...
Connect with us

Montenegró

RESZKESS, PUTYIN! Montenegró szerint Oroszország megsérti a biztonságot és a nemzetközi jogot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

djukanovic michal
Olvasási idő: 1 perc

A montenegrói miniszterelnöki poszt várományosa szerint a két szakadár köztársaság elismerésével Oroszország megsérti a biztonságot és a nemzetközi jogot. Dritan Abazović erről a Twitteren vallott színt, ahol a kérdéssel kapcsolatban elnyilatkozta magát Milo Đukanović montenegrói elnök is.

Szilárd vélemény

A bejegyzésben Abazović úgy fogalmazott, hogy Montenegró szilárdan kiáll NATO-szövetségesei és EU-partnerei mellett abban a törekvésében, hogy hozzájáruljon a válság megoldásához és az egyes országok területi integritásának megőrzéséhez.

A jelenleg még hivatalosan csak miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Abazović arra szólított fel, hogy a válságban érintettek „párbeszéd útján találják meg a legjobb megoldásokat”: így őrizzék meg a békét és támogassák a toleranciát.

A legfőbb montenegrói

Közben a legfőbb politikai vezető is hitet tett az Európai Unió mellett. Milo Đukanović az Európai Tanács elnökével Brüsszelben „álarc nélkül” folyatott megbeszélésről beszámolva azt írta, hogy „Montenegró továbbra is fontos szerepet fog játszani az európai értékrendszer előmozdításában”.

Đukanović azzal a „szóvirágos mondattal” ajándékozta meg követőit a Twitteren, hogy Charles Michellel nagy fokú egyetértést sikerült elérni az Európai Unió és a Nyugat-Balkán közötti együttműködés elmélyítésének szükségességéről.

A diplomáciában egyre nagyobb szerepet játszó közösségi csatornán tett bejegyzésében Michel ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a politikai stabilitás kulcsfontosságú az előrelépés szempontjából. Az Európai Tanács elnöke ugyan nem részletezte, de itt bizonyára a montenegrói belső politikai viszonyokra, és nem az EU stabilitására gondolt. A rövid bejegyzésben Michel közölte: montenegrói vendégével megvitatták annak fontosságát, hogy „politikai erőfeszítéseket” fektessenek az uniós reformok előmozdításába, de ezzel kapcsolatban sem közölt konkrétumokat.

Đukanović az ukrajnai helyzettel kapcsolatban külön is megnyilvánult, és kijelentette, hogy Montenegró elítél minden olyan cselekményt, amely az ukrán Donyeck és Luganszk régiók független egységként való elismerésére irányul. Mint mondta, az ilyen döntések sértik a nemzetközi jogot és az ezen a jogon alapuló nemzetközi rendet.

Montenegró megismétli, hogy egyértelműen támogatja Ukrajna függetlenségét, területi integritását és szuverenitását nemzetközileg elismert határain belül

– írta Đukanović a Twitteren, hogy ország-világ lássa ki mellett is áll Montenegró.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Montenegró

Lesz második forduló Montenegróban, ahol elnökcsere várható

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Második forduló Second round
ÚJ ARC: A jövőbe nézek, és nem a múltba. Egységes, és nem megosztott Montenegrót szeretnék., valamint gyorsabb gazdasági fejlődést és jobb élet minden ember számára. Fiatalság és sok új ötlet kell, nem a visszatérés az elavult politikákhoz. Ez az én Montenegróm! Ez a mi Montenegrónk! - írta a Twitteren a fenti képhez fűzött bejegyzésében Jakov Milatović (Forrás: Twitter, Jakov Milatović)
Olvasási idő: 3 perc

A montenegrói elnökválasztások második fordulójában Milo Đukanović eddigi elnök és Jakov Milatović volt gazdaságfejlesztési miniszter mérheti össze az erejét, ők szerezték meg ugyanis az első és a második helyet az első fordulóban, amelyben a szavazatok jelentősen megoszlottak az első négy jelölt között, miközben a lista alján végzett három jelöltnek együtt alig sikerült összekaparnia öt százalékot. A második fordulót április 2-án tartják. Az egyik montenegrói hírportál máris úgy fogalmazott, hogy az eddigi államfő a második fordulóban a tiszteletkört futja. Đukanović valóban kicsik az esélyei a végső győzelemre, annál is inkább, mert ő áprilisban mindenképpen a múltat képviseli a jövővel szemben.

A nemzeti téma háttérbe szorulhat

A montenegrói választási bizottság az összes szavazat megszámlálása után közzétette az elnökválasztások nemhivatalos végeredményét, amely szerint lesz második forduló, ezt április 2-án tartják.

A véglegesnek tekinthető adatok szerint Milo Đukanović eddigi elnök a szavazatok 35,2 százalékát szerezte meg, a második helyen Jakov Milatović a liberális Európa Most mozgalom alapítója végzett a szavazatok 29,2 százalékával.

Második forduló

„Sikerülni fog” – állítja Jakov Milatović, aki bent van a második fordulóban, és jó esélyei vannak arra, hogy megszerezze a végső győzelmet (Forrás: Twitter, Jakov Milatović)

Ez a második hely mindenképpen azt jelzi, hogy a szavazók a pénztárcájuk felé fordultak, és nem felejtették el, hogy Milatović a jelenlegi kormányt megelőző kabinet gazdaságifejlesztési minisztere volt, és megbízatása idején 220-ról 450 euróra emelkedett a minimálbér.

Az eredmény alapján arra lehet következtetni, hogy a második fordulót megelőző időszakban a gazdasági kérdések uralják majd a elnökválasztási kampányt, mivel a szerb nemzeti érdekeket képviselő Andrija Mandić csak a harmadik lett 19,3 százalék megszerzésével.

A negyedik helyre a centrista Aleksa Bečić futott be a maga 10,9 százalékával, a másik három jelöltnek összesen 5,4 százalékot sikerült begyűjtenie.

Đukanović szinte esélytelen

A számok és a montenegrói politikai közhangulat alapján megállapítható, hogy Đukanović szinte esélytelen a második fordulóban, vagyis nem sikerül harmadik alkalommal is betöltenie az ötéves megbízatást jelentő elnöki posztot.

A Vijesti montenegrói hírportál a kilátásokat mérlegelve egészen odáig merészkedett, hogy az április 2-i második forduló Đukanović tiszteletkörének nevezte, vagyis a jelenlegi elnök – aki az utóbbi három évtized megkerülhetetlen politikai szereplője volt – minden bizonnyal távozik a közéletből, de legalábbis annak az élvonalból.

Erre utal az is, hogy a második helyen végzett Milatović a montenegrói fővárosban, Podgoricában jelentős előnyre tett szert, 7300 szavazattal ugyanis többet szerzett, mint a mostani államfő.

Ez ránézésre nem sok, de Montenegró kis ország, ezért a kis számok is nagy különbséget jelentenek, Milatović ugyanis 37 743 szavazatot kapott, Đukanović pedig csak 30 447-et, ami mintegy húsz százalékos előnynek felel meg.

Nyilvánvaló, hogy a kormányzati szereplők általában rosszabbul szerepelnek a fővárosban és a nagyobb városokban, mint a rurális térségekben, ami azonban önmagában még nem jelezné előre a bukást.

A szavazatok megoszlását tekintve azonban jól látható, hogy Đukanović elvesztette támogatói bázisát, és nincsenek jelentős tartalékai a második fordulóra.

Kicsúszott alóla a szavazóbázis

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a jelenlegi elnök alól kicsúszott a szavazóbázis, a montenegrói társadalom ugyanis végképp „megérett arra”, hogy leváltsa a kommunista idők csökevényének számító Đukanovićot, és ezzel nem csak politikai, hanem generációs váltást is idézzen elő.

Második forduló

Távozásra kényszerülhet a jelenlegi montenegrói elnök (Forrás: Facebook, Milo Đukanović)

Az amerikai és egyéb külföldi egyetemeken kupálódott Milatović esélyeit igazán az emeli az egekbe, hogy jó kapcsolatokkal rendelkezik a montenegrói szerbekkel, miután a szerb származású Zdravko Krivokapić másfél évig regnáló kormányának volt a minisztere 2020 és 2022 között

Ezért nem csoda, hogy a harmadik helyen végzett Andrija Mandić, aki a szerbeket képviselő Demokratikus Front jelöltje volt, máris azt üzente, hogy a második fordulóban Jakov Milatovićot támogatja.

A Demokratikus Front támogatása nélkül Milatovićnak nincs esélye a második fordulóban… Ma este a Demokratikus Front nevében nevében teljes mértékben támogatom Milatovićot, és felszólítok minden montenegrói állampolgárt, hogy őt támogassa

– jelentette ki a jelen pillanatban a mérleg nyelvének számító szerbséget képviselő Mandić, és ezek eléggé világos szavak ahhoz, hogy máris Đukanović hattyútáncának tekinthető a második forduló.

Mandić ugyan hozzátette, hogy szerinte nem Milatović a legjobb jelölt, viszont „az a jelölt, aki mögött Montenegró többségének fel kell sorakoznia”.

Ez a kötelességünk, 25 éve harcolunk Đukanović ellen
Második forduló

A szerb Andrija Mandić, aki egyszerre akarta a jövőt és a tradíciót képviselni, ez a harmadik helyhez volt elég

– jegyezte meg a montenegrói szerb politikus, aki a legfőbb célnak azt tartja, hogy elmozdítsák Đukanovićot az elnöki pozícióból, és ez most Milatović által végre megvalósulhat.

Ha tekintetbe vesszük, hogy a negyedik helyet megszerző centrista Aleksa Bečić szavazótáborának jelentős része is minden bizonnyal Đukanović ellen fog szavazni, akkor tényleg helytálló a megállapítás, hogy az elnökválasztások első fordulójában megkezdődött a jelenlegi montenegrói elnök leváltása, így Đukanović utolsó említésre méltó húzása az volt, hogy június 11-re kiírta a parlamenti választásokat, amivel minden bizonnyal saját pártjának a sírját is megásta.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Montenegró

A montenegrói elnök június 11-re rendkívüli választásokat írt ki, vasárnap leválthatják

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Montenegrói választások
Európai államférfinak és Szerbia barátjának nevezete magát a montenegrói államfő az interneten közzétett kampányvideójában (Forrás: Facebook, Milo Đukanović )
Olvasási idő: 5 perc

Milo Đukanović montenegrói elnök mindössze három nappal a vasárnapi elnökválasztások előtt feloszlatta a montenegrói parlamentet, miután a kormányalakítással megbízott Miodrag Lekićnek nem sikerült összeeszkábálnia az új kabinetet a csütörtök este lejárt határidőig. Đukanović egyúttal bejelentette, hogy június 11-re kiírta a rendkívüli parlamenti választásokat, miután a felelőtlen többség „mély politikai és intézményi válságot idézett elő az országban”.

A rendkívüli választások kiírása

A montenegrói elnök már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy jogi tanácsadónak jelentős része szerint meglesznek a törvényes feltételei a parlament feloszlatásának, és a rendkívüli parlamenti választások kiírásának, ha március 16-ig nem jön létre az új kormány.

Miodrag Lekić azt követően kapott kormányalakítási megbízást, hogy a most feloszlatott parlament elfogadta az államfői intézményről szóló törvény módosításait, amelyeknek még ki kell állniuk az alkotmánybírósági próbát.

A köztársasági elnökről szóló törvény módosításával a parlament átveszi az államfői jogkörök egy részét, például a kormány összeállításával megbízott személy kijelölését.

Đukanović eleinte nem volt hajlandó aláírni a törvénymódosításokat, de az alkotmány rendelkezései erre rákényszerítették, miután a parlament másodszor is megszavazta a törvénymódosításokat.

A nemzetközi közösség ellenezte a képviselők döntését, és az Európai Unióval folytatott tárgyalások felfüggesztésével fenyegetőzött.

Dritan Abazović miniszterelnök előző kormányától a montenegrói parlament 2022 augusztusában vonta meg a bizalmat, miután Abazović aláírta a Szerb Ortodox Egyházzal kötött alapszerződést. Ez a dokumentum garantálja a Szerb Ortodox Egyház számára a Montenegró területén található templomok és kolostorok tulajdonjogát.

Montenegró vasárnap elnököt választ

Montenegró lakossága azonban nem csak júniusban, hanem most vasárnap is szavaz, március 19-én ugyanis elnökválasztásokat tartanak, amelyeken az a jelölt nyer, aki az első fordulóban megszerzi az urnákhoz járulók szavazatainak több mint a felét. Ha ez nem történik meg, akkor 2023. április 2-án második fordulót tartanak.

A vasárnapi elnökválasztásokon, amelyeken Milo Đukanović egy jogi flikflaknak köszönhetően harmadszor indul, rajta kívül részt vesz Andrija Mandić, a szebbarát Demokratikus Front vezetője, Draginja Vuksanović Stanković, a Szociáldemokrata Párt képviselője, Aleksa Bečić, a centrista Demokratikus Montenegró elnöke, Jakov Milatović az Európa Most Mozgalom jelöltje, és Goran Danilović az Egyesült Montenegró vezetője. A különleges színfoltot az influenszer Jovan Radulović indulása jelenti.

Đukanović az elnökválasztást megelőző utolsó televíziós interjújában hangsúlyozta, hogy az újabb elnöki ciklusra az a gazdaságpolitika hatalmazza fel, amelyet miniszterelnöksége idején folytatott, de e mellett szólnak más politikai döntések is, amelyeket hozott az elmúlt harminc évben, amikor a Szocialisták Demokratikus Pártja hatalmon volt.

Megjegyzendő, hogy ez a párt a Motenegrói Kommunista Szövetség cégérének átfestésével jött létre, amely – Đukanović megfogalmazása szerint – szokatlan módon, egy csepp vér kiontása nélkül állította helyre Montenegró függetlenségét a Balkánon.

A közvélemény-kutatások szerint Đukanović annak ellenére bejut a az elnökválasztások második fordulójába, hogy ellenfelei vele szemben gyakran felvetik a korrupció és a nepotizmus gyanúját, korábban pedig a maffiatevékenység gyanúja is felmerült vele szemben, tetszik ez Brüsszelnek, vagy sem.

A második forduló

A második fordulóba történő bejutásra többen is pályáznak, ezek egyike Jakov Milatović, aki korábban Zdravko Krivokapić kormányának gazdaságfejlesztési minisztere volt.

Pártja, a gazdasági liberalizmust hirdető Európa Most, amelynek egyik alapítója volt, egyre növekvő politikai erőnek számít Montenegróban. A választók különösen azt értékelik, hogy Milatović miniszteri megbízatása idején 220-ról 450 euróra emelkedett a minimálbér, tehát ezúttal is a lé határozza meg a tudatot.

Ellenfelei ugyanakkor azt vetik a szemére, hogy a polgári opció jelöltjének tekinti magát, ugyanakkor közel álla a Szerb Ortodox Egyházhoz, amely erősen befolyásolta annak a kormánynak a megalakulását, amelyben miniszter volt.

Milatović esetleges végső győzelme mindenképpen azt jelentené, hogy végképp lezárulhat egy korszak, amelyet az igencsak ellentmondásos életúttal rendelkező Milo Đukanović neve fémjelzett, és az állam élére egy fiatal és energikus politikus kerül, hogy „alkosson valamit”.

De ezzel még ne siessünk, mert továbbra is létezik a nacionalista opció, amely lehet, hogy nagyobb, mint Milatović tábora.

A szerb kártya

A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy Milo Đukanović mögött nem Jakov Milatović, hanem Andrija Mandić végez, vagyis a „szerb jelölt” fut be a második helyre, és ezáltal az áprilisi második forduló nem gazdasági, hanem nemzeti témákról szól, hanem montenegrói-szerb összecsapást hozhat.


A szerbbarát Montenegró

Montenegró mindenkinek a barátja, Montenegró Szerbiának is a barátja, de senkinek sem engedi meg, hogy uralkodjon felette

– jelentette ki a montenegrói elnök, aki szerint ez összhangban a „szabadságszerető montenegrói tradícióval”.


A szerbekhez fűződő „viszonyát” Đukanović úgy fogalmazta meg, hogy sem ő, sem Montenegró nem táplál szerbellenes érzelmeket, személyesen pedig korrekt, bár nem annyira szoros viszonyt ápol Aleksandar Vučić szerb elnökkel, mint korábban.

A harmadszor is újrázó montenegrói elnök ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy ellenzi a Nagy-Szerbia-politikát, ami véleménye szerint abban nyilvánul meg, hogy „Szerbia szükségét érzi, hogy irányítsa, illetve berendezze a Szerbia határain túl élő szerbek életét”.

A montenegrói elnök az RTCG állami televíziónak úgy nyilatkozott honfitársai nevében is, hogy „Szerbia barátainak” tekintik magukat, amivel nyilván az ingadozó szerb szavazókat célozta meg.

A szerbek favoritja a korábban szélsőségesebb nézeteket valló Andrija Mandić, a Demokratikus Front vezetője, aki a kampány során azt hangoztatta, hogy ragaszkodik a Montenegróban élő összes nép közötti megbékélés politikájához, és egyértelműen kijelentette, hogy megbánja korábbi szélsőséges megnyilvánulásait.

Itt az ideje a felépülésen dolgozni, és a közös jövőt építeni. Nincs szükség új konfliktusokra a régi ellentétek mentén

– jelentette ki a megbékélés mezejére lépő Mandić, aki korábban nem csak szerb-, hanem oroszbarát nézeteket is képviselt, ellenezte Montenegró belépését a NATO-ba, és erőszakba torkolló tüntetések szervezésével tiltakozott az ellen, hogy Montenegró elismerte Koszovó függetlenségét.

A harmadik pályázó a második helyre

A montenegrói bosnyákok és horvátok politikai érdekeit képviselő pártok felszólították választóikat, hogy támogassák Milo Đukanovićot a választásokon, ugyanakkor az ottani albán politikai vezetők egy negyedik jelöltben, a centrista Aleksa Bečićben látják a maguk emberét, aki szintén azt vallja, hogy a második fordulóban ő lesz a jelenlegi elnök kihívója.

A centrista Bečić abban bízik, hogy az emberek ezért szavaznak rá, mert ő egyik oldalon sem áll, miközben más jelöltek nehéz terheket hordoznak, neki viszont ilyen problémái nincsenek.

Bečić ezzel az előbb említett Mandićot és a jelenlegi elnököt, Đukanovićot célozta meg, az utóbbival kapcsolatban pedig határozottan kizárta, hogy „bármiféle variációkat” el tudna képzelni az együttműködésre a Szocialisták Demokratikus Pártjával.

Montenegró tehát néhány hónap alatt kétszer is választ, most vasárnap az a tét, hogy sikerül el kibuktatni, vagy legalább megingatni a kilencvenes évekből visszamaradt múmiának számító Đukanović hatalmát.

Ha ez esetleg bejön, akkori viszont az lesz a kérdés, hogy kire bízza Montenegró vezetését az ország lakossága, melyik opciót válassza a felkínáltak, illetve az itt felvázoltak közül.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az előrehozott választásokról most még korai bármit is mondani, azokkal kapcsolatban egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy az elnökválasztások eredménye jelentősen befolyásolja a júniusi parlamenti választások kimenetelét.
Az olvasás folytatása

Montenegró

Podgoricában felrobbantotta magát egy 39 éves férfi az alapbíróság bejáratánál

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

A podgoricai alapbíróság bejárata
Olvasási idő: 2 perc

Egy ember meghalt, többen pedig megsebesültek, amikor egy férfi felrobbantotta magát a podgoricai alapbíróság bejáratánál. Az áldozat a 39 éves Mladen Bulatović, aki minden bizonnyal egy kézigránátot hozott működésbe. Bulatović nem volt ismeretlen a rendőrség előtt, az viszont egyelőre nem világos, hogy magával akart-e végezni, vagy támadást kívánt intézni a bíróság ellen, miután végrehajtási szakaszba érkezett egy ellene korábban hozott ítélet.

Az indíték nem ismert

Mladen Bulatović akkor vesztette életét, amikor dél körül egy kézigránátot hozott működésbe az első és a második üvegajtó közötti bejárati folyosón, még mielőtt az épületben posztoló rendőrökhöz ért volna.

A bíróság bejárata

Ezen az üvegajtón haladt át a férfi, aki felrobbantotta magát (Forrás: Twitter)

Ljiljana Radulović, a podgoricai Klinikai Központ igazgatója elmondta, hogy kilenc személyt vitt be a mentő a sürgősségi osztályra, akik közül ötnek voltak sérülései.

A beszállított emberek közül négyet bennfogtak, egy női páciens esetében pedig sürgősségi sebészeti beavatkozást hajtottak végre, állapota azóta stabilizálódott.

Egyelőre nem világos, hogy Bulatović miért robbantotta fel magát, vagyis az indíték nem ismertek, ahogy az sem, hogy esetleg valóban öngyilkosságot akart-e követett el, vagy a kézigránát működésbe hozásával esetleg más volt a szándéka/célja.

Annyi azonban már kiderült, hogy egy bűnözőről van szó, aki rendőrök elleni erőszak, okirathamisítás, valamint kábítószerkereskedelem miatt vált ismerté rendőri körökben.

Az alapbíróság közölte, hogy Bulatovićot tavaly júniusban közérdekű munkára ítélték, mert nem fizette a rá kirótt tartásdíjat, az ügyet azonban azóta az igazságügyi minisztériumhoz utalták az ítélet végrehajtása érdekében.

Podgoricai jelentések szerint a magát felrobbantó férfinak ma (március 3-án) nem volt semmiféle tárgyalása, és nem is idézték be az igazságszolgáltatási intézménybe.

Biztonsági problémák

Željka Jovović, a podgoricai alapbíróság elnöke az esettel kapcsolatba elmondta, hogy évek óta figyelmeztettek az intézményben uralkodó rossz biztonsági helyzetre, és hozzátette, hogy a mostani eset akár súlyosabb következményekkel is járhatott volna.

Három éve erről beszélünk. Már többször rámutattunk arra, hogy a biztonsági intézkedések olyanok, amilyenek. Szerencsére így végződött, lehetett volna ennél sokkal rosszabb is

– mondta az alapbíróság elnöke a podgoricai Vijesti hírportálnak nyilatkozva.

Bírósági robbantás

Az egyik sebesültet viszik el a bírósági robbantást követően (Forrás: Twitter)

Zdravko Begović, a montenegrói ügyvédi kamara elnöke ugyanennek a hírportálnak kijelentette, hogy a robbanás következtében egy ügyvéd is megsebesült.

Begović információi szerint az ügyvéd lábát és a hátát több szilánk találta el, de nincs életveszélyben, viszont szörnyű traumát élt át.

Az ügyvédi kamara elnöke szerint a sebesültek között két bírósági alkalmazott van, a többiek civilek, vagyis polgári személyek.

Az alapbíróság bejáratánál rendőrök posztolnak, de akárki beléphet az ellenőrzés során annak megvizsgálása nélkül, hogy van-e a birtokában illegális eszköz

– tette hozzá Begović, akinek a megítélése szerint a biztonsági helyzetről komolyan el kellene gondolkodni.

A podgoricai alapbíróság bejáratánál történt robbanás következtében Montenegróban eddig az nem merült fel, hogy az esetnek bármiféle köze lenne a közintézmények ellen az utóbbi időben divatossá vált internetes fenyegetésekhez.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.