Connect with us

Montenegró

RESZKESS, PUTYIN! Montenegró szerint Oroszország megsérti a biztonságot és a nemzetközi jogot
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A montenegrói miniszterelnöki poszt várományosa szerint a két szakadár köztársaság elismerésével Oroszország megsérti a biztonságot és a nemzetközi jogot. Dritan Abazović erről a Twitteren vallott színt, ahol a kérdéssel kapcsolatban elnyilatkozta magát Milo Đukanović montenegrói elnök is.

Szilárd vélemény

A bejegyzésben Abazović úgy fogalmazott, hogy Montenegró szilárdan kiáll NATO-szövetségesei és EU-partnerei mellett abban a törekvésében, hogy hozzájáruljon a válság megoldásához és az egyes országok területi integritásának megőrzéséhez.

A jelenleg még hivatalosan csak miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Abazović arra szólított fel, hogy a válságban érintettek “párbeszéd útján találják meg a legjobb megoldásokat”: így őrizzék meg a békét és támogassák a toleranciát.

A legfőbb montenegrói

Közben a legfőbb politikai vezető is hitet tett az Európai Unió mellett. Milo Đukanović az Európai Tanács elnökével Brüsszelben “álarc nélkül” folyatott megbeszélésről beszámolva azt írta, hogy “Montenegró továbbra is fontos szerepet fog játszani az európai értékrendszer előmozdításában”.

Đukanović azzal a “szóvirágos mondattal” ajándékozta meg követőit a Twitteren, hogy Charles Michellel nagy fokú egyetértést sikerült elérni az Európai Unió és a Nyugat- Balkán közötti együttműködés elmélyítésének szükségességéről.

A diplomáciában egyre nagyobb szerepet játszó közösségi csatornán tett bejegyzésében Michel ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a politikai stabilitás kulcsfontosságú az előrelépés szempontjából. Az Európai Tanács elnöke ugyan nem részletezte, de itt bizonyára a montenegrói belső politikai viszonyokra, és nem az EU stabilitására gondolt. A rövid bejegyzésben Michel közölte: montenegrói vendégével megvitatták annak fontosságát, hogy “politikai erőfeszítéseket” fektessenek az uniós reformok előmozdításába, de ezzel kapcsolatban sem közölt konkrétumokat.

Đukanović az ukrajnai helyzettel kapcsolatban külön is megnyilvánult, és kijelentette, hogy Montenegró elítél minden olyan cselekményt, amely az ukrán Donyeck és Luganszk régiók független egységként való elismerésére irányul. Mint mondta, az ilyen döntések sértik a nemzetközi jogot és az ezen a jogon alapuló nemzetközi rendet.

– Montenegró megismétli, hogy egyértelműen támogatja Ukrajna függetlenségét, területi integritását és szuverenitását nemzetközileg elismert határain belül

– írta Đukanović a Twitteren, hogy ország-világ lássa ki mellett is áll Montenegró.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava