Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

NEM SUNNY BEACH: Bulgáriába megérkeztek a menekülteket szállító első buszok Ukrajnából

szofia
Ukrán színekkel festették meg a szovjet emlékművet, amelyre a "gyilkosok" felirat is felkerült. (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 1 perc

Az oroszbarátságáról ismert Bulgária az kirobbanása után gyorsan csatlakozott az uniós szankciókhoz, szombaton lezárta a légterét. Szófiában oroszellenes tüntetések is voltak, a hatóságok három 18 év alatti fiatalt vettek őrizetbe, mert graffitikkel meggyalázták/megrongálták a Szovjet Hadsereg emlékművét.

A harcok kirobbanásakor, február 24-én Sztefan Janev védelmi miniszter ugyan még nyugalomra intett mindenkit, hogy az inváziót ne nevezzék háborúnak, azóta kiderült, hogy ebben nem volt igaza.

Ez kisebb belpolitikai botránnyá dagadt, s páran már a háborús konfliktusból kimaradni kívánó Janev lemondását követelték. (Janev nem is oly rég még ügyvivő kormányfő volt tavaly május és december között).

A nagyok háborújába be nem avatkozást hirdető védelmi miniszter láthatóan kisebbségben maradt, igaz a Petkov- egyelőre csak a humanitárius segítségnyújtásról mondott konkrétumokat – Bulgária takarókat, sátrakat, ruhákat küld Ukrajnába –, a katonaiakról hallgat.

Teodora Gencskova külügyminiszter jelezte: egyelőre még nincs arról döntés, hogy küldjenek-e lőszereket vagy más katonai szállítmányt Ukrajnának.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy a balkáni ország kimaradna az uniós és -felbuzdulásból. Még akkor sem, hogy többen arra figyelmeztettek: az oroszellenes fellépés később gondot okozhat, mivel az ország ának 94%-a importból származik, az orosz esetleges kiesését pedig LNG-terminálon ül (Görögországból) tudnák pótolni, de gyorsan le kell kötni a megfelelő mennyiséget a lehetséges beszállítóktól, így például az Egyesült Államoktól vagy Katartól.

A Bulgáriától légvonalban 200 km-re zajló konfliktus már áttételesen elérte az országot: az első, a elől Odessza térségből menekülő, és bolgár állampolgárokat szállító buszok már szombaton átgördültek a bolgár-román határon.

Több önkormányzat és számos szálloda bejelentette, hogy hajlandóak befogadni menekülteket. Várnában 2000 ágyat ajánlottak fel a hotelek, s a felkapott Sunny Beach több szállodája is jelezte, hogy hajlandó befogadni menekülteket.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: