Connect with us

Szerbia

HABITUS: A szerb házelnök szerint aki szankciók bevezetését követeli Oroszország ellen, az Szerbia ellen dolgozik

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ivica dacic valasztasi
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ma van az elnökválasztások kiírásának napja Szerbiában. A jelen pillanatban ez a leköszönő házelnök, Ivica Dačić feladata, ami azonban az Ukrajnával összefüggő események hátterébe szorul Szerbiában is. A szerb házelnök most sem hazudtolta meg önmagát, a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva ugyanis olyan kijelentetéseket használt, amelyekkel a kilencvenes éveket idézte, amikor még a Balkán mészárosának, Slobodan Miloševićnek, illetve a tőle megörökölt Szerbiai Szocialista Pártnak a szóvivője volt.

Szerbiában mindennapi gyakorlatnak számít, hogy a politikusok a napi munkát valamelyik televízió stúdiójában kezdik, természetesen a baráti televíziókban, így minden ottani televíziónak megvan a maga kliense, hogy ne mondjam, ápoltja.

Ez történt ma is, Ivica Dačić a szerb elnöke ugyanis a szerbiai állami televízióban vendégszerepelt, vagy jobban mondva „járt haza”, ahol természetesen a fő téma az ukrajnai helyzet, és az arra adott szerb válasz volt.

– Aki szankciók bevezetését követeli Oroszország ellen, az Szerbia ellen van. Szerbiának nem a Nyugat és a Kelet érdekeinek megfelelő politikát kell folytatnia, hanem olyat, amely saját érdekeit szolgálja, ezért aki azt akarja, hogy szankciókat vezessünk be Oroszország ellen, az nem Oroszország, hanem Szerbia ellen van

– fogalmazta véleményét a távozó szerb házelnök.

A kulcskérdés természetesen ebben az esetben is Koszovó, amelynek állandó vagy ideiglenes elvesztésébe – ez megítélés kérdése – Szerbia nem képes, és nem akar belenyugodni.

– Holnap azt fogják kérni, hogy Koszovót vegyék fel a NATO-ba és az ENSZ-be. Kihez forduljunk akkor? Nos, ha szankciókat vezetünk be Oroszország ellen, akkor nincs kihez fordulnunk

– mondta a kilencvenes évekből hátramaradt veterán szerb politikus, aki feltételeket is szabot.

– Adják vissza nekünk a területi integritás elvét, semmisítsék meg Koszovó elismerését, és akkor beszélhetünk

– jelentette ki Dačić, aki ugyan úgy fogalmazott, hogy sajnálja ugyan, ami Ukrajnában történik, merthogy testvéri népről van szó.

– Együtt érzünk minden szenvedővel. Védjük a területi integritás elvét, de ügyelnünk kell a saját érdekeinkre. Ha úgy gondolják, hogy most szankciókat fogunk bevezetni Oroszországgal szemben, akkor az azt jelenti, hogy Koszovót felveszik az ENSZ-be

– riogatta a szerb állami televízió nézőit Ivica Dačić, aki az utóbbi időben a szerb parlament elnökeként funkcionált, de pártja jelöltjeként a választásokon a miniszterelnöki posztra hajt.

Szerbia

Ahogy a szerb udvari sajtó látta: a KFOR elgázolta a védtelen szerb népet

Közzététel:

a megjelenés dátuma

udvari sajtó, novosti
A szerbiai udvari sajtó ismételten "kitett magáért", vagy pontosabban, megint megéri a pénzét
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai udvari lapok most sem okoztak csalódást Szerbia főszerkesztőjének, Aleksandar Vučićnak. A Srpski Telegraf szerint a „Kfor elgázolta a védtelen embereket”, a Novosti pedig azt írja, hogy a koszovói különleges rendőrség, a ROSU (Regional Operations Support Unit) tagjai a szerbeket lőtték, amihez a „KFOR-osok” asszisztáltak.

A „meztelen kezű nép”

A szerb udvari sajtó a kilencvenes évek „uszító stílusában” számolt be a koszovói eseményekről.

A szerbiai lapok mind címoldalon tudósítottak arról, ami hétfőn Koszovó északi részént történt, ezért ezt többször külön nem is említjük.

A belgrádi Novosti azt írja, hogy „vér hullott Koszovóban”, majd hatalmas betűkkel közli, hogy a ROSU a szerbeket lőtte, amihez a KFOR-osok” asszisztáltak.

Az alcímben az olvasható, hogy a katonai misszió, tehát a KFOR, előszőr a védtelen népre csapott le, amit a szerb politikai propagandában a „goloruki narod” szókapcsolat jelez, ez szó szerinti fordításban a „meztelen kezű nép” megfelelője.

A Srpski Telegraf nevet viselő szennylap a címoldalán arról számolt be, hogy dráma játszódott le Koszovóban, ahol a KFOR és az albánok a szerbeket lőtték.

Érdemes figyelni a szavak sorrendjét, és a betűk nagyságát, bár a „szerb igazság” a kisebb betűs három sorból derül, amely szerint a ROSU kalasnyikovokból tüzelt, a KFOR pedig „eltaposta a meztelen kezű embereket” és villanógránátokat (sokkbombákat) dobált.

A még kisebb betűs négy sor pedig arról tudósít, hogy két szerb megsebesült, az egyiknek az életéért küzdenek az orvosok.

Az Informer is kitett magáért

A nagyon udvari Informer is kitett magáért de önmagához képest ezúttal egészen visszafogott volt.

udvari sajtó, novosti

A címlapon Vučić kedvenc lapjánál az szerepel, hogy a „KFOR és a szkipetárok (šiptari)” megtámadták a szerbeket, aminek következtében Dragiša Galjakot egy golyó hátba találta, az orvosok alig tudták megmenteni az életét.

Az Informer tudósítása szerint több, mint 50 szerb sérült meg Zvecsánban (Zvečan), amikor a KFOR könnygázzal és villanógránátokkal támadta meg a szerbeket az önkormányzat (községháza) előtt.

Az Informer is azt írja, hogy a szkipetár rendőrség automata fegyverekből nyitott tüzet, nyilván ugyanabból a forrásból szerzi be az információkat, mint a Srpski Telegraf.

Az Informer azonban méltó a küldetéséhez, miszerint a „legudvaribb lap”, ezért arról is beszámol, hogy Aleksandar Vučić az éjszakát a katonákkal töltötte az „adminisztratív vonal” mentén, amin a koszovói-szerb határt kell érteni.

udvari sajtó, novosti

Ez körülbelül olyan „költői kifejezés”, mint a különleges hadművelet az orosz propagandában.

A szebb napokat is megért belgrádi Politika nagy betűkkel számol be arról, hogy „a KFOR és a koszovói különleges a szerbekre támadtak”, valószínűleg a hír forrása ezúttal is ugyanaz, mint a másik három lap esetében.

A kisebb, piros cím szerint Pristina kiprovokálta az erőszakot Koszovó északi részén, ami talán a legközelebb áll a valósághoz ebből a sok hablatyból, amit a szerbiai udvari sajtó tálal fel.

A helyzet és annak médiamegjelenítése kísértetiesen hasonlít a korai kilencvenes évekre, amikor a szerb sajtó mindenki ellen uszított, aki nem lélegzett egyszerre a nagy vezérrel.

És hogy most miért van megint így, azon nem kell csodálkozni, hiszen Szerbiában ismét a kilencvenes évek politikusai és főszerkesztői vannak hatalmon, ráadásul a két fogalom gyakran egybemosódik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava