztársaság Belügyminisztériumának munkatársai beazonosítottak.

A képeken egy férfi (nem covidos) maszkban és álruhában, pénzköteget a kezében lóbálva hangosan kérdezi a kávézóban ücsörgőket, hogy ki lenne hajlandó egymillió euróért megölni Dodikot.

A sajtó a felvételt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem ismerhette meg, azonban a közösségi médiában többen látni vélték azt.

A kiszivárgott információk szerint az alkalmi felbujtó komolyságát megkérdőjelezi, hogy a nem mindennapi feladatra elkövetőt kereső személy a felhívás elhangzását követően a publikum reakciójának bevárása nélkül, különös gyorsasággal távozott a helyszínről anélkül, hogy állásinterjút tartott volna.

A Dodik elleni fenyegetettség mértéke kapcsán Lukač annyit jegyzett csak meg, hogy a felvétel valódiságához nem fér kétség, azt azonban részletesen vizsgálni kell, hogy mi volt a “merényleti kisfilmet” készítők célja.

A miniszter ezzel vélelmezhetően arra akart kilyukadni, hogy a felvételen szereplő személy elfogásáig nem bizonyítható, hogy ő ténylegesen meg akart valakit bízni Dodik megölésével, vagy csak rá akartak ijeszteni a boszniai szerb politikusra.

Lukač közölte, hogy az illetékes szervek megkezdték a nyomozást, mert a Dodik elleni merénylet gyanúja mellett maga a nyilvános helyen történt felbujtás önmagában is alkalmas a köznyugalom megzavarására és etnikai feszültségek szítására.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

És Bástya elvtárs?

A felvétellel kapcsolatban a legtöbb szakértő párhuzamot von az Aleksandar Vučić ellen tervezett „n+1-ik” merénylettel, amelyekről a szerb médiában a közelmúltban sorozatban jelentek meg hírek.

Egyik-másik írásunkban már foglalkoztunk a szerb elleni menetrendszerű gyakorisággal felbukkanó, majd feledésbe merülő merényletterv(ek) mögött meghúzódó szándékkal. A Dodik kapcsán most közzétett állítólagos merénylet híre komolyan megosztotta a boszniai közvéleményt, de azzal mindenki egyetértett, hogy egy Dodik elleni esetleges merénylet a fegyveres konfliktus irányába sodorná a boszniai politikai csónakot, amelyben mindenki más irányba evez.

A felvétel megjelenését követően a bosnyák nemzetiséghez köthető sajtóban villámgyorsan megjelentek az érvelések, hogy a merénylet hírének keltése kizárólag Dodik érdekében áll, hiszen ő maga jelentette ki a január 5-i bevezetését követően, hogy a közeljövőben esetleg bekövetkező nem természetese haláláért csakis az USA és Nagy-Britannia kormányai lehetnek felelősek.

Ezzel a kijelentésével a boszniai szerb vezető mintegy megelőlegezte, hogy egy ellen elkövetett jövőbeli merénylet hátterében melyik nagyhatalmak állhatnak. Pedig a helyzet ennyire korán sem letisztult, ha sorra akarjuk venni egy esetleges Dodik elleni merényletben érdekeltek lehetséges körét: sokan küldenék őt szívesen a másvilágra.

Elég csak arra gondolni, hogy a bosnyák és szerb oldalak közti feszültség folyamatos szítása miatt Dodik maga testesíti meg a radikális szerbséget egyes iszlamista bosnyák csoportok számára.

Mindenesetre a most nyilvánosságra hozott információk alkalmasnak mutatkoznak arra, hogy a 2022. január 5. óta kétszeresen is amerikai szankciók alatt álló Dodik a veszélyben lévő nemzeti vezető képében tűnhessen fel a szavazói körében, merthogy idén Bosznia-Hercegovinában is lesznek választások.


Rossz időzítés

A Dodik elleni merényletre történő valós/színlelt felbujtást meglehetősen rossz időpontban kellett Lukač boszniai szerb belügyminiszternek kommentálnia a sajtóban.

A boszniai médiában edződött oknyomozó újságírók szerint a felvételről amiatt tartottak gyors sajtótájékoztató, hogy a lakosság ne egy rendőri szervtől kiszivárgó hír alapján szerezzen róla tudomást. Ennek ellenére a Dodik fejére kitűzött egymillió eurós vérdíj komoly felzúdulást váltott ki Bosznia-szerte.

A nemzetközi eseményekre egyébként is idegesen reagáló boszniai közvéleményt még 2022. március 2-án tartott sajtótájékoztatóján igyekezett a boszniai szerb megnyugtatni az -ukrán háború kapcsán. Lukač akkor hangsúlyozta, hogy a közbiztonsági helyzet a boszniai Szerb Köztársaságban sohasem volt még annyira jó, mint 2021. december óta eltelt időszakban.

A rögtönzött sajtótájékoztatót Lukač azzal indokolta, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán egyre több szóbeszéd terjed a boszniai szerb lakosság körében a boszniai belügyekbe tervezett orosz beavatkozásról.

A boszniai szerb biztonsági főilletékes tisztázni akarta a sajtó képviselői előtt, hogy nincs háborús veszély a szerb entitásban, és az Eufor misszió létszámának növeléséből sem indokolt ilyen jellegű következtetéseket levonni.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a Bosznia-Hercegovinában állomásozó nemzetközi katonai kontingens létszámát 500 fővel megnövelték az orosz-ukrán háború kitörését követően. A csapatok érkezése jelenleg is zajlik, amivel párhuzamosan erődemonstrációt is tartanak.

Az Eufor Althea vezetése hirdetményt tett közzé több helyi televízióban és rádióban arról, hogy a frissen beérkezett csapatok a következő időszakban napi rendszerességgel hajtanak végre járőrtevékenységet Bosznia-szerte, így megnövekszik a katonai jelenlét a közterületeken.

A közleményben szerepelt továbbá, hogy külföldi vadászgépekkel több napos gyakorlat sorozat kezdődik a boszniai légtérben. Mindezek mellett is fontosnak tartották a nemzetközi kontingens részéről hangsúlyozni a sokat látott boszniai lakosság számára, hogy ezeknek a manővereknek nincs közük az ukrajnai helyzethez. Vagyis ez még nem háború, hanem csak gyakorlat.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: