Connect with us

A Háború

NEM SUNNY BEACH: Bulgáriába megérkeztek a menekülteket szállító első buszok Ukrajnából
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az oroszbarátságáról ismert Bulgária az ukrajnai háború kirobbanása után gyorsan csatlakozott az uniós szankciókhoz, szombaton lezárta a légterét. Szófiában oroszellenes tüntetések is voltak, a bolgár hatóságok három 18 év alatti fiatalt vettek őrizetbe, mert graffitikkel meggyalázták/megrongálták a Szovjet Hadsereg emlékművét.

A harcok kirobbanásakor, február 24-én Sztefan Janev védelmi miniszter ugyan még nyugalomra intett mindenkit, hogy az inváziót ne nevezzék háborúnak, azóta kiderült, hogy ebben nem volt igaza.

Ez kisebb belpolitikai botránnyá dagadt, s páran már a háborús konfliktusból kimaradni kívánó Janev lemondását követelték. (Janev nem is oly rég még ügyvivő kormányfő volt tavaly május és december között).

A nagyok háborújába be nem avatkozást hirdető védelmi miniszter láthatóan kisebbségben maradt, igaz a Petkov-kormány egyelőre csak a humanitárius segítségnyújtásról mondott konkrétumokat – Bulgária takarókat, sátrakat, ruhákat küld Ukrajnába –, a katonaiakról hallgat.

Teodora Gencskova külügyminiszter jelezte: egyelőre még nincs arról döntés, hogy küldjenek-e lőszereket vagy más katonai szállítmányt Ukrajnának.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy a balkáni ország kimaradna az uniós és NATO-felbuzdulásból. Még akkor sem, hogy többen arra figyelmeztettek: az oroszellenes fellépés később gondot okozhat, mivel az ország gázellátásának 94%-a orosz importból származik, az orosz gáz esetleges kiesését pedig LNG-terminálon keresztül (Görögországból) tudnák pótolni, de gyorsan le kell kötni a megfelelő mennyiséget a lehetséges beszállítóktól, így például az Egyesült Államoktól vagy Katartól.

A Bulgáriától légvonalban 200 km-re zajló konfliktus már áttételesen elérte az országot: az első, a háború elől Odessza térségből menekülő, ukrán és bolgár állampolgárokat szállító buszok már szombaton átgördültek a bolgár-román határon.

Több önkormányzat és számos szálloda bejelentette, hogy hajlandóak befogadni menekülteket. Várnában 2000 ágyat ajánlottak fel a hotelek, s a felkapott Sunny Beach több szállodája is jelezte, hogy hajlandó befogadni menekülteket.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava