Connect with us

Szerbia

HABITUS: A szerb házelnök szerint aki szankciók bevezetését követeli Oroszország ellen, az Szerbia ellen dolgozik
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ma van az elnökválasztások kiírásának napja Szerbiában. A jelen pillanatban ez a leköszönő házelnök, Ivica Dačić feladata, ami azonban az Ukrajnával összefüggő események hátterébe szorul Szerbiában is. A szerb házelnök most sem hazudtolta meg önmagát, a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva ugyanis olyan kijelentetéseket használt, amelyekkel a kilencvenes éveket idézte, amikor még a Balkán mészárosának, Slobodan Miloševićnek, illetve a tőle megörökölt Szerbiai Szocialista Pártnak a szóvivője volt.

Szerbiában mindennapi gyakorlatnak számít, hogy a politikusok a napi munkát valamelyik televízió stúdiójában kezdik, természetesen a baráti televíziókban, így minden ottani televíziónak megvan a maga kliense, hogy ne mondjam, ápoltja.

Ez történt ma is, Ivica Dačić a szerb parlament elnöke ugyanis a szerbiai állami televízióban vendégszerepelt, vagy jobban mondva “járt haza”, ahol természetesen a fő téma az ukrajnai helyzet, és az arra adott szerb válasz volt.

– Aki szankciók bevezetését követeli Oroszország ellen, az Szerbia ellen van. Szerbiának nem a Nyugat és a Kelet érdekeinek megfelelő politikát kell folytatnia, hanem olyat, amely saját érdekeit szolgálja, ezért aki azt akarja, hogy szankciókat vezessünk be Oroszország ellen, az nem Oroszország, hanem Szerbia ellen van

– fogalmazta véleményét a távozó szerb házelnök.

A kulcskérdés természetesen ebben az esetben is Koszovó, amelynek állandó vagy ideiglenes elvesztésébe – ez megítélés kérdése – Szerbia nem képes, és nem akar belenyugodni.

– Holnap azt fogják kérni, hogy Koszovót vegyék fel a NATO-ba és az ENSZ-be. Kihez forduljunk akkor? Nos, ha szankciókat vezetünk be Oroszország ellen, akkor nincs kihez fordulnunk

– mondta a kilencvenes évekből hátramaradt veterán szerb politikus, aki feltételeket is szabot.

– Adják vissza nekünk a területi integritás elvét, semmisítsék meg Koszovó elismerését, és akkor beszélhetünk

– jelentette ki Dačić, aki ugyan úgy fogalmazott, hogy sajnálja ugyan, ami Ukrajnában történik, merthogy testvéri népről van szó.

– Együtt érzünk minden szenvedővel. Védjük a területi integritás elvét, de ügyelnünk kell a saját érdekeinkre. Ha úgy gondolják, hogy most szankciókat fogunk bevezetni Oroszországgal szemben, akkor az azt jelenti, hogy Koszovót felveszik az ENSZ-be

– riogatta a szerb állami televízió nézőit Ivica Dačić, aki az utóbbi időben a szerb parlament elnökeként funkcionált, de pártja jelöltjeként a választásokon a miniszterelnöki posztra hajt.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava